:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бедни, бедни Слави, защо не си останеш в шоубизнеса?

Меракът на Трифонов да влезе в политиката е голям, куражът и възможностите - не чак толкова
СНИМКА: БГНЕС
Слави Трифонов като шоумен.....
Слави Трифонов влиза в политиката. Не, това не е новина от вчера. Не е дори от миналата година. Откакто изникна на сцената в началото на 90-те, шоуменът не спира да се тика в политиката. Само дето никога не му е стигал куражът лично да се кандидатира за изборен пост. И по всичко изглежда, че не му стиска и сега.

Подобно на много други публични фигури, белязали прехода, Трифонов и хората около него винаги са били едновременно вътре в политиката и извън нея. Така е още от времето на емблематичното за 90-те години предаване "Ку-ку". Уж политическа сатира, уж опозиция на властта, пък използва утвърдената си марка, за да даде живот на партия - "Народно движение Ку-ку". Просъществува кратко, но събра целия екип на предаването зад "Нов избор" на Димитър Луджев, гръмовно провалил се на парламентарния вот през 1995 г. И това беше само началото.

Наследникът на "Ку-ку" - "Каналето", стана един от катализаторите на зимните протести срещу правителството на Жан Виденов през 1996-1997 г. ("Пътнико Виден, пътнико Off" и старите възрожденски песни, изпълнявани от актьорите, бяха неофициалните химни на гражданския бунт). Още не беше заглъхнал тътенът от събитията, а Любен Дилов-син - партньор на Трифонов в предаването,



вече се гласеше за парламента с нова партия



- "Гергьовден". Седесарският устрем към властта обаче беше прекалено мощен и гергьовците бяха принудени да се снишат. Врагоманията на кабинета "Костов" скоро им даде повод да надигнат глави и воденото от Трифонов ново предаване "Хъшове" се заплете в многофронтовите битки на синята власт. Шоуто беше спряно, Трифонов публично се острига в знак на протест, а самият Костов се принуди да му даде аудиенция, за да потуши обществения скандал. Добре е да помним как тогава Любен Дилов-син разправяше, че управляващите искали "зорлем да ги вкарат в политиката" - думи, които Трифонов очевидно не е забравил, след като ги повтаря и до ден днешен.

Не се оказа необходимо обаче някой да насилва обкръжението на Трифонов, за да ги засили към властта. От 1999 г. нататък "Гергьовден", водена от Дилов-син, започна да се явява редовно на избори и трайно се настани в местната власт. През 2014 г. политиката дори го събра с друг приближен на Трифонов - бившия му сценарист Росен Петров, след като и двамата се настаниха при Николай Бареков. Петър Курумбашев - един от идеолозите на "Ку-ку", дори стана депутат от БСП на два пъти и сега работи в Европарламента. Самият Трифонов обаче избра да продължи по отъпкания от "Ку-ку", "Каналето" и "Хъшове" път, като смесва политика и шоубизнес. И създаде "Шоуто на Слави".

Предаването открито се захвана с политика в началото на 2009 г. По това време всички усещаха прииждащата вълна на обществено недоволство, която щеше да помете тройната коалиция. Трифонов реши да тества



докъде реално се простира политическото му влияние



И през януари 2009 г. се обърна към президента, парламента и правителството с искане да инициират референдум за промяна на избирателната система от пропорционална в мажоритарна. Без да чака отговор, започна сам да събира подписка. А неглижирането на инициативата му от управляващите използва като претекст, за да се пробва на истински избори. Не се кандидатира той, разбира се - издигна за независим кандидат-депутат варненката Валерия Петрова, бивш служител на регионалното министерство, уволнена, по нейните думи, след като направила забележка на тогавашния министър Асен Гагаузов, че нарушава забраната за пушене във ведомството. Петрова взе 14% от гласовете във Варна, задмината от кандидати на ГЕРБ и БСП. Нелош резултат за независим, но недостатъчен, за да удовлетвори каквито и да било сериозни политически амбиции.

Неуспехът накара Трифонов да се обърне към "обичайните заподозрени". Като Меглена Кунева, чиято кандидатура за президент подкрепи през 2011 г. "Своеобразното влизане на шоуто в политиката бе обяснено от Слави и колегите с желанието



да бъде издигнат достоен кандидат за президент,



който не е представен от политическа партия, а мотивът са интересите на нас, българите", обясниха тогава от предаването завоя към политика от НДСВ. Последва обаче поредният провал. Изглеждаше сякаш шоуменът е останал без варианти.

Дойде обаче юни 2014 г. и протестите срещу кабинета "Орешарски", които дадоха тласък на исканията за повече гражданско участие във властта. Тогава Трифонов се присети за старата си инициатива за референдум и оформи предложение за допитване - мажоритарно, електронно и задължително гласуване, намаляване на броя на депутатите до 120, драстично орязване на държавната субсидия за партиите и пряк избор на съдии, прокурори и началници на РПУ. Също както през 2009 г., саботажът от страна на властимащите му даде повод да започне и завърши сам инициативата си. И този път удари джакпота.

Референдумът, проведен през 2016 г., беше огромен политически успех лично за Трифонов. Участваха 3.5 милиона българи, от които близо 2.5 милиона подкрепиха предложенията му. Самият Бойко Борисов беше принуден публично да се признае за победен и да обещае, че ще работи за практическата реализация на желанията на гражданите. Социолозите дори се захванаха да изчисляват електоралната подкрепа за хипотетична партия на шоумена. Изведнъж Трифонов се беше превърнал в политически фактор от национална величина.

Какъвто и да е бил потенциалът му обаче, остана нереализиран, тъй като



Трифонов отказа да се състезава



на предсрочните избори през март 2017 г. Вместо това поде предварително обречена битка за разглеждане на резултатите от референдума в парламента, който се интересува от всичко друго, но не и от мажоритарен вот и орязване на държавните пари за партиите. Всъщност дори внезапното политическо активизиране на Трифонов миналата седмица може да бъде обвързано с допитването, понеже в началото на септември окончателно изтече срокът, в който депутатите трябваше да се занимаят с желанията на гражданите. Това му даде необходимия повод, за да съсредоточи върху себе си медийното и общественото внимание.

На практика Трифонов прави завой обратно към злощастната Валерия Петрова от 2009 г., която малцина помнят. За да отиде на избори, на Трифонов му е необходима партия, а той все още не е изрекъл тази дума. Дори и да направи партия, почти сигурно е, че няма да я оглави, няма да влее в нея собствената си популярност.

Засега Трифонов просто обещава да намери "талантливи, квалифицирани и морални българи, които могат да управляват нашата страна" и да ги представи на хората, пък оттам нататък да си преценяват дали ги искат за управляващи или не. Самата идея - представена в няколко изречения във "Фейсбук" статус, изглежда съвсем повърхностна. Политиката може често да изглежда театрално представление на хората, но тя си има някои елементарни изисквания - личности, които могат да защитят идеи, хора с послания, представи и концепции за сложни обществени проблеми.



Слави засега не предлага нищо



освен неясното "има такъв народ" (звучи като "есть такая партия"!). Той иска нови хора да сменят старите политици, защото старите не му харесват. Леко мъгляво и доста несериозно.

Но фактът си е факт - на Трифонов много му се ще да влезе в политиката. Очевидно обаче не му достига смелост да застане лично зад политически проект. Като търси други да свършат работата, изглежда сякаш пробва да запази някаква дистанция от партийната политика, от която до момента успяваше да страни, въпреки непосредствения си досег с политици от всеки калибър. А това вече намирисва на опит да се избяга предварително от отговорност, ако политическите му амбиции и този път не се осъществят.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
....и като бъдещ политик.
25
4251
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
20 Септември 2017 19:47
Слафчу все се появява, когато трябва да се размъти политическото статукво. Нищо ново, нищо интересно... Ама му се връзват.
20 Септември 2017 19:59
Слави засега не предлага нищо


Ами да бяхте изчакали, за да видите предложението и тогава го дъвчете "бедния Слави" (беден, беден, колко да е беден) !
Тая ретроспекция, дето сте му я направили, Людмил, отвътре ли Ви дойде, от обсесия някаква Ваша, лична, интимна, с индивида Станислав Трифонов, или пък поръчка някаква изпълнявате ?
20 Септември 2017 20:02
сигурно щото е видел, че е по-малък клоун от политиците и поръчковите журналисти, не ли?
20 Септември 2017 20:59
Това (с извинение) журналистика ли е?
20 Септември 2017 21:01
Къде отиде някогашният СЕГА?
Само като си помисля как беше оплюван във форума Райчев!
Сега вече случихме. Да ни е честито!
20 Септември 2017 21:02
Какво искате от статията?
Съвсем добра ретроспекция на дейността на Учиндолеца - шоуменска и политическа.
Какво не ви хареса?
Кое не е вярно?
20 Септември 2017 21:05
Понеже тук става дума за кураж, та затова се заяждам.
През последните десетина години в рубриката Наблюдател не съм видял нито една статия, написана с журналистически кураж.
Само някакви блогъри-гастрольори и нищоказване от практически всички.
Днес, обаче, търсим кураж у шоумена Слави.
20 Септември 2017 21:54
Смел опит да се напише нещо, но резултатът е слаб.
20 Септември 2017 22:00
Статията се разваля от финала си:
Но фактът си е факт - на Трифонов много му се ще да влезе в политиката. Очевидно обаче не му достига смелост да застане лично зад политически проект.

Добре разказани политическите забежки на Слави, обаче на края авторови изводи се представят като факти. Откъде знае, че са факти? Негови изводи са, а изводите трябва да се обосновават, а не да се пльосват като ...
Ся, да беше авторът агент на ДС, каквито има поне двама в "Наблюдател", да речеш, че има строго секретна, но много вярна информация като в статиите на другите агенти, ама като не е...
20 Септември 2017 23:14
водопроводчик20 Септември 2017 21:05


а Ф петък се дъфчат едни сополи...действителни измислици по лични въжделения с кураж на памидор.
дурнализмът в булгаристан е като занаят за трудоустрояване...ни образование трябва ,ни обща култура ..че даже и репортерство няма.. сал едни копи и пасте. не ли?
21 Септември 2017 07:19
Аматьорството е подлост – кой го беше казал?

А то дори аматьор не е, а е характерният домашен феномен "смет, сторена на слАви" или палаш, фризиран на пудел и победил в киноложка изложба.

Слави не се впусна досега пълноценно в политиката, защото е разбрал с двете си мозъчни гънки, че няма потенциал. Липсва ценз, наред с други критични качества. Да, основното е, че липсва кураж.

Откак Боко бе изстрелян за премиер, Слави нахрября.
Щото Боко е същото рядко л@й (или гов, не повня веке).
21 Септември 2017 08:56
Екстра си е статийката! И газетата си е добра на фона на останалата бълвоч. Всичко наоколо е спихнало, какви шедьоври чакате от вестник!?
21 Септември 2017 09:47
Днес, обаче, търсим кураж у шоумена Слави.
Като нямаме собствен кураж се заяждаме с куража на другите...
Не мисля нищо хубаво по адрес на учиндолеца, но щом толкова поръчково, в един глас се втурнаха да го плюят, някой вече се разтревожи!
21 Септември 2017 10:42
Всъщност, "учиндолецът", на когото никак не симпатизирам, има огромни шансове ...
21 Септември 2017 11:05
Коментарите в РЕЗЮМЕ: Абе всичко е верно, ама защо ни го казва джурналистът!
21 Септември 2017 11:20
дурнализмът в булгаристан е като занаят за трудоустрояване...ни образование трябва ,ни обща култура ..

за "дурнализмът"
21 Септември 2017 11:26
Всъщност, "учиндолецът", на когото никак не симпатизирам, има огромни шансове ...

Вече го писах тези дни. Има си едни лумпенски гласове, които отиват при някой, за гогото се очаква или "да ни оправи" или поне "да им *** на политиците". Отиваха при Сидеров, последно при Марешки, напълно възможно е да отидат сега при Слави. Може да се добавят и известно количество гласове на чалгари - не знам колко е популярна сега чалгата изобщо и Слави в частност, но май прави концерти и пълни стадиони. Така че при пропорционална система едни 20-30 депутата може да вкара. Ся, ако се приеме предложението от неговия референдум за мажоритарна система, друг въпрос.
21 Септември 2017 11:54
Слави не е чалгар. Може да е удобно да му се лепи този принизяващ етиквт, но не е. Колко % от песните на концерта му са чалга ?
21 Септември 2017 12:11
Колко % от песните на концерта му са чалга


Една да е само, осира пейзажа
21 Септември 2017 13:30
Някой май пак подклажда Слави за собствена изгода.
Няма никакви яансове да стане политик.
21 Септември 2017 13:34
Слави не е чалгар. Може да е удобно да му се лепи този принизяващ етиквт, но не е. Колко % от песните на концерта му са чалга ?

Не знам, на негов концерт не съм ходил, гледал съм преди много години част от негов концерт по ТВ, пак тогава съм поглеждал и шоуто му. Каквото чувах тогава, за мен си беше чалга. Може аз да не разбирам от чалга, може и той да си е променил стила в последните години.
21 Септември 2017 15:15
Големият Лебовски
21 Септември 2017 12:11

Друго си е да пее класики като БАЗУКА, яката дупара и други такива
21 Септември 2017 15:17
Вече го писах тези дни. Има си едни лумпенски гласове, които отиват при някой, за гогото се очаква или "да ни оправи" или поне "да им *** на политиците". Отиваха при Сидеров, последно при Марешки, напълно възможно е да отидат сега при Слави.



То и аз ти отговорих, но най-лесно е да игнорираме неудобната истина.

https://www.youtube.com/watch?v=bZ8Qt2brbeo

Та кво викаш за "лумпенските гласове"?
21 Септември 2017 22:35
Слави Трифонов и шайката му отдавна се компрометираха - говорят за морал и чест, а вършат точно обратното - справка фактите в горната статия. Време е да изчистим буклука, а подкрепят най-големите буклуци.
21 Септември 2017 22:47
Слави Трифонов като шоумен.....
....в превод веселяк, циркаджия, виц фигура а може и клоун!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД