:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Половин клас напусна училище заради учителката си

Половината ученици от един от петите класове в 125-о СУ "Боян Пенев" в София са напуснали училището заради своята класна, която била освободена. 15 от 27-те петокласници са последвали учителката си, която е преподавател и по математика, в 128-о училище, където тя е назначена на работа от тази учебна година. За историята разказа Марина Вълевска - майка на дете от въпросния клас.

Във "Фейсбук" Вълевска разказва, че младата учителка Правда Найденова е поела миналата година класа на нейния син, като бързо се превърнала в любимка на деца и родители. "Тя плени децата. Беше с тях по 13 часа седмично. И това не беше достатъчно. Помъкна ги на походи по планините през уикенда. Викаше ги извънредно в училище, за да ги подготвя за състезания. И всички деца ходеха. С желание!", пише майката. По думите й учителката направила група във вайбър, в която обсъждали задачи и домашни с възпитаниците си, освен това винаги била на разположение. За всеобща изненада обаче през юни т.г. родителите научили, че Найденова е на срочен договор, който няма да бъде подновен. Заради отказа на директорката да поднови договора на математичката родителите решили да потърсят друго училище за нея и за децата си. Оказало се, че в 128-о СУ "Алберт Айнщайн" търсят учител по математика - то приело преподавателката, както и половината от нейните ученици, които се отписали от 125-о училище.

Майката разкрива и любопитни подробности - в училището имало обявен конкурс за учител по математика и информатика, на който, както обяснили от ръководството на 125-о училище, Найденова можела да се яви, ако има интерес. Необходимостта от конкурс за точно такъв учител - по информатика и математика - била заради обявяването на 125-о за иновативно училище на база на създадената интерактивна стая за обучение по математика. Ироничното в случая е, че при подаването на заявлението за иновативен проект са използвани документите на г-жа Найденова, с нейно съгласие, но накрая се оказва, че тя няма да може да осъществи иновацията, защото е учител само по математика, не и по информатика.

Директорката Венелина Николова посочи пред "Сега", че учителката по математика е нарушавала много пъти трудовата дисциплина - извеждала е учениците извън училището без съгласието на родителите и училищното ръководството, водила ги е по състезания, отново без знанието на училището, освен това е пропускала да преподаде определени теми от учебния материал. По думите й освобождаването на математичката се е случило през май месец, а разказът на майката, излязъл преди ден, говори единствено за атака към училището, зад която стоят "частни математически интереси", подобни на тези при казуса със Софийската математическа гимназия.
3
1691
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
19 Септември 2017 19:34
Бюрократите винаги се хващат за формализма. Едно време като ходехме на излети и походи, да не би учителите да изписваха два тона мастило и хартия?
20 Септември 2017 10:04
Сега би трябвало иновативния проект да бъде прекратен и да се прехвърли в новото училище заедно с учителката, чиито документи са ползвани. Да си млада, способна, разбираща се с децата, свободно работеща в Интернет, е като да си бяла врана сред застарелите учители, не справящи се с новите технологии. Колко по-лесно е да се отстранят способните и да се вайкат, че учителите са над 55 години, че няма желаещи млади да станат учители.
20 Септември 2017 10:20
Ей така на се роят и пчелите.

" Най-напред се отглеждат известен брой търтеи. Около 2 седмици след снасянето на яйца в търтеевите килийки, по края на питите пчелите изграждат 20-30 или повече основи на маточници. Истинската подготовка за роенето започва, когато майката снесе яйца в маточниците. Това предизвиква силна възбуда у пчелите и те започват да поставят млечице в маточниците, но след това възбудата намалява и изчезва. Едновременно с това снасянето на яйца намалява, майката получава по-малко храна, , става по-лека, което я улеснява да лети. Пчелите започват да работят по-слабо, отглеждат по-малко пило, събират по-мако нектар и почти престават да изграждат нови пити. Отбраната на гнездото се засилва. В това роево състояние семейството се намира около 7-10 дни до излизането на роя. Ако в семейството ще се отделя втори или трети рой това състояние продължава още 10-15 дни и завършва с унищожаването на всички заложени маточници.
Запечатването на първия маточник е знак, че наскоро ще се отдели първия рой. Рано сутринта в деня на отделянето на роя в семейството се преустановява всякаква работа, но наскоро след това в кошера настъпва оживление - пчелите се възбуждат силно и близо половината от тях заедно със старата майка напускат кошера и се отправят да търсят ново жилище.Това е първият рой, който излиза 3 дни след запечатването на първия маточник. Ако по някаква причина майката не може да се присъедини към роя, или падне на земята и пчелите забележат това, роят се прибира в кошера, но семейството може да се рои повторно с първата излюпила се нова майка. След излизането на първия рой роевото състояние може да се прекрати и най-рано излюпената млада майка унищожава останалите майки в запечатаните маточници. Първата излюпена майка е силно възбудена и непрестанно се движи от една пита на друга.
Вторият рой излиза 10 дни след излизането на първия с млада майка. Понякога с втория рой излизат повече майки. Този рой е по-малък. Започналото естествено роене може да продължи с излизането на трети и четвърти рой и да придобие стихиен характер." (http://beniovmed.ucoz.com)


Четиво за училищни директори. Майката Природа е велик ... Учител
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД