:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,622,104
Активни 63
Страници 10,161
За един ден 1,302,066
Истинската история

Кой спаси България на Парижката мирна конференция?

С подписването на Парижкия мирен договор (10 февруари 1947 г.) България успя да избегне трета национална катастрофа
Българските делегати на Парижката мирна конференция (29 юли-15 октомври 1946 г.), на която - благодарение на мощното съпротивително движение в България (1941-1944), на героичното участие на българската войска в завършващата фаза на Втората световна война (1939-1945) и с безрезервната подкрепа на СССР - България успява да постигне възможно най-благоприятен мирен договор (подписан на 10 февруари 1947 г.; в сила от 15 септември с.г.). Така, като по чудо, преди точно 70 години е избегната третата по ред национална катастрофа; а тя можеше да погребе хилядолетната ни държава
Не са тъй много събитията от нашето минало, които така силно да разбунват духовете у нас като Парижката мирна конференция от 1946 г.; и с такъв всеобщ страх - като присъда - да са били чакани резултатите от нея. Към края на Втората световна война - след мащабните военни победи на Червената армия и повсеместното отстъпление на държавите от Оста - България се изправя пред своята трета по ред национална катастрофа. Сигурно заради съдбоносността на историческия момент ще да е било неизбежно това всенародно брожение, което изведе България - като по чудо - на пътя на националния разцвет; макар и в граници, които бяха всъщност несправедливи.

От друга страна, именно политиката на българската фашистка власт (до 2 септември 1944 г.), която сееше небивал терор в предадените й за временно управление земи в Западна Тракия и в Македония, доведе до небивал разгул земските щения на поставеното под пряк британски, а после - американски контрол гръцко правителство; въпреки това ще е справедливо да твърдим, че именно необмислената политика на българската администрация във временно заетите земи в Тракия и Македония, дори при предимно българския характер на населението там, направи невъзможно предаването на тези части от българското землище в границите на България по време на Парижката мирна конференция.

Именно политиката на терор, провеждана от българските правителства в предадените под временно българско управление земи до 2 септември 1944 г., даде възможност на правителствата на Гърция и Югославия да разгърнат през втората половина на ХХ в. безпрецедентна по размах пропагандна и денационализаторска кампания с ярко изразен антибългарски характер. Тази политика на българските правителства до 2 септември 1944 г. обезбългари на практика западнотракийските и македонските земи, населявани до това време безусловно и предимно от българи. Нямаше как - след жестокостите на българската фашистка власт - великите сили на Парижката конференция да не решат именно за отнемането на тия части от българското землище и предаването им на Гърция и Югославия, превърнатите, впрочем, междувременно чрез мащабна пропагандна акция с ярък политически подтекст в неоспоримите жертви на германския нацизъм на Балканите.

Политиката на необуздан терор на временната българска власт в Западна Тракия и Македония лиши и единственият безусловен защитник на българската кауза на Парижката мирна конференция - Съветският съюз - от достатъчно силни аргументи в полза на българските земски искания.

Не помогнаха и думите на новия български министър-председател Георги Димитров (22 ноември 1946 г.-2 юли 1949 г.), който в нарочно изявление пред чуждестранните кореспонденти в София - акредитирани за постоянно или изпратени да отразят встъпването му в длъжност в края на ноември 1946 г., заяви в прав текст: "Въпросът за Западна Тракия е от жизнено значение за България и за трайния мир на Балканите."

Зле прикритата заплаха в думите на новия български министър-председател не помага особено; споменът за зверствата на българските фашисти - същите са те и в останалата част на страната, така наречените "стари предели" на България - ще бъде експлоатиран безжалостно от гръцката и югославската пропаганда чак до наши дни. Този спомен днес не могат да изтрият дори многобройните български туристи по тия земи, които остават за местното население източник на значителен и стабилен доход; а казват, че всичко можело да се купи с пари.

* * *

Само два бяха сериозните политически аргументи, които позволиха на българската делегация - и на съветската, единственият защитник на българските интереси от страна на победителите - да предотвратят нова национална катастрофа. Особено в края на конференцията, това бе мощното съпротивително движение в страната - включително и чрез въоръжената борба на партизанските отряди - срещу съюза с фашистките държави и политиката на местната фашизирана власт. Вторият безспорен аргумент бе героичното участие на България в завършващата фаза на Втората световна война.

И двата аргумента са отричани днес от наследниците на ония, които докараха България в късното лято на 1944 г. до ръба на националната катастрофа. Всъщност именно хилядите зверски убити* от българските фашисти български патриоти - участници в съпротивителното антифашистко движение в България във времето от юни 1941 г. до началото на септември 1944 г. - помогнаха да не бъде орязвана България допълнително; и дори ни бе признато присъединяването на Южна Добруджа в добавка.

В Париж България бе спасена и от убитите, ранените и безследно изчезналите 33 841 български воини-участници в двете фази на Отечествената война на българския народ от 8 септември 1944 г. до май 1945 г.; днес тия мъченици за българската свобода и независимост са незаслужено забравени.

Мисля си, че е време да бъде сложен ред - след повече от четвърт век безмилостно оплюване - и в оценката на ролята на Българската комунистическа партия** в запазване на българските интереси на Парижката мирна конференция. Също след десетилетия на престорен историзъм в оценяването на тая партия, е време да кажем, че и двата фактора, които решиха благоприятния за България изход (вж. продължението на този текст) от Парижката конференция бяха организирани и ръководени именно от тази партия; макар сред участниците в партизанското движение и особено сред ятаците да преобладават левите земеделци. Именно БКП създаде и ръководи съпротивата срещу съюза с Германия по време на Втората световна война; именно тя поде организацията за участието на българската войска в бойните действия след 8 септември 1944 г.

* * *

Колкото и да ни се иска да избегнем успоредиците с нашето съвремие, това няма да ни се удаде - те така се набиват на очи, че ще се наложи да отделим няколко реда в скъпоценното вестникарско място; онези, които биха поискали да се отърват от тези успоредици, можем само да съжалим. А тези, които не успяха да унищожат нова България в Париж през 1946/1947 г. - това бе именно Западът, който днес се е престорил на приятел на България - (почти) го направиха точно след половин век; по това време вече нямаше кой да защити родината ни; и днес също няма.(следва)_____________

* Нарочно сега няма да се спираме на точната бройка на загиналите партизани и ятаци по времето на Съпротивата за да не изместваме вниманието встрани от същността на днешната тема.

** Тук имаме предвид единствено исторически създадената партия, която съществува до 3 април 1990 г.; въпросът за съвременните наследниците на тази партия не може да се смята за еднозначно решен, но със сигурност това не е олигархичната партия, която в сегашното 44-то Народно събрание предвожда коалиция с 80 народни представители.Извори"В течение на мирната конференция българската делегация изложи пред комисията и пред общото събрание своето гледище относно постановленията на проектодоговора за мир с България. При разискванията много въпроси, предмет на този договор, можаха да бъдат разгледани и някои от тях получиха справедливо разрешение. Обаче други въпроси, чиято важност е не по-малка, не можаха да бъдат достатъчно задълбочено проучени и остават открити или пък бяха предмет на неуместни или несправедливи препоръки...

Българското правителство е твърдо убедено, че Съветът на министрите на външните работи ще отхвърли гръцките претенции за заграбване на нови български територии - претенции, които са съвършено неоправдани.

В същото време българското правителство изразява своята надежда, че съветът ще пожелае да разгледа искането на България за излаз на Егейско [т.е. Бяло] море и за възвръщането на Западна Тракия [към България]. То разбира, че повече съображения на политическа опортюнност, отколкото възражения по същността на въпроса, са попречили на конференцията да усвои едно по-благоприятно гледище по това толкова законно искане на България. Въпросът обаче не е нов... Когато наскоро след Първата световна война Западна Тракия бе откъсната от България, която бе лишена по този начин от всякакъв излаз на свободно море, това решение се яви в очите на всички като едно злоупотребление със силата, станало възможно само поради беззащитното положение на България...

... Съображения, засягащи репарационния проблем:

1. Сумата от 125 млн. долара е в явно несъответствие с действително причинените от [бившите] български власти щети в окупираните области [в Западна Тракия и Южна Македония]... Тези щети са наистина твърде ограничени... Независимо от това голяма част от щетите, причинени от военните действия на германската армия, са били възстановени през време на българската окупация, за да се задоволят многобройните нужди в момента. Даже са били извършени голям брой нови строежи на пътища, съобщителни връзки и здания...

3. Сумата от 125 млн. долара не отговаря ни най-малко на стопанските и финансовите възможности на България..."

Из "Меморандум на българското правителство до Съвета на министрите на външните работи", изпратен на 15 октомври 1946 г.; в. "Работническо дело", 3 ноември 1946 г.Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=441799

("Малкият СССР" на Балканите остава само проект)

http://www.segabg.com/article.php?id=716614

(Последната победна война на България)През миналата седмица:

15 септември 1946 г. - 71 години от провъзгласяването на България за република след всенародно допитване до народа (8 септември 1946 г.).

http://www.segabg.com/article.php?id=634685

("Народна република" или "Търновска конституция без монархия")

http://www.segabg.com/article.php?id=635628

(Законен ли е референдумът от 1946 г.?)През следващата седмица:

22 септември 1908 г. - 109 години от обявяване на независимостта на България.

http://www.segabg.com/article.php?sid=2008091800040001401

(Величав и тъжен спомен за третата българска независимост)

http://www.segabg.com/article.php?id=566983

(Българските независимости)

http://www.segabg.com/article.php?id=823491

(Българската независимост бе зачената в кръв)

155
30092
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
155
 Видими 
20 Септември 2017 20:25
Иван Петрински

http://www.duma.bg/node/152914 21. Септември 2017 , брой: 185
Септемврийското въстание - страшните свидетелства на палач и жертва
Подготви Христо Георгиев
20 Септември 2017 20:42
Нямам пуканки, обаче сядам на задните редове. Тук ке биде патакламата /за кой ли път?!/
20 Септември 2017 20:50
Kotka и все остальние
20 Септември 2017 20:53
ще е тихо.
20 Септември 2017 21:05
Котка -
Компанията -
20 Септември 2017 21:09
И.Петрински, генек, kotka -
20 Септември 2017 21:11
Петрински
20 Септември 2017 21:31
Всички Котки и Петрински! Родена съм в нощта между 10 и 11 февруари 1947 г. Моля да ми се зачете като ентусиазиран принос
към патриотичното дело.
20 Септември 2017 21:36
И от мен
20 Септември 2017 21:41
От линка на панКариба
Наредиха да се свика цялото село. Тогава изведоха и нас - петимата арестанти. Тримата долнобанци ни изправиха до стената на кръчмата на Стоян Милчев. Охраняваха ни петима войници с ножове на пушките. Двамата ранени радуилци ги доведоха до маса, също охранявани от шестима войници. Капитанът държа реч и накрая изкомандва: "На бой с нож!" И тогава стана нещо много страшно. Войниците забиха ножовете в телата на двамата ранени въстаници от селото и ги издигнаха във въздуха. Всичко това ставаше пред нашите очи и очите на хората от цялото село Радуил. Не мога да опиша с думи тази ужасна картина!
В момента, когато войниците намушкаха двамата радуилци, над площада се разнесе едно страшно и зловещо: "У-у-у..." От дън душа се изтръгна негодуванието на хората. Те разкъсаха войнишкия кордон и на площада настана суматоха. Капитанът нареди убитите да бъдат хвърлени през моста в река Марица.

Вечна им памет на мъчениците!
20 Септември 2017 21:52
Петрински направо да си събира багажа, да купува билет и да емигрира (всички знаем накъде) . Не само ще бъде оплют, но и ще бъде разпнат, изтезаван, измъчван, обвиняван, осъждан и пр.
Но историята е такава наука, че само един единствен документ ,черно на бяло, може да обори "изследванията" на цяла орда псевдоисторици и хипериди...ти.
Вярно, че много ще боли, но някои трябва да стиснат зъби и да приемат болката мъжествено.
Петрински
Историческата истина
20 Септември 2017 22:08
Кой спаси България на Парижката мирна конференция?

Предлагам да започнем с две имена: Козарев и Парапунов.
20 Септември 2017 22:16
Статия като в "Работническо дело"
20 Септември 2017 22:20
Статия като в „Работническо дело„

Не! По-добра!
20 Септември 2017 22:22
Петрински! Това е историческата истина, а не някаква post-truth. И за да е историческата истина пълна, трябва да се добави едно име. Сталин Й.В. Лично се ангажира и лично се изправя срещу съюзниците, особено срещу Чърчил. За последния знаем какви чувства е изпитвал към "конекрадците от Долни Дунав", как люто е ненавиждал България и българите.
20 Септември 2017 22:25
Авторът явно е комуне до мозъка на костите си.
Ако Западът искаше да ни смаже тогава, щеше да го направи със или без руско съгласие.
Понеже в онзи момент България вече беше определена като руска плячка, а Гърция - английска, подялбата мина тихо, мирно и кротко, без сръдни от тади или онази страна, защото никоя от тях не искаше да чупи хатъра на големите победители в онзи момент.
После излезе, че нито България е толкова съветска, нито Гърция е безмълвна невеста на англичаните - все пак икономическото предимство на Запада си изигра ролята, докато съветското военно могъщество си остана нереализирано до разпада на СССР.
Като горим за онзи момент, беше редно точно руснаците да защитят териториалната цялост на тогавашна България (заедно с Македония и Беломорието), но понеже те си бяха безхаберници, западните хиени отхапаха своя дял....Природата вакуум не търпи.
Та дали това "спасение" не си беше повече поробване за периода до края на СССР, е един спорен въпрос.
Отделно, че върлата комунистическа риторика в статията хич не допринася за достоверното й звучене.....
20 Септември 2017 22:28
Авторът си има определени убеждения, в което няма нищо лошо. Но Божем се води историк, трябва да може да се абстрахира от тях поне дотам, че да не пише глупости
Съдбата на България е решена от тримата големи. Точка. Ама Югославия, ама гърците...Ако ще в Беломорието и Поморавието да бяхме извършили сто хиляди пъти повече зверства - да бяха се разбрали началниците, още да сме на две морета
И обратното - решили са границите да са такива и такива и край. Ако ще окупационният ни корпус с перо да е галил местните и всеки ден да ги е гощавал, все тая.
Що се касае до съветската подкрепа, доколкото я е имало - ами Петрински да беше написал на какво се основава. Прави - криви, не воюваме със СССР. Ама как да похвали омразните монархофашисти...
БКП ръководела съпротивата - смЕх в залата. Генезисът на тази съпротива и контрола над нея идват от Москва. Което, от съветска гледна точка си е в реда на нещата - война е и всички средства за отслабване на Германия и съюзниците и се използват
А знакът за равенство между партизаните и бойците от 1944 - 1945 оставям на авторовата съвест. Обаче едно е да разстреляш в някое забутано село кмета, бирника и двама заспали стражари (после беж в гората) и друго - бойни действия срещу Вермахта и СС на фронта.
20 Септември 2017 22:30
"Прав" си глухарче ,като статия в "Родонг Синмун"
20 Септември 2017 22:35
Съдбата на България е решена от тримата големи.
Що са големи? Не е ли защото са отчитали всички фактори, факти и обстоятелства? Или Ваша милост, като ЗИП-а, си ги представя размахващи тортени ножове?
20 Септември 2017 22:36
А знакът за равенство между партизаните и бойците от 1944 - 1945 оставям на авторовата съвест.
Къде видя такъв знак за равенство, бре партнер? Партизаните са само част от "бойците от 1944-1945"


...и това можеш да го оставиш на моята съвест
20 Септември 2017 22:37
А знакът за равенство между партизаните и бойците от 1944 - 1945 оставям на авторовата съвест. Обаче едно е да разстреляш в някое забутано село кмета, бирника и двама заспали стражари (после беж в гората) и друго - бойни действия срещу Вермахта и СС на фронта.
Едно и също е. Защото от едната страна е животецът - единствен и неповторим
20 Септември 2017 22:46
Но Божем се води историк, трябва да може да се абстрахира от тях поне дотам, че да не пише глупости


То е добре и още някой да не пише глупости, но пусти сърбеж ...
20 Септември 2017 23:29
Какво не разбрахте, мамини сладки?
Документи не можете да четете, или българският не схващате?
Посочете договор, посочете документ, посочете изказване на английски, на американски политик в защита на българския фашизъм! Застъпи ли се някой за тях? Никой! Предадоха ги. Не им бяха нужни! И Народен съд им спретнаха. Същите тези, английски и американски политици и дипломати. И пак ще го направят! Защото България не им е нужна, нито с политиците си, колкото и да са продажни, нито с държавата си.
И тук не става въпрос, мамини сладки, нито за идеологии, нито за партии! Става въпрос за спасяването на териториалната цялост на България. Защото българският фашизъм докара България до разделянето на територията и между съседните държави. От некадърност? О, не! Целенасочено и планомерно. Мислеха, ще продадат България за разфасоване, ще си гушнат парите и ще офейкат на Запад. При господарите. Да, ама не! Същият този Запад им спретна Народния съд. Предаде ги! Така, както ще предаде и вас, защото без България, вие не сте му нужни.
Пропагандата е хубаво нещо, и добре се плаща, но по-добре се хванете да рекламирате дъвки.
20 Септември 2017 23:37
В студентските си години четох записките на преводача на Сталин - Бережков, в преговорите. Имаше ги по книжарниците. Там си го пише всичко.
20 Септември 2017 23:40
gluhar4e
Много точно казано!
21 Септември 2017 00:22
авторът що не отиде да пише дописки във в-к "дума" - по ще му приляга. а и все си мислех, че в-к "сега" е на по-добро ниво.
21 Септември 2017 00:29
Пд игото, част 1, глава Х!:
Едно живо, русокосо момиченце стоеше вече пред него и го гледаше кротко в очите. Огнянов помисли малко и попита:
— Събке, кажи ми сега, кой цар освободи българите от гръцко робство?
— От турско робство освободи българите... — захвана момичето погрешно.
Мичо чорбаджи извика:
— Събке, стой! Ти кажи, татовата, от гръцко робство царят, дето ги освободи, а то от турското има кой цар да ги избави.
— Което си е речено от бога, то ще стане — продума поп Ставри.
Простодушието загатване на чорбаджи Мича извика съчувствена усмивка по много лица. Шъпот и глухо кискане се разнесе из залата.
Събка извика звънливо:
— От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия!

Кой спаси България на Парижката мирна конференция?

Петрински е дал точния отговор, ккато и почти всички форумци.

Кой ще спаси България сега?
21 Септември 2017 01:02
Авторът
Достойна позиция..!
И да припомня телеграмата на Молотов от Париж:
Българи,бъдете спокойни. Вашите граници са защитени.
21 Септември 2017 01:36
Иван Петрински
21 Септември 2017 01:38
Генек, Сиров, Рогатия, Дорис и компанията.
21 Септември 2017 03:53
Значи, тезата на историка Петрински е следната:
1) Части от Югославия и Гърция са дадени на Царство България за военновременно администриране (демек окупация) от Третия Райх в резултат на съюзен договор.
2) 'Монархофашистското' правителсто извършва зверства в иначе населените основно с българи територии.
3) Третия Райх губи войната. Гърция и Югославия са страни победителки.
4) На загубилата войната България й е отказано да присъедини теритриално временно администрираните територии (принадлежащи на страни победителки) заради зверствата от т.2
21 Септември 2017 04:30
Всъщност именно хилядите зверски убити* от българските фашисти български патриоти - участници в съпротивителното антифашистко движение в България във времето от юни 1941 г. до началото на септември 1944 г.

Както обикновено, за комунистите втората световна война започва през юни 1941 г. по напълно обясними прични.
Иначе трябва да се каже какво са правили някои от т. нар. "български патриоти - участници в съпротивителното антифашистко движение" след 17ти септември 1939 г. и особено в периода март 1940 - юни 1941 г :

„Искаме съюз със СССР! Искаме съюз с героична и социално-прогресивна Германия!“„Да живеят другарят Сталин и другарят Хитлер, вождовете на съветската и немската работническа класа.“


А през 1947 г. просто е било прекалено късно български територии да бъдат дадени на Гърция - т.е. на държава оттатък "желязата завеса". Не така е стоял въпросът с Югослвия обаче и пак сме изкарали късмет че Тито и Сталин са се скарали навреме...

21 Септември 2017 04:31
***
21 Септември 2017 04:31
21 Септември 2017 07:26
Петрински за смелостта и достойната позиция. Лесно беше да се говори истината преди , трудно е сега , когато потомците на българските фашисти, в условията на либерална демокрация, всеместо да се покаят се опитват да пренапишат историята и вземат исторически реванш. Често с риториката и клишетата на фашиската пропаганда от преди 9.9.44., с което ясно показват какви се всъщност.
21 Септември 2017 07:43
Еееехх... другарю Петрински... класово-партийния подход в "Истинската История", е куту социалистическия реализъм в живописта - портретите на Първият висят на стената само докато е на власт... после на боклука...
21 Септември 2017 08:08
Че отговорът на въпроса в заглавието не го ли знае всеки, завършил основно образование преди 1989 г.?
21 Септември 2017 08:13
Не така е стоял въпросът с Югослвия обаче и пак сме изкарали късмет че Тито и Сталин са се скарали навреме...
Без манипулации! Разногласията между Тито и Сталин по отношение на Балканската федерация не са резултат на "скарването им". По-вярно е обратното твърдение.
21 Септември 2017 08:22
„Да живеят другарят Сталин и другарят Хитлер, вождовете на съветската и немската работническа класа.“
А бе партнер, тая фалшивка откъде я изкопа?
21 Септември 2017 08:24
Нищо чудно и героично няма в това, че СССР е защитил територията на новата си колония.
21 Септември 2017 08:41
Нищо чудно и героично няма в това, че СССР е защитил територията на новата си колония

Е , друго си е когато "старите демокрации" те разглобят я в Берлин, я в Ньой. Някакси домократично-аристократично си е. Ква е тая азиатско-татарска свобода , че и териториална цялост? Задунайска губерния. Пфуу. Друго си е Източна Румелия.
21 Септември 2017 08:42
Тов.Петрински
Тов.Кошка
ЦК на БКП
ЦК на КПСС
Политбюро
21 Септември 2017 08:42
Ако Западът искаше да ни смаже тогава, щеше да го направи със или без руско съгласие.

Ако баба ми беше мъжка, щеше да има дръжка...
Ей, някои неуспели кандидат-депутати се опитват историята да променят...
21 Септември 2017 08:45
Еееехх... другарю Петрински... класово-партийния подход в "Истинската История", е куту социалистическия реализъм в живописта - портретите на Първият висят на стената само докато е на власт... после на боклука...

Ханъм прави показно с празнословия, минаващи в графа "партнерски аргументи". Къде е идеята, къде е логиката, къде са аргументите, къде е смисълът? Просто хихикане на беззъб индивид отпред Централна гара...
21 Септември 2017 08:54
Едно и също е.


Разбира се, че е едно и също. И едните, и другите са си рискували животеца за родината. Едните за българската, другите - за съветската. За щастие наследниците на тия вторите се оказаха способни да рискуват еднствено да станат смешни с драсканиците си по вестници и форуми
21 Септември 2017 09:16
Ханъм прави показно с празнословия, минаващи в графа "партнерски аргументи". Къде е идеята, къде е логиката, къде са аргументите, къде е смисълът? Просто хихикане на беззъб индивид отпред Централна гара...

На партизански лозунги, болшевишки лъжи и болшевишки "партнерски аргументи" да търся контааргументи? Да'н съм луд?
Ако беше стойностен (наистина исторически) материал, да поспоря... но на "Истинската история" подкрепена с разсъждения подквасени с носталгията по социалистическия реализъм... и тайната надежда, че пак - престъпния, осъден от Историята - болшевишки "социализъм" ще се върне? Нивгиш
21 Септември 2017 09:17
hamel 20 Септември 2017 23:37
21 Септември 2017 09:21
Бармалей
21 Септември 2017 07:43
Еееехх... другарю Петрински... класово-партийния подход в "Истинската История", е куту социалистическия реализъм в живописта - портретите на Първият висят на стената само докато е на власт... после на боклука.

СЕГА. Класово-Партийния подход в родната нАука е основен метод на Петрински, пък и не само на него. Изопачаването на истината, поднасяне на полу-истини и съчиняването на откровени лъже са само част от инструментите.
Всъщност съдбата на границите на България (по онова време Царство България) се решават на
Конференцията по примирието се провежда в Москва от 26 до 28 октомври 1944 г. между правителствата на СССР, САЩ и Великобритания, от една страна, и България – от друга
......
2. Българските въоръжени сили и чиновници, съгласно предварителното условие, прието от Българското правителство на 11 октомврий 1944 година, трябва да бъдат евакуирани от територията на Гърция и Югославия в установения по това условие срок; българските власти трябва да вземат незабавни мерки за евакуирането от гръцка и югославска територия на ония българи, които са били български поданници на 1 януарий 1941 год. и да анулират всички законодателни и административни положения, които се отнасят до анексирането или включването в България на гръцка и югославянска територия.

Т.е. Още там са маркирани рамките на последващите преговори за границите. За да бъдем точни, СССР отклонява искането на съюзниците за:
за окупиране на страната, за установяването на пълен контрол над нейните ресурси и замразяването на българските активи в чужди банки.

В последствие окупацията и пълният контрол над страната, ресурсите й и активите й установява СССР самостоятелно.

21 Септември 2017 09:22
Това си е направо лекция от политическата учебна година, когато ни разясняваха колко е права линията на партията.
21 Септември 2017 09:24
Това си е направо лекция от политическата учебна година, когато ни разясняваха колко е права линията на партията

Пропусни я, не се измъчвай.
Отиди директно на "петминутката на омразата" и чети каква заплаха за България е Русия.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД