:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 171
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът в Лондон може да бъде превзет за 5 минути

Британската полиция арестува двама души за атаката до Бъкингамския дворец
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Десетки хиляди демонстрираха срещу терора в Барселона в събота. Сред тях бе и испанският крал Фелипе VI.
Сградата на британския парламент може да бъде атакувана и завзета от терористи за около 5 минути - това разкрива тест на мерките за сигурност в Уестминстър, направен след нападението на ислямист през март. Тогава ислямист, който премаза с колата си пешеходци на Уестминстърския мост, наръга до смърт полицай от охраната на парламента в опит да проникне в сградата.

Тестът бил направен в момент, когато депутатите били в отпуск и сградата била празна. Полицията направила симулация на нападение откъм Темза през нощта. Резултатите били катастрофални - оказало се, че терористи могат да стигнат до Уестминстър с лодка, да влязат през терасата в сградата и да убият или пленят най-малко 100 депутати в заседателната зала в рамките на броени минути. Новината за проведената проверка на сигурността на Уестминстър бе съобщена от в. "Сънди телеграф" вчера, ден след терористичното нападение срещу полицаи край Бъкингамския дворец.

26-годишен мъж спря с автомобила си пред полицейски патрул в забранена зона и го атакува със сабя, крещейки: "Аллах е велик". Двама от тримата полицаи пострадаха леко, но успяха да арестуват нападателя. Вчера е бил задържан и 30-годишен мъж от Лондон, който е заподозрян съучастник на нападателя край резиденцията на кралица Елизабет Втора. Завчера нито тя, нито друг от членовете на кралското семейство не е бил в Бъкингамския дворец по време на атаката срещу полицаите. В петък пък белгиец от сомалийски произход атакува патрулиращи военни в центъра на Брюксел с мачете и рани един от тях, преди да бъде застрелян. "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

Над 100 000 души се стекоха в Барселона вчера на протест срещу терора. Ислямист с ван се вряза в пешеходци на оживения булевард "Ла Рамбла", след което бе направен опит за атака и в морския курорт Камбрилс на юг. Ранени бяха близо 130 души. Отговорност за събитията пое "Ислямска държава". Вчера броят на жертвите от барселонската атака стана 16, след като в болница от раните си издъхна 51-годишна германска туристка, пострадала на "Ла Рамбла".

Демонстрацията в Барселона бе под мотото "Не се страхувам". В "Туитър" общинската полиция дори оцени броя на "половин милион души по улиците", които отговориха така на атаките в Барселона и Камбрилс.



ЕДИНСТВО

Фелипе VI стана първият испански крал, който участва в демонстрация от възстановяването на монархията през 1975 г. Премиерът на страната Мариано Рахйо, министри, лидери на партии, кметове и регионални президенти също участваха в митинга срещу терора в Барселона. Рахой вървеше близо до каталунския президент Карлес Пучдемон, който остава непоколебим в намерението да организира референдум за самоопределение на 1 октомври въпреки категоричната опозиция на Мадрид.
930
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД