:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,518,484
Активни 82
Страници 2,000
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Русия като мъртвото вълнение

Бойко Ламбовски
"Ако стане война, руските самолети ще са насочени срещу България."

Бойко БорисовИмето "Русия", обозначаващо голямата северна страна, днес се е превърнало във високооктаново медийно гориво - обезпечава рейтинг и евентуален конфликт на събеседници в студиото. В главите на българите пък тя отеква като поляризиращ катализатор - буди любов и верноподаничество у русофилите, ненавист и страх у русофобите.

Известно време гледах на тия наши особености с обикновено любопитство, после те взеха да ме дразнят и да ми палят полемичните мераци; сега ми доскучава и толкоз. Сигурно е от напредването на възрастта.

Едва онзи ден ми хрумна, че името "Русия" днес отеква в главите на хоратакато термина "мъртво вълнение"Затова ще обясня малко за него. С това пусто мъртво вълнение родители и приятели на родителите ми плашеха себе си и мене по Черноморското крайбрежие, когато бях още дете. Слушал съм от тях, а по-късно слушам от приятели и от случайни събеседници, от медии и интервюта със спасители колко е то коварно - мъртвото вълнение. Каква страшна склонност има да завлича и дави хора. Поради вроден скептицизъм, както и поради факта, че бях улавял много пъти най-различни събеседници да преувеличават и робуват на слухове и митове, още от дете се усъмних в това. Струваше ми се, макар съвсем интуитивно, че ако плуваш добре и морето е топло; както и ако не се уплашиш и не нагълташ водица, то никакво вълнение не може нищо да ти стори. Само че едва наскоро взех и изчетох доста литература по въпроса. И разбрах какво е наистина мъртвото вълнение и защо всяко лято то взема жертви по нашите и световните плажове. Разбрах основното - жертвите не ги дави морето, а паниката.

Та така - мъртвото вълнение не е страшно, но няма да обяснявам сега защо. Всеки сам може да се информира. Тоест не е опасно, ако водата не е студена и ако човек знае да плува. Само че, когато водата е ледена и не умееш да плуваш, не ти трябва мъртво вълнение, за да загинеш. Стига ти само морето.

Разбира се, плажовете и крайбрежията са пълни с всякакви хора - някои от тях са пияни или друсани; други - самонадеяни и просто глупави, трети - податливи на паника и сърдечни болести... Достатъчно е един такъв да нагълта вода, за да стане голяма гюрултия и да настъпи беля за спасителите. Затова си обяснявам защо на спасителите им е по-лесно да веят червеното знаме, да надуват свирката и да плашат хората с чудовището "мъртво вълнение", отколкото да въртят бинокъла към всеки по-нестаден летовник.

Да плашат хоратас бившето червено знаме и с Русияе продуктивен ход за днешните политически "спасители" на България. Там, на север, има една примитивна страна агресор, чиято единствена грижа е да всмуче като мъртво течение земята на комшиите, да възстанови Съветския съюз и Варшавския договор, казват те. В тая страна на тълпи из улиците бродят вечно пияни мужици, а нужниците им са на двора. И е цяло чудо, че някак са наблъскали силозите си с ядрени ракети, но то е на гол тумбак - чифте пищови. Такава в общи линии е тезата на "спасителите".

Русофилската пък маса се дели на две. Едната е "съветофилска". Тя копнее по бившия блок, разбира се, доминиран от Русия. В който партията управлява както преди и човек за човека е брат, макар само идеологически. Пък на практика човек за човека е или старшина, или редник и цари строга дисциплина. При нея по-първите другари тихомълком ползват от спецсоцразпределителя благини, някои от които просмукали се от враждебната част на света, а по-втора ръка другарите получават жигула след петнайсетгодишно търпение. Обаче са благодарни на по-първите другари за мира, за войната, за светлото бъдеще, за тъмното минало и за каквото още пише по лозунгите.

Другата, по-симпатична русофилска маса е на симпатизанти на руската култура, която има близки чувства към страната по православни, езикови и исторически причини, ное склонна към емоционална безкритичност -затова лесно става фасада на първата част.

А самата Русия е страна като другите, само че с по-високо самочувствие от повечето страни - сигурно заради история, територия, земя и особено подземни несметности. Такова самочувствие в нещо пречи, в друго помага, но изглежда, е норма за по-големите. През година-две пътувам там и видях що стана: от казармата остана осанката, от жигулите - нищо, а вместо комуналки се разстърчаха офиси и мнооого скъпи обиталища. И най-чудното - пияните изчезнаха. "Къде са, бе? - питах приятели. - Аа, пият си някои, казаха ми. Ама масата има вече друго увлечение - да печели пари, не да пие. Особено младите."

Та си мисля, че Русия и нашите отношения с нея само възстановяват някакви естествени норми. Радикалните тези са само изтляващи емоционални девиации.

Но то и мъртвото вълнение е само възстановяване на равновесието на морето. Затова плувай успоредно и се не бой.

59
6958
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
18 Септември 2017 20:26
Иван Вазов е казал всичко за Русия! Сравнението с мъртво вълнение ми се струва неудачно!
18 Септември 2017 20:28
В главите на българите пък тя /Русия - б.м./ отеква като поляризиращ катализатор - буди любов и верноподаничество у русофилите

Толкова неумно, толкова целенасочено, толкова гейвропско...
Какво да чете човек натам? Вторник стана като събота - кошче за ЕТАЦ...
18 Септември 2017 20:37
МНого объркана статия и логика!
А фактите са елементарни. България се намира на първа фронтова линия в това, което се задава и ще го отнесе здраво, ако не се държи поне неутрално.
18 Септември 2017 21:14
Стремежът към баланс е скапал писанието
18 Септември 2017 21:19
Плувай, успоредни плувецо. Плувай.
18 Септември 2017 21:31
Русия като мъртвото вълнение

Мъртвото вълнение не беше ли опасно, а ...
18 Септември 2017 21:31
плашат хората с чудовището "мъртво вълнение"

М-да. Сигурен съм, че грузинци, молдовци, украинци, пък и сирийци са станали жертва на своето неразбиране на естеството на мъртвото вълнение.
Просто са се панирали от танкове, самолети, букове и зелени човечета и не са схванали, че те всъщност искат нежно да ги приласкаят.
18 Септември 2017 21:32
18 Септември 2017 22:22
Въх, закъса го Ламбовски, щом и редакторите си бият главата в стената...
18 Септември 2017 22:28
А самата Русия е страна като другите, само че с по-високо самочувствие от повечето страни - сигурно заради история, територия, земя и особено подземни несметности. Такова самочувствие в нещо пречи, в друго помага, но изглежда, е норма за по-големите. През година-две пътувам там и видях що стана: от казармата остана осанката, от жигулите - нищо, а вместо комуналки се разстърчаха офиси и мнооого скъпи обиталища. И най-чудното - пияните изчезнаха. "Къде са, бе? - питах приятели. - Аа, пият си някои, казаха ми. Ама масата има вече друго увлечение - да печели пари, не да пие. Особено младите."

Много точно написано. Повярвайте ми така е. В Русия и Украйна ходя по-често от Бойко Ламбовски.
18 Септември 2017 22:37
"При нея по-първите другари тихомълком ползват от спецсоцразпределителя благини, някои от които просмукали се от враждебната част на света, а по-втора ръка другарите получават жигула след петнайсетгодишно търпение"....


Ами напиши и годината в която се получават "жигули" след петнадесетгодишно търпение! ВАЗ 2101 се произвежда от 1970 година.Тогава не се чакаше.Чакането започна от 1973-74.Добави 15 и какъв резултат получаваш?Още сме живи тези които помним.

П.П Червената "тройка" я подкарах след чакане от две години и половина.Не че беше малко....
18 Септември 2017 23:17
Руските, а и всякакви други самолети, се "насочват" на където си искат. Разбрах също, че успоредното плуване е като яденето на вафли. Ако си добър вафладжия и не са замразени, можеш да ги ядеш напреко.
18 Септември 2017 23:20
Въх, закъса го Ламбовски, щом и редакторите си бият главата в стената...

....или модератора в сянка!
18 Септември 2017 23:28
"Червената "тройка" я подкарах след чакане от две години и половина"

Късметлия си ти. Аз чаках 10 години вноската направена от баща ми, демокрацията дойде и така и не дочаках.

А иначе коментарите потвърждават тезата на автора. Хората са разделени априори и никакви доводи не им действуват.
Моето лично мнение като пътувал малко из Русия и живял доста отвъд океана, е че по манталитет хората в големите страни много си приличат.
А на малките, фрустрирани и комплексирани като нас и съседите на югозапад, само им дай да обичат и мразят.
18 Септември 2017 23:36
Аз не разбрах какво е искал да ни каже авторът. Сигурно не ми достига интелигентност
18 Септември 2017 23:38
Ами напиши и годината в която се получават "жигули" след петнадесетгодишно търпение!

Затрудни ме. Като се замисля ми "осребриха" вноската за чакане нейде 92-3 година. Горе-долу когато ми "платиха" и вноската за жилище.
18 Септември 2017 23:39
Аз не разбрах какво е искал да ни каже авторът.

Авторът се е опитал да полегне и на двете страни едновременно. Поради което и го ругаят двупосочно.
18 Септември 2017 23:40

zdran
18 Сеп 2017 23:39


В интерес на истината и аз така го възприех, но беше неудобно, щото го уважавам
18 Септември 2017 23:42
Моето лично мнение като пътувал малко из Русия и живял доста отвъд океана, е че по манталитет хората в големите страни много си приличат.
А на малките, фрустрирани и комплексирани като нас и съседите на югозапад, само им дай да обичат и мразят.

Проблемът е че трябва да поживееш с такива хора и да ги разбереш.
При мен е обратното. Повече в Русия и няколко екскурзии така да се каже в САЩ и Канада.
Изводът е същият.
18 Септември 2017 23:50
и аз така го възприех

А всъщност - жалко. Човекът се е опитал да изгради базa за компромис. За съжаление доста повърхностно и спорно. Предполагам, че така става, когато се пише халтурка на парче.
19 Септември 2017 01:05
Голямата идея се е изгубила нейде из мокрият пясък - за съжаление!
В главата на автора обаче със сигурност има мъртво вълнение....
19 Септември 2017 01:12
"Базата" за компромис винаги ли е ниско? Успоредното плуване хоби ли е, или занаят? А ходенето за гъби на какво е успоредно? На правата линия на комисарите ли? Днешни и минали...
19 Септември 2017 01:28
А самата Русия е страна като другите, само че с по-високо самочувствие от повечето страни - сигурно заради история, територия, земя и особено подземни несметности. Такова самочувствие в нещо пречи, в друго помага, но изглежда, е норма за по-големите.

Точно! Географията оказва влияние на народопсихологията.
19 Септември 2017 04:12
При нея по-първите другари тихомълком ползват от спецсоцразпределителя благини, някои от които просмукали се от враждебната част на света, а по-втора ръка другарите получават жигула след петнайсетгодишно търпение
Аууу, как може такива срамни тайни да се разкриват за истинските мечти на първите ни другари и другарки. Да бяха онези години, да му шибнеш едно въдворяване на село да се научи.
19 Септември 2017 06:50
"Ами напиши и годината в която се получават "жигули" след петнадесетгодишно търпение!"

Ами записваш се на 30 години, получаваш таратайката на 45.
И какъв трябва да е изводът?
19 Септември 2017 07:52
доремидоредосолсол 18 Септември 2017 23:20
Въх, закъса го Ламбовски, щом и редакторите си бият главата в стената...

....или модератора в сянка
19 Септември 2017 08:12

Ами записваш се на 30 години, получаваш таратайката на 45

Живи да ви ожали човек! Щото сега не карате таратайки?! А на нова кола сте се качвали май само при соца.
19 Септември 2017 08:36
Щото сега не карате таратайки?!


Ми не караме. Тойота Корола във всички случаи е за предпочитане пред Лада, Москвич, Запорожец и така нататък...
19 Септември 2017 08:44
*
19 Септември 2017 09:14
Ми не караме

Ми карате, щото всичко над 5 години е таратайка. А да събереш 35 000 за нова Корола за да я платиш в брой в магазина , ще има да я чакаш тая корола не 15 ами 2*15...Юнаци, днешното време има предимства пред соца , но не са точно бананите и тоалетната хартия. Постарайте се повече с главата . Стига само за тия задници.
19 Септември 2017 09:41
На Ламбовски мъртвото вълнение е в главата му. А то е най опасното за него, а не за нас. Съветвам го по малко да публикува и да не мъти повече главите на публиката. И без това достатъчно са размътени от "демокрацията" в която живеем.
19 Септември 2017 09:53
Мъртво вълнение.
На това му викам Прозрение! Сполетяло го Прозрението Автора, но как да го изока?! Затова и увехналата гарнитура, с която ни го сервира.
Напълно съм съгласна с „мъртвото вълнение„, но то не характеризира политическата, икономическата и общественната разруха само в Русия, но и в целия свят. Обаче за Русия да се пише, винаги е продаваемо. А и ние трябва да сме вперили взор на там, и да не се интересуваме какво става зад гърба ни, защото в тази поза, която трябва да заемем, разбира се, нашите съдружници и партньори ни остават отзад. За совалките, за трескавото търчане на главите на еропейските държави, срещите и договореностите, които се сключват в това „мъртво вълнение„, - О! Няма нужда да се пише. А там да видиш „мъртво вълнение„!
Да попитам. В това „мъртво вълнение„ субект или обект е Русия? И не е ли по-добре да следим играта на субектите, защото ако сме вперили поглед единстенно в обекта, т.е. „наградата„, пропускаме шоуто на турнира.
19 Септември 2017 10:08
Прав е колегата zdran - авторът е решил да уйдиса и на двете страни.


Ние кола през соца нямахме, возехме се на влака. Е, вярно с кола е по-хубаво, ама не съм се притеснявал чак толкоз, че нямаме.
19 Септември 2017 10:42
Я чакай и аз да се пробвам с превода "Ако стане война, руските самолети ...................": Если завтра война....... Стоп!
If tomorrow war comes, if the ennemy attacks
If dark forces comes up,
All the Soviet people, like one man 
Shall rise for the free Motherland.
There is no such strength in the whole world
Able to crush our country,
Dear Stalin stands by our side
And Voroshilov leads us to victory with an iron hand.
19 Септември 2017 10:45
И още: Гореща новина!
Първата китайска космическа станция „Тянгун – 1“ ще се разбие на Земята през януари или февруари 2018 г.
19 Септември 2017 10:47
Сега трябва да се пише само от класово партийни пазиции. Няма място за интелектуалщини.
19 Септември 2017 11:02
И къде видя интелектуалщина?
Откровенна манипулация, с използане на изпитаните стари бутони на упраление на съзнанието. Че то на тези бутони жичките отдавна изгоряха.
19 Септември 2017 11:13
Некои форумци така и не са разбрали че "мъртво вълнение" не се отнася за Русия, а за нашето отношение към нея. Недоразумение.
19 Септември 2017 11:16
А да събереш 35 000 за нова Корола за да я платиш в брой
програмистите ги изкарват за 4--5 месеца. а ти дрогарю?
19 Септември 2017 11:33
Неверни Тома

Прав си. Сигурно е така. Недоразумение.
Но тези „вълнения„ дали са въобще вълнения, чак пък и „мъртви„!
За това и не ги видях.
съжалявам
19 Септември 2017 11:50
Там, на север, има една примитивна страна агресор, чиято единствена грижа е да всмуче като мъртво течение земята на комшиите, да възстанови Съветския съюз и Варшавския договор, казват те. В тая страна на тълпи из улиците бродят вечно пияни мужици, а нужниците им са на двора.

Дали не бродят? Я да чуем какво казват самите мужици https://youtu.be/4r6ZPYmqDEo?t=1868
Относно нужниците, айде пак да тях мужиците попитаме http://www.trud.ru/article/04-12-2012/1285905_u_kazhdoj_chetvertoj_rossijskoj_semji_tualet_vo_dvore.html
За примитивност и агресия, ма моля ви се, няма такова нещо...курица не птица...
19 Септември 2017 12:08
програмистите ги изкарват за 4--5 месеца. а ти дрогарю

Слушай радио. Получаваш в момента колективен поздрав по радио Веселина ...Впрочем, тая дума "дрогарю", какво значи ? Няма я нито в правописния , нито в тълковния.
19 Септември 2017 12:17
Ето ти я и манипулацията, или откровенната пропаганда. Подай изреченийцето, а юнкерчетата веднага ще допълнят и със цветни картинки.
Та къде е тук „мъртвото вълнение„ на нашето от-но-ше-ни-е? Обикновенна жабунясала локва. Другаде се цели Автора, другаде! И то е изразено в самото заглавие.
Но пък видите ли, интелектуалщината като сплав от статия и коментари е забележителна.
19 Септември 2017 14:13
Не съм специалист по Русия, не съм и ходил там. Но наблюдавам руснаците по нашето море. Постепенно се промениха. Една част се сдоби с имоти тук, за да имат база извън Русия. Въпреки поговорката "курица не птица..." Отскоро има и друга част- руснаци, живеещи в Германия, идващи на море е нас. Носталгия, що ли? Но и двата вида имат нещо общо. Гласували са с краката. Иначе аз съм от вида разумни русофили: чета руска литература, слушам Чайковски и Висоцки, говоря с руснаците на плажа. Категорично не съм съветофил. И предпочитам да стоим далече от мъртвото вълнение т.е руската държава.
19 Септември 2017 14:41
РОБЕРТ РОЖДЕСТВЕНСКИЙ

Репортаж о лыжной гонке

Бесконечен этот тягун,
Как дорога в неблизкий свет.
За твоей спиною сквозь гул
Потрясающе катит швед!
Ты выигрываешь у него
Полсекунды, пол-ерунды!
Крут подъемище!
Кто кого: Или он тебя или ты.
Стала нашей твоя судьба,
Слёзы встали у самых глаз.
И у нас к тебе - не приказ
И не просьба - одна мольба.
Ты выигрываешь! - прибавь!
Ты выигрываешь! - нажми!
На мгновенье прильнув, припав,
- Хочешь, наши силы возьми!
Вот!
Зачем нам теперь они?..
Ты, пожалуйста, добеги.
Дотерпи, родной!
Дотяни, Достони, дохрипи, смоги!
Через все чужие «ни в жизнь!..»,
Через все свои «не могу...»
Ну, еще! Еще продержись!!
... Ох, как жарко на этом снегу!

Тягун = мъртво вълнение. Тягунът не е само в морето. Дай, боже, да е само на спортни състезания. А то - преставление, Человечеству опочить в Бозе.

19 Септември 2017 15:19
Безумно е България да обявява на всеослушание Русия за враг. България трябва да ЗАПАЗИ НЕУТРАЛИТЕТ в наближаващата световна война, като единствен шанс да оцелее. България е мушичка, а русия е огромен слон.
19 Септември 2017 16:08
Знам истинското мъртво вълнение в Черно море ,на 15 септември 1983 имах голям късмет че не се удавих в Ахтопол .Всичко което пише авторът на тази тема е вярно ,единственото спасение е да не изпаднеш в паника ,главата под вода и със всичка сила плуване към брега . Доколко Русия е "мъртво вълнение" и дали само тя е това не съм сигурен ,знам само че между държавите има само интереси а няма обич ,както се опитват да ни представят българо -руските отношения русофилите в този форум .
19 Септември 2017 16:16
между държавите има само интереси а няма обич ,както се опитват да ни представят българо -руските отношения русофилите в този форум .


Обективно погледнато, обичта е израз на интереса от продължаване на рода.
19 Септември 2017 16:22
Уважаема Дорис ,за геополитическите и икономическите интереси става дума.
19 Септември 2017 16:49
Иначе аз съм от вида разумни русофили: чета руска литература, слушам Чайковски и Висоцки, говоря с руснаците на плажа. Категорично не съм съветофил.

Повечето сме така. Независимо, че съветофилите ни обявяват за русофоби. Всякакви обобщения за характерни национални черти на един народ са глупави и безсмислени.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД