:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 615
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обещай ми светло минало

Докато икономиката се глобализираше, а политиката се либерализираше, всичко бе наред. За тях. После нещата се объркаха - за всички
Петьо Цеков
Едно време беше важно бързо да преджапаме през развитото социалистическо общество и да се гмурнем в блажените води на безграничния рахат - комунизма, където даваш каквото искаш и получаваш всичко, от което имаш нужда.

Така за по-малко от стотина години преминахме от феодални анадолски отношения през ранния параевропейски капитализъм с всякакви форми за първоначално натрупване на капитал, та чак до социализма с уж човешко и до комунизма с напълно диктаторско лице. През 90-те явно достигнахме до някаква връхна точка на обществено развитие и решихме да се връщаме назад. Уж към капитализъм... Но всичко се обърка и се стигна до селски феоди с градски комунизъм и див, ама див капитализъм, a.k. чиста мафия.



Всъщност това не е българска съдба



Обръщането към историята не е само наша, а настояща съдба на целия познат ни свят.

През 90-те комунизмът рухна, икономиката се глобализираше, а политиката се либерализираше. И всички казваха, че това е прекрасно. Някои Фукуями даже твърдяха, че сме достигнали края на дните и други обществени отношения не само не са нужни, но не са и възможни. Така изглеждаше - светът вървеше на добре. Само с едно малко уточнение - нашият свят. Този, към който с много компромиси ни причислиха. После се оказа, че останалите 4/5 от света не живеят толкова добре. Появиха се граници и първата бе между нас, евроатлантиците, и тях - всички други. Те умираха от глад, ние от преяждане. Те се убиваха по улиците, ние (много повече от тях) се самоубивахме, като скачахме от мостове или се пребивахме по пътищата. Ние умирахме от старост, а те продължават и днес да умират от инфекциозни заболявания.

После с учудване забелязахме, че са се появили граници между нас и нас. Че колкото повече се хвалим с мира, парите и щастието ни, толкова повече установяваме, че част от нас са зад борда и... о, боже... те се бунтуват срещу прекрасната ни система.

Докато съзерцавахме разпада на обществената ни тъкан, избухна революция. Не, не е това, за което си мислите - избухна технологичната революция. Какво ни донесе тя? Ние от евроатлантическия свят и те - всички останали хорица - попаднахме в една обща мрежа. И веднага ние разбрахме колко на зле водим света, а те още повече се озлобиха срещу нас. Опитахме се да ги погалим по главата и да им обясним, че парите нямат значение, че единственото важно са общите проблеми - тероризмът, глобалното затопляне, краят на изкопаемите горива... Те обаче не ни повярваха.



Тогава се случи нещо неочаквано...



Вместо народните трибуни да поведат масите към някакъв нов обществен строй, който с магическа пръчка да реши всички наши и всемирни проблеми, се появи нов тип лидерство - движение, което започна да ни обещава миналото. Да, един след друг световните вождове започнаха да обещават светло минало.

Появи се Владимир Путин, който обеща на руснаците да възроди Русия. Да я направи отново силна и уважавана империя. Появи се Доналд Тръмп - ясно е какво обеща той: "Да направим Америка отново велика". Новият господар на Елисейския дворец Макрон обеща да върне блясъка на Париж. Меркел не обеща - тя направо върна Германия там, където беше - основен и незаобиколим фактор в Европа с глобални аспирации. Полша също се върна към времената, в които се схващаше само като малка и горда страна, притисната от два световни колоса. Какво говоря - Ердоган върна султаната, а в Израел дори имат нова стара цел: "Да построим отново Храма"... А "Ислямска държава" какво е? Нищо, ама нищо друго освен движение за възстановяване на халифата.

Тук, на Балканите, тази тема - за връщането към миналото, винаги е намирала благодатна почва. Какво са идеите за велика Гърция, Македония, Сърбия, България... ако не гигантска, тегава жалба по славните, прашасали и забравени дни?

Така се случи, че за първи път светът е вперил поглед назад, а не в бъдещето. Няма "нови хорозонти", има само "да си спомним", "слава", "героите" и т.н.

И в същото време бележи ежемесечни технологични скокове, с които надбягва дори писателите на научна фантастика. Консервативни като ценности, модерни като технологии - може би такова е бъдещето? То не може да бъде алтернативна десница и нова левица, тъй като тези понятия вече бяха разстреляни от същия глобализирал се и либерализиран буламач, който не допускаше идейните политически различия. Той допускаше расови, полови и т.н. различия, но политически - не. Затова в Германия управляват заедно, затова в ЕС групите приспивно си партнират... Затова, като се появи някой несресан лидер, статуквото го посреща на нож. И го бие, докато не влезе в правия път.



Къде сме ние?



След като уж разградихме социализма, ние съвсем в реда на нещата се впуснахме в незаобиколимата епоха на първоначалното натрупване на капитала. После обаче вълната ни заля - и вместо да продължим по еволюционната стълбица, завихме наобратно и до нормален капитализъм така и не стигнахме. Върнахме се към тоталитаризма, където един човек - строг и справедлив - решава всичко. Бавно, но сигурно следваме световните тенденции - разрушихме устойчивите политически модели и се връщаме към единственото ни познато минало - на еднопартийната система и плановата икономика. Има ли други гласове? Да, има. Едни други гласове твърдят, че трябва да се върнем малко по-назад - до предвоенна България. Има и други - те искат да се върнем към рахата на Османската империя. Има и четвърти, които искат да се върнем към пряпореца и гуслата, розетата от Плиска, конската опашка и глаголицата. Различни посоки, но всичките в миналото.

Никой не предлага да отидем напред.

Снимка: БГНЕС
Борисов все повече се вживява в ролята на първи държавен и партиен ръководител
 През последните 12 г. Ангела Меркел се опитва да утвърди Германия като основен и незаобиколим фактор в Европа. Такъв, какъвто беше преди повече от сто години.
 Русия на Путин се опитва да върне влиянието, което загуби с края на Студената война.
25
6170
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
16 Август 2017 20:09
Не си прав, авторе. Русия, Полша, САЩ, Германия - те не се връщат, те се възстановяват след различни кризисни ситуации, докато ние наистина си искаме едноличното управление - дали цар, дали първи секретар, дали пожарникар - мнозинството българи никога не са успели да проумеят как така няма да има някой, който да може да реши всичките проблеми. И Бай Хуй умело се е превъплътил в тази роля.
Няма никакво връщане тук.
16 Август 2017 20:15
Без вскакви предложения се върви към ново велико преселение на народите. Някои ще изчезнат, на мястото им ще дойдат други. Вече е било така.
16 Август 2017 20:18
"Обещай ми светло минало" една драма , от времето когато в моя роден град ежемесечно гостуваше театрална трупа.
Бях в 6 или 7 ми клас и много ме впечатли.
Кой ли беше авторът?
16 Август 2017 20:30
И народите като хората не правят каквото искат а каквото могат.
16 Август 2017 20:40
Обещай ми светло минало - Петър Анастасов
16 Август 2017 20:41
мнозинството българи никога не са успели да проумеят как така няма да има някой, който да може да реши всичките проблеми. И Бай Хуй умело се е превъплътил в тази роля.


С колко българи си говорил, да не е да не ти стигат един-двама за мнозинство. Иначе е ясно, че не им трябва да се връщат никъде, щом бай ти Хуй им е решил всичките проблеми.
16 Август 2017 21:08
Именно бумът в технологиите ще изсмуче темелите на глобализма - платежоспособните консуматори намаляват много бързо. В точката на пречупване ще се види и бъдещето, което неминуемо ще форма на повторение на миналото. Няма да бъде еднаква навсякъде...
Jethro Tull имат една разкошна тава 'Living In The Past'.
17 Август 2017 02:50
Чудесен коментар!
Пропуснал сте Китай, който иска да се върне към Пътя на Коприната.
Южна Америка, която се бунтува с Боливаровата революция на Чавес и Мадуро...
17 Август 2017 07:29
Май не виждаме, че капитализмът се връща към първоначалния си вариант? И причината за това е падането на соца? Свърши се със социалната държава, грижата за човека и благоденствието. Напъните бяха, докато има конкуренция. Връщаме се към миналото? Но разчитайки на късата памет и смяната на поколенията.
17 Август 2017 08:11
annetaz
17 Авг 2017 07:29

комунизма, където даваш каквото искаш и получаваш всичко, от което имаш нужда.

Трябва ли да му се вярва и чете автор който в самото начало лееко манипулира и сменя дума в това което беше лозунг, идея от онова време?
При комунизма се предполагаше от всеки това което може (способностите), а не каквото той иска. Всичко трябва да е точно, иначе е лъжа. Една дума променя смисъла. Както и да е, това го оставям на съвестта на автора.
Има и по-яка манипулация:
и до нормален капитализъм така и не стигнахме.

Къде е този нормален капитализъм? Има само един. И той е див. Такъв е бил и в US, после по времето на СССР се очовечава, данъците на богатите стигат до 90%, но то е защото другата идеология им диша във врата. Има и "profit sharing" и други "благини", но те бързо залязват вече. След Рейгън всичко се прави в интерес на богатите. Особено данъците.
Както чухте и видяхте Тръмп иска "America great again", не казва дайте да намалим драстичната разлика между неприлично богати и бедни. Какво ви казва? Америка дори да е "great again" това няма да е за всички. Тчк.
В една книга или разказ (някой ще ми припомни къде беше) се казваше: Метро Голдуин Майер отвори врата на екрана и влязохме 50 милиона от Америка и още толкова от целият свят.
Та защо го цитирам? В "светлото" бъдеще няма да влезем всички. Това никой не го обещава. Комунизмът може и да е утопия, но поне обещаваше нещо за всички.
Бъдете живи и здрави!

PS. Като казвам див имам предвид, че работници са стачкували и са загивали за права. Разбирай хляба.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_worker_deaths_in_United_States_labor_disputes
17 Август 2017 08:30
>>><<<
Добре уловени разлики и моменти, Butch!‌ Много добре и в детайл.
17 Август 2017 08:32
Все пак да благодарим на автора че във няколко изречения е успял да обобщи всичките тези сложни и многопластови процеси които ни заляха в последните двадесетина години.Някои успяха още в началото да ги анализират и прогнозират /а може би имаха повече информация/ и се пригодиха към тях .Други не успяхме.Дори и не сме се опитвали. А и смисъл няма вече. Следващите промени са на хоризонта след още петдесетина години.Няма да ги доживеем.
17 Август 2017 08:45
sluncho6
17 Авг 2017 08:30

Appreciate it!
17 Август 2017 09:20
И в същото време бележи ежемесечни технологични скокове, с които надбягва дори писателите на научна фантастика. Консервативни като ценности, модерни като технологии - може би такова е бъдещето?

Роботовладелски Техноментализъм.
17 Август 2017 09:29
Никой не предлага да отидем напред.

Няма и нужда.
Докато се оглеждаме за спасение в миналото, технологиите ще ни прехвърлят в едно доста драматично бъдеще.
Даже без да си мръднем пръста.
Има кой да я свърши тази работа и без нас.
После обаче ще ни потърсят да си платим сметката.
17 Август 2017 10:04
Доста, доста лековата статия.
17 Август 2017 10:57
Butch,
17 Август 2017 11:52
Едно време беше важно бързо да преджапаме през развитото социалистическо общество и да се гмурнем в блажените води на безграничния рахат - комунизма, където даваш каквото искаш и получаваш всичко, от което имаш нужда.
Продължавате да си пишете пълни глупости, предполагам като защитна реакция, при осъзнаване на собствената липса на знание. В конституцията на НРБ е записано "на всекиму според труда". И милиард пъти да повторите една съчинена глупост, тя няма да стане истина. Това, че бая хора са били некомпетентни и неспособни по време на НРБ, не ги е направило способни и успешни в РБ. И се хвърлят да оправдават собствената липса на качества със строя, системата, магнитните бури и какво ли не.
17 Август 2017 13:15
Butch,

Другото

Сред мъки и разпити те са заснети,
а гледат ни, светли подобно слънца -
защо, освен в тез полицейски портрети,
отдавна не срещам такива лица?
Да, не затова по кънтящите плочи
летяхте и падахте в черната кал,
простаци да пеят пиянски бълвочи
във някакъв план изпълняващ локал,
и не затова под дула и бесила
крещяхте, развели перчема си млад



А "светлото бъдеще", което ни предстои, е като в приказката: "Господи, аз ли криво се молих или ти криво ме разбра?! :
С какво евроинтеграцията е по-добра от геноцида? България http://pogled.info/svetoven/evropa/s-kakvo-evrointegratsiyata-e-po-dobra-ot-genotsida-balgariya.88409
http://pogled.info/svetoven/evropa/s-kakvo-evrointegratsiyata-e-po-dobra-ot-genotsida-balgariya.88427
17 Август 2017 14:55
Yantar,
17 Август 2017 16:12
...Той допускаше расови, полови и т.н. различия, но политически - не. Затова в Германия управляват заедно, затова в ЕС групите приспивно си партнират... Затова, като се появи някой несресан лидер, статуквото го посреща на нож. И го бие, докато не влезе в правия път.


Не е ли така?
17 Август 2017 18:17
Май не виждаме, че капитализмът се връща към първоначалния си вариант? И причината за това е падането на соца? Свърши се със социалната държава, грижата за човека и благоденствието. Напъните бяха, докато има конкуренция. Връщаме се към миналото? Но разчитайки на късата памет и смяната на поколенията.


Точно така си е. И Гърция помпаха, за да е витрината на капитализма в Източна Европа, а накрая и представиха сметката... и и взеха всичко до шушка.
17 Август 2017 19:27
Tiamat,
По-дабре са. Там политиците не са тъпанари като нашите.
18 Август 2017 13:06
Добро заглавие, но не с всичко съм съгласен. Комунизмът никога не е рухвал, икономически, както ни обясняват, рухнаха от вътре, защото системата с която живеехме беше устойчива, нямаше вродения порок на западния лихварски капитализъм, който го докарваше до неразрешими кризи, дефлация, която се лекува с грабежи навън.
18 Август 2017 13:09
Западът превзе соц. блока с купуване на вътрешни агенти, заграби ресурсите на Изтока и така отложи с няколко десетилетия неизбежната си гибел.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД