:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,096,529
Активни 100
Страници 19,009
За един ден 1,302,066

България подкрепи Франция за отмяна на "социалния дъмпинг"

Промените създават нелоялна конкуренция в ущърб на фирмите от Източна Европа, възмутиха се българските превозвачи
Снимка: фейсбук профил на Б. Борисов
Франция ще подкрепи България за приемането й в чакалнята на еврозоната и в Шенгенското пространство. Това обеща президентът Еманюел Макрон след разговора си на "четири очи" с българския премиер, към когото се обърна със „скъпи Бойко”.
България ще подкрепи Франция за промени в правилата за командироване на работници в ЕС, стана ясно след вчерашните срещи на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон във Варна. "Постигаме волята да се ограничим във времето и за една и съща страна, за една и съща работа да се получава една и съща заплата. Когато имаме френски работодатели, които наемат български работници и им заплащат по български цени във Франция - не, не съм съгласен!", каза Макрон във Варна вчера.

Промените, част от предизборната програма на Макрон, се оспорват от повечето източноевропейски страни и най-вече от Полша и Унгария. Те предвиждат например, ако престоят на работника зад граница надхвърли година, работодателят му да плащат социални осигуровки по ставките на съответната приемаща страна и в съответната приемаща страна. В момента този срок е 2 години.

Поправките биха ударили предимно българските транспортни фирми, които са сериозен играч на европейския пазар. По данни на Съюза на транспортните работници става дума за 70 000 камиона и за около 190 000 шофьори в международните превози. Международният транспорт дава 15-16% от БВП на България, твърдят браншовите организации.

Президентът Румен Радев обаче вчера заяви категорично, че "България е против да се заобикалят правилата и че страната ни е срещу социалния, данъчния и корпоративния дъмпинг". Тъй като държавният глава остана на ниво декларации, не се разбра къде вижда дъмпинга, особено данъчния и корпоративния.

Премиерът Бойко Борисов бе по-уклончив. Той подкрепи Макрон по принцип, но посочи, че проблемите идват от различните стандарти в ЕС и това може да се преодолее с повече евросредства за по-бедните държави. "Това, което попита президентът Макрон, е трябва ли едни да работят в Европа, да живеят при скотски условия, с по-ниско заплащане, отколкото съответните работници във Франция, Германия и други държави? Отговорът е - не. Само че трябва да се върнем една стъпка назад - да намерим как да се направи така, че по-изостаналите държави, които са били в бившия соцлагер, по-бързо да повишим доходите и нивото на живот в нашите страни, за да не се налага тази миграция", каза Борисов. Затова според премиера паралелно с тези разговори трябва да вървят и разговорите за кохезионната политика и за повишаване на стандарта на живот.

Борисов посочи, че трябва да се разделят темите за командированите работници и за шофьорите, които са по-особен случай. Той обясни, че предстои различните мнения да бъдат сложени на масата на преговорите и до края на октомври проблемът да бъде решен.

В навечерието на срещата с Макрон Съюзът на международните превозвачи изпрати на Борисов писмо, в което изтъква, че въведените от Франция и други от т. нар. "големи" държави от ЕС минимални ставки за заплащане на командированите работници вече създават нелоялна конкуренция в ущърб на транспортните фирми от Източна Европа. "А новите мерки, които Франция, Германия, Белгия и Австрия лансират като общо еврозаконодателство, буквално ще унищожат бизнеса ни. Целта е да бъдем изгонени от техните държави, като станем неконкурентни. След това пък старите членки ще вземат нашите шофьори, тъй като имат недостиг", обяви Йордан Арабаджиев от СМП.

Пакетът "Макрон" предвижда например българските, полските, румънските и други тираджии на всеки три седмици път да се прибират в родината си, за да почиват. Освен това още след третия ден в друга страна от ЕС на тираджията да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл.

Заплахата роди безпрецедентен алианс на транспортните фирми от Източна Европа. Той зададе конкретни въпроси на ЕК, на които и до днес няма ясен отговор: защо изобщо се говори за "командироване" на шофьори от международния транспорт; как точно ще се изчисляват осигуровките на тираджии, които возят товари в 10, 20 или 28 страни от ЕС, следва ли работниците да бъдат подчинени на местните социалноосигурителни системи на всички държави на командироване? И коя държава ще бъде отговорна за изплащането на пенсията на шофьор, който цял живот кръстосва различни държави от Европа? "Шофьорите са мобилни работници, които са временно в една или друга държава и не се интегрират в нейната трудовоправна система", посочват от алианса.

Преди дни Business Europe - най-голямата работодателската организация в Европа, излезе с остра позиция, като определи предложенията срещу "социалния дъмпинг" като "атака срещу единния пазар". Истинските проблеми са друге - сивият пазар на работници, черните счетоводства, както и високите социални осигуровки и данъци, които правят западните фирми по-неконкурентоспособни, подчертава Business Europe. В страни като Франция и Германия повечето лоши примери за източноевропейски "командировани" работници, които взимали хляба на местните, всъщност са незаконни практики за избягване на високите данъци и осигуровки, твърди бизнесът.


ОТПОР

Само евродепутатът Ангел Джамбазки направи пред "Офнюз" изпепеляващ коментар за "поправките Макрон", които нарича болшевизъм:

"Макрон се опитва да ограничи френския трудов пазар за предприемачи и работници от източната част на Европа. Свободен пазар означава - когато българските превозвачи дадат по-добра цена от френските, българските вземат стоката, доставят я и прибират печалбата. Това е основата на конкуренцията. А превозвачите от източната част на континента просто дават по-добра цена и са по-конкурентни. Да не говорим, че автомобилният парк на полските, унгарските, румънските и българските превозвачи е в пъти по-нов и по-екологичен от този на редица западноевропейски фирми. В България има фирми, чиито камиони са само и единствено стандарт Евро 6. Най-новите. Из Белгия и Франция се карат камиони, които пушат така, сякаш са на дърва и въглища. И забележете - никой на запад от Виена не поощрява фирмите да купуват по-нови и по-екологични камиони.
Българските и източноевропейските превозвачи се проверяват през час от всички контролни органи. За всички разрешителни. За всички документи. За това дали не са надвишили времето за работа. Избирателно. И това е дискриминация и опит за сплашване. Западните - не.
Източните предприемачи с новите камиони могат да проследят шофьора си всяка минута къде е, какво прави, с каква скорост се движи, какъв е разходът му на гориво. Защото са си закупили и инсталирали модерни системи за управление. Местните карат с хартиените шайби. За парлама. Защото никой не ги проверява. Нито за скорост, нито за работно време. А това е лицемерие, двоен стандарт и дискриминация. И нарушаване на ценностите на ЕС".СЪПРОТИВА

Полша, която командирова най-много работници в други страни от ЕС, категорично отказва разговор по темата за социалния дъмпинг, което разгневи Макрон. От Варна френският президент пък нападна Варшава, която според него е в международна изолация, и дори изрази мнение, че полският народ заслужава по-добро правителство. Полският външен министър Витолд Вашчиковски веднага реагира и обяви, че Полша изобщо не е в изолация и че Макрон очевидно не следи събитията в Централна Европа. Министърът вчера бе домакин на среща на външните министри на Полша, Румъния и Турция и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. След него се изказа и полската премиерка Беата Шидло, която определи като "арогантно" изявлението на Макрон.

В Залцбург Макрон успя да разедини Вишеградската група, която до неотдавна бе монолитна в позицията си, че няма какво повече да се говори за командированите работници. В първия етап от източноевропейската си обиколка той се срещна с лидерите на Австрия, Чехия и Словакия, които изразиха готовност за преговори през октомври за промяна в директивата.

За разлика от България завчера Румъния не изрази ясна подкрепа за искането на Макрон за прекратяване на т.нар. социален дъмпинг в Европа, макар да заяви готовност за преговори.

Еманюел Макрон ни обеща да влезем в друг Шенген и в еврозоната

Борисов увери, че България си е написала домашното и е отличник по всички показатели
Френският президент Еманюел Макрон заяви подкрепа за желанието на България да се присъедини към Шенген (когато бъде реформиран) и към еврозоната. България има воля да бъде пълноправен член на ЕС, такава е и волята на Франция, заяви вчера Макрон на пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.

Той уточни, че България от 2011 г. е изпълнила всички критерии по присъединяването си към Шенген и "вече трябваше да е негов член". "България ще участва във вземането на решения по тази реформа, така че, когато влезе в Шенген, да бъде член на един нов Шенген. Искам до края на годината България да започне да участва във всички инициативи в рамките на ЕС и еврозоната, така че да се насочим към повече интеграция. България да е част от вземането на решения по тези теми, а ние с премиера да продължим обмена си и да пресичаме гледните си точки... България е направила избор да бъде член за пример от гледна точка на постигането на стабилност, да работи като пълноправен член, да осигурява външната граница на ЕС. По тези въпроси говорихме днес и ще понесем последствията заедно с моя приятел Бойко Борисов. Благодаря за разговорите, но трябва и да действаме", каза още Макрон.

"Аз ще подкрепя волята на Борисов България да бъде приета в чакалнята на еврозоната. Това искане е напълно легитимно, за да може да се постигне сближаване и в областта на икономиката и финансите в рамките на еврозоната. Като излезем извън партньорството на думи, трябва да сложим край на границата между Изтока и Запада, а България като пълноправен член на ЕС да се бори и със социалния дъмпинг, и за по-силна интеграция в икономиката и финансите", отбеляза френският президент.

Борисов каза, че страните членки на Европейския съюз трябва да потърсят компромис за спорните регулации до края на годината. Премиерът обаче призова и за намаляване на напрежението с Варшава и Будапеща. "Полша и Унгария не са ни само приятели, те са и част от Европейския съюз. Навлизането в режим на открита конфронтация носи щети."

"В България сме се постарали и всеки един критерий сме спазили. Критериите за Шенген - Еврокомисията казва, че са спазени, Европейският парламент също. Искрено се надяваме, че с този нов Шенген в следващите 2-3 месеца да го направим и в следващите 2-3 години България да си заеме мястото. Благодаря за подкрепата за чакалнята на еврозоната", каза Борисов. Той подчерта, че България и тук е издържала всички стрес-тестове. "Бюджетът ни е в излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг. Стабилен фискален резерв, валутен борд и огромен резерв в Българската централна банка. Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за еврозоната. Твоята подкрепа ще ни е добре дошла", обърна се свойски към Макрон българският премиер.ПЛАНОВЕ

Франция търси в момента общи проекти по въоръжаването, тъй като общата европейска отбрана е тяхно бреме заедно с Германия. Това заяви по повод посещението на френския президент Еманюел Макрон бившият външен министър и шеф на Атлантическия клуб Соломон Паси вчера пред Би Ти Ви. При посещението на Еманюел Макрон в България се разбра, че предстои идната седмица български и френски фирми да се срещнат и да водят конкретни разговори за сътрудничество. "Ако имаме дългосрочно сътрудничество с Франция, това ще бъде великолепно. Това, което французите биха могли да поискат, е една военноморска база по Черно море, за което биха могли да бъдат прекрасни партньори", каза Соломон Паси.94
7407
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
94
 Видими 
25 Август 2017 20:24
Клекне ли за камионджиите - язък Му за магистралите. Блокадата не Му мърда.
Предстоят бурни времена в "съюза". Чергата отесня.
25 Август 2017 20:25
Еманюел Макрон ни обеща да влезем в друг Шенген... някой друг път.
25 Август 2017 20:35
Имало е много Félicitations, Félicitations...
25 Август 2017 20:42
След това пък старите членки ще вземат нашите шофьори, тъй като имат недостиг", обяви Йордан Арабаджиев от СМП.


От това българските шофьори само ще спечелят - и като заплати, и като пенсии.

Ще загубят само алчните им и крайно непочтени български работодатели.

Нека журналистите поразпитат и шофьорите, за да се види каква е цялата картинка, а не само половината.
25 Август 2017 20:56
Не драги, ще загуби България, защото ще работят за чужда икономика, за чуждо благосъстояние, за чужди осигурителни системи, България ще се обезлюди още повече!
25 Август 2017 21:11
В крайна сметка ще загубят всички, и работещите в чужбина, осигуреният живот е добро нещо, само с пари но без родина не се живее, не е живот.

Всичко е суета, късметлиите го разбират по-рано, нещастните глупаци - чак преди смъртта, когато разберат че са си пропилели живота, в преследване на химери, и е късно за друг живот, познавам такива хора, мога да ви разказвам истории доста.
25 Август 2017 21:11
Нали до вчера и онзи ден точно това искахме - да се плащат справедливи заплати и осигуровки, като в "бяла" държава. Сега пък - да не се плащат....
25 Август 2017 21:12
за чуждо благосъстояние


Ще работят за собственото си благосъстояние. И на семействата си. Което е и най-важното.
25 Август 2017 21:20
Кви времена доживяхме... комунисти от Източна Европа да обвиняват капиталисти от Западна Европа, че ограничават конкуренцията и свободния пазар...

25 Август 2017 21:33
Ще работят за собственото си благосъстояние. И на семействата си. Което е и най-важното.


Еничарите са си еничари..... Тези хора вкарват пари в нашата иконимика издържат наши пенсионери а не бургерите в ошишкана от кражби Европа.....
25 Август 2017 21:41
Кви времена доживяхме... комунисти от Източна Европа да обвиняват капиталисти от Западна Европа, че ограничават конкуренцията и свободния пазар...Tамам
25 Август 2017 21:45
Клекне ли за камионджиите - язък Му за магистралите. Блокадата не Му мърда.

За Президент Радев ли говориш? Той му го е обещал..
25 Август 2017 21:50
Нещо реално-транспорт, за нещо илюзорно-подкрепа.Резил!
25 Август 2017 21:55
Камионджиите са отделна категория, уважаемий. Радев подкрепя ограничаването да бъдат използвани робогурбетчии за "изнесено ишлеме". Ако не схващаш разликата, прочети поне по-горе Джамбазки какво хортува.
25 Август 2017 22:01
Камионджиите са отделна категория,


Защо да са отделна категория, не сме ли всички еднакви?
25 Август 2017 22:01
Максимус, за коментарите ти
25 Август 2017 22:11
Камионджиите не попадат в сферата на приложение на директивата за командированите работници. Макрон го каза не знам колко си пъти, но няма кой да слуша.
Но Бойко го е разбрал и ще се пише спасител на камионджиите. Хитрец е той, ама с прости избиратели само така.
25 Август 2017 22:23
Очаквано Баце клекна за всичко, срещу уклончиво обещание за евентуално влизане в някакъв Шенген, второ качество.
Но пък тук всички парле ву франсе.
25 Август 2017 22:24

lubomir.gavrilov

Наистина е доста странно това натрапено припокриване между командироване и транспортен бизнес - ако и доколкото го има (и аз карам по преразказите от медиите, без да съм чел).

Ясно е, че командироване за 2 г. не е никакво командироване, а нещо повече и че в намаляването на срока на 1 г. има логика.
Ясно е също, че статусът на шофьорите по международните превози няма как да се приравни на командироване и ако някой се опитва да го направи, то очевидно търси некоректно предимство.

Логично е да се предположи, че ще последва някакъв пазарлък в търсенето на компромис.
Ще видим.

Президентът Румен Радев обаче вчера заяви категорично, че "България е против да се заобикалят правилата и че страната ни е срещу социалния, данъчния и корпоративния дъмпинг". Тъй като държавният глава остана на ниво декларации, не се разбра къде вижда дъмпинга, особено данъчния и корпоративния.

Тъй като се случи, че докато джитках из столичните ремонти, слушах пресконференцията на Макрон и Радев, мога съвсем убедено да заявя, че президентът каза още много неща след въпросната "декларация", вкл. относно икономическите неравенства вътре в ЕС и политиката на западните правителства и компании, които по смисъл не се отличаваха много от цитираните по-долу в статията слова на премиера.

Това избирателно цитиране на президента от страна на почитаемата газета обаче нещо никак не ме изненадва вече...
25 Август 2017 22:25
Добре де,как испанските превозвачи дават на шофьорите си по 2000 и нагоре евро,а нашите чорбаджии при същите разходи и курсове и при много по малки данъци и осигуровки плащат на полувина.Че и даже шофьорите им живеят с по месеци по камионите.
25 Август 2017 22:34
Статията е водопад от думи които се мъчат да убедят че е станало нещо , което всъщност не е станало. Нито Борисов разбра добре за какво му нашокаха канчето. Нито даде някакво одобрение или неодобрение за социалния дъмпинг и исканията на Макрон (за разлика от Радев който беше доста по-ясен). Най-малкото пък получи някаква подкрепа от Макрон , било за еврозоната , било за Шенген. Едно голямо нищо видяхме и чухме днеска. Което не пречи на уважаемата газета да си измисля новини , фалшиви , както би казал Бай Доналд.
25 Август 2017 22:43
vputin
25 Август 2017 22:34
Статията е водопад от думи които се мъчат да убедят че е станало нещо , което всъщност не е станало. Нито Борисов разбра добре за какво му нашокаха канчето.


Тия работи ги разбират само професионалните комнетатори, дето списват из интернет целодневно 24/7.
25 Август 2017 23:26
*
25 Август 2017 23:27
Черни Бико,

Алчност и липса на съпротива от страна на шофьорите.
25 Август 2017 23:40
Няма липса на съпротива, има разум:

Красимир Лалов: Макрон затваря вратата за българските превозвачи във Франция

https://www.youtube.com/watch?v=miTwhQdiogE

човека добре го обяснява за недоразбралите, д-р Джери
25 Август 2017 23:44
Добре де,как испанските превозвачи дават на шофьорите си по 2000 и нагоре евро,а нашите чорбаджии при същите разходи и курсове и при много по малки данъци и осигуровки плащат на полувина.

От колко време не си в България?
Само пресни примери и то съответстващи на реалността, а не измислени
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
26 Август 2017 00:07
Ясно е,че мyшy-то и баба жена мy не са дошли да разгледат кактyсите в ботаническата градина на морския бряг.
А това:
https://www.blitz.bg/politika/neformalno-kakvo-si-kazakha-borisov-i-makron-po-vreme-na-razkhodkata_news539017.html
Дано да не е вярно!
26 Август 2017 00:07
"А новите мерки, които Франция, Германия, Белгия и Австрия лансират като общо еврозаконодателство, буквално ще унищожат бизнеса ни. Целта е да бъдем изгонени от техните държави, като станем неконкурентни. След това пък старите членки ще вземат нашите шофьори, тъй като имат недостиг"

Това ми звучи като добре дошло за шофьорите. Та я да видим от една фирма с 200 шофьора и 1 собственик, от промените губи 1 и печелят 200. Да уважим предлагам предложението на Микрона.
26 Август 2017 00:20
*
26 Август 2017 02:28
Дежурен,с тия пари шофьора трябва и да се издържа,т.е. с включени режийни.
Минаваш на някоя крайпътна бензиностация в Европа( аз говоря в частност за Испания)., ще видиш и някой камион с BG регистрация.Ще се убедиш колко им плащат и на колко ги осигуряват,и ако искаш нафта-въпреки дистанционното следене-пак ще намерят начин да ти продадат.
Български тираджии работещи за испански фирми продаващи нафта трудно ще намериш.
Единия ти казва,поради мизирното заплащане,че и камиона би продал.
Другия ще ти каже че за 30 евро( 60л. ×на полувин цена)
нито ще се цапа,нито би си рискувал работата.
26 Август 2017 07:59
Камионджиите не попадат в сферата на приложение на директивата за командированите работници.

Ми що е това пенене тогаз? Да не би защото
с прости избиратели само така.


полувин

Извинети, вий тираджйя ли сти?
26 Август 2017 08:36
Ще загубят най-вече българските шофьри, защото френските работодатели ще предпочетат да наемат украинци примерно, но не и българи, на които да плащат френски заплати. А шофьорите ще го усетят един такъв четвъртит, ама късно. Когато получат последната си заплата.
26 Август 2017 08:41
по шосетата TIR са 1 турски 2 полски
няма френски няма английски няма швейцарски.
гръцки пък хептен... предпочитат да си продават товарите пред вратата. пък кой иска да си ги кара у тях си,
26 Август 2017 09:04
Виртуална срещу реална реалност. Така подписахме и за споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия срещу безвизов режим " ама не сега".
26 Август 2017 09:34
Нещо не съм съвсем наясно - Фирмите-превозвачи протестират, защото не могат да плащат адекватно и ще им се увеличат разходите за заплати. Дотук това означава, че за тях е зле, но за шофьорите би трябвало да е добре. Но не разбирам защо това трябва да се отнася само за този бизнес и професия? Няма ли и други сектори, в които български фирми изпълняват обекти в чужбина с български работници? При превозвачите ли е най-големият дъмпинг?

Нашите превозвачи ако не могат да плащат, ще трябва да уволняват и да намаляват бизнеса си. И ако е така, това означава, че никога у нас доходите няма да могат да достигнат средноевропейските, защото бъл арският бизнес с крепи главно на мизерното заплащане на труда.
26 Август 2017 09:43
fake news в стил вестник "СЕГА" или кака да кажем две истини за да пробутаме една лъжа. Това е редакционната политика тук. А ето истината, която ще прочетете в другите медии, и можете да чуете от записите на прес-конференциите с Макрон.

Реулацията на ТИР-превозите НЕ ПОПАДА в обсега на директивата Болкенщайн за командированите работници. Точка. Лъжата е още в заглавието на статията. Имайте си едно на ум.
26 Август 2017 09:43
Фирмите-превозвачи протестират, защото не могат да плащат адекватно и ще им се увеличат разходите за заплати. Дотук това означава, че за тях е зле, но за шофьорите би трябвало да е добре
Добре, добре, колко да е добре! По-ниски цени на превозите - има товари, по-високи навла - няма товари. Няма товари - няма превози - няма пари - няма шофьори.
26 Август 2017 09:50
А ето как можем да видим събитията под друг ъгъл : ББ и Радев приеха, че могат да се направят поправки в една Директива (за командированите работници) която няма да има особени последствия за българския трудов пазар (дори напротив: може да увеличи заплащането на комндированите), като в замяна получават неочакван подарък: подкрепа за Шенген и Еврозоната, а политическите дивиденти да не броим. Тази статия трябва да се чете в такъв контекст.
26 Август 2017 09:57
Президентът Румен Радев обаче вчера заяви категорично, че "България е против да се заобикалят правилата и че страната ни е срещу социалния, данъчния и корпоративния дъмпинг". Тъй като държавният глава остана на ниво декларации, не се разбра къде вижда дъмпинга, особено данъчния и корпоративния.

Кои правила, бе Радев? Досегашните директиви (приети и от Франция) се спазваха от българския бизнес и доста народ, който иначе никога не би си намерил работа в Европа получи възможност за по-добро заплащане от това в България. Ако работниците нямаха изгода нямаше да работят в такива фирми, а щяха да си стоят в България. На този няма ли кой да му обясни, че намеренията на Макрон са да защитава интересите на французите и да предпази френския бизнес и пазара на труда от конкуренция, а не да подобрява заплатите на българите. Изгонвайки българските фирми от Франция, той гони и българските работници.
Премиерът Бойко Борисов бе по-уклончив. Той подкрепи Макрон по принцип, но посочи, че проблемите идват от различните стандарти в ЕС и това може да се преодолее с повече евросредства за по-бедните държави. "Това, което попита президентът Макрон, е трябва ли едни да работят в Европа, да живеят при скотски условия, с по-ниско заплащане, отколкото съответните работници във Франция, Германия и други държави? Отговорът е - не. Само че трябва да се върнем една стъпка назад - да намерим как да се направи така, че по-изостаналите държави, които са били в бившия соцлагер, по-бързо да повишим доходите и нивото на живот в нашите страни, за да не се налага тази миграция"

Сигурно някой му е подшушнал на Бойко, но в случая е далече по-адекватен. Поне му е станало ясно, че на индивидуално ниво българите трудно си намират добре платена работа в Европа освен ако не са висококвалифицирани. Много българи работят на черно, с несигурна работа, много по-ниско заплащане и без осигуровки. Българските фирми поне предлагат договори и осигуряват работниците си в България.
26 Август 2017 10:03
Сигурно някой му е подшушнал на Бойко, но в случая е далече по-адекватен.

Боко има да мисли за икономиката и за електората, негова грижа са. Радев има грижа само да получи някаква покана, та да заведе ген. Деси и във Франция.
26 Август 2017 10:06
Командировани и изпратени работници са две различни неща(вж Кодекс на труда). Всеки който сам си търси /намира работа в ЕС не попада в тези категории. Досегашнията режим е благоприятен за бизнеса, който търгува с работна ръка, с робите.Той печели от разликите в реално получаваното от местните работници и миниално получаваното по стандартите на съответната страна от изпратените работници. Печели държавата- намалява процента на регистрираните в БГ безработни, увеличава се притокът от пари от Ес към БГ изпратени от т.нар. командировани работници. Печелят политиците, които се тупат по гърдите колко много работни места са създали. КОЙ ГУБИ! Губят работниците, които получават за един и същи труд по-малко от работещите същата работа граждани на приемащата държава. Губят работни места и местните работещи, за сметка на изпратените от БГ и други източни държави. Тоест износът на работници не е за сметка на по-добрте им качества, а за сметка на по-евтиния им труд!! Това е принципният въпрос. Да прескочим ли принципът поради тънки икономически и политически сметки, или да спазим принципа, зада има работа за българи макар и по-ниско платена. Никой не пита работниците по този въпрос!!
Тираджиите са отделен проблем, извън Директивата. Там нещата са малко по-сложни.
26 Август 2017 10:10
Някои сънуват "подаръци".... Божкеее, божке!
Даром в този "съюз" само "конграчулейшънс" и потупване по рамото.
26 Август 2017 10:11
Даром в този "съюз" само "конграчулейшънс" и потупване по рамото.
26 Август 2017 10:31
Ето какви са българските закони:
http://www.mediapool.bg/komandirovkite-v-es-veche-shte-sa-pri-evropeiski-usloviya-na-rabota-news255099.html
Да разгледаме следния пример: бай Пешо е нает легално от българска фирма и работи във Франция като строител на минималната за Франция заплата. Бай Пешо е добър в работата си, но не знае никакъв чужд език. За Франция тези пари може да са малко, но бай Пешо е доволен, защото заплащането е по-добро от българското.
Влизат в сила нови правила и фирмата трябва да му плаща като на френски работник. Разходите на фирмата се качват и тя не може да се конкурира успешно като контрактор за обекти във Франция. Бай Пешо си губи работата, а във Франция без френски никой не го иска на легална работа. Може да работи единствено на черно с мизерно заплащане за някой араб или да намира отвреме навреме по нещо дребно.

26 Август 2017 10:33
И СЕГА от къде изскочи този гранде проблемацион със социалния дъмпинг. Тоз май за на Роско първата фирма руча?!
26 Август 2017 10:37
ПРЕМИЕР ИЛИ ГАЛФОН? ЧЕТЕТЕ И НЕ ПСУВАЙТЕ! /РАЗГОВОР МЕЖДУ БОРИСОВ И МАКРОН!/ ТОЙ НЕ Е ВИНОВЕН, ВИЕ ГО СЛОЖИХТЕ НА ВЛАСТ!
СКАНДАЛНИТЕ ДУМИ НА БОЙКО КЪМ МАКРОН: "ЕТО ТАМ Е КРИМ!ТЕХНИТЕ РАКЕТИ...ЗА МИНУТИ ИДВАТ ТУК.. ЗА ТОВА Е ВАЖНО ДА..." КАКВО СЕ ОПИТВА ДА КАЖЕ БОРИСОВ?
...Б.Б.: В София, едно малко… Банкя. Първо бях кмет на София два мандата, тогава направих партия и… Затова е много важно да (… и Черно море (… Целият руски флот е тука при Севастопол, това подводници, техните ракети са просто… За минути идват тук.
Е.М.: Днес кои са активни в това море? Б.Б.:Турция, България, Румъния, от другата страна – Грузия, а Крим е малко наляво.
http://www.pan.bg/view_article-49-400400-VIZhTE-SKANDALNITE-DUMI-NA-BOJKO-KYM-MAKRON-ETO-TAM-E-KRIMTEHNITE-RA.html
26 Август 2017 10:42
Много българи работят на черно, с несигурна работа, много по-ниско заплащане и без осигуровки. Българските фирми поне предлагат договори и осигуряват работниците си в България.


Като теоретична конструкция звучи добре. Сега да видим какво се получава на практика.


Български шофьор, работил 34 години в международните превози, получава за тях 160 лева лева пенсия. Щото е осигуряван, но като шофьор на обикновен камион. Но това той го разбира едва когато му изчисляват пенсията.
Същият шофьор е работил 3 години като шофьор-тираджия в Испания, за което получава от Испания 200 евро пенсия.
За думите и изразите, които той използва по отношение на благородните български работодатели, които "предлагат договори и осигуряват работниците си", може и сам да се досетиш.
26 Август 2017 10:45
За съжаление такива случаи има доста. Както и на изеднически "родни" фирми, които наемат и експлоатират крепостни за "изнесено" ишлеме. В затворен цикъл. Наемане, документи, настаняване, заплащане, а в някои случаи - и храна. Крайните примери са като тези с "берачите на боровинки" в Швеция... Всичко това се крепи на страшната немотия и безизходица, в която "живеят" много българи в собствената си страна.
Очакванията Макрон, или който и да било, "да ни влезе в положението", еле пък да ни прави "подаръци", са... Без коментар!
26 Август 2017 11:10
А прегръдката бе неописуема. Макарон бе смачкан между огромните плещи на преседателя ни. На такава прегръдка би завидял дори и Поли, кмета на Симитли, а не само той…
http://bultimes.com/wp-content/uploads/2017/08/21083074_738528396272035_2584218625894164542_o.jpg
26 Август 2017 11:19
Като видях целувките си помислих: Тия скоро ще стигнат Леонид Брежнев.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД