:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Баджаци и баджанаци

Великата шаячна правда.
- Партията гащи няма, баджанак! - каза на ревера си едно пардесю.

- И да има, файда няма - въздъхна с припукване реверът. - Разсъхна се схемата, разхлабиха се обръчите, пресече се млякото, Анушка изпусна урана във водата, семейните ценности напускат фамилията. Роднинство, братство, взаимопомощ - това вече са мръсни думи!

Разговорът на пардесюто с ревера му се проведе на живо в сутрешен тв блок в присъствието на партийния строител, мислител, оратор и архитект на българския синтаксис Цецерон.

Цецерон се нажали от чутото - пардесюто и неговият ревер говореха некрасиви неща. Понеже беше в телевизионно студио, Цецерон направи усилие да пусне сълза. Спомни си всички унижения от детството, от залата и стадиона по лека атлетика, от училище, от казармата... Очите му останаха сухи. Спомни си всички жертви на престъпления и техните близки, които му разказваха за страданията си. Пак не можа да се разплаче. Спомни си небрежната арогантност и тънката авточувствителност на шефа си... Най-накрая си спомни някогашното унизително жилищно-битово положение - само с един жалък апартамент! Сълзите му рукнаха и предизвикаха няколко корабокрушения - в очите на Цецерон винаги плуваше флотилия с по-голяма водоизместимост от Военноморските сили на България.

Водещият се почувства неудобно, че не може да предложи кърпички, но Цецерон взе пардесюто, което по-рано говореше с ревера си, избърса красиво оформения си нос, погледна замислено в избърсаното и някак неволно се сети за Антон Тодоров.

Цецерон се овладя, санира набързо фасадата си, спря да циври и продължи да обяснява защо роднинските назначения по общините всъщност не са роднински, а действително дори да са роднински, в това няма нищо лошо.

- Разберете - настояваше ораторът. - Реалните политики, които провежда ГЕРБ в сферата на баджанащината, са тържество на семействеността или заедността, както казва нашият латентен коалиционен партньор... Момент, това е много важно! - вдигна ръка Цецерон, макар че никой не го прекъсваше. - Нека да кажа още едно изречение - помоли Цецерон и каза още 600.

- Аз например може би съм прав, когато мобилизирах партийните структури да защитават Делян, но да сте ме видели да го афиширам? Сами виждате, че структурите защитиха Делян от принципни съоръжения, а не защото е санирал суджуци примерно. Въобще можете ли да си представите как се санират суджуци или баджаци? Това са стилът и нивото, които определят поведението на нашите политически опоненти.

Водещият отвори уста да каже нещо, ала носът на Цецерон го хипнотизира и водещият чинно си глътна граматиката.

Цецерон продължи.

- Какво значи роднинство и баджанащина? Това означава резерв на доверие при възлагане и упражняване на властта. Роднинство и зетьовщина ли са политическите династии Буш, Клинтън, Кенеди, Караманлис, Папандреу? И нека не забравяме, че в тази наша държава всички сме малко или много баджанаци; където има баджаци, има и баджанаци. Сигурен съм, че Антон Тодоров разполага със сведения по този въпрос. Той е една изключителна личност с перфектна аналитичност и пунктуалност. И ще ви кажа - ние с другаря Тодоров вече влезнАаме у досиетата - не за да събираме компромати или да изготвяме дискредитиращи досиета, а защото обичаме работата с документи. Но дойде време и да излезем оттам... :(

Сополът в пардесюто се изпари и отшумя като приказка.
 Цецерон Неръкотворний с Нос от Гогол.
5
1897
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
04 Октомври 2017 21:27

Както знаем, е да, които знаем, носът си заживява свой собствен, независим от шефа си, обществен живот.
04 Октомври 2017 22:25
04 Октомври 2017 22:42
Конгениално!!!
05 Октомври 2017 06:43
Спомни си небрежната арогантност и тънката авточувствителност на шефа си...
Минзухар и кукуряк . Велико .
05 Октомври 2017 23:19
"избърса красиво оформения си нос, погледна замислено в избърсаното и някак неволно се сети за Антон Тодоров."
Разкошно, Иво Балев!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД