:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,196,738
Активни 107
Страници 10,583
За един ден 1,302,066

Кабинетът обяви Русия за една от основните заплахи за България

Москва не зачита териториалната цялост на независими държави, пише в документа за състоянието на националната сигурност
Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи, става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г. Той бе приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание. За първи път в правителствен документ има толкова остри обвинения и квалификации срещу Москва.

"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът, подписан от министрите и лично от премиера Бойко Борисов.

Авторите отделят много място на Русия, и то основно в негативен план. В рубриката "Външна среда за сигурност" е записано, че "интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политическия живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна от акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него, продължиха да водят до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион".

Като проблем се отбелязва и влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС. Това поставя пред сериозни изпитания изградената европейска архитектура за сигурност. "Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа", пише в правителствения документ.

Пак там се твърди, че за задълбочаване на кризата в отношенията спомагали интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние. Това ставало дори чрез "действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои от случаите като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество и дори помощ за защита на националната идентичност и суверенитет".

Все пак правителството посочва, че с Русия не се изчерпват всички рискове за националната сигурност. В доклада например изрично е отбелязано, че такъв риск през 2016 г. са представлявали и продължаващите и нововъзникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства. Това противоречало както на международните норми, така и на националните интереси. "В същото време се констатира засилване на процеса на асимилация и изолация на българските общности в региона, както и нарушаване на основни права на българите, останали извън пределите на страната ни по силата на мирните договори след Първата и Втората световна война".

Като опасност се сочат продължаващите бойни действия в Сирия, както и предизвиканите от нея, Афганистан и някои страни от Африка бежански и миграционен натиск към ЕС. Според доклада "най-същественият риск е възможността за инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и други европейски държави през 2016 г.".

Като друга опасност е посочен Брекзит. Той създавал атмосфера на несигурност както в краткосрочен, така и в средносрочен план. Съществувала несигурност относно запазването и защитата на правата на българските граждани и условията за бизнес.

Според авторите тенденциите в развитието на международната среда очертавали преобладаващо хибриден характер на бъдещите рискове и заплахи. Предизвикателствата, породени от хибридните заплахи, оказвали влияние върху вътрешнополитическата обстановка в отделни държави не само в Европа, но и отвъд Атлантическия океан. Веднага след това в доклада пише: "Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."

412
20781
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
412
 Видими 
12 Септември 2017 20:11
Тъпо натегачество.
12 Септември 2017 20:13
Добре е направил " кабинетът".
Дано се помни по дълго!
12 Септември 2017 20:14
Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност

Кой е олигофренът , който им го е диктувал?
12 Септември 2017 20:16
Не тъпо, а ПРЕСТЪПНО натегачество! Забравиха втората част на максимата - ...(и) НИКОГА против Русия!
12 Септември 2017 20:17
Видяла та ...
12 Септември 2017 20:18
Пвторил съм поста, ама нищо - заслужава даже да го потретя!
12 Септември 2017 20:19
Кабинетът мое си се плющи секак. Важното е да има полза. Има ли?
12 Септември 2017 20:25
Кругом одни враги...

12 Септември 2017 20:29
Кой е олигофренът , който им го е диктувал?

Всички знаем. Началникът. Но не е диктувал. Поднесъл го е готово за подпис.
12 Септември 2017 20:29
Вън руските военни бази от България! Go home!
12 Септември 2017 20:30
посочва документът, подписан от министрите и лично от премиера Бойко Борисов.
мдаммм... що ли се сещам колко добре е осветен булевард "цариградско шосе"...
12 Септември 2017 20:32
Мислят за после хората. Някой може да се надява един ден да стане генерал от НАТО..
12 Септември 2017 20:35
Противно. Страна която допреди 30тина години се натягаше истерично на СССР (считам Русия), сега със същата себеотдайност се натяга на новите началници, срещу Русия. Дали такава страна може да има съюзници? Не мисля...
12 Септември 2017 20:38
Най-голямата заплаха за България е трагичното състояние на българската армия. Там да се съсредоточи "кабинетът".
12 Септември 2017 20:38
Като проблем се отбелязва и влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС.

НАТО нямаше да се разширява на изток. Нагло излъгаха. Русия вече е обградена до сами границата с над 500 американски бази. Преди време натовчетата от ФАЩ фъфлеха, че така предотвратяват иранска агресия. Сега открито си дойдоха на думата - руска агресия. По тертипа на Хитлер и Гьобелс, които също щяха да се борят с агресията на Русия и СССР. Калъпът е същият. Затова така удобно в него се наместиха ухронацистите и "обединена" Европа слага перде на очите, за да не види свастиките и факелните шествия. Историята се повтаря. Но едва ли ще е фарс...
12 Септември 2017 20:38
Бат Бойко - кукла на конци. Кой знае какви компромати имат приготвени за него..
12 Септември 2017 20:39
Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.
Няма страшно!

Днес ЕС днес е пуснал сайт за защита от хибридни заплахи:

https://euvsdisinfo.eu

Пълно е с интересни контрадезинформации.

Категорично например е отхвърлена лъжата, че в Дания се легализира сексуалното насилие над животни, като се открива първият публичен дом за зоофили:

https://euvsdisinfo.eu/no-denmark-is-not-legalising-sexual-abuse-of-animals/

Има и доста данни за опасни сайтове в Интернет, начело с rt.com и sputnik.ru.

Избягвайте ги.

12 Септември 2017 20:40
Противно.

Че то ние сме си така, още от Втората Балканска война. Нещо много са ни повредили в някой отношения, тези 500 години в състава на османската кочина.
12 Септември 2017 20:43
Уверените в себе си и в народната подкрепа управляващи не се натягат толкова безочливо.
12 Септември 2017 20:44
Най-добре е да се започне с авторите на "документа"? Не е лошо и самият документ да се прочете, а не да ни го преразказват. И последно, някой изненадан ли е какви дебили е избрало болшинството да ни управляват. Но това е то - представителната демокрация!
12 Септември 2017 20:44
Най-голямата заплаха за България е трагичното състояние на българската армия.

Глупости. Най-голямата заплаха за България е, че "кабинетът" слага чуждите интереси над националните. Което не се осребрява лошо. Но както винаги, е за сметка на редовите граждани, пък и селяни...
12 Септември 2017 20:45
Страна която допреди 30тина години се натягаше истерично на СССР (считам Русия), сега със същата себеотдайност се натяга на новите началници, срещу Русия. Дали такава страна може да има съюзници?
Преди - не знам.

Сега обаче имаме - чл.5 от Договора между РБ и НАТО ни пази съвсем действено.

Както виждаме, дори при най-малката опасност от хибридна заплаха НАТО веднага реагира.

12 Септември 2017 20:49
документът, подписан от министрите и лично от премиера Бойко Борисов.
И вие ли "патриоти!"
12 Септември 2017 20:51
Всеки има определено ниво на глупост, но тия отдавна са задминали дъното на Мъртво море....
12 Септември 2017 20:53
Кабинетът по секо време мое да врътне кранчето на петата колона.
Стига да има желание...
12 Септември 2017 20:57
щурчо
12 Сеп 2017 20:53
Кабинетът по секо време мое да врътне кранчето на петата колона.
Стига да има желание...


Ако стане както казвате вашите "умни" коментари ще заглъгнат и ще ви се наложи да си търсите нова работа.
12 Септември 2017 21:02
Сега обаче имаме - чл.5 от Договора между РБ и НАТО ни пази съвсем действено.

Инш аллах.
12 Септември 2017 21:07
Щом в заглавието е Русия, това е гаранция за над 300 коментара под статията.Някои хора пак няма да спят тази нощ.Ще се отчетат с по 30-40 поста.Дали е за пари или са толкова заблудени, че не могат да разберат - няма братство, няма сантименти, има само интереси и то имперски.Разберете го най-сетне.Айде със здраве, че почват мачовете след малко.
12 Септември 2017 21:09
aldycrown
12 Сеп 2017 20:44Мнения: 5,686

Глупости.

Глупости. Утре ако дойде читав кабинет, без армия и икономика които да ни дава политическа тежест и те ще козируват и изпълняват.
12 Септември 2017 21:15
Веднъж и аз да съм съгласен с правителството!
12 Септември 2017 21:18
А тая държава дето унищожава други държави - тя ни е приятел...
12 Септември 2017 21:19
........Русия вече е обградена до сами границата с над 500 американски бази...
.
Тоз твоя брояч "Сделан в сесесере " ояевадно.
12 Септември 2017 21:20
Като опасност се сочат продължаващите бойни действия в Сирия, както и предизвиканите от нея, Афганистан и някои страни от Африка
заплахите са писани като за световна империя, с интереси до Централна Азия и Африка.
А за Балканите почти нищо, въпреки че граничим с една от малкото държави в света, която продължава и решава политиката си с военни средства .
За всеки здравомислеш у нас е наясно, че единствената и вечна заплаха за сигурността на държавата ни е Бившата Ислямска Държава на Осман фамилия -- т.н. Турция -- от имперското и османско мислене на върхушката и, през силната и постоянно закупуваща нови въоръжения армия, със собствени заводи и наука дори. И исторически погледнато -- все оттам дойдоха ударите унищожили т.н. Първа и Втора* Български държави
Празнословието и словоблудството яко са нагазили политиците ни и набедените експерти писали тази трагикомичен доклад на който се чудим да се смеем ли или да ревем.

И да се чудим защо Путин няма да дойде за 3 март догодина -- на 140 годишнината от Освобождението ...


----------------
* Бившата Ислямска Държава на Осман фамилия -- т.н. Турция, никога не е спирала да води Подмолна война срещу България от 14 век до сега. Няма и да спре -- това не се вдява от политиците ни. Освен това, малоумната Българска политвърхушка сама си реже здравите исторически връзки и предполагаемата помощ при бъдещата ни война с Турция. А такава ще бъде предизвикана от Турция -- рано или късно след 10, 50 или 150 години ... Масонските политвърхушки на Англия и САЩ отново ще предпочетат Турция пред България. И отново от никъде взорът надежда няма да види, освен откъм Русия -- естествения Български съюзник, с които вместо да добруваме, злорадстваме -- също македонци срещу Българи

12 Септември 2017 21:20
vali-cop в този форум русофили пуно ,българофилите сме малцинство .
12 Септември 2017 21:22
Няма да се учудя ако в Парламента се повтори историята със закачането на България в оста Рим -Берлин -Токио.
Що се отнася до писанието ,типично козяшки брюкселски стил с рецензент ген сека на НАТО.
Що се касае до Боко ,явно е на ръба на керемидите.
Фронтова държава,пушечно месо,Сър.
12 Септември 2017 21:24
Кой ли после ще реве, че няма да има газов хъб?
Кой ли после ще реве, че ще ни одрусат яко за "Белене", а не на предишните приятелски цени?
Кой ли после ще реве, че ще има наказателни мерки срещу оръжията за милиарди, които продадохме на ИДИЛ?
..........................
Няма да се наложи много да чакаме!
12 Септември 2017 21:25
....
Кой е олигофренът , който им го е диктувал?...
.
Виждам че е заразно.
12 Септември 2017 21:25
***
12 Септември 2017 21:28
Турция и Русия винаги са били най,-голямата заплаха за третата българска държава.
12 Септември 2017 21:31
.....А тая държава дето унищожава други държави - тя ни е приятел...
.
Искаме да сме с приятели и държавата дето създава такива известни, процъфтяващи и всепризнати държави като:
- Северна осетия
- Абхазия
- НР Донецк
- НР Луганск
- Приднестровската всенародна република.

.
Но не става нещо.
12 Септември 2017 21:33
Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа.
Ние искахме да ги набием, ей така, по евроатлантически, даже ги пляскахме, пък те станали силни и може да набият нас. Ужаст евроатлантически!
12 Септември 2017 21:34
Bacho Кольо12 Септември 2017 20:14
Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност

Кой е олигофренът , който им го е диктувал?

То се знае - самият портиер на посолството на ФАЩ, а колониалната ни администрация е повече от послушна...
12 Септември 2017 21:35
И по кой начин Русия е заплаха за България?
Доколкото си спомням 500 годинки робство са ни харизани от Турция ...
Може ли някой смислено да обясни на български език ,не на козяшки или брюкселски ,защо сега Русия е опасност за България?
12 Септември 2017 21:35
Рики Еповери
12 Септември 2017 21:31
Никой не те и кара. Гледай си порното зад локвата и си живей живота.
12 Септември 2017 21:35
Кабинетът обяви Русия за една от основните заплахи за България
Ама и Той ли? А хъбчето?
12 Септември 2017 21:41
интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политическия живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна от акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него, продължиха да водят до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион".
А какъв хубав баланс можехме да направим с една базичка в Севастопол! Направо щяхме да изгоним Русия от Черно море. Точно като след Кримската война, даже още повече...
Мъка, мъка, мъка, и докторски тормоз и РЕВ и ЗОР!
12 Септември 2017 21:42
Не сме имали по-продажно, компрадорско и глупаво правителство!
12 Септември 2017 21:43
Да видим в Парламента Корни и сие,Патриотите,Воленчо и вся остальная как ще гласуват.
Циркът ще бъде страхотен

12 Септември 2017 21:44
Тоя доклад със сигурност е писан на Козяк и препредаден на правителството Му на Раковска 134.
12 Септември 2017 21:45
Имам едни съмнения за Захариева, като здрав трансатлантически кадър, ще да е прозряла за руската заплаха.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД