:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,633
Активни 60
Страници 1,921
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Зомбито на Франко

Бойко Ламбовски
Когато видях как жандармеристи ритат паднали граждани в Барселона, се сетих за каудильо. Жандармеристите, екипирани и нахъсани, ритаха много злобно; усещах, че ще убият някого - нарочно или случайно. Дали се е случило вече, не знам, но ранените сигурно ще стигнат 1000 покрай референдума в Каталуния, съобщиха по новините.

Това в Европа през 2017 ли става? - сепнах се аз. Това след безкръвния развод на Словакия и Чехия ли става, и след бомбардирането на Югославия, която не искаше да даде на Косово независимост? И тази пуста т.нар. международна общност, божем угрижена за човешките права и тържеството на либералните ценности, защо не може да се разбере вътре в себе си и да реагира еднозначно, когато има опити за самоопределение? Защо самостоятелно Косово да е добре, а отцепен от Украйна Крим да е зле? Защо референдумът на кюрдите да не е приет, ареферендумът на Каталуния да разцепи не само Испания,но и ЕС - Макрон, примерно, не го приема, а шефовете в Съюза се чудят...

И докато казусите с Крим и кюрдите някои опитват да обяснят с недостатъчното натрупване на демократични ценности у народите наоколо, то Испания как да я обясним?

Някъде мярнах цитат от кореспондент на "Таймс" няколко години след приключването на Гражданската война в Испания (1936-1939). Човекът разгледал умиротворена уж вече Испания, походил по улици и гробища (близо половин милион испанци загиват през Гражданската война) и написал: "Страната, както и преди, е разделена. Едната половина - победителката, продължава да е стъпила на врата на победената половина, а победената половина продължава да кипи от неприязън."

Ама и кипеж, щом 75 години по-късно бълбука, мисля си аз. Барселона, която е един от най-красивите европейски градове, и Каталуния, която е сред най-богатите провинции на Испания, тръгнаха на бунт за независимост тъкмо тогава, когато вярвахме, че няма друго решение за националните проблеми освен ЕС. А идеите на ЕС внушават, че и най-свирепият национализъм, и най-обоснованият сепаратизъм ще изгубят своите основания в лоното на богатите, обединени от лозунга - консумирай все по-софистицирано и не пречи на съседите. Поне така си превеждаме ценностите на ЕС ние, де. Или с други думи - не се дръж за флага, а за паницата - макар и вулгарно, това изглежда в синтезиран вид основният лозунг на Съюза...

Оказа се, че тц, нито историята е свършила, както ни убеждаваше Фукуяма, нито ЕС стопява мераците за самостоятелни жестове и отцепване. Доказа го Брекзит, доказа го онзи ден и Каталуния. (Между другото, историята или не знам кой саркастичен бог, но направиха така, че и датите взеха да намигат към нас като клоуна от "То": земетресението в Мексико наскоро стана на същата дата, както и друго опустошително земетресение там преди няколко десетилетия. Пък Франциско Франко оглави т.нар. Национално правителство на Испания на 1 октомври 1936 г... За да излезе като зомби на националното единство, поддържано с насилие, точно 81 години по-късно.)

Франко, когото и днестолкова мразят баски, каталунци, комунисти, хомосексуалисти,масони, либерали и още немалка част от испанското население, не е еднозначна фигура в общественото съзнание. Друга част от испанците, както и някои европейци с копнеж по твърдата ръка и "здравите" ценности и днес го ситуират високо като лидер. Самият каудильо, преди да стане фашист, бил аполитичен, ревностен католик и безкомпромисен патриот. Произведен е за генерал съвсем млад и се отличавал с вярна служба към страната си и липса на милост към свои и чужди. Четох как се разправил с марокански войник, който хвърлил под краката му канче с манджа в знак на протест: "Тази помия не може да се яде!" Франко на секундата заповядал да разстрелят дръзкия солдат пред строя. А после наредил с тих глас на готвачите: "Да се подобри храната." Както можете да се досетите, готвачите взели да готвят като за ресторант, а войници и подчинени престанали да повишават глас в присъствието на дребния на ръст генерал.

Франко вярвал, че спасява Испания. И че за да я спаси, може да избие половината от нея.

Вярата на едни хора, че знаят как да подобрят света, особено с насилие, старецът Лев Толстой нарича "суеверие на устроителството". Фашистите и комунистите са най-напред в тази "суеверна" редица на насилието, но и днешното правителство в Мадрид, избрано най-демократично и прокламиращо уж ценностите на либерализма, се върна със събитията в Каталуния към Франко.

Добре знам, че тези въпроси - за етническо самоопределение и национално строителство, са сред най-сложните. И зависят както от волята на народите, така и от глобалната политическа игра. Добре знам, че при етническо противопоставяне аргументи имат и двете страни. И че като българи например ние лесно викаме: "Македония е наша", но бихме изтръпнали, ако Турция викне: "Кърджали е наше". А всяка нацияима набор от подобни лозунги и опасенияЛично аз обаче съм разочарован от днешните идеологически ремикси в света. В света, чийто елит допуска призраците на мамелюци и асасини, режещи глави под знамето на пророка, или в света, в който ситното зомби на диктатора ретроград поведе днешен Мадрид към старите идеали на инквизицията.
75
7236
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
02 Октомври 2017 20:06
Самият каудильо, преди да стане фашист, бил аполитичен, ревностен католик и безкомпромисен патриот.

Каудильо никога не е бил фашист.
Не е членувал в нито една партия.
И не е бил в ръководните структури на нито една партия.
España над сичко. Безкомпромисен патриот...
02 Октомври 2017 21:11
Гледах преди малко един канал - по него рускоговоряш гражданин на Германия (в live интервю от самата БарЦелона) привлече вниманието на гледащата го т.в. аудитория, че мадридската Гвардия има на ръкавите емблема СНОП ПРЪЧКИ, която емблема немецкият гражданин нарече"фасция", още "фашио"...
02 Октомври 2017 21:13
Гледах преди малко един канал - по него рускоговоряш гражданин на Германия
кой канал?
02 Октомври 2017 21:32
Бойко Ламбовски
02 Октомври 2017 21:52
щурчо
02 Окт 2017 20:06
Каудильо никога не е бил фашист.Не е членувал в нито една партия
Да бе, Фалангата не е партия, при това единствена. А Каудильо няма нищо общо с партията-държава. Безкористен патриот
02 Октомври 2017 22:00
За бачо Кольо
В горния му ъгъл пише ПЛАНЕТА РТР, а предаването се казваше "60 минути"! Признавам си, че го гледам зарад Скабеева, а не защото съм отявлен русофил! Отнюдь!
02 Октомври 2017 22:12
Да бе, Фалангата не е партия, при това единствена. А Каудильо няма нищо общо с партията-държава. Безкористен патриот

Фалангата може да е подкрепяла Каудильо.
Ма той не е бил член на Фалангата.
Нито па на коя да е друга партия.
И е патриот. Без него немаше да има Испания...
02 Октомври 2017 22:16
и преди и след него я има.
02 Октомври 2017 22:25
При победа на републиканците щехме да имаме републиките Андалусия, Кастилия - Ла Манча, Баския, Каталония, Галисия, Навара, Арагон и так далее.
И немаше да има кралство Испания...
02 Октомври 2017 22:28
не се дръж за флага, а за паницата - макар и вулгарно, това изглежда в синтезиран вид основният лозунг на Съюза...


Добър ден

По стечение на обстоятелствата го разбрах доста по-рано

П. П. Ше имаш република Андалусия точно толкова, колкото и република Калабрия, например. Както обикновено отново не си в час
02 Октомври 2017 22:28
сега ще имаш Каталуня благодарение на франкистката гвардия сивил , дето се държа като мароканците от чуждестранния легион на Франко -защитници на католицизма и традициите.
02 Октомври 2017 22:29
че го гледам зарад Скабеева
Омъжена е. За другия водЕщ
02 Октомври 2017 23:29
Дъжд от „опорни точки„
Слабо. Много слабо.
Явно Испания е далеч от умовете и сърцата.
02 Октомври 2017 23:41
по него рускоговоряш гражданин на Германия (в live интервю от самата БарЦелона) привлече вниманието на гледащата го т.в. аудитория, че мадридската Гвардия има на ръкавите емблема СНОП ПРЪЧКИ, която емблема немецкият гражданин нарече"фасция", още "фашио"...
Ха ха. И Александър не го знае това?. Сега е забелязъл?. Че той ми е съсед от доста години и е виждал емблемата на guardia civil.A и не е тайна кога, от кого и за какво е създадена!
03 Октомври 2017 00:23

Удвоиха ли вече до хиляда набитите от андалуските кучета или още се набират жертви на кръволока Рахой?
Леят ли се още потоци работническа кръв по барикадите на Барцилона?

Или стана понеделник и каталунците отидоха по народно-републиканските си работни места, щото независимостта е хубава, ама предимно в извънработно време, ако може.

Дано анахроничните бълнувания за Франко над и във форума поспрат най-сетне, че интербригадистите ще вземат да изкупят лоукостовете.
03 Октомври 2017 01:42
по него рускоговоряш гражданин на Германия (в live интервю от самата БарЦелона) привлече вниманието на гледащата го т.в. аудитория, че мадридската Гвардия има на ръкавите емблема СНОП ПРЪЧКИ, която емблема немецкият гражданин нарече"фасция", още "фашио"...


Уфффф...
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/c6/Polisen_logo.svg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Coat_of_arms_of_the_Norwegian_Police_Service.svg/304px-Coat_of_arms_of_the_Norwegian_Police_Service.svg.png
и да не пропусна герба на социалистическа Куба:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cuba#/media/File:Coat_of_arms_of_Cuba.svg
03 Октомври 2017 03:29
или в света, в който ситното зомби на диктатора ретроград поведе днешен Мадрид към старите идеали на инквизицията.

03 Октомври 2017 05:34
, старецът Лев Толстой нарича "суеверие на устроителството". Фашистите и комунистите са най-напред в тази "суеверна" редица на насилието

Господин Ламбовски, имам смътен спомен, че един Владимир Илич даде право на самоопределение на едни части от една бивша империя (и до днес йощ го ругаят из руските форуми, че разпаднал империята на Николай Кървавия), поради което и една държава се наричаше Съюз на... републики, и до днес оше се води федерация.
Или Владимир Илич не е бил комунист?
Впрочем Вий по ги разбирате и знаете от мен тези работи.
03 Октомври 2017 05:36
Приравняването на фашизма с комунизма днес е нооо модно, право в мейнстрийма е.
И не е вярно, и не е случайно.
И аз, и Вие (?) сме наясно защо. Нали?
03 Октомври 2017 06:47
И гербът на НРБ имаше фашио..
03 Октомври 2017 07:01
Фашио, съчки - дръжки. Питайте деда си Кубрат как e преподавал социална антропология на синовете си. Стар арийски слоган е това - заедно сме по-силни, демек.
03 Октомври 2017 09:00
Форца,
нещо лоукостовете напоследък масово да далдисват, да "отиват под водътъ"! Лоу феа(р), ама флайнг ноуеа(р)! Така че не бой съ - няма интербригадистите да тичат да се бият срещу фалангистите-франкисти! Хич биля!
03 Октомври 2017 09:53
ПлесNick,

виждаш ли колко коварни са франкистите, фалангистите, фашистите, фетишистите (упс, това ф- не беше замесено, поне засега, освен ако не броим полицейските палки като фетиш) и прочие врагове на КатНР.
Прецакаха цял бизнес, за да осуетят логистиката на интербригадизма, мамка им католическа и реакционерска.

Нали не мислиш, че е случайно всичкото това около лоукостовете?
03 Октомври 2017 09:54
Благодарение на Франко и Салазар Испания и Португалия бяха най-изостаналите западноевропейски държави.
Колкото до референдума: Рахой трябва да подаде оставка! Веднага!
03 Октомври 2017 10:29
че интербригадистите ще вземат да изкупят лоукостовете.

Не се подигравай с нещо, до което никога няма да дораснеш.
03 Октомври 2017 12:53

Каудильо никога не е бил фашист.
Сигурно и Хитлер не е бил. И в България е нямало фашизъм - въобще фашизмът е измислица на "камунизете" и Путин.
03 Октомври 2017 13:15
Dax

Не се подигравай с нещо, до което никога няма да дораснеш.

Нямам такива намерения.

Със саможертвата, достоинството и мъжеството на истинските интербригадисти от 1936-39 г. се подиграват тези, които днес, 2017 г., говорят за Франко, диктатура, гражданска война и прочие словоблудства.
03 Октомври 2017 13:31
Фасцията (фашиото) си е международен, един такъв, символ. Доминира герба на Френската Република, заедно с клонки - дъбови (война) и маслинови (мир). Па не видя т.нар/ международна общност да врещи, щото Френската Република е фашистка държава. Същото важи и за свастиката. Но там са по сложни нещата. С международната общност, де.
03 Октомври 2017 13:57
Със саможертвата, достоинството и мъжеството на истинските интербригадисти от 1936-39 г. се подиграват тези, които днес, 2017 г., говорят за Франко, диктатура, гражданска война и прочие словоблудства.
Ама и гражданска война ли е нямало? За диктатура да не питам...
03 Октомври 2017 16:34
Фасциите (лат. fasces) в Древния Рим са знак за магистратска власт (т.е. за правораздавателна, съдебна власт). Те представляват сноп пръчки, привързан с ремъци, който се носи от ликтор. Когато магистратът е извън Рим, в снопа се поставя и секира, завързана с червена лента, знак за военните му прерогативи – да изпълнява телесни и смъртни наказания.
При среща на двама магистрати ликторите на този с по-малка власт навеждат фасциите си надолу в знак на почит.

В Древния Рим консулите излизат пред народното събрание, носейки и навеждайки фасциите си в израз на уважение към суверена.

03 Октомври 2017 17:49
Yantar

Ама и гражданска война ли е нямало?

В неделя, на 01.10.2017 г., ли?
03 Октомври 2017 17:53
Със саможертвата, достоинството и мъжеството на истинските интербригадисти от 1936-39 г. се подиграват тези, които днес, 2017 г., говорят за Франко, диктатура, гражданска война и прочие словоблудства.
03 Октомври 2017 18:04
***
03 Октомври 2017 18:33
Бойко Ламбовски
Много приказки, но не се казва, че републиканското правителство в Мадрид идва след демократични избори, а Франко е метежен генерал. Военен преврат във всички страни се наказва със най-тежкото наказание.
Тук един заслужил генерал го пенсионираха набързо, след като в частен разговор се беше изказал нетактично за шефа си - кениеца. Това off topic. Само да покажа как се гледа по света на своеволията на генералите.
Испания явно е разделена както и България. Наследниците на закланите не могат да се помирят с наследниците на палачите. Това е защото се мисли после, а не преди това. Нещата не могат да се върнат и да се направят по правилния начин.
Ще се носи кръста.
03 Октомври 2017 18:47
Испания явно е разделена както и България. Наследниците на закланите не могат да се помирят с наследниците на палачите. Това е защото се мисли после, а не преди това. Нещата не могат да се върнат и да се направят по правилния начин.
Ще се носи кръста.
Така е.Долината на падналите няма как да стане символ на обединението докато дори и там палачът доминира над жертвите.
Ето и една много популярна песен от онази война - Натисни тук "Ай Кармела".
03 Октомври 2017 18:56
Ernest Hemingway ги описва нещата как са били през гражданската война в "For whom the bell tolls". Пролятата кръв говори и след 80 години.
03 Октомври 2017 20:16
SvSophia03 Октомври 2017 05:36
Приравняването на фашизма с комунизма днес е нооо модно, право в мейнстрийма е.
И не е вярно, и не е случайно.

И не само е вярно, а е общоизвестен и общопризнат факт.
03 Октомври 2017 20:20
Butch03 Октомври 2017 18:33
Бойко Ламбовски
...
Испания явно е разделена както и България. Наследниците на закланите не могат да се помирят с наследниците на палачите.

Интересно, кои в съвременна България са наследниците на закланите и кои - наследниците на палачите?
03 Октомври 2017 20:23
И не само е вярно, а е общоизвестен и общопризнат факт.

И го пише в социалните мрежи!
Светице, не се мори да отговаряш, за вярата няма открити ни бронебойни патрони, ни думи в речника.
03 Октомври 2017 20:24
Интересно, кои в съвременна България са наследниците на закланите и кои - наследниците на палачите?

Всички, омешани сме така, както и на закланите, и на палачите не им е минавало през ум.
03 Октомври 2017 20:29
6703 Октомври 2017 20:23

И го пише в социалните мрежи!

Също и в университетските учебници по история и политология. Както в учебниците по география пише, че Земята е кръгла. Това не пречи на някои фенове на алтернативните факти да са убедени, че тя все пак е плоска. Включително в сий форум.
03 Октомври 2017 20:31
Всички, омешани сме така, както и на закланите, и на палачите не им е минавало през ум.

Не е така. Никак даже. Има множество незараснали рани. Впрочем, не питах за Канада, питам за България.
03 Октомври 2017 20:44
котарак
03 Окт 2017 20:31

"Всички, омешани сме така, както и на закланите, и на палачите не им е минавало през ум."

Не е така. Никак даже. Има множество незараснали рани. Впрочем, не питах за Канада, питам за България.

Е, като знаеш, че не е така, значи знаеш как е. Тогава защо питаш? Носиш превързочните материали и правиш каквото можеш. И в Канада, и в България, и където можеш.
03 Октомври 2017 21:11
Е, като знаеш, че не е така, значи знаеш как е. Тогава защо питаш?

Питах кои са наследниците на закланите и кои - на палачите според Butch. Той ако иска, ще ми отговори. Ако не иска - няма. Във всеки сллучай, не питах теб. Нито дали наследниците на едните и другите са омешани. Зщото знам, че не са. Намесваш се без покана, извън темата и даваш непоискан акъл. Хората му викат на това "На всяка манджа - мерудия".
03 Октомври 2017 21:19
Yantar
03 Окт 2017 12:53
Каудильо никога не е бил фашист.

Сигурно и Хитлер не е бил.
Хитлер специално е научил италиански, та да може, да стане член на движението!
03 Октомври 2017 21:23
Питах кои са наследниците на закланите и кои - на палачите според Butch. Той ако иска, ще ми отговори. Ако не иска - няма.

Така де, стига да разбере, че въпросът е отправен към него. Когато в дружна компания искам да питам някого нещо лично, аз се обръщам към него/нея по име. Много помага!
03 Октомври 2017 21:23
Питах кои са наследниците на закланите и кои - на палачите според Butch.

Не знам защо се правиш на неразбрал. Имах колега на който чичо му е изгорен във фурна. Има село кръстено на чичото. Огняново. Защо смяташ, че е забравил или простил? Родата на избитите деца от Ястребино, сигурно не са забравили. Ал. Йор. сигурно знае кой е чичо му? Сигурно се е писал за пострадал от мероприятията на народната власт. Малка е България и се знаем. Вижда се и у форума кой какъв е.
Нищо не е забравено! Виждаме в Испания какво става след 80 години.
03 Октомври 2017 21:37
Butch
03 Окт 2017 21:23

Така. Само че палачите, изгорили чичото на твоя приятел едва ли са оцелели след червения терор след 9.9.44-та, след "народния" съд и след комунистическите концлагери на смъртта. А близките на десетките хиляди невинни, съпътстващи неколцината наистина виновни жертви на въпросния червен терор, "народния" съд и концлагерите на смъртта, близките на избитите горяни, борещи се за свобода и демокрация срещу комунистическия тоталитаризъм какво да кажат? След като техните палачи никога не са наказани, а кротко са стигнали края на един изпълнен с привилегии живот, в домовете си, при близките си, от естествена смърт? Кои са наследниците на палачите и кои - на жертвите в СЪВРЕМЕННА България, Butch?
03 Октомври 2017 21:44
Кои са наследниците на палачите и кои - на жертвите в СЪВРЕМЕННА България, Butch?

Горе написах кой, кой е. А за теб има хубава приказка:
"Ако беше мирно седяло, не бе чудо видяло".
Опитите да се оправдаят виновните престъпници за въвличането на България във ВСВ на страната на нацистка Германия не са преставали. И опитите да се забравят хората които ни вкараха във война със GB и USA. Те си получиха заслуженото.
03 Октомври 2017 21:54
Ал. Йор. сигурно знае кой е чичо му?

Ако се поровиш малко, ще разбереш, че разпространяваш много долни клевети. Бившият председятел на НС Александър Йорданов няма никаква родствена връзка с подпоручик Константин Йорданов, командир на 19-та картечна рота, извършила разстрела на невръстните дечица край Ястребино. И не той е командвал разстрела, а фелдфебел-школникът Никола Маринов, по ирония на съдбата - ремсист. След 9.9.44 подпоручик Йорданов е осъден на смърт и разстрелян, а ремсиста Никола Маринов - на няколко години затвор. По-късно завършва инженерство и работи дълги години като инженер в Плевен.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД