:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,519,290
Активни 80
Страници 2,806
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Средновековието иска реванш

"Барселооона" - пее по радиото изумителният дует Кабайе-Меркюри, и мисля за терористите, които сгазиха деца и нищо неподозиращи минувачи по улиците на този знаменит град. Един от престъпните и объркани младежи бе охарактеризиран от познавали го като "стеснителен"...

Та слушам песента и мисля. Този нов тип тероризъм е такъв, че се налага да го мислим, ако не искаме само да вдигаме ръце примирително: "имало да стане, станало...". Меркюри, ако се не лъжа, е от персийски произход и емигрантско семейство във Великобритания. Това не попречи на кралицата да отрупа "Куийн" с почести, а на Меркюри - да се изяви и като един от най-великите изпълнители в новата музикална култура. Не му попречи и на разюздания сексуален живот, и на нетрадиционната ориентация, и на мъчителната ранна смърт -това са част от свободите и негативитена съвременната демокрация и цивилизация. Меркюри им принадлежеше - и се гмурна в нея като безразсъден плувец в море с акули. А момчетата терористи не й принадлежат. "Стеснителният", газил хора с кола, очевидно не иска тази цивилизация, иска друга. Терорът в Барселона, както и всеки терор, е начин на война. Терорът по принцип е война - но война, при която страните са абсолютно неравностойни като военни параметри. До терор прибягват тези, които искат победа и устройство по тяхному, искат своя власт, но нямат ни оръжие, ни организация, ни армия, за да воюват с врага си лице в лице.

Парадоксът е, че досега в историята терорът никога не е бил толкова нелеп - като средство и избор на цели. Всяко що-годе разумно човешко общество знае, че да се води война си струва тогава, когато имаш шанс да победиш. Или когато нямаш шанс да победиш, но си изправен до стената. А терористите, претендиращи, че правят терор в името на Аллах, нямат шанс за военна победа. Не можем да приемем и че са поставени до стената, ако целта им е чисто конфесионална, както прокламират. Никой не им пречи да молят Аллаха за каквото и да било и да си разпъват килимчетата където пожелаят.

Тогава защо убиват случайни и невинни хора из големите градове? Очевидно има нещо друго.

Терористите в исторически план винаги са искали да убият някого конкретно - престолонаследника на императора, когото смятат за потисник например, или да взривят цяло правителство, както у нас през 1925-а в "Света Неделя", или да унищожават представители на някакъв етнос, някаква религия, някаква класа... Конкретна все пак цел. Терористите днес нападатобикновени жители на Земята,чиято основна характеристика е, че живеят тук и сега, че са съвременници. При това, обърнете внимание - с извинение и неудобство го казвам, но съм длъжен да го кажа. Обърнете внимание върху убийствената, регресираща неефективност на войната им. Те лично или идолите и наставниците им не са изобретили, нито са в състояние да измислят ефективно и високотехнологично оръжие. Не са в състояние да конструират изтребител, не са в състояние да произведат танк, не са в състояние дори да овладеят производството на качествени двигатели с вътрешно горене, камо ли да изобретят нови такива...Те пратиха индоктринираните си "воини" да научат как се управлява самолет, но сега и това им стана недостъпно. Трудно им е, непосилно дори - да ме прости Господ за сравнението, но им е трудно да заприличат на друг чудовищен доктринер и практикант на тероризма - на тип като Брайвик, който поне беше се готвил две години и беше успял да конструира мощна бомба от изкуствени торове...Тоест те имат затруднения да се организират ефективно - така че не могат да застрашат властта в страните, които мразят. Но могат лесното - да качат автомобил, да развъртят волана и да премажат няколко случайни пешеходци по улицата...

Повечето от тези момчета са "стеснителни", но са напътствани от някой, който ги е приласкал в тоя инак толкова чужд тям свят. Свят, в който младите девойки се разхождат полуголи по улиците, но не ги забелязват; погледът им минава през тях като през празно място; свят, в който във всяко ресторантче нафукани и надменни типовеядат свинско на поразия и пият алкохол;свят, в който учителки с непокрити глави изискват от тях сложни неща и се държат, все едно са им началници, пък Пророка е рекъл - жената трябва да се подчинява на мъжа...

Ставало е дума нееднократно, че светът не се развива равномерно. И днес някои племена живеят още в каменната ера, други още се катерят из тропическите гори...Трети с главите си са в Средновековието. Може да са сред нас телесно, като тия, които изрисуваха Видинската синагога, но мечтаят за друг свят, за други обичаи, за друго поведение, за други авторитети. На тях не им трябват компютри, не им трябват ракети, не им трябва да знаят, че Земята се върти. То дори им вреди. Нека си представим, че с машина на времето пуснат между нас случайна човешка извадка, взета не от Мека, а от средновековна Испания примерно. От времената, в които бдителни испанци са следели кой не яде свинско между уж покръстените евреи, и са го донасяли на Инквизицията, за да му строшат кокалите.

Е, такива хора биха ли се усетили щастливи тук и сега, като всичко е толкова различно? Толкова уж лъскаво, но непознато, не свое. И как да живееш в тия нови реалности, щом ловките в тях те гледат като пълен глупак, а те мързи да учиш всичко това?

В съвременния ислямски тероризъм ислямът е малко. Основното е Средновековието. То иска реванш, то иска да се върне. Това е нелепо и невъзможно, но кърваво.
22
5588
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
21 Август 2017 20:32
Повечето от тези момчета са "стеснителни", но са напътствани от някой,...

Имамът е този някой. Имамите в джамиите. Както Сиси в днешния Египет, така и едно време Ататюрк в турция го осъзнаха. Европейците още не са го разбрали.

21 Август 2017 20:36
Терористите в исторически план винаги са искали да убият някого конкретно - престолонаследника на императора, когото смятат за потисник например, или да взривят цяло правителство, както у нас през 1925-а в "Света Неделя"


Недей така, авторе. Болшинството тук се гордее с наследството на Партията си
21 Август 2017 21:42
Author - !
21 Август 2017 21:56
При това, обърнете внимание - с извинение и неудобство го казвам, но съм длъжен да го кажа. Обърнете внимание върху убийствената, регресираща неефективност на войната им. Те лично или идолите и наставниците им не са изобретили, нито са в състояние да измислят ефективно и високотехнологично оръжие. Не са в състояние да конструират изтребител, не са в състояние да произведат танк, не са в състояние дори да овладеят производството на качествени двигатели с вътрешно горене, камо ли да изобретят нови такива...Те пратиха индоктринираните си "воини" да научат как се управлява самолет, но сега и това им стана недостъпно. Трудно им е, непосилно дори - да ме прости Господ за сравнението, но им е трудно да заприличат на друг чудовищен доктринер и практикант на тероризма - на тип като Брайвик, който поне беше се готвил две години и беше успял да конструира мощна бомба от изкуствени торове...Тоест те имат затруднения да се организират ефективно - така че не могат да застрашат властта в страните, които мразят. Но могат лесното - да качат автомобил, да развъртят волана и да премажат няколко случайни пешеходци по улицата...


Нищо подобно, впрочем. Уви. И са ефективни, и са ефикасни. Максимален резултат спрямо използваните ресурси - ефикасност. Действителният резултат спрямо очаквания - ефективни са. А и да твърдиш, че премазването на невинни не застрашава властта в една демократична система, е меко казано ... наивно.

21 Август 2017 22:39
"Свят, в който младите девойки се разхождат полуголи по улиците, но не ги забелязват; погледът им минава през тях като през празно място; свят, в който във всяко ресторантче нафукани и надменни типове ядат свинско на поразия и пият алкохол; свят, в който учителки с непокрити глави изискват от тях сложни неща и се държат, все едно са им началници, пък Пророка е рекъл - жената трябва да се подчинява на мъжа...

***
На мен пък не ми уйдисва ислямския расизъм и лицемерие, липсата на еднакви права на половете, дивашките закони, НО нямам намерение да емигрирам в ислямска държава (даже и да ми предложат местния уелфеър) и да коля и беся местните поради разминаване във вкусовете.

***
"...В съвременния ислямски тероризъм ислямът е малко..."

***
Виновни са кръстоносците!? То бива стеснителност, ама чак пък толкова?! Стига! Basta! Enough! лицемерие!!!

21 Август 2017 23:51
Истинският БОЙКО Успял е да ги дешифрира (поне според мен)
22 Август 2017 00:35
Браво Ламбовски, . Стига с тая фалшива политкоректност. Камиларите да си знаят мястото. Що народ разплакаха от Филипините до Испания и Британия.
22 Август 2017 01:32
А терористите, претендиращи, че правят терор в името на Аллах, нямат шанс за военна победа.


Напротив, те (или по-точно тези, които са зад тях) са убедени, че в крайна сметка неверниците ще отвърнат на ударите, това ще радикализира всички мюсюлмани и така вече може да се стигне до война с всякакви средства и шанс за победа. В крайна сметка става дума за налагането на тяхната религия по целия свят както го изисква Корана. Разчита се да се предизвика криза, която постепенно да обхване планетата. Извършителите може да са лумпени и отчаяни типове, но те са просто пионки в мащабен сценарий. От създаването си ислямът е в непрекъснато настъпление като покрива нови и нови територии. Използват се всички средства - демографски, тероризъм, а когато радикалите вземат властта в някоя страна като Пакистан или Турция ще последват и чисто военни действия.
22 Август 2017 09:25
А на нас циганите не ни ли разплакаха майката. Много от майките ни по селата си отидоха поради насилие и золуми - убийства, грабежи, разруха. Младежта я няма - само старци и цигани.
22 Август 2017 10:18
Трети с главите си са в Средновековието. Може да са сред нас телесно, като тия, които изрисуваха Видинската синагога, но мечтаят за друг свят, за други обичаи, за друго поведение, за други авторитети. На тях не им трябват компютри, не им трябват ракети, не им трябва да знаят, че Земята се върти.

А на световния елит сигурно много му трябва. Докато определянето колко е успял даден човек е свързано с това колко е спечелил (пари, победи, награди), а не какви са ценностите му, дотогава ще има подобни масови мероприятия. Не може извергът обричащ на бавна смърт чрез 300-400лв. заплата цяло семейство и в по-общ план реализиращ геноцид да се води за образец за подражание. И тук общата му култура или екосъобразността на бизнеса му дори нямат значение.
22 Август 2017 10:30
Целият дух и съдържание на корана казват едно - ти като правоверен си повече от неверника. Това се е втълпило в главата на всеки мюсюлманин защото религията им заема голяма част от битието и ежедневието. Когато един такъв заживее в Западна Европа и срещне трудности с реалната ситуация разбираемо е да стане терорист в един малък процент от случаите. При подобни ситуации християнинът са депресира и затваря , мюсюлманинът гази хора с камион.
22 Август 2017 10:47
Не разбирам примера с Меркюри?!?
Да той е с персийски корени, демек шиит. Шиитите, може и да са мюсюлмани, но засега поне, определено не вършат подобни неща. Доколкото съществува шиитски тероризъм, то той е съвършено различен... само спрямо пряко воюващи срещу тях /изобщо не приемам дори "обоснованите предположения" на Цветана на мисълта за достоверни/. Вярно имало е някога секта отцепила се от шиитите... тази на исмаилитите низари, наричани още асасини, които понякога са практикували подобен вид тероризъм, ама тях от тази пристрастеност, към подобни смъртоносни грехове, отдавна много успешно ги е "излекувал" Хулагу... непоколебимо прилагайки откровен геноцид.
Иначе относно компексарщината и средновековния манталитет... да, съгласен съм с автора, че те несъмнено играят голяма роля, но не бих казал, че цялата вина се крие в тях. Съществуват множество авторитетни изследвания, че терористи твърде често стават хора с добро образование и сериозни шансове да се интегрират успешно, в едно съвременно общество където и да е по Света. Мързи ме да се ровя много много, но ето за три минути търсене на какво примерно се натъквам: Натисни тук. И това не е всичко. Даже този гнусен човекоподобен урод: Натисни тук, без да е получил добро образование и макар и не чак да е постигнал успеха на Меркюри, но все пак е имал относително доста успешна и печаливша музикална кариера... преди да замине за халифата на главорезите и сам да се захване с рязането на човешки глави...
Получава се някак си, че има и още нещо... от което се възползват имамите. Споделял съм вече какво е то според мен, но струва ми се не пречи да го повторя отново:
-Умишлено насърчаване и изкарване наяве, на възможно най-тъмните и мрачни инстинкти за агресия, за причиняване на болка, за кръв, за убийство, за разруха... криещи се иначе дълбоко в душите на някои млади мъже... срещу които инстинкти човешката цивилизация упорито се е борила практически от времето на прощапулника си, чрез закони, чрез религиозни норми, чрез образование... СЕГА обаче, на някои явно им се е сторило подходящо да ги използват, употребявайки точно една от религиите /доста удобна уви/ като инструмент не за подтискането им, а напротив... за насърчаването на тези толкова деструктивни инстинкти...
22 Август 2017 10:50
В съвременния ислямски тероризъм ислямът е малко. Основното е Средновековието.

Ами, малко! Точно оттам идват всичките тези средновековни мъдрости...
И не е вярно, че ислямистите искат да унищожат всички постижения на християнската цивилизация. Те биха искали материалните благини (компютри, комуникации, автомобили, самолети) да останат, но обществото да се ръководи от законите на шериата. Щото арабите мноо обичат скъпите и мощни коли и всякакви джажди.
22 Август 2017 11:02
Принудиха доста хора да се пренесат, по точно да се преместят, в един друг свят, който им е чужд - друга култура, различен манталитет и т. н. И какво могат да направят те? Да се капсулират, да се затворят в своето си общество и да се изолират или да превъртят и да почнат да газят. Е, оттук до престъпленията има само една крачка и тези, които им дърпат конците много добре го знаят това.
22 Август 2017 11:50
емо1971, Меркюри е зоростраиец, каквито все още има в Иран и известни като парси в Мумбай.
22 Август 2017 11:55
Утринен зов
22 Авг 2017 11:50
Мнения: 1,090
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Не знаех...
Маздеизмът разбира се е още по-добре... в пъти! Жалко, че не е получил по-голямо разпространение по Света...
22 Август 2017 14:49
Принудиха доста хора да се пренесат, по точно да се преместят, в един друг свят, който им е чужд - друга култура, различен манталитет и т. н. И какво могат да направят те?

А тези мароканци-екстремисти кой ги е принуждавал да се местят в Европа, където да се чувстват "нещастни" и "недооценени"?
То аслъ, като се запита човек за какво трябва да ги ценят?
22 Август 2017 16:49
Фреди Меркюри не е от емигрантско семейство, не и в буквалния смисъл. Семейството му е на британска чиновническа служба в Занзибар и бяга оттам в Англия, след като Занзибар и Танганайка вдигат революция срещу англичаните и основават независима република Танзания. Семейството на Фреди са дефакто британски бежанци. Какъв им е точно произходът няма значение след като са се държали като британци и са работели за Великобритания.
22 Август 2017 18:59
И аз не разбирам контрапункта с Фреди Меркюри, но по други причини. Еmo1971, шиит ти е главата. Родителите на ФМ са парси и са зороастрийци, а не мюсюлмани. Но те наистина са били Британски граждани, а не имигранти, тъй като са родени в Британската империя и са заемали държавна служба в колониалните офиси.
22 Август 2017 19:01
Еmo1971, шийт ти е главата.
това подчертаното ми навява асоциации с чаршаф и екскремент. би ли се уточнил?

----
а, поправил си се
22 Август 2017 19:40
Pongo76
22 Авг 2017 18:59
Мнения: 531
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Вече ми посочиха грешката. Признах си незнанието за религиозната принадлежност на Меркюри /по рождение/. Дори се зарадвах, понеже симпатизирам на зороастризма /и в други теми съм писал за тази религия/. По тези причини не разбирам причините за агресивността Ви... Харесвах музиката на Куин, но никога не съм бил пристрастен от нея до степен, че да се интересувам и от биографични данни за членовете на групата /освен дето случайно съм чувал за Меркюри... и това, че е с персийски коренени... дори са ми неизвестни имената на останалите/. Заради това ли?
23 Август 2017 12:11
Терористите днес нападат
обикновени жители на Земята,
чиято основна характеристика е, че живеят тук и сега, че са съвременници. При това, обърнете внимание - с извинение и неудобство го казвам, но съм длъжен да го кажа. Обърнете внимание върху убийствената, регресираща неефективност на войната им.


С по над 5 деца на семейство и газене на неверници войната им си е даже доста ефективна.
Първичен инстинкт като в животинския свят. Нарастваща популация на един вид и агресия спрямо друг вид в борба за оцеляване.
И не ми обяснявайте, че и те били хора.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД