:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,313,241
Активни 95
Страници 7,894
За един ден 1,302,066
Абстракция на деня

Приоритети в марш наскок до хоризонта и обратно

Големият кораб, натежал от приоритети, минава по линията на хоризонта.
Лиляна Павлова озвучи едно устойчиво словосъчетание от евроговора - "младите хора - каза тя - са хоризонтален приоритет за Българското председателство".

Изразът "хоризонтален приоритет" е европейско клише, абстракция, заклинание - среща се в документацията при кандидатстване за европейско финансиране и в грамофонните плочи на европейското пустословие.

Твърде съмнително е дали изобщо понятието "хоризонтален приоритет" има някакво конкретно съдържание - изглежда, употребата на термина е свързана с подсилването на думата приоритет. Когато искаш да покажеш, че имаш приоритет, по-приоритетен от другите приоритети, казваш - това е хоризонтален приоритет, сиреч толкова мащабен в обхвата си, че се разгръща докъдето поглед стига, чак до линията на хоризонта.

Хоризонталният приоритет има свойствата на казармените парадокси - ще метеш оттук до обяд и ще бягаш в пълно бойно снаряжение до хоризонта и обратно.

Хоризонталният приоритет пасва на всичко и можеш да го плеснеш, където ти е на сърце в момента.

Лиляна Павлова сега казва, че младите хора са хоризонтален приоритет.

Преди малко повече от седмица в орбитата на г-жа Павлова обикалят рой други хоризонтални приоритети. Ето какво казва тя пред БНТ:

"...За нас това (председателство в първите 6 месеца на годината) е страхотна възможност. 140 години, които отбелязваме на 3 март. Имаме все пак традиции като мартеницата, традиции, свързани с виното и лозата, 24 май, изключително важна дата за България, за кирилицата. И това ще го направим също като ХОРИЗОНТАЛЕН ПРИОРИТЕТ, налагането на българския език, на кирилицата, познаването за това какво сме дали с азбуката. Празникът на розата, който също ще празнуваме в началото на юни, така че имаме една поредица от празници, от традиции, през които ще пречупим сигурно скучните може би понякога за тези, които не са в детайлите на темите, множество съвети на министри, заседания, които ще се провеждат..."

Виждаме, че тук хоризонталната приоритизация избутва напред мартеницата, виното, лозата, българския език, кирилицата, розата и пречупването на скучните теми чрез циркаджийство с традициите.

***

В заключение - аксиоми от политическата геометрия.

Всички приоритети подлежат на хоризонтализация, но суджукът винаги се суши вертикално.

Лиляна Павлова лежи на абсцисата, суджукът стърчи по ординатата, а Боци, Шиши и Цаци покриват цялата геометрия, която са взели от ръцете на Евклид, за да я национализират и приватизират отново, но по правилен начин.

За целта Тримата геометри реформират Евклидовата система, назначават Мишо Константинов за координатор на координатната система, сформират послушен Висш геометрически съвет, променят математическите закони - и си правят каквото искат - до хоризонта и обратно.
4
1237
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
29 Септември 2017 06:01

29 Септември 2017 07:53
OK
29 Септември 2017 08:45
Палачѝ, дете. Лиляна е невинна. Построенията с линийка и пергел са класически геометрични задачи за построение на търсена отсечка само с помощта на два чертожни инструмента, а именно линийка и пергел. Линийката служи за построяване на прави линии, а пергела за окръжности. Уикипедия.

XXI век сме. Линийката и пергелът за чертаене, примерно, на пирамиди, са в уверени майчини ръце, ситуирани между псевдоримановото многообразие и общата теория на относителността.

Европа-мама за хоризонталните приоритети:

https://www.strukturalni-fondy.cz/en/Fondy-EU/Informace-o-fondech-EU/Horizontalni-priority

29 Септември 2017 11:12
Когато искаш да покажеш, че имаш приоритет, по-приоритетен от другите приоритети, казваш - това е хоризонтален приоритет,


Нещо като Prioriteto di tutti prioriteti!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД