:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 427
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Корфу и киркиранците

Димитри Иванов
Жителите на Корфу са киркиранци, понеже наричат наричат острова си Киркира. Нямат летни горещини, нямат зимни студове; като климат Киркира е върхът. Но на Киркира няма върхове; най-високата й точка е 916 метра.

Триглав, Туин пийкс, Безбог, Мусала, Олимп .... това са върхове.

Връх Триглав има в Централния Балкан, друг Триглав в Словенските Алпи, но и на Киркира има Триглав, представете си. Въпреки че е най-ниският триглавец, само на триста метра над синьото море той най ме разсмя, понеже киркиранците са Mocking birds. Присмехулници. Средното от трите възвишения го нарекли "Лъвската глава". Не ми мяза много на глава на лъв, ама нейсе. Вляво и вдясно от главата има две загладени отгоре безименни тепета и киркиранците ги именували на двама неотдавнашни US президенти, сещате се кои, затова им спестявам имената, а сега ги наричат Тръмп и Меркел. Киркиранците никога не са били под Турско; видях, че и под Американско не падат. Сърдечни са и слънчеви, знаете, че под слънцето се натрупва хормонът на щастието, а дините, смокините, гроздето и овошките стават захарни.

Корфу е в Йонийско море, което съдържа 33 промила сол, Средиземно - 28, а Черно море само 19, затова нашата риба е по-вкусна от Беломорската и от другата, която внасяме.

От соленото Йонийско море генуезците добивали сол, но венецианците им потопили гемиите и им отнели бизнеса. Така се постъпвало едно време. Така се постъпва и сега.

После, където имало солена вода, тя ставала английска; Ла Манш станал The English ChanneI. Англичаните измислили солния данък в Индия, връх на данъчна практичност. Като не можели да преброят индусите, че да ги обложат, те ги изолирали от солниците, а от сол се нуждае всеки мъж, жена и дете. Англичаните насочили индусите да произвеждат опиум и водили две опиумни войни с Китай да го заставят да внася опиум.

Английският писател Даръл пишел за други работи. Той заживял на Корфу, пардон на Киркира. Когато наближихме къщата му, жената вътре беше излязла на прага да ни посрещне, понеже ни чула отдалеч; Томски е гласовит и се възхищаваше шумно от пейзажа. Тя била от Троян; сега много българки работят в чужбина.

Прочесвахме усилено Троянския Балкан, когато бяхме новобранец. Лейтенантът даваше почивка и се изтягахме на килим от билки и цветя под връх, който не беше триглав, а двуглав, и се казваше Момини гърди. Хубаво е да атакуваш момини гърди, когато си новобранец.

После българската телевизия пусна мистериозната поредица "Туин пийкс". Предложих на преводачите да преведат "Туин пийкс" като "Чифте баир". Те не възприеха предложението ми сериозно, но и аз не се възприемам сериозно.

Иначе, сериозно, киркиранците са гърци, казват ти калимера. Казват, че няма гръцки танц сиртаки, щото Микис Теодоракис го измислил за филма "Зорба Гъркът". Но едни български деца, момиченца и момченца заедно с родителите си им показаха такова вихрено сиртаки, че им събраха очите, докато едни смаяни немци ръкопляскаха.

Не зная защо на Корфу не видях щъркели, жаби, комари, гларуси и чайки.

И в България имаме върхове, чиито имена водят мълчалив спор помежду си. Безбог в Пирин, Мусала (което значи близо до Бог) в Рила.

Май ще излезе, че по нашите земи цивилизационите наченки са по-стари, откъдето и да е. Но макар и 17 метра по-нисък от Мусала, Олимп имал по-силен пиар като обиталище на боговете, които там си пиели ракията ... узуто ... всъщност амброзията. Долу на земята гръмовержецът премиер Зевс кръшкал на Хера, Афродита, на военния министър Марс, казвайки Мейк лъв нот уор, Аполон бил министър на културата и прогностиката чрез Делфийския оракул, Хермес с крилатите сандали на търговията, далекосъобщенията и лъжата, както сега ни лъжат с роуминга .... абе, хубав кастинг има в "Илиадата", "Одисеята" и "Енеидата". А хората били на тъмно без огън и светлина. Прометей им дал огъня, а Зевс го приковал о една скала в Кавказ, защото хората направили гръцкия огън - нещо като напалм за опожаряване на вражески кораби. Сиреч, когато Прометей ги светнал, те направили оръжие.

Когато от един бункер в пустинята Невада физикът Опенхаймер видял двойната огнена гъба от чудовищния взрив на творението си, той се разплакал и промълвил: "Шива, разрушителят на светове". САЩ не могат да приковат севернокорееца Ким, че да не направи каквото US president Harry Truman направи на Хирошима и сега US president Trump e в цугцванг, дрънка обичайните заклинания за "международната демократична общност", която не съм виждал, нито й зная телефонния номер. Но всички й плащаме лепта. Тол такс. Гърците я измислили. След Троянската война на цар Агамемнон му трябвали пари за нова война; той преградил един нищо и никакъв път и преминаващите плащали с дребната монета лептон (затова казваме лепта). Тъй върви светът, доколкото разбирам. Не разбрах защо в Киркира (остров Корфу, чийто патрон е самият гръмовержец) не видях щъркели и жаби. Сякаш дъртите жабоци сме се врекли всяка жаба да си знае гьола и си стоим в България. А жабчетата - Hit the road Jack. Жабките - Нюйорк, Нюйорк. If you can make it there you can make it anywhere.

Я не знаем как е, ама и така не е - казал Вуте.

Не вярвайте на персонажите, които всичко знаят. Изслушвайте ги With a grain of salt. Със зрънце сол; няма значение от кое море.

Само не с хималайска сол. Тя е отлежавала милиарди години, а на пакетчето пише, че има срок на годност 24 месеца.



DI copyright













 Загадъчните Туин пийкс в щата Мейн
 С теснолинейката до Добринище, после заедно с децата по лесната пътека до Безбог, Пиринското езеро, Попското е с едно островче по средата. То е килимявката на попа, който се хвърлил във водата, когато турците озлочестили щерка му.
 Пред къщата си английският писател Даръл сложил скулптирани котки като живите, с които се снимал навремето.
 Дафни, превръщаща се в лаврово дърво, за да се изплъзне от досадния си ухажьор Аполон.
 От един бункер с радиационна защита в пустинята Невада Робърт Опънхаймер видял двойната огнена гъба на взрива. Ужасен от това, което сътворил, той се разплакал и промълвил: "Шива, разрушителят на светове".
 След Троянската война на Агамемнон му трябвали пари за нова война и той въвел тол таксите. На снимката - детайл от фреската "Гневът на Ахил" на Джовани Батиста Тиеполо във Вила Вилмарана във Виченца, 1757 г.
76
22730
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
76
 Видими 
12 Септември 2017 20:13
Май ще излезе, че по нашите земи цивилизационите наченки са по-стари, откъдето и да е.

Май, тъй ще да е.
Щом така казва нашто разузнаване на място...
12 Септември 2017 20:33
Помни налъма! Цврк.
12 Септември 2017 20:39
Джимо, джимо на 80 години стана и не се научи какво да пишеш и да говориш! Хората пари направиха, кариери! Иван Кръстев през месец пътува до Ню Йорк на инструктаж при Сорос какво да пише в Ню Йорк Таймс и Финаншиал Таймс. Иво Инджев я в Дойче Веле ще го публикуват я ще го поканят да говори срещу тлъст хонорар на събития организирани от НПО та финансирани от Американското правителство!
А пък ти Джимо, си пиши в Сега да спори с хейтърите ... Вместо да слушкаш и да пишеш за каквото да ти плащат ти си седнал да пишеш каквото мислиш! Да си ни жив и здрав де да четем и коментираме ама за кариера и пари ми е приказаката! Хората и преди 10 ти имаха кариери и пари и след 10 ти се ореантираха пак са високоуважавани д...давци! Тебе кога ще те поканят да напише нещо в Дойче Веле или Финаншиал таймс? Не разбра какви времена настъпиха и какво трябва да се пише и говори!
12 Септември 2017 21:09
Афродита няма как да изневерява на Марс - богове от различни пантеони са. И не е била омъжена за Арес /елинският предтеча на Марс/, а за Хефест, бога на огъня и ковачите. Тя изневерявала на ковача Арес, но Хефест измислил хитър капан, та когато Афродита и Арес се метнали на леглото, златна мрежа ги стегнала в класическа поза. А Хефест събрал боговете и им показал картинката. Не му пукало - и без това всички знаели за ставащото, барем ги изложил... Но не я изгонил - предпочитал нектар с комшиите, вместо киселоч сам...
12 Септември 2017 21:12
може да му е изневерявала с куцият си съпруг?
12 Септември 2017 21:22
Дъно.
12 Септември 2017 21:24
копай. можеш!
12 Септември 2017 21:26
На това май му се вика "изсмукано от пръстите"...
12 Септември 2017 21:41
Афродита няма как да изневерява на Марс - богове от различни пантеони са. и не е била омъжена за Арес /елинският предтеча на Марс/

Тоа Арес всъщност е гръчкото изкелеферчено изопачаване на Ярост.
Па Марс иде от Март.
Все от пантеона на наште прадеди, траките...
12 Септември 2017 21:44
...които ползвали грегорианският календар на "пирели"
12 Септември 2017 21:55


... но е съкратен малко от някого !?
12 Септември 2017 22:10
Днес Баце и Каракачанов бият Джимо по четаемост и коментируемост. (как само го казах!).
Но какво да се прави - животът у нас кипи според тоягата на Козяк.
12 Септември 2017 22:12
Киркира е Керкира, ма карай.
12 Септември 2017 22:19
облагането със сол е стандартна практика в средните векове (а и преди това). примери бол. лепта е гръцката стотинка, и сега на гръцките евроцентове пише λεπτό. и днес писаницата не ми хареса - буламач.
12 Септември 2017 22:22
Ганди, двайсти век, средновековието на демокрацията.
12 Септември 2017 22:46
Хореографът на "Зорба гъркът" ... Йоргос Провиас ... създателят на сиртакито, дето го играете по кръчмите.

https://www.youtube.com/watch?v=CDJff-R4KGo

https://www.youtube.com/watch?v=K5bIxDPidrE

Нека се знае. Че се забравя ...
12 Септември 2017 23:20
А пък по втора програма Петър Стоянов каза, че Кеворк и Дмитрий били доносници.
12 Септември 2017 23:23
А пък по втора програма Петър Стоянов каза, че Кеворк и Дмитрий били доносници.


А пък Петър Стоянов още се мисли за президент с тая му втора употреба.

12 Септември 2017 23:32
А пък по втора програма Петър Стоянов каза, че Кеворк и Дмитрий били доносници.


Ма за Илианчо Василев и Иво Минджев нищо не каза.
12 Септември 2017 23:41
Поредното удоволствие от поредната "видрица"! Благодарности!
13 Септември 2017 00:20
Василис Рафаилидис в своята книга „История /трагико-комична/ на Новата гръцка държава„,, пише, приблизително така - Какви гърци сме ние! Елинизмът дойде по нашите земи от Запада, след Освобождението. На гръцки език след Освобождението дойдоха да ни учат учители от Цариград, завършили там Гръцката школа.

И не съм срещнала някой, който да е ходил на Акропола. Поглеждат ме учудено на въпроса „Защо?„ и вдигат рамене -„ Но това е за туристите!„ А един господин се обърна троснато и ми рече - „Но защо да ходя? Аз още помня когато бях малък, как баща ми ме водеше там да гледаме как дялкат довлечените от Пендели мраморни блокове!„
Толкова за „античността„ и елинизма.
13 Септември 2017 01:11
Ако не ме лъже зрението, животинчетата на снимката с Даръл са Лемури а не котки. Може би Джимо има пред вид друга снимка или пък не е негова вината, а на редакцията.
13 Септември 2017 01:32
за "международната демократична общност", която не съм виждал, нито й зная телефонния номер


Това сигурно трябва да е хумор някакъв. Иначе не и само ти, непознаването на това понятие е често срещано в този форум.
13 Септември 2017 02:10
Тцъ-тцъ. Хората пари направиха в БЕХ и Марица-Изток (виж горещите), а ДИ още се пОти тука...
13 Септември 2017 02:26
Тебе кога ще те поканят да напише нещо в Дойче Веле или Финаншиал таймс?
Поне на Копринка да беше дошл да мушне някое хонорарно кебапче.
13 Септември 2017 04:20
Най-добрият превод на български за "Туин пийкс" е "Момини гърди". В България, около и на Сърнена гора има няколко върха/байра носещи това име.
13 Септември 2017 08:17
А Петър Стоянов каза ли нещо за комсомолския секретар от "Ален мак" и още по-примерния му баща, вярно обслужвал властта - де писмено, де устно?
13 Септември 2017 08:34
Хенри Кисинджър: на кой телефон трябва да се обадя, ако искам да разговарям с Европейския съюз?
13 Септември 2017 08:37
По-друго е казал Опенхаймер. В спомени за момента (т.е. по-късно) той споделя (и не споменава да се е разплакал):

A few people laughed... A few people cried... Most people were silent. I remembered the line from the Hindu scripture the Bhagavad Gita; Vishnu is trying to persuade the prince that he should do his duty, and to impress him takes on his multi-armed form, and says, "Now I am become death, the destroyer of worlds."
13 Септември 2017 08:40
http://chitanka.info/text/24597-ptitsi-zhivotni-i-rodnini
13 Септември 2017 08:43
Ако не ме лъже зрението, животинчетата на снимката с Даръл са Лемури а не котки. Може би Джимо има пред вид друга снимка или пък не е негова вината, а на редакцията.


Сложно е, ама да обясним ... Котките идват от ... (зелените) морски котки. А зелените морски котки са, всъщност, маймуни. Викат им морски котки, щото е имало обичай да си ги гледат на кораба - "кръстихме маймуната Джак, след като ни напусна" - любима на мен фраза на Капитан Барбоса

По-долу съм дал линка към снимка на паметника на Джералд Даръл на остров Джърси, където е зоопаркът му. За Корфу ... "Моето семейство и други животни", разбира се. Велики книги!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Gerald_Durrell_statue.jpg

13 Септември 2017 08:50
"сега US president Trump e в цугцванг"

Туй велико творение на какъв език трябва да е?
13 Септември 2017 08:53
... а на господин Иванов, от мен подарък, че е от четящите. Една интересна статия, която може и да го вдъхнови за някоя писаница. За благородното мъжко изкуство на ... боя с нож, гръцкия бой с нож. Впрочем, боя с нож, чрез моряците, основно, пренасян, е част от културата и традицията на свързаните с морето общности от Азовско море до Гибралтар.Светъл пример е Сицилия. Или пък Сардиния Но ... тази статия си е за Керкира

http://www.academicroom.com/article/honor-masculinity-and-ritual-knife-fighting-nineteenth-century-greece

13 Септември 2017 09:20
Firmin
13 Септември 2017 08:43

Ще се осмеля да те перефразирам- Дж.Даръл е велик Човек!!!
13 Септември 2017 09:22
Тиеполо е проектирал и зографисал няколко дворци в Русия през 19-ти век, вкл. този в Архангелское край Москва, на Княз Юсупов - от Волжка Болгария.
13 Септември 2017 09:44
щурчо 12 Сеп 2017 21:41
Тоа Арес всъщност е гръчкото изкелеферчено изопачаване на Ярост.
Па Марс иде от Март.
Все от пантеона на наште прадеди, траките...

И това е чифте баир.
13 Септември 2017 10:10
 От един бункер с радиационна защита в пустинята Невада Робърт Опънхаймер видял двойната огнена гъба на взрива. 

White sands missile range, Alamogordo , NM
13 Септември 2017 10:37
Хубаво е да атакуваш момини гърди, когато си новобранец.

Се си е хубаво, а и не е за новобранци...
13 Септември 2017 10:42
на цар Агамемнон му трябвали пари за нова война; той преградил един нищо и никакъв път и преминаващите плащали с дребната монета лептон (затова казваме лепта).

От новата година управниците ни ще събират лепта от основните пътища – голям ще е сборът, та с кого ли ще воюваме?...
13 Септември 2017 10:46
"Лейтенантът даваше почивка и се изтягахме на килим от билки и цветя под връх, който не беше триглав, а двуглав, и се казваше Момини гърди."

И аз, когато служех в Пловдив, и се изнасяхме на учения, лейтенантът викаше: "Дай ми, ориентир към Момини гърди.", "Ориентирай се към Кур(т) тепе."
13 Септември 2017 10:47
А "Чифте баир" много ми хареса.
13 Септември 2017 10:57
"Но макар и 17 метра по-нисък от Мусала, Олимп имал по-силен пиар като обиталище на боговете..."

Връх Митикас е висок 2 917 метра н.в. Мусала е 2 925,40 м. (така пише на табелката). Затова и Митикас е по-нисък от Мусала, но по-висок от връх Вихрен в Пирин (2 911 м.н.в.) Та не е 17 метра разликата де.
13 Септември 2017 10:59
westboro
13 Септември 2017 04:20
Най-добрият превод на български за "Туин пийкс" е "Момини гърди". В България, около и на Сърнена гора има няколко върха/байра носещи това име.

Въпрос на гледна точка. Например, на север от Ботевград има едно възвишение, на което много би отивало названието "Момини гърди". Обаче, не знам защо го наричат "Данин газар".
13 Септември 2017 11:22
protor12 Септември 2017 23:20
А пък по втора програма Петър Стоянов каза, че Кеворк и Дмитрий били доносници.

А пък неговият градски Стефан Северин казва друго:
И точно днес, момченцето, по една случайност водещ на „120 минути” по БТВ, е поканило един случайник във властта –Петър Стоянов. Запенен - Пешо Коня, както е известен в Пловдив, седна да ни учи на морал. А това е човекът, който няма и грам право на това!
Помня го на кръглата маса в Пловдив: дебатират ръководствата на БСП и СДС, а на последния ред, сред зяпачите, стои един опулен, с леко разтворена запенена уста мъж. Пантелей Пачов – първи секретар на БСП, ме попита – кой е този?
И понеже не съм от Пловдив, аз пък попитах Велислава Дърева:
- А, този ли, това Пешо адвоката…Толкова!
Никой не го бръснеше за слива.
Депутъатът от СДС в Пловдив Христо Марков свидетелства, че са го избрали за говорител на координационния съвет. Девет месеца Пешо адвоката се правел на разсеян. Всъщност – чакал е да се убеди стопроцентово, че палачинката се е обърнала. И тази вечер запененият бивш бракоразводен адвокат ни внушава, че 45 години / разбирайте при социализма!/ народът е живял разделен! Такъв е бил в първите десетина години, но после?
Петър Стоянов е участвал в така наречените летящи културни бригади през лятото, за да ограмотява комсомолците, които прибират реколтата. Петър Стоянов написа книга – при социализма, който сега се оказа омразен за него, в която основната му теза беше, че жената при капитализма е живяла в златна клетка. Единствено при социализма жената е разкрила своите големи възможности.
Браво, Пешо!
Той не е моят президент – няма и никога да бъде, но нека, ако има морал/ в което се съмнявам!/ да отговори:
1. Как така, като уж син на враг на народа, е бил шеф на комсомола в гимназията, която е учил?
2. Как така, като син на уж враг на народа, е влязъл в края на 60-те години да учи право, когато приемаха едва двайсетина души?
3. Как така, като уж син на враг на народа, е станал адвокат, като за това се искаше в онова време подпис на правосъдния министър … ?
Дали пък като уж син на враг на народа не са помагали едни омразни специални служби?
Петър Стоянов е един измислен син балон в политиката. Разводът му с оперетната му съпруга беше в ход, спряха го, защото не върви президент без съпруга. Върнаха я от посолството в Лондон, където казват добре си е живяла, а като му свърши мандата и се провали – отново му би шута. Тя най-добре знае защо!
И нека отговори на четвърти въпрос: Колко му платиха Щатите за неговата могъща подкрепа в мръснишката им война срещу Югославия?
И как така за някакви скапани лекции в банковата му сметка влязоха над триста хиляди долара?
Разтрепервам се, когато един лицемер се зъби от синия екран и ме учи на морал!
Това се нарича цинизъм, с какъвто П. Ст. е надарен в изобилие!
13 Септември 2017 14:51
Отлично, Майсторе!
13 Септември 2017 17:26
Свежо
Явно почивката се отразява добре
13 Септември 2017 19:16
Киркиранците никога не са били под Турско; видях, че и под Американско не падат.

Обаче са били британски.
13 Септември 2017 20:59
Така се постъпва и сега.


Да си жив и здрав, Димитри, да пишеш още. Много им бъркаш в здравето на евро-атлантиците - неолиберали и либертарианци, те са ядосани че лъскавият и сладък живот на метросексуали все не идва, и обвиняват за това който им казва, че всичко е измама и нищо ново няма под слънцето. Нито пък ще има.

13 Септември 2017 21:07
Олимп .... това са върхове.

Видях, че колега вече е пояснил "Митика... това е връх."
Олимп си е планина... отсекъде
13 Септември 2017 21:11
"Моето семейство и други животни", разбира се. Велики книги!

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД