:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 120
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Грубото отношение в детските заведения не води до уволнения

Недоволството на родителите и разказите за тормоз си остават в социалните мрежи, жалбите се броят на пръсти
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Заради случая с микрофона в плюшената играчка имаше идея да се монтират видеокамери в детските градини, но много родители не одобряват това.
Грубото отношение и физическите посегателства не са повод за уволнение на служителите от общинските ясли и детски градини. Това става ясно от отговорите на общините София, Варна и Пловдив, потърсени от "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. Другият извод, който може да се направи от данните, е, че недоволството на родителите си остава предимно в социалните мрежи. От началото на 2013 г. до края на юни т.г. броят на родителските сигнали е незначителен.

Медицински специалист и детегледачка са единствените наказани служители в столичните детски ясли за 4 г. и половина. Медицинското лице е освободено от длъжност, а детегледачката е получила "забележка" за "грубо и непрофесионално отношение към част от децата в яслената група". Директорката на ясла № 45 пък е предложена за административно наказание. Не става ясно дали е санкционирана. До наказанията в тази ясла се стигна след репортаж на Нова тв от началото на май. От записите, направени с микрофон, скрит в плюшена играчка, се чуваха крясъци: "Млък, щот' ще те изхвърля". И заплахи, че ако детето си изцапа лигавника, няма да получи "второ" за ядене. Чуват се също обръщения като "лигльо".

От 2013 г. до края на юни т.г. в общината са подадени 13 сигнала и жалби срещу служители на самостоятелните ясли в София. Проверките по тях са приключили само с препоръки до директорите и без санкции за служителите. За проблеми в детските градини са подадени 26 сигнала. През 2013 г. сигналът е един, през 2014 г., както и до юли т.г. са по 5, през 2015-а са 7, а през 2016 г. - 8. По всички сигнали са направени проверки, уверяват от общината. По сигнал за детска градина в Нови Искър се чакало произнасяне на прокуратурата. 10 от проверките са завършили със санкции - част от тях със "забележка", а други - "предупреждение за уволнение". Само в един от случаите наказанието "забележка" е за грубо отношение към дете. То е наложено на помощник-възпитателя А.Т. от 78-а детска градина в район "Студентски". Помощник-възпитателят Й.Ч. от ДГ №8 в "Красно село" е предупреден за уволнение за неспазване на правилника за безопасни условия. За останалите от общината пишат, че са санкционирани заради нарушения на трудовата дисциплина.

"Сега" потърси данни и от Варна и Пловдив. От Варна дойде и най-подробната информация. От 2013 г. в морския град са проверени 23 сигнала за нарушения в градините и по 15 от тях са открити нередности и са наложени санкции. Отделно има и 9 сигнала за медицинското обслужване, 8 от които са основателни. За яслите проверките са 6, като при 4 от тях са открити проблеми. От информацията се вижда, че за тормоз над децата се освобождават от работа единствено служителите на временен договор. За останалите случаи пише само, че е наложено дисциплинарно наказание, без да се уточнява какво. Уволнен е обаче служител, който през 2016-а е хванат във финансови злоупотреби. През същата година заради 20 натровени деца е уволнен и помощник-възпитател от детска градина "Слънчо".

Проверките на медицинското обслужване във Варна водят до няколко уволнения и до две напускания на сестри по взаимно съгласие, след като е установено, че не спазват трудовата дисциплина. Инициирани от общината са 3 проверки през 2014-а за злоупотреба с финанси. И тримата служители са уволнени и предадени за разследване. За 5 години за яслите са подадени 5 сигнала. В един от случаите става дума за непрофесионално и грубо отношение към децата, уловено с тайно подслушвателно устройство. По случая една сестра е наказана със забележка, а детегледачка - с предупреждение за уволнение. От общината обясняват още, че сигнали могат да се подават и директно в детските градини. Директорите са длъжни да ги завеждат и да им отговарят, като кметството няма отношение към тях.



ТАЙНО

За разлика от София и Варна, които предоставиха инициалите на наказаните служители, длъжността им и местоработата им, от Пловдив ги скриха. Аргументът им е, че това са лични данни. Затова от общината дават само статистика. От нея е видно, че пловдивчани са многократно по-активни при проблеми в детските заведения - от началото на 2013-а са постъпили 159 жалби. Направени са 98 проверки - 73 планови и 25 по сигнали. На 15 директори са наложени наказания. За яслите имало 23 сигнала, по които не са открити нарушения.
4265
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД