:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Антикорупционният закон на ГЕРБ допуска медийните анонимки

Анонимните сигнали за корупция по върховете на властта все пак ще бъдат допустими, макар че управляващите се врекоха проектът им за нов антикорупционен закон да ги изключи напълно. Това става възможно благодарение на разпоредба, която позволява като сигнали да се приемат и медийни публикации. За тях не е предвидено изискването да съдържат трите имена на подателя, неговото ЕГН, адрес, телефон и е-поща, както е задължително за всички други сигнали. Това на практика оставя отворена вратичка за публикации без автори. Този недостатък на проектозакона е наследен от неговия предшественик, изработен от Меглена Кунева - вицепремиер в кабинета "Борисов 2", и предизвика мощно недоволство.

От обясненията на управляващите по темата вчера стана ясно, че не виждат особен проблем. "Ние винаги се съобразяваме, че публикациите в медиите имат ясно авторство. Когато са посочени факти, които могат да послужат за образуване на производство, би следвало те да бъдат основание за това", заяви шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. По думите му и според действащия закон срещу конфликта на интереси медийните публикации са основание за образуване на производство. Дори имало и "конкретна оперативна практика" на комисията срещу конфликт на интереси в това отношение. Разпоредба, засягаща пряко медийните материали като сигнал, в настоящия закон обаче липсва.

-------ИЗИСКВАНИЯ

Медийните публикации все пак ще трябва да отговарят на останалите изисквания за сигнал за корупция - имената и длъжността на лицето, срещу което е подаден сигналът, "конкретни данни" за нарушението, както и позоваване на документи или лица, които могат да подкрепят твърдението.

Иначе ГЕРБ бяха категорични, че няма да подкрепят алтернативния законопроект на БСП за агенция "Антикорупция", а една от причините е именно отказът на социалистите да забранят изрично анонимните сигнали. Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че соцпроектът противоречи на конституцията, тъй като предвижда зам.-председателите на агенцията да се избират от парламента, но по предложение на шефа й. Според него проектът отрежда скромно място и роля на прокуратурата, която иначе е водеща в наказателните дела от общ характер. И така превръща агенцията в паралелна на държавното обвинение структура.
3
892
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Август 2017 09:13
"Наследен", друг път. Прасчовците са го прокарали, те владеят безконтролно пазара на фалшивите новини и анонимните клевети в медиите.
17 Август 2017 09:23
Някой да е чел "Приказки по телефона", особено приказката как пътешестват маймуните в зоопарка - въртят се в кръг и стигат до там, от където са тръгнали, понеже друго не могат?
Прочетете си ги пак, Ако и да не са политкоректни и писани от комуняга. На пресата препоръчвам настоятелно ежедневно да си препрочита "Кристалният Джакомо".
17 Август 2017 09:27
Ми..., старая се да бъда полезна за квото имам експертиза, щото ми липсва самочувстие да съм експертиза по всичките неща или - примерно - с диплом по английска филология да стана зам.-министър и министър на екологията. Или пък, да ми прости Господ, с диплом на пожарникар еднолично да управлявам държава...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД