:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Болница търси пропуснати ползи от здравната каса

Областната болница в Русе се е оплакала на здравния министър Николай Петров и управителя на здравната каса Камен Плочев, че е ощетена и настоява за покриване на пропуснати ползи заради отказан миналата година договор. Отделно е завела и дело за пропуснати ползи срещу НЗОК, съобщи БНР.

През миналата година държавната болница в Русе кандидатства за договор за клинични пътеки по инвазивна кардиология, тъй като се е сдобила с нужната за целта апаратура - ангиограф, купен с пари от еврофондовете. От касата обаче отказват, като се позовават на законовия текст, според който за настоящата година договори се сключват за нови дейности или с нови лечебни заведения, само ако те са получили разрешително до края на предходната година. "В закона е казано, че дейности с болниците, които са вписани в разрешителното през текущата година, могат да се работят по каса през следващата. Ако през годината направиш нещо - отделение, апаратура, и ти впишат нещо ново в разрешителното, договор през текущата година законът не ми позволява", обясни миналата година шефът на районната каса в Русе Калоян Копчев.

Болницата обаче обжалва отказа в административния съд в Русе, който обявява отказа на касата за нищожен. Решението е потвърдено и от Върховния административен съд. Това не е нова дейност, а нов метод, част от дейността по кардиология, каквато във въпросната болница се практикува повече от 50 години, са мотивите на съда.

Тъй като, докато текат делата, минават 9 месеца и болницата получава договор чак тази година, оттам са изчислили, че загубите са над 97 000 лева, а пропуснатите ползи надхвърлят 1 милион лева. Освен това, когато сключва договор, касата определя малък финансов лимит за тази дейност, тъй като досега не е практикувана в лечебното заведение. Затова и оттам се оплакват в МЗ и НЗОК и си искат възстановяване на загубите за заплати, амортизация на апаратурата и на сертификатите за нея.
942
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД