:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,433,820
Активни 58
Страници 9,326
За един ден 1,302,066

Изселническа организация настоява за изучаването на турския език в България

Имало 1 млн.турци, но само няколко хиляди деца учили майчин език
Болезнен, обезпокояващ и тревожен е фактът, че в българските училища не се изучава турски език, а за това е виновна държавата, това заяви лидер на изселническа организация в Турция, предава БГНЕС.
Председателят на Конфедерацията на балканските румелийски турци Зюрфеттин Хаджиоглу обвини правителството на България в провеждане на скрита асимилация на малцинствата.
„В България турското малцинство наброява близо 1 милион души, но само няколко хиляди от децата изучават майчиния си език. Това е болезнено, силно обезпокояващо и тревожно състояние, то е демонстрация на това, че българската държава и правителството й продължават с политиката на скрита асимилация на малцинствата. Новата учебна година няма да бъде добър период за турското малцинство в България“, посочи той. Според него правителството е виновно за ежегодното намаляване на броя на учениците, изучаващи майчиния си турски език и носи отговорност за проблемите около закона за образованието, за това, че обучението по турски е извън учебните програми и е свободно избираем предмет, на което обаче пречат директорите на училищата. Особена вина носят и местните управи с тяхната незаинтересованост и бездействие, смята Хаджиоглу.
„Искам открито да подчертая, че с тази политика в сферата на образованието България само ще губи и няма да има никаква полза в бъдеще. Защото когато едно дете не знае майчиния си език, то не може да овладее и официалния, и няма как да бъде успяващо. В районите, населени с турско малцинство, децата не знаят добре нито майчиния си език, нито официалния. Тази ситуация се признава от компетентните преподаватели и възпитатели“, коментира изселническият лидер. Той отправи призив за конкретни действия в тази посока към политиците, представляващи турското малцинство, към религиозните служители и гражданските организации, и изрази надежда за бързи стъпки за намиране на изход. „Нашите сънародници в България непременно трябва да подадат заявления за изучаването на турски език в училищата на децата им и да продължат да настояват за обучението на майчин език. Нашата конфедерация наблюдава много внимателно развитието на този проблем“, каза Хаджиоглу.
Националното радио и телевизия на Турция /TRT/ преди дни излъчиха репортаж по темата от България, припомня БГНЕС. В него се припомня, че след началото на демокрацията у нас в годините след 1990-а децата на българските турци са изучавали майчиния си език като задължително избираем предмет, като по онова време броят им е бил около 100 000. През 2003 г. обаче те са 30 000, а през учебната 2015-2016 г. наброяват 7 565 деца. В репортажа се посочвали усилията на /вече бившия/ лидер на ДПС Лютви Местан, който през септември 2015 г. внесе предложение турският да стане задължително избираем предмет в училище, но парламентът го отхвърли, а впоследствие управляващите от ГЕРБ го наложиха като свободно избираем. Така децата са пренасочили интересите си към западните езици и природо-математическите дисциплини, и са загърбили майчиния си език. Отделно от това училищните директори създавали изкуствени проблеми и бариери с изискването за специални заявления, но те еднолично решавали дали да има такова обучение. Налице е дефицит на преподаватели, учебниците по турски са от 1999 г. и са остарели, в региона с най-многобройно турскоезично население – Кърджали, майчиния си език в училище изучават по-малко от 2 500 деца, а и вече може да се каже, че в българската образователна система турският е мъртъв, така самосъзнанието и чувството за идентичност остават на заден план, се посочва още в репортажа.
Подчертано е и погрешното схващане, че децата на българските турци по рождение си знаят езика, а и у дома ползват само него, и гледат турска телевизия. Дали ще има деца, изявили желание да изучават турския в училище, ще стане ясно към края на месеца, когато ще бъде готов Списък образец №1, който дава яснота за натовареността на учебните програми, заявил за БГНЕС началникът на регионалното управление на образованието в Кърджали Гроздан Колев. Той обаче отказа да предостави данни и препоръча въпросите да се отправят към пресцентъра на министерството, „защото такъв е редът“, добавя Агенцията..
48
2742
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
18 Септември 2017 15:08
"Ай сиктир" достатъчно ли е за 3-ка на изпита по турски?
18 Септември 2017 15:11
Защото когато едно дете не знае майчиния си език, то не може да овладее и официалния, и няма как да бъде успяващо.

Нещо ми бяга тази "връзка"...
18 Септември 2017 15:12
Изселническата организация да си гледа правата и свободите в новата родина или anavatan, и да не се обажда.
18 Септември 2017 15:15
твърде горчивата истина е че българите намаляхме критично и до няма и десетина години още, тези нахални ортганизации ще ни подпукат до откат.
няма как и с какво да м се противопоставим.
виновни - много, от малки до големи, от отговорни до безотговорни и всякакви шарлатани, които се изредиха последните тридесет години. може и повече от тридесет да са, все тая.
българите намаляхме ужасяващо и аз лично не виждам как ще се противопоставим, а те ще стават все по-нагли и нахални, и ще намерят и подкрепа вътре у нас, ще се намерят и хора и организации и всякакви **********
18 Септември 2017 15:19
А колко българи има в Турция и що се сещат че са българи само по избори?
18 Септември 2017 15:21
Нещо ми бяга тази "връзка"...


И кое ти бяга в тази връзка? Неграмотният българин по-лесно ли учи, да речем, английски от грамотния? Очевидно е. Идеята им се свежда до това да учат официалния език чрез майчиния, а не майчиния - чрез официалния. Каквито примери, впрочем, има. Също така очевидни.
18 Септември 2017 15:23
Тоест, в недалечното бъдеще руските ракети ще са насочени към Турция?
18 Септември 2017 15:26
Да вземерм пример от Гърция . На въпрос имат ли проблеми с циганите и турците местните отговарят " Проведохме профилактика и нямаме проблеми" Интерсно никъде в Северна Гърция не видях джамии. Те мюсулманско население нямат ли??? Изселниците са се изселили какъв го дирят тук.
18 Септември 2017 15:27
За разлика от нашата "държава" и нашите "патриоти", в Турция (поне доскоро, сега при Ердоган не знам) всячески поощряваха който има някаква връзка с България да учи български.
18 Септември 2017 15:27
катил, хаирсъзин, аптал, йок, хаир, къзъм, баба, ане, абла.
Я колко много знам.
18 Септември 2017 15:28
В България броят на гражданите, които се считат за турци е половин милион, а не един милион. Важно е лъжите за етническия състав винаги, веднага, ясно и на висок глас да бъдат опровергавани.
18 Септември 2017 15:32
Я колко много знам.


Добави и ... чок шашардъ
18 Септември 2017 15:32
в уж ужасният соц. турците имаха вестник и списание ,имаха и програма на турски език. имаха предимство при равни други условия при прием във висши училища.
после образовани турци се вляха в турция с обещание за " 1 калпак алтъни" и така формираха " голямата екскурзия " при която първо на турците издаваха меж. паспорти.
разпродадоха си имотите набързо на по ниски цени,. седерастите след това им върнаха продадените имоти без да върната парите за тяхното закупуване.
в моя роден край има изцяло 100% турски села.
при преброяването над 800 000 се определиха като турци" и над 1,5 милиона като цигани ....от тях поне 30 % се "турчеят"
има и около 30 000 румънски цигани..
съвсем скоро очаквам настойчиви опити за дву национална държава..
за това наричам/и поради явно колониалния статут/ и територията булгаристан.
18 Септември 2017 15:50
Нашата власт протестира пред Украина че ограничават обучението на майчин език. Вицепрезидентът поздравява Сърбия че подържа българските училища. Нашите патриоти са против изучаване на турски език от българските турци. Има нещо гнило и не в Дания!
18 Септември 2017 16:13
Председателят на Конфедерацията на балканските румелийски турци
А защо българския език не се изучава официално в турските училища, наравно с турския?
18 Септември 2017 16:15
На изселническата организация кое й пречи да си учи турски в Турция?
Майчино, бащино, бабино, както ще да си го учи.
18 Септември 2017 16:16
Неверни, Украйна не е била петстотин лета под българско присъствие, ако фффащаш тънката разлика.
18 Септември 2017 16:16
В България "турското" малцинство още няма 1 милион и няма да има, защото българските "турци" се изселиха в Турция, Европа и Америка.
18 Септември 2017 16:18
И в българската преса и учебникарски издателства не публикуват през месец учебници и карти, на които Украйна е част от България.
18 Септември 2017 16:26
Че кой им пречи да учат?!? До 15.09 можеха да се запишат да следват Тюркология в СУ. Имаше 9 свободни места след трето класиране. Само им трябваше успех 3.02 от матурата по английски /немски, френски, руски/
18 Септември 2017 16:27
Ако се вярва на аритметиката, то българите се превръщаме в малцинство. До 20 години.
18 Септември 2017 16:37
Така децата са пренасочили интересите си към западните езици и природо-математическите дисциплини, и са загърбили майчиния си език.

Ами те точно мамите на тези деца насочват интересите им.
Да не би децата сами да решават?
18 Септември 2017 16:40
Първо да научат български
18 Септември 2017 16:54
naskom44 - тръгни към Кавала през Свиленград покрай Одрин и ще се нагледаш на джамии в Гърция. Ислямската чума пуска корени и там. Виж в Румъния не съм видял ни една.
18 Септември 2017 17:03
Гарване дай да ги видим тези джамии в Кавала в момента съм там.. ходя в Гърция по 4-5 месеца общо единствените джамии са паметници на културата. даже турски коли минават през Гърция със много страх...Там нямат етническа партия...
18 Септември 2017 17:04
Нашите патриоти са против изучаване на турски език от българските турци.

Това не е ли лъжа? Който поиска, може да изучава турски език в училище, нали така? Доколкото разбирам, тая организация иска турският да се изучава задължително, т.е. искат турският да е официален език в България.
18 Септември 2017 17:08
майчиния език се учи от мамите - затова се нарича и майчин.
официалния се учи в образованието.

няма нужда от спорове.
в българия официалния е български.

който иска да се образова на турски - ей му капитан андреево. може даже да се присъедини на място и към горната изселническа организация.
18 Септември 2017 17:19
А кюрдският и арменският език задължителен ли е РТ ?!
18 Септември 2017 17:39
И турците станаха лукави като гърците !
Което дете си учи, няма да го спре незнанието на турски майчин език.
Все пак турците не са цигани, за които трябва да се говори като за някакъв биологичен подвид на хомо сапиенс.
В Турция е пълно с наши момчета и момичета, които работят като инженери и администратори дори в министерствата !
18 Септември 2017 17:44
Изселническа организация настоява за изучаването на турския език в България

Ако бях прочел, че настояват да се учи българският език в Турция от техните отрочета ... Ашколсун ще кажа. Ама да ми сервират шкембе чорбата студена, МЕРСИ, аз си я ям гореща ...
А който иска, да си го учи езика, всеки сам си решава ...

Настояването трябва да е отвътре, а не от вън ... А пък тия от вън да помагат ...
18 Септември 2017 17:47
за които трябва да се говори като за някакъв биологичен подвид на хомо сапиенс


Фундаментална теория. Фризерът предоставя условия за задълбочен размисъл над нея. Имам предчувствие, че ще се възползваш съвсем скоро. Нищо чудно аз вече да те чакам там. Но не и по ... тази причина.
18 Септември 2017 18:12
Нашите патриоти са против изучаване на турски език от българските турци


Аз, като си помисля с какви "демократични средства" са били отучени от български:
https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/genotsidat-balgarite-zapadna-trakiia-1913 г.
и от арменски:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4
тогавашните турски жители, произхождащи от България и Армения...
18 Септември 2017 18:23
Само това ни остана!
18 Септември 2017 18:27
а български в Турция? или само в кюрдските училища след година? а именна система като в Турция искат ли? а къде е българското малцинство там, с програма по турксат?
18 Септември 2017 18:30
тревожен е фактът, че в българските училища не се изучава турски език, заяви Зюрфеттин Хаджиоглу
Не по тревожен, че в турските училища не се изучава и български език.
А тая организацийка, има ли банкови сметки в България? Може ли да се провери - откъде им плащат, за дейността? Америка ли стои зад тях, Сорос - или някой друг?
18 Септември 2017 18:32
Понтийските организации Настояват за изучаването на понтийския език в Турция. Също Настояват всички учители да се махнат от понтийските раойни ...
18 Септември 2017 18:36
Целта е да се турцизира циганското население в България.
18 Септември 2017 18:47
О.К., но да се сетим колко български граждани има там и колко много са загрижени ДПС и Местан за тяхното участие в изборите.
18 Септември 2017 18:49
някога се изуча аше сериозно. във "васил левски" фронтовото имаха избор между турски и гръцки-повечето учеха и двата и накрая го говореха по-добре от изселниците. да върнем ли курса?
18 Септември 2017 19:07
В районите, населени с турско малцинство, децата не знаят добре нито майчиния си език, нито официалния.

Тва не ми е много ясно. Тия деца на къв език говорят, че и учат разни науки. Верно, че математиката е междувселеннски език, ама има и други "предмети" в училищната програма.
18 Септември 2017 19:19
Нали е свободно избираем? Не искат- не учат. Защо държавата да е виновна?
18 Септември 2017 19:39
Болезнен, обезпокояващ и тревожен е фактът, че в Република Турция има организации, които лъжатнай-нагло, намесват се във вътрешните работи на съседни и по-далечни страни, опитват се да създават напрежение между Република Турция и в случая България, с което вредят на искрените опитите за изграждането добросъседски отношения не само между България и Турция.
Пан-/нео-циганистът е изрекъл толкова много пан-/нео-циганистки лъжи, забелязани и от писалите преди мен, че би предизвикал завист у телефонна/телефонен измамница/измамник. Аз ще оборя само две.
Според последното преброяване на населението от 2011 г., самоопределилите се за турци наши съграждани са 588318 души.
Българската държава, съответно всички ние, данъкоплатците, заплаща изучаването на майчиния език, различен от българския, в училище в свободно избираемите часове, по желание на ученика.
Както и други пъти съм твърдял, пан-/нео-циганизмите са вредни и за самата Турция. Алтернативно-интелигентните изказвания на водещи или борещи се за водачи пан-/нео-циганисти само допълнително затвърждават репутацията, която Република Турция сама е създала у съседи и партньори, за една враждебна, ненадеждна и агресивна страна, което поддържа историческия спомен за жестокостите изтърпяни от народите, влезли в досег с Османската/Турската държава, независимо от лъжите и полуистините в часовете/учебниците по история в Турция.
18 Септември 2017 19:47
Ако съм разбрал правилно, искат България да отдели средсва да се изучава турски от тези които желаят.
Ами може, но първо да поискат от Турция да отдели средства за изучаване на български в Турция.

Като се случи това ще си помислим и ние. А до тогава.. Сещайте се сами без да ви го пиша.
18 Септември 2017 19:50
Изселническа организация настоява за изучаването на турския език в България

После пак роптайте, когато някой попречи на такива да гласуват И в България.
18 Септември 2017 20:15
TRIF,
Съжалявам, но не сте разбрал.
Българската държава, тоест всички ние, заплаща за изучаването на турски език в българските обществени училища.
Натискът е българската държава да задължава тези, които турската държава определи да изучават турски език.
18 Септември 2017 21:05
В турските школа, трябва да се изучава и този танц ...
https://youtu.be/DUwhOmWpU5g
18 Септември 2017 21:57
Защото когато едно дете не знае майчиния си език, то не може да овладее и официалния, и няма как да бъде успяващо.
Турски хитри фокуси в целият им блясък -- първобитно и по гьонсуратски нагли и безочливи измишльотини, които само хитрецът съчинител си ги разбира.

Подобен е и друг турски хитър фокус -- също първобитен по тъпотия и наглост, но работещ -- целенасоченото и упорито налагане на постановката "Сичкото мюсулман е турчин", с която постановка, под носа на заспалите български служби и лековерни правителства, десетки хиляди цигани преобърнати в мюсулмани от мюсулмански мисионери и паричните им знаци, се самонарекоха турци. Част от българомохамеданите също кълват като шарани на тази малоумна нелепост ( "Сичкото мюсулман е турчин" )
Сега се задава нов нагъл, циничен и безочлив гьонсурталък -- дайте насила да накараме мюсулманите да учат турски, специално и само турски -- нали "сичкото мюсулман е турчин". И понеже не им пука за турския и Турция, дайте зорлен, силово, държавата България да им наложи да учат турски. Демек, България да си направи самозаколване (харакири) щото 500 години колене и е малко
18 Септември 2017 22:17
Българската политика спрямо Турция ще си дойде на мястото тогава, когато българските държавници ясно осъзнаят, че държавата т.н. "Турция" никога не е спирала да води Подмолна война срещу България. Не в НАТО, а в две НАТОта, и в Европейския съюз да я приемат Турция ще продължи да води Подмолната си война срещу България. Османските мераци са в кръвта на турската полит върхушка и доказателство за това са многобройните изцепки срещу България за земи, икономически завладявания и тям подобни. Отделно е целенасоченото и систематично изкупуване на земя в България и Догановските указания "Купувайте земя, купувайки земя купувате територия" И всичко това под заспалия поглед на службите ни и правителствата

Натискът срещу българската държава ще се увеличава толкова повече, колкото повече оръжия има Турция и колкото по-малко оръжия има България и по-малко обучени във военно дело.
И колкото по-лекоумно се отнасят политиците ни към неща като държавни интереси, въоръжения и въоръжени сили, умеещи да ползват въоръженията, толкова от Турция ще ни натискат за всякакви неща -- Подмолната война изисква и подмолни средства за въздействие.

Нека по често да си напомняме и никога да не забравяме повелята на предците ни: " На турчин вяра да нямаш -- малко да усети слабост и гледа да ти го втъкне" *

------------
* Ярко доказателство за истинноста на тази повеля е поведението на ДПС в България -- втъкнаха го на СДС, сетне на БСП, ще го втъкнат и на ГЕРБ, ако клъвне по ДПСарските, ДОСТовските, Догановските или Ердогановските приказки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД