:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Букурещ реже частните издателства от учебниците

Частните издателства вече няма да имат право да печатат учебници и да ги продават на държавата, която след това да ги разпространява безплатно сред учениците, обяви министърът на образованието Ливиу Поп. Държавното издателство Editura Didactica si Pedagogica занапред ще има монопол върху отпечатването на учебниците в страната.

Тази седмица правителството ще внесе поправка в закона, за да прокара промяната, става ясно от думите на министъра. Поправката ще бъде подложена на обществено обсъждане за две седмици и след това се очаква да получи одобрението на парламента.

Министър Поп се аргументира, че промяната ще гарантира, че учениците ще получат учебниците си навреме за началото на учебната година.

Пазарът на учебниците в Румъния бе либерализиран през 90-те години на миналия век и частните издателства участваха в търгове, за да спечелят поръчка за издаване на учебници. Правителството ще се нуждае от разрешението на ЕК, за да върне държавния монопол в тази сфера, коментират източници от румънското министерство на образованието, цитирани от "Романия инсайдър".
722
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД