:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

6 закъсали общини са взели безлихвени заеми от хазната

Шест са вече закъсалите финансово общини, които от началото на годината са получили безлихвени заеми от хазната. Към групата на Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград през май се е присъединила и Сливен. Общината е получила 5 млн. лв. от финансовото министерство. Останалите пет общини са получили общо 13 млн. лв., като най-голям е заемът на Перник - 4 млн. лв. Тези местни власти са написали оздравителен план за три години напред, който финансовият министър е одобрил и на базата на него те са получили кредитите. При добро представяне е възможно парите да не се връщат на държавния бюджет. В края на миналата година финансовото министерство обяви списък с 32 общини, които са закъсали финансово и трябва в рамките на тази година да представят планове за оздравяване. Повечето от тях са малки като Симитли, Струмяни, Димово и Мизия, но има и по-големи като Видин и Кърджали. При всички тях поне по три от показателите според закона има значително превишаване на допустимите стойности.

Според традиционния анализ на Министерството на финансите към края на юни просрочените задължения в общинските бюджети са над 160 млн. лв. 123 общини обаче завършват второто тримесечие без просрочени дългове. Спрямо миналогодишния юни 105 от общините (40% от всички) отчитат намаление на просрочените си дългове. Те намаляват общо за всички общини с близо 37 млн. лв. В същото време 56 общини обаче увеличават просрочените си задължения за една година общо с 18 млн. лв.

70 общини могат да се похвалят с това, че събират повече приходи, отколкото са разходите им. Варна, Самоков и Девня пък са най-големите отличници според данните за финансовото състояние на кметствата.
1354
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД