:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 640
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Германски учени за България: Депопулация, "нищо не правещи младежи"и "спящ" ромски потенциал

15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове. Една пета от навлизащите в трудоспособна възраст младежи в България са роми
 
Снимка БГНЕС
Демографските проблеми на България са основната пречка пред достигането в страната на средния за ЕС стандарт на живота. Депопулацията изисква спешни решения за осезаемо подобряване на благосъстоянието на българската нация.

В момента България извършва тежък и необикновено бърз демографски преход. Не само българките, но и повечето жени в Европейския съюз, вече раждат не повече от едно дете. Неприятното в случая с България е обстоятелството, че нейната здравна система е най-уязвима в общността - една от основните причини страната да заема предпоследното място в ЕС по средна продължителност на живота.

По-зле е положението единствено в Литва. Тези констатации са част от публикуваното в началото на август обширно изследване на Берлинския институт за населението и развитието, предава Дойче веле, цитирано от БГНЕС.

Ако сегашните тенденции в демографското и социално-икономическото развитие на България се запазят, страната е изправена пред много сериозни изпитания. През 2050 година, когато България ще се е смалила до 5,6 млн. души население, на един пенсионер ще се падат едва 1,5 работещи. Днес това съотношение е 1:3. Сравнението показва, че застаряването на българската нация е доста по-изразително от аналогичния процес в Германия, която е най-силно застарялата европейска държава.

Нещата за България обаче изглеждат още по-зле, тъй като бъдещите германски пенсионери поне могат да разчитат на (несравнимо) по-високи доходи от българските. Но и днес, когато българската икономика се справя по-добре, отколкото това ще става в бъдеще, с попълването на пенсионните фондове, 46% от българските пенсионери са в категорията на най-бедните хора в страната, констатират берлинските демографи. За да бъдат осигурени достатъчно финансови ресурси за справяне със застаряването и топенето на трудовите ресурси, производителността на труда в българската икономика до 2040 г. трябва да нараства ежегодно с поне 4%. Досега обаче този ръст не е надхвърлял 2,5% на годишна база.


Съществени пречки пред по-бързото увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната са недостигът на квалифицирана работна ръка и зле функциониращата образователна система, четем в изследването. Българските ученици и студенти получават твърде много ненужни знания и излизат от учебните заведения без необходимите за успешна професионална реализация практически умения. За една пета от учениците образователният процес приключва реално в рамките на 6 или 7 години - с две или три години по-малко от законовия минимален срок на обучение. Сериозен проблем е качеството на професионалното образование, което само в редки случаи осигурява на младите хора добри знания и умения.

В тази връзка германските изследователи цитират резултатите от международни сравнителни изследвания, според които 40% от 15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове и аритметични действия. Политиците, работодателите и образователните институции в страната на практика не си сътрудничат за осъществяването на нужните промени в учебните планове и програми и в начините на преподаване. Не стоят добре нещата и по отношение на преквалификацията и ученето през целия живот. Над 40% от българите нямат абсолютно никакви умения за работа с компютър, а две трети от хората в най-активната възраст - между 25 и 64 години - имат проблеми при ползването на интернет.

В Европейския съюз подобно ниско равнище на компютърни умения се наблюдава единствено в Румъния.
Едва 2% от работниците в България ежегодно се записват в някакви курсове за преквалификация или повишаване на придобитите вече професионални умения. Средно за Европейския съюз този дял е поне пет пъти по-висок.

Бедността остава голям проблем за България. Тя обаче не засяга еднакво всички етноси. При ромите, които съставляват между 5 и 10 процента от населението на България, съществува най-голям риск от бедност. По данни от последното преброяване, три четвърти от ромите са живеели без удобства като тоалетна, душ, кухня или електричество. Едва половината от тях имат здравни осигуровки. Въпреки, че делът на децата и младежите до 30-годишна възраст сред ромите е три пъти по-голям от този на българите, средната продължителност на живота при ромите е с 10 години по-ниска от тази на българите.


Една пета от навлизащите в трудоспособна възраст младежи в България са роми. Използването на тези перспективни (като възраст) трудови ресурси в една силно застаряла страна би могло да запълни нарастващия дефицит от кадри за българската икономика. Но това не се случва, защото става дума за „спящ“ трудов потенциал, твърдят учените от Берлинския институт за населението и развитието. При това съвсем основателно: две трети от ромите на възраст между 16 и 24 години се числят към категорията „нищонеправещи младежи“, които нито учат, нито работят, нито стажуват, пишат германските експерти в анализа си за България.
354
7451
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
354
 Видими 
20 Август 2017 09:32
ние с удоволствие ще отстъпим циганския потенциал на германците, даром и от сърце
20 Август 2017 09:37
той обаче е на друго мнение
20 Август 2017 09:41
Тия нямат ли си такова да си играят, че се закачат с нас. Апропо, как би се възприело това, ако беше изказано от руски учени?
20 Август 2017 09:41
Разбрахме. Територията България се стопанисва неоптимално, там избуяват нищоправещи, нищоучещи и нитостажуващи роми, които само стават повече и за издръжката им ще се харчат все повече пари.
20 Август 2017 09:44
Крайно време е ромите да осъзнаят своята ключова роля за бъдещето на страната.
20 Август 2017 09:44
Апропо, как би се възприело това, ако беше изказано от руски учени?
Това е въпрос напълно релевантен. Ама има един още по.
В Германия нямат ли проблем с циганите си?
20 Август 2017 09:48
Апропо, как би се възприело това, ако беше изказано от руски учени?

Руските учени да си гледат Русия, която е на 137-мо място по продължителност на живота, според данни на ООН, в компанията на Боливия и Пакистан.
20 Август 2017 09:48
Апропо, как би се възприело това, ако беше изказано от руски учени?

Който има глава на раменете си, ще го възприеме по същия трезв начин, по който го възприема и сега.
Тва изследване не знам по къф повод и по чия поръчка е, но казва верни и стари истини.
Същото може да послужи като повод за ново "ромско включване на милениума" и да глътне десетина мильона...
20 Август 2017 09:52
Руските учени да си гледат Русия,
Ми хубу. И германските учени да си гледат вилкомените (добредошлите) и да не ни занимават с емигрантските картинки. Още повече, че руските учени не са се изказали, ама ти кълвеш
20 Август 2017 09:52
не виждам защо трябва да подскачаме като инатливи деца на една позната ни истина, току-що спомената и от ловкия като стара. нито виждам причини да отклоняваме наши въпроси към русия или където и да било другаде по света.
20 Август 2017 09:55
не виждам защо трябва да подскачаме като инатливи деца на една позната ни истина
Тва са приказки на аба. Ако бяхме толко отворени да поемаме акъл, нямаше да подскачаме като Овчаря. Още повече, че далеч по-безобидни истини са ни казвани от Русия, а сме подскачали. Санким, Америка по-добре разбира нашата менталност.
20 Август 2017 09:56
нито виждам причини да отклоняваме наши въпроси към русия или където и да било другаде по света.

Аз пък виждам.
Заради надменното им отношение.
Заради назидателния им тон.
Заради потриването на ръце.
Заради критиките, които отнасяме когато охраняваме границата си.
Ако щеш - заради "хуманния" начин по който са решили циганския си въпрос
20 Август 2017 09:56
и да глътне десетина мильона...
Хъм, тва пари ли са?
20 Август 2017 09:59
Преди около 7-8 години, пътуваме с чедото с междуселски автобус, отиваме при майка ми. В автобуса некъв циганин, се дереше, че българите били робовладелци, но и на тва му се види краят. Айде, мен не може да ме стресне, ама чедото? Назобен от НПО-та, демек осъзнал сичките си идентичности
20 Август 2017 10:00
@here
20 Август 2017 09:52
не виждам защо трябва да подскачаме като инатливи деца на една позната ни истина, току-що спомената и от ловкия. нито виждам причини да отклоняваме наши въпроси към русия или където и да било другаде по света.

А дали немските учени са споменали причините, довели до това положение?

Защото депопулацията се предшестваше от една деиндустриализация, придружена с натрапването на мечтата всеки да кара мерцедес и да получава по 10000€ заплата и като следствие от това дойде загубата на мотивация в по-голямата част от хората. И като сложим на масата и действията на продажните политици, не е трудно да се предвиди какъв резултат ще се получи.
20 Август 2017 10:00
Благодарим ти, Европо, за Четвъртата национална катастрофа!
Твоите учени с наслада я констатират.
20 Август 2017 10:01
Хъм, тва пари ли са?

Е тва за първия грант.
20 Август 2017 10:02
Имам известен опит в общуването с германци за това, как се справят с компютрите и интернета. Не бих казал, че данните в проучването са достоверни...
20 Август 2017 10:03
По-зле е положението единствено в Литва.

То в Естония и Латвия да не е по различно? Пълна депопулация.
Такава беше и целта на западната демонКрация, да оберат младите и образованите от новите колонии и обир на ресурсите в новите територии, за да няма шаване - първо се правят военни бази.
20 Август 2017 10:03
*
20 Август 2017 10:04
водопроводчик 20 Август 2017 10:00
Благодарим ти, Европо, за Четвъртата национална катастрофа!
Твоите учени с наслада я констатират
.

Гледам, че болшинството населяващо територията още не го осъзнава това.
20 Август 2017 10:04
Не виждам потриване на ръце и назидателен тон, виждам хладно изброяване на факти.
Виждам и "кои са па тия, да ни дават акъл на НАС?"...
20 Август 2017 10:05
*
20 Август 2017 10:07
Днес това съотношение е 1:3.

Единствено това ме обнадежди. Макар че не го вярвам
20 Август 2017 10:07
Виждам и "кои са па тия, да ни дават акъл на НАС?"...
И прайлно го виждаш. Защото те са образец за неадекватност. Всички тези огради, бежански лагери, аванси и гъзовъртения към Турция, и най-важното - взривът на проблемите, идват от тях. И на кво отгоре ни дават акъл?
20 Август 2017 10:07
Дъщеря на наша позната се явява на събеседване за работа.
Всичко върви добре до въпроса, който й задават изпитващите я "експерти":
- Пипкава ли сте?
Тя се смаяла и отговорила, че общо-взето минава за чевръста.
- Да, но пипкава ли сте? - повторили въпроса си ония.
След дълги обяснения се изяснило, че наперените "експерти" и "експертки", наемащи хора на работа и по-млади дори от самата кандидатка, смятали, че "пипкав" означава човек, който си изпипва нещата.

А дали ще го констатират немци, руснаци или зимбабвийци - все тая.
20 Август 2017 10:08
Тревожното не е, че германците виждат тези проблеми, а че нашите "политици" се правят, че не ги виждат. Сегиз-тогиз някой социолог, политолог или друг лог плахо издига глас, но бързо е принуден да млъкне от платени медии и съответните проправителствени "лози", които се кълнат, че образованието ни е на европейско ниво, здравеопазването се подобрява, хората живеели с 5 години повече от преди, деца се раждали на килограм, ромите си намирали работа, икономиката била в подем, хората забогатявали, защото по празници границите били блокирани от излизащи, а по магистралите имало кола до кола.
Германците добре са го казали, но първо да погледнат себе си и тогава гредата в нашето око.
20 Август 2017 10:08
мятали, че "пипкав" означава човек, който си изпипва нещата.
20 Август 2017 10:08
hamel 20 Август 2017 09:59

болшинството от мангалите са повече от нахални, да. изпатиха си много медни кабели, релси, домашни животни, реколта по полето. за обраните и бити старци по селата не говорим. но все пак какво е решението?
в тоя смисъл изследването в берлин включва сериозна лампичка - не че ние не си я знаем.

бтв, това трябва да го каже не берлински институт, а вицепремиера по демографията (май за първи път в бг има такова чудо). но той, освен че лови децибели, не смее да го изрече. мангалските гласове са нужни. нали така?

пс:
ПГеоргиев 20 Август 2017 10:08
Тревожното не е, че германците виждат тези проблеми, а че нашите "политици" се правят, че не ги виждат


именно
20 Август 2017 10:08
както обикновено същественото ще го пропуснете и ще го ударите на тинтири-минтири, без извинение.

- сегашната тенденция на застаряване и намаляване на населението не само ще се запази, но ще стане и по-зле от прогнозираната

- българите ще продължават да са неквалифицирани, зле платени и ще емигрират, нищо не може да спре този процес

- неграмотността на населението ще се увеличава застрашително. пак нищо не може да се направи.

- работата с компютри не е най-важното нещо на този свят. но и в това отношение нищо не може да се направи.

- по-страшно от увелицаващите се брой цигани, е циганизацията на българите, която върви от години. мзен поне от това ме е страх най-много.

и накрая, германските учени не ни казват нищо ново, за да оправдаят учеността си. друга работа щеше да е ако казваха нещо което не знаем и което и руските учени не могат да ни кажат
20 Август 2017 10:10
Една пета от навлизащите в трудоспособна възраст младежи в България са роми.


Типично апокалиптично изпълнение.

Циганите в България са ок. 450 хил. или 6.5% от населението.
Тяхната раждаемост е 24 промила или 11 хил. годишно.
Общата раждаемост в България е 65 хил. годишно.
11 хил. от 65 хил. е 17%.
И това е в момента, при най-ниското равнище на ражданията в последните 15 години.
В предишни години общите раждания са били по-високи, съответно делът на циганските раждания е бил по-нисък.
20 Август 2017 10:11
Тревожното не е, че германците виждат тези проблеми, а че нашите "политици" се правят, че не ги виждат.
Тва не е тревожно. Още повече, че германци много, и не сички мислят по този начин - научния. Както виждаш, поне тук във Форума, ги виждаме. Тревожното е, че няма полезни ходове. А тва означава, че проблемът е системен.
20 Август 2017 10:11
Защото те са образец за неадекватност. Всички тези огради, бежански лагери, аванси и гъзовъртения към Турция, и най-важното - взривът на проблемите, идват от тях. И на кво отгоре ни дават акъл?

Това е така, но в материала се коментира демографската криза, обедняването и безработицата на младите, а не бежанската и справянето ни с нея.
20 Август 2017 10:13
Не виждам потриване на ръце и назидателен тон, виждам хладно изброяване на факти.
Аз пък зад "хладното изброяване на факти" виждам и "потриване на ръце и назидателен тон"
Виждам нещо повече. Виждам :"Добре, че беше Хитлер да изтреби циганската напаст в Германия. Сега с чиста съвест можем да наритваме български, румънски и словашки задници за неспазване на правата на ромите".
Те това виждам аз. Може да е халюцинация някаква, може да е бред...
20 Август 2017 10:13
И прайлно го виждаш. Защото те са образец за неадекватност. Всички тези огради, бежански лагери, аванси и гъзовъртения към Турция, и най-важното - взривът на проблемите, идват от тях. И на кво отгоре ни дават акъл?

хамелизацията на темата върви с пълна сила, до крайната победа на комунизъма
20 Август 2017 10:13
Циганите в България са ок. 450 хил. или 6.5% от населението.
Я си помисли по-добре ? Лъжеш като стар ром , лъжеш
20 Август 2017 10:14
Овчаря
20 Август 2017 10:05
Ако бях като теб и другарчетата ти олдбой и иезуит, щях да ревна на модераторите да те накажат за нарушаване на правилата и добрия тон. Но не съм като вас, а и органически презирам доносниците.
20 Август 2017 10:14
"пипкав" означава човек, който си изпипва нещата.

... а "опипкващ" означава човек който опипва нещата
препипкващ - човек който препикава нещата
напипкващ - човек който напипва нещата или се напикава
безпипкващ - човк без пипе, овчерин, член на ЕК, фен на ББ...
20 Август 2017 10:14
некъв циганин … осъзнал сичките си идентичности …
20 Август 2017 10:17
ова е така, но в материала се коментира демографската криза, обедняването и безработицата на младите, а не бежанската и справянето ни с нея.
И според теб няма връзка? Както и Овчаря си мисли, че демографските показатели са свързани само с индивидите с правилните черепи. Наистина ли не виждаш връзка между безработицата и, вече не знам как да ги наричамм - бежанци, емигранти, навлеци. Ама турците (и югославяните, впрочем) се били интегрирали правилно в оная Германия. А как ще интегрираш тез, които в най-добрият случай имат единствена компетентност и квалификация - потентност?
20 Август 2017 10:17
Овчаря 20 Август 2017 09:48
Апропо, как би се възприело това, ако беше изказано от руски учени?

Руските учени да си гледат Русия, която е на 137-мо място по продължителност на живота, според данни на ООН, в компанията на Боливия и Пакистан.


Много ти е стара информацията. Въпреки , че още изживяват последиците от катастрофата от разспадането на СССР и седерастките години на Горбатия и Елцин,
новите изследвания в Русия показват други резултати. Имат положителен демографски прираст. По добър от този в Европа.
Преди няколко дена говореха по руската телевизия, че консумацията на твърд алкохол е паднала рекордно. Фитнес клубовете и занимаването със спорт става все по популярно. Като негативи за Русия обаче, трябва да споменем проблема с автомобилните катастрофи и наркотиците. Проблема с наркотиците го имат и в Европа и САЩ.
Но и на това ще му намерят там колая.
Аз като ги гледам руските туристи по курортите, трябва да призная, че добре се гледат и подържат хората.
20 Август 2017 10:19
Защото депопулацията се предшестваше от една деиндустриализация, придружена с натрапването на мечтата всеки да кара мерцедес и да получава по 10000€ заплата и като следствие от това дойде загубата на мотивация в по-голямата част от хората.

Щом не можеш да получаваш 10000 евро и да караш мерцедес, значи няма смисъл да работиш, нали така?

В Германия и др. държави на северозапад младежите стават самостоятелни след завършване на средното си образование и трябва да се справят сами с живота. А в България мама и татко отглеждат 40-годишни хрантутници с претенции.
20 Август 2017 10:21
В блиц заглавието на същата новина, изглежда така

"Дойче веле" с взривяващ анализ: Ромите са спасението за България


Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/doyche-vele-s-vzrivyavashch-analiz-romite-sa-spasenieto-za-blgariya_news537716.html
20 Август 2017 10:21
Тревожното е, че няма полезни ходове.


Мислиш ли? Убеден съм, че за много от проблемите може да се намери съответното решение. Може да не е за година, но за десет ще стане. И за образованието, и за здравето, и за демографията, и за циганите. Държавата не може да се справи с финансирането на циганския мързел? Хайде де! Ми нали точно тя го стимулира.
Но общоизвестният факт е, че нещастните, гладни и болни хора мислят само за собственото си оцеляване и не обръщат толкова внимание на престъпленията на управляващите. Ако един човек е добре отвсякъде, той ще потърси отговорност на Суджуци, Валерковци и цялата политическа пасмина.
20 Август 2017 10:23
асол до блица ли опряхме
20 Август 2017 10:23
До учЕните, които анализират и с наслада правят изводи
20 Август 2017 10:24
Странни са друголюбците, ако нещо го каже руснак за нас то е добронамерено и 100% истина, но ако е друг...мани мани, той е такъв, онакъв и много лош.
Причината за това положение, ако не знаете, е преминаването на държавният капитал в ръцете на червените олигарси по руски модел/по Кралович-другари назначавам ви за милионери/, липсата на действаща съдебна система наложена от конституцията и мимикрията на комунистичестата партия в множество подпартии. Какво ако не мимикрия е активист на СДС, приватизирал външнотърговско дружество да е ръководител на БСП и да говори, че демокрацията е и отнела много? Просто всичко казано е истина и аз не виждам друга по-добра алтернатива за нас ЕС. А иначе някои може и да си мечтаят и за други съюзи!
20 Август 2017 10:26
Ако един човек е добре отвсякъде, той ще потърси отговорност на Суджуци, Валерковци и цялата политическа пасмина.

ще потърси, колкото потърсиха сметка на червените. ветър дуа....
20 Август 2017 10:26
Нормално е да има "депопулация".

"Белия ген" се оказа доста смотан и затова представителите му изчезват с огромна скорост от лицето на Земята.

Бъдещето е на "жълтата раса" а "цветнокожите" ше бъдат основната работна сила.

Европа ще бъде просто един "етнографски музей" под открито небе.

За България нещата отдавна са преминали точката от която няма връщане назад. След около 100 години такава държава едва ли ще съществува.......

20 Август 2017 10:27
Мислиш ли?
Да. Не само го мисля, как да се изразя, като госпожица - "Ах, дали той не ме обича все пак". Напълно убеден съм, че не ме обича. Тук няма сантименти, нито руски, нито германски, нито британски - никви. По-важното, исках никой да не ме обича. Но приказката започна да свършва, когато Тренчев преди 27 години каза - На кръстопът хората правят бардак, а не държава. Бардакът е налице. И децата му са и тук, във Форума.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД