:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 503
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Колко струва да получиш индулгенция от ГЕРБ?

Под крилото на Бойко Борисов просперират партийни кадри, разследвани за побой, кражби, измами, а на бял кон във властта се връщат хора, отстранени със скандал
Снимка: Юлиян Савчев
За всички е ясно, че без благословията на Бойко Борисов и Цветан Цветанов никой не може да се наложи в ГЕРБ. Избухне ли скандал обаче, двамата се държат като щраус.
Откакто Бойко Борисов взе властта през 2009 г., управленски кадри редовно получават индулгенция за биографията си. "Дългата скамейка на ГЕРБ" става все по-цветиста, като някои хора се озовават отново на нея, въпреки че преди това са били изпаднали със скандал от там. Слепи ли са в ГЕРБ? Катарзис ли е това, или има други интереси, които диктуват играта? Въпросите са риторични. Защото по целия вертикал и хоризонтал на властта изскачат хора, чиято кариера е "впечатляваща" и е много показателна за това как функционира държавата и особено правораздавателната й система. На практика кадрите на управляващата партия са нагледен пример за това как можеш да се измъкнеш безнаказано от всякакви ситуации, но не за да се покриеш през девет планини в десета, а за да се върнеш на бял кон във властта.



"Не знаем какво се случва във всяко село",



гласи оправданието, изречено от министъра на правосъдието Цецка Цачева, бивш председател на парламента и член на най-близкото обкръжение на премиера след последния скандал с Лазар Влайков, доскорошния председател на общинския съвет в Септември например, който бе изключен от ГЕРБ след убийството в с. Виноградец по време на гуляй за детски рожден ден. Дали обаче това е така?

Влайков е бил обект на обсъждане на среща лично с Бойко Борисов, твърди пред bTV бивша общинска съветничка, чийто син е пребит през 2008 г. Тя написала писмо за поведението на гербаджията и била повикана на разговор от Борисов, който тогава бил кмет на София. Ако вярваме на думите й, той дори наредил Влайков да бъде махнат от ГЕРБ. Това не се е случило. Вместо това жената е осъдена от районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров (осветлен сега като приятел на Влайков), срещу когото тя пратила двама частни детективи, за да следят дали е гръб на общинаря. На местния вот през 2011 г. Влайков е на второ място в листата на ГЕРБ в Септември, понеже е неосъждан. През януари 2012 г. ранява с нож шофьор на пътя след караница за дълги светлини. Кървавата свада не води до присъда, защото извършителят бил в състояние на афект.

Влайков е изключен шумно от партията след пътния инцидент. Тъй като отново не е осъден, изключеният подава молба за членство и



след по-малко от година пак е приет в партийните редици



През 2014 г. става председател на общинския съвет. На изборите през 2015 г. е на избираемо място в листата. "Свидетелството му за съдимост е чисто", гласи защитната версия днес на ГЕРБ.

На делото за мярката за неотклонение в Пазарджик окръжният прокурор Росен Малинов обяви, че срещу активиста е имало 6 досъдебни производства - две за кражби и четири за побоища и телесни повреди. Въпреки че всички те са прекратени, няма как в ГЕРБ да не са знаели за проявите на съпартиеца си. Известно е било най-малкото на областния координатор, координатора в Септември и местните депутати на ГЕРБ, а най-вече на партийния строител Цветан Цветанов. Те покровителствали ли са, или са проспали кариерата на общинаря? И защо, ако му вярват, така бързо го изключиха от партията и го накараха да напусне и общинския съвет след убийството в с. Виноградец?

"Няма случай, в който г-н Борисов или аз, или който и да е от структурите на партия ГЕРБ да е толерирал такова поведение като това на Лазар Влайков", твърди сега Цветанов по Нова телевизия. Фактите сочат точно обратното.

Не може да бъде пропуснат Живко Мартинов, героят от прочутия "Суджукгейт". Според публикация на "Капитал", след като в зората на демокрацията прави пари покрай "Югоагент" на Миролюб Гаич, той се насочва към търговията със зърно. През 2007 г. е проверяван от данъчните за ДДС измами, информирана е и прокуратурата, но няма образувано дело. През 2011 г. е подаден сигнал в парламентарната комисия "Антимафия" по повод бизнеса с ветропарковете на Калиакра на тогавашния шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Съдружник на дъщерята на Лазаров е именно Мартинов. Това не му наврежда - той израства от учредител и общински ръководител до депутат от ГЕРБ.

Сега Мартинов има 6 обвинения: две за принуда (едното за прословутия суджук за премиера), закана за убийство, опит да бъде осуетено наказателното преследване срещу бивш зам.-министър, заплахи с цел принуда срещу зам.-шефа на МВР в Добрич и началника на РПУ-то в Балчик, опит със заплахи да упражни принуда върху директора на ВиК-Добрич. И докато



Борисов побърза да го нарече негодник



и да обещае изритването на всеки подобен от парламента, Цветанов го изпрати с благодарности от парламентарната трибуна. Мартинов пък чистосърдечно разкри, че всеки, който гони кариера и не се е реализирал в друга партия, се е пробвал в ГЕРБ. Вижда се и с просто око, само дето не беше казано колко струва тази кариера.

Но не само членове на ГЕРБ показват завидно майсторство в оцеляването по високите етажи на властта.

Личност, отстранена по настояване на премиера Борисов, е Георги Харизанов, бивш шеф на "Напоителни системи". Той беше обвиняем за неизгодна сделка, но делото беше прекратено. След като това се случи, двамата с премиера се срещат на тенис корта, като Харизанов, естествено, пада. Няма проблем - бившият напоителен шеф е реабилитиран и с чисто съдебно минало, след като беше подсъдим за заплаха за убийство, обвиняем по дело за кражба и осъден за изнудване. Дребен факт е, че заблуди ГЕРБ, че има висше образование. Управляващата партия и Борисов не са дребнави. Особено пък по този въпрос.

Покрай избора на съдия Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) стана известен любопитен случай,



вдигащ завесата за партийното инженерство на Цветан Цветанов



През 2012 г. Чолаков участва в петчленния състав, който отменя уволнението на бившия шеф на полицията в Сливен Чавдар Божурски - от май областен управител на Сливен. Божурски е освободен от МВР от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Причината според съдебните решения на две инстанции е непристойно поведение на полицая в сливенския пиано бар "Сохо". Там той осъмнал с компания и след като призори персоналът отказал да сервира повече алкохол, защото искал да затваря, пиячите викнали дежурния автопатрул. Последвала проверка на заведението, охранителят бил отведен, а сметката била платена от дошлия шеф на полицейското управление, защото компанията отказала да си плати. Тези подробности са описани в двете съдебни решения на ВАС, които са публични.

След инцидента на дежурните полицаи било разпоредено да напишат нови докладни по случая и да опишат несъществуващ скандал на Божурски с криминално проявен, пише в решението на тричленния състав на ВАС, който смята, че полицейският шеф е уволнен законно и потвърждава заповедта на министъра. Втората инстанция във ВАС не отрича тежкото нарушение, но намира формален повод да отмени уволнението - с няколко дни не бил спазен срокът за налагането му. Така Божурски е върнат на поста си.

Следва изненада: Цветанов сменя адвоката си по делото, което съдия Мирослава Тодорова завежда срещу него за клевета, и



наема дъщерята на Божурски, когото наскоро е уволнил



Елена Божурска е глобена с 1000 лв. от Софийския окръжен съд за неявяване в съда. В крайна сметка тя си свърши отлично работата - Цветанов не беше осъден. За финал третият кабинет на ГЕРБ излъчи Божурски за областен управител на Сливен.

Показателен за нелогичните рокади е случаят с шефа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен. През февруари 2016 г. беше махнат от поста си, след като игра основна роля в газовата криза по Нова година. Мотивът за уволнението му се съдържаше в една дума: "оптимизация". Изненадващо при третото правителство на Борисов Коен се върна като шеф на борда на директорите на АЕЦ. Остава въпросът защо е толкова ценен кадър и какво кара партията да го сваля, а след това да го качва на върха. В АЕЦ няма ли нужда от оптимизация?

Впечатляващ кариерен ренесанс като шеф на ВИП-а на летище "София" изживява и 70-годишният Борис Попов, който изненадващо и тихомълком бе върнат на поста от транспортния министър Ивайло Московски. Попов оглавяваше тази ключова структура почти две десетилетия. През 1995 г. името му нашумя, след като издирван бандит бе докаран от ЮАР в България, за да получи правосъдие, но на летището успя да избяга. Попов бе уволнен през 2014 г. точно в разгара на кризата с КТБ. Официални мотиви за освобождаването му не бяха дадени, въпреки че се носеха всякакви слухове за изнесени милиони от КТБ през ВИП-а.

"Сега" се опита да намери за коментар лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и неговия заместник Цветан Цветанов, за да обяснят как става селекцията, но отговор не последва. От телевизионния екран те побързаха да метнат топката към БСП, която търпяла депутат, подсъдим за купуване на гласове. Сякаш това оправдава ГЕРБ.
СНИМКИ: БГНЕС
Лазар Влайков е нагледен пример как "работи" правораздавателната система в България и какви хора представляват ГЕРБ в страната
12
8257
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
17 Септември 2017 20:03
Гарантирано от ГЕРБ.
17 Септември 2017 20:40
Не знаем колко струва да получиш индулгенция - само ГЕРБавият вожд може да каже! При него трябва (няма при кого другиго!) да се плаща всяка индулгенция! Та з/Затова Него питай авторе!
Аз това, което за ПРЪВ ПЪТ можах РЕАЛНО да направя срещу Него и срещу ГЕРБ, както и срещу Нея и БСП, и срещу ДПС, и РБ, и АТАКА, и ВМРО, бе на 6.11.2016 - трите пъти пуснах ДА в референдумната урна!

А Вие, Хъш млади, и Вие Авторе, вие двамата поне ДА по първия въпрос пуснахте ли в референдумната урна? Щото ако и вие бяхте пуснали сигурно бройката щеше да достатъчна за да не могат ЦИКаджии и ВАСовците да ни пробутат (разбира се, на база разпоредбите на антидемократичния т.нар. Закон за референдумите!, за който пък трябва да "благодарим" на т.нар. Законодател) de jure трактовката на de facto резултата от референдума! И ако бяхме повече, които с ДА бяха подкрепили М2 системата гореизредените три персони и предвожданите от тях партии щяха веднъж завинаги да бъдат лишени от възможността да узурпират властта (законодателна, а оттам, и чрез нея и изпълнителна, и съдебна!) и да я държат от 1991 насам, чрез П1 системата! Апропо, даже съдиите възроптаха тацитно срещу нея като възприеха принципа "един глас - за един кандидат" в избирането на своята квота за ВСС! Що не щат да гласуват за пакет-листа на Г.Колев, пакет-листа на Л. Панов, пакет-листа на Узунов - ми щото така не те (редовите съдии ще избират), а Колев, Панов, Узунов автоматично ще си инсталират свои марионетки (първи 2 от всяка пакет-листа) във ВСС!
17 Септември 2017 21:28
Зетьошуробаджанакизмът в целия му блясък!
Пълна гнус и разпад!
17 Септември 2017 21:49
трите пъти пуснах ДА в референдумната урна!

И като пусна какво? Нещо промени ли? Само ги легитимираш - т.н. "политическа класа".
17 Септември 2017 21:49
Престъпници !
17 Септември 2017 22:10
Една френска поговорка:
"Които си приличат се привличат".

Българският вариант е по-колоритен но в контекста на горенаписаното е по-реалистичен:
"Краставите магарета през девет баира се подушваят".
17 Септември 2017 22:25
Крайно време е Цецоу да допълни МГЕРБ и Жени ГЕРБ с Badzhanatsi GERB...
18 Септември 2017 00:11
Организирана Престъпна Група.А сapo di tutti capi Буда не е ли същия, като изброените в статията?Грамата на американския посланик не е ли достоверен източник?А сonsigliere Цвък?Двете му осъдителни присъди и оневиняването на трета инстанция не навяват ли синхрон с убиеца-общинар?Народа е казал - "Рибата се вмирисва от към главата"
18 Септември 2017 08:07
Колко струва да получиш индулгенция от ГЕРБ?

Ако нямаш достатъчно кеш, може и 4 т. суджук и малко филе.
18 Септември 2017 10:19
Винетуту привикал поредния проблемен кадър в палатката на ГЕРБ, за да въздаде правосъдие.
- Ти си наказан! Марш в ъгъла!
- Шефе, но ние гербавите, както и всички индианци живеем в кръгли вигвами.
- Добре, жалък негодник. Този път ти се размина, но хванат ли тe още един път, ще те изгоня от племето.
18 Септември 2017 11:57
Борисов държи връвчицата...
Изследователите са наблюдавали 15 шимпанзета в продължение на пет месеца. Като са се базирали на приятелските връзки, грижите и споделянето на храната, учените са установили кой е най-близкият “приятел” на всяка маймуна и кой е най-големият є “враг”.

След това маймуните е трябвало да се включат в игра “на доверие” по 12 пъти с “приятел” и с “враг”. В хода й шимпанзетата са имали избор: да дръпнат “връвчицата на недоверието” и да получат достъп до храна или да дръпнат “връвчицата на доверието”, която открива пред втората маймуна-приятел достъп до голямо количество вкусна храна. Приятелят получавал правото да сподели пиршеството с първото шимпанзе. С други думи, изборът на “връвчицата на доверието” предоставял възможност за взаимна изгода, но само при условие, че между животните съществува доверие.
18 Септември 2017 23:05
Прочетох статията на Николай Иванов и, защо ли, се сетих за Оруел и "1984". Ми много му бедна фантазията на това момченце! Пророк, а? Аматьор нещастен...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД