:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 69
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Каталуния обявява независимост до дни

Испански съд привика на разпит шефа на полицията в автономната област
РЕАКЦИЯ
Каталуния ще обяви независимост в следващите няколко дни, заяви лидерът на автономната испанска област Карлес Пучдемон в интервю за Би Би Си. Той уточни, че местната власт "ще действа в края на тази седмица или в началото на следващата". След като станаха ясни резултатите от референдума, обявен за незаконен от официален Мадрид, Пучдемон каза, че Каталуния ще обяви едностранно независимост, тъй като 90% от участниците са гласували "за". Според приетия от каталунския парламент закон за допитването това трябва да стане до 48 часа след положителен вот. На въпрос какво ще направи, ако испанското правителство се намеси и поеме контрол върху управлението на областта, Пучдемон отговаря, че това би било "грешка, която променя всичко". Междувременно управляващата коалиция в Каталуния призова местния парламент да гласува за независимост на 9 октомври, писаха медиите в автономната област.

В тв обръщение към нацията испанският крал Фелипе VI обвини каталунските ръководители, че рушат демократичните принципи и създават обществено разделение в областта. Досега той спазваше мълчание по въпроса за референдума в Каталуния. "Безотговорното поведение на каталунските лидери подкопа социалната хармония в Каталуния. Днес каталунското общество е разединено и в конфликт", заяви монархът. Кралят предупреди, че подобно поведение застрашава стабилността в Каталуния и в цяла Испания. Фелипе VI подчерта, че испанската корона строго спазва конституцията, държи на демокрацията и на единството на страната.

Испания се готви да разследва заради съмнения за антидържавна дейност началника на каталунската полиция Жозеп Луис Траперо и още трима високопоставени чиновници от граждански организации, обявили се за независимост на Каталуния, съобщи електронното издание "Локал". Те трябва да се явяват на разпит в петък пред базирания в Мадрид Национален съд. Четиримата ще дават обяснения във връзка с инциденти от 20 и 21 септември, когато каталунската полиция възпрепятства обиски в сгради на регионални институции в опит на Мадрид да попречи на провеждането на референдума. Тогава работата на испанската национална полиция беше възпрепятствана от демонстранти, а каталунските органи на реда не се намесиха. След разпитите ще стане ясно дали ще започне дело срещу Траперо и останалите привикани на разпит.



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Каталунци следят по телевизията речта на испанския крал Фелипе VI в бар в Барселона. Той обвини каталунските лидери, че рушат демократичните принципи и създават обществено разделение в автономната област.
44
3225
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
04 Октомври 2017 20:12
Испания третира каталунците като престъпници. Защо им е на каталунците да стоят в Испания? Правото на самоопределение на народите е основно човешко право. Испанската конституция забранява това право. Къде е международната общност? Козяк?
04 Октомври 2017 20:57
В понеделник ще става каквото има да става, за тогава е насрочено извънредно заседание на Каталунският парламент, на което ще бъдат представени резултатите от проведения референдум за независимост и последствията от него. Същевременно ЕС то каза, че Каталуния стане ли независима това означавало, че напуска ЕС. И така един по един до един, за ЕС то иде реч.
04 Октомври 2017 21:11
Испания е Кастилия, и Арагон, и Андалусия, и Галисия и разбира се, Каталуния.
Както България е Мизия, Тракия, Добруджа и Македония.
Както е и Италия,
и Франция,
и Германия .
И т.н.
04 Октомври 2017 21:31
Абе там е по особено. Каталунците и специално барселонците много пъти са се бунтували срещу испания. Така че не са точно като мизия тракия и македония в България. По-скоро са като българите в рамките на османската империя.
04 Октомври 2017 21:34
И тази глупост, след независимостта трябва да напуснат EU, как може да правят от Брюксел подобни залози - борба за независимост срещу еврочленство!
04 Октомври 2017 21:35
Испания е Кастилия, и Арагон, и Андалусия, и Галисия и разбира се, Каталуния.


Това го знаем.Въпросът е другата седмица да не е различно....
04 Октомври 2017 21:38
Както България е Мизия, Тракия, Добруджа и Македония.

Дотолкова, доколкото почти цяла Македония понастоящем не е България, очевидно намекваш, че Каталуния взема пример от Македония.
04 Октомври 2017 22:42
Не, да вземат пример от Германия : Саксония, Бавария, Саар, Тюрингия, Хесен ... Както и от Италия, където Северът е много по- богат от Юга.
04 Октомври 2017 22:53
24 часа след краля, Пучдемон направи огледално изказване, точно 7 мин, както и това на краля. Говори ала-бала, нищо съществено, никакви обещания и много внимаваше да не спомене " La ley".
2-3 минути след него направи изявление вицепремиерът Soraya Sáenz de Santamaría. Пучдемон не е в реалността, и продължи-" La ley"," La ley"," La ley"...
И двете страни натъртват, че вратите за преговори са отворени, но те директно не си говорят. Търсят се посредници. За сега се самопредлага църквата.
04 Октомври 2017 23:23
Бог да им е на помощ на Каталуния! Пожелавам им успех в 300г. им борба за Свобода и Независимост.
04 Октомври 2017 23:24
Шантава работа!!! според The Guardian, Каталуня има 5.3 млн. регистрирани гласоподаватели. От тях 2.26 млн. са гласували на референдума. От тях 90% -са "за".
-т.е. от тях по-малко от 2.1млн са "за". Какво излиза вкрайна сметка 2.1 от 5.3 или 39% са деклалирали за независимост ?!?!?!?.

39% от населението определят съдбата на 61 % ....и това ако не е демокрация } Виждате ли колко е важно да се гласува .....
04 Октомври 2017 23:58
Каталунците и специално барселонците много пъти са се бунтували срещу испания

И кога и къде е било това? В местната кръчма ли?
05 Октомври 2017 00:27
*
05 Октомври 2017 04:25
Не вярвам да стане !
Миии...представете си , турци , помаци...искат южна Българиа за автономна !?
05 Октомври 2017 05:41
Бавят се с КНР, ще им замине гювечът.
05 Октомври 2017 07:35
Каталонците смешници, за разлика от баските никога и срещу никой не са се бунтували.
Като автономия имат абсолютно всички мислими и немислими права и свободи - те са си се факто независими.
Обаче сега от побоялщина и популизъм някои техни вождове решиха да влизат в историята и да се правят на държавотворци.
Значи за кеф и угодия на 2 млн. гласували трябва да се размирни и раздели 40 милионна държава, чиито граждани също плащат данъци и гласуват
Е драги другари соросоиди, либерали, толерастка и вся осталная сволоч - но пасаран.
05 Октомври 2017 07:35
Миии...представете си , турци , помаци...искат южна Българиа за автономна !?

Точно ! И в този момент Томето Лафчис /който е много повече българин, отколкото Ицо каталунец/ ги приветства за намеренията им. Не виждам кой го дърпа за езика нашто момче ?!
05 Октомври 2017 07:56
И ако все пак Каталуния добие независимостта си в резултат на референдума, КО ПРАИМ с Крим, Донбас, Луганск, Косово, Кюрдистан, ...????
"Международната оПщност" как ли ще се изходи по въпроса. В края на краищата има едно нещо, което говори за САМООПРЕДЕЛЕНИЕТО НА НАРОДИТЕ, ама някой чете ли го ???
05 Октомври 2017 09:04
Anardil

Каталонците смешници, за разлика от баските никога и срещу никой не са се бунтували.



Каталонските националисти винаги са си мислили, че могат да метнат мадридските тъпаци и да решат всичко с хитрини и пари, без да правят никакви жертви.
Възползваха се умело от комплекса "Франко" и от страховете, създавани от баските, и тотално обсебиха и индоктринираха автономната образователна система и автономната полиция, които стъпка по стъпка ставаха все по-каталонски и все по-малко испански.

Е драги другари соросоиди, либерали, толерастка и вся осталная сволоч - но пасаран.

Тук обаче бъркаш.
По едно изключително странно и забавно стечение на обстоятелствата - непоправимо пречупени през съответните лични криви макарони на отношението към ЕС и насрещните фрустрации от случилото се в Косово и Крим, от една страна, целокупното соросоидство и прочие либерален авангард твърдо и единно стои зад единството на Испания, защитавано от консервативната прокатолическа и постфранкистка мардридска десница, а, от друга, здравите евразийски сили горещо бранят либералната каталонска буржоазия, чиито пословични пресметливост и търгашески нюх стоят в основата на сепаратизма.

Колкото забавно, толкова и нелепо.
05 Октомври 2017 09:08

suhar
04 Окт 2017 22:42
Не, да вземат пример от Германия : Саксония, Бавария, Саар, Тюрингия, Хесен ... Както и от Италия, където Северът е много по- богат от Юга.
Страхувам се, че не каталунците ще вземат пример от Италия, а ломбардците ще последват примера на Каталуния.
05 Октомври 2017 09:29
39% от населението определят съдбата на 61 % ....и това ако не е демокрация

Винаги съм мразел този начин на лъжене с уж статистически данни. Кой казва, че в оставащите 61 % всички са против, та да се плаче как 39 % определяли съдбините? Ами напълно нормалното е в тези 61 % поне положината да им е все едно какво ще стане и затова да не искат да си губят времето за участие, т.е. те предварително са се съгласили другите да определят живота им. Тогава какво става - остават 39 % за, 31 % против. Нали това е демокрацията - повечето да определят поведението.

П.П. Един нашенски професор по статистика беше "изокал" преди много години фундаментална фраза: лъжа, двойна лъжа, тройна лъжа, статистика.
05 Октомври 2017 10:27
Спомням си как преди много години седим с приятели на прощада в Мондрагон и си пием бирата. Гледам на оградите наоколо накачени портрети на хора и питам. Кои са тези. А те ми казват: 'Това са нашите герои. Те се борят за нашата независимост на Баските. Ние искаме да се отделим от Испания. Имаме друг език , обичаи и история.'
След няколко днби летя обратно от Билбао. Гледам същите портрети разлепени по летището с надпис 'Wanted'.
Би било интересно ако точно сега баските пак си поискат свободата. Тяхната част е силно индустиална и донася съществен процент от БВП на цяла Испания. Между другото там ( в страната на баските) се натъкнах на добре организирана и работеща комуна, създадена преди много години от един свещеник. И досега работи. Тази кооперация включва, хранителни магазини, индустриални предприятия, училища, университета в Мондрагон и много други. Всички те работят в синхрон и помагат за благоденствието на хората които са членове на кооперацията. Много интерсна схема.

05 Октомври 2017 10:34
Тази кооперация включва, хранителни магазини, индустриални предприятия, училища, университета в Мондрагон и много други. Всички те работят в синхрон и помагат за благоденствието на хората които са членове на кооперацията. Много интерсна схема.

Не е "схема" , а е пример за ефективност, благоденствие и солидарност. Още по-развита е "схемата" на кооперациите в общитните около Болония. И това е една от причините средният доход на човек там да е един от най-високите в ЕС.

Впрочем, нищо ново под слънцето. България има прекрасни традиции в кооперативното движение.
05 Октомври 2017 10:37
По същия начин преди повече от век европейските вампири са почесвали въшливите си перуки, когато там някъде в северозападната част на Османската "корона" някакви си безотговорни лидери на българското малцинство са се борели за независимост, рушали са единството на империята и са създавали разделение в обществото. Добре поне, че испанската полиция, за разлика от османската тогава, днес не разполага с ятагани
05 Октомври 2017 11:00
Между другото, и тук прозира дългата ръка на унгарско-американския милиардер Дьорд Ш. http://www.voltairenet.org/article198106.html
05 Октомври 2017 11:41
Кафеджия

Между другото, и тук прозира дългата ръка на унгарско-американския милиардер Дьорд Ш.
http://www.voltairenet.org/article198106.html

George S. likes всяко нещо, което подрива стара Европа и пулверизира традиционните държави.

Впрочем, имаше и други подобни индикации - ангажирането от страна на автономното правителство на лондонска консултантска фирма, която е от същото котило. За съжаление не запомних подробностите, а нямам време да търся наново в нета.

Иди го обясни обаче на пламенните неоинтербригадисти, които са обсебени от мимолетната си радост, че имат повод да поподсмърчат за загубата на братско Косово и да понатякват за двойните стандарти на Гейропа.
05 Октомври 2017 12:35
Впрочем, нищо ново под слънцето. България има прекрасни традиции в кооперативното движение.

А защо мислите, че баба Елка така се зае да разгроми тази идея? На някой в Европа да му е трябвала богата България?

Впрочем, имаше и други подобни индикации

Нали не искаш да кажеш, че унгарецът е прав да го преследва този с дългата ръка, а еврокомисарите са в мафиотски сговор с него и затова притискат унгарецът? Или може би искаш да се забрани Трансатлантическия договор, защото там дългата ръке не само, че май се вижда, ами направо го е писала.

Така че решете за себе си тази дълга ръка дали е вредна и затова трябва всички да я отрежем, или ...
05 Октомври 2017 13:47
Обаче сега от побоялщина и популизъм някои техни вождове решиха да влизат в историята и да се правят на държавотворци.

В Испания от @018 година влиза в сила закон за деклариране на пари в банки в офшорни зони. Закона разрешава и разследване . Там е болката на Пучдемон и кликата около него. Доста пари са„усвоени “в Каталуня. А учениците и студентите са си обикновени романтици, захранени с мантри за „могъща и справедлива “Барселона от преди 1000 години.
Също като „България на три морета“, Ние сме най–голямите пиячи“„ние сме най–голямите..ачи““ Русия. Гърция. Сърбия само са ни грабили“„ ние храним СССР“ и др.др.
05 Октомври 2017 14:42
А каква държавност е можело да имат: Украйна, Латвия, Литва, Естония, Косово, Хърватска, Туркменистан, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан?
Но ги има, като независими държави.
05 Октомври 2017 14:45
Неясно по какъв критерий си сложил в списъка Хърватска и Литва?
05 Октомври 2017 14:52
Неясно по какъв критерий си сложил в списъка Хърватска и Литва?

A Узбекистан? Самарканд, Бухара, Хива....
05 Октомври 2017 14:53
По същия начин преди повече от век европейските вампири са почесвали въшливите си перуки, когато там някъде в северозападната част на Османската "корона" някакви си безотговорни лидери на българското малцинство са се борели за независимост, рушали са единството на империята и са създавали разделение в обществото. Добре поне, че испанската полиция, за разлика от османската тогава, днес не разполага с ятагани

Даже и Маркс, който навремето осъди безотговорните лидери на българското малцинство, излезе прав.
Ако бяхме останали в империята и после в пределите на Турция, сега пенсиите ни щяха да са като в Турция.
Глупавите каталунци, подобно на глупавите българи, искат да не са вече поданици, дори с по ниски пенсии.
Абе глупави хора.
05 Октомври 2017 15:19
Глупавите каталунци, подобно на глупавите българи, искат да не са вече поданици, дори с по ниски пенсии.
Абе глупави хора

Глупави сравнения!
Някой с огън и меч да ги е превземал каталунците?
Някой насилствено да им е сменял вярата? Да са вдигали въстания и ,ордите“от Арагон или Кастилия да са ги клали и продавали за роби?
А спрете се де! Каталуня има широка автономия, но шепа хора искат да не са отговорни за това което са крали!
05 Октомври 2017 15:40
За тези, които твърдят че каталунците не са се бунтували:

Two-thirds of the clergy in the Catalan province of Lleida were killed.

https://www.theguardian.com/books/2012/mar/09/spanish-holocaust-paul-preston-review
Натисни тук

the total
of 3,385 victims of Francoist repression in Catalonia,
which was established nearly twenty years ago and re-
ferred to by Francesc Vilanova as the “numerical canon”,
must of necessity be revised in an upward direction.

http://www.raco.cat/index.php/catalanhistoricalreview/article/viewFile/131018/180956
Натисни тук

Доколкото може да се вярва на уикито и то потвърждава:
https://en.wikipedia.org/wiki/White_Terror_(Spain)
Натисни тук

Сигурно не са се бунтували за това са дали толкова жертви. А Lluís Companys вероятно е художествена измислица.
05 Октомври 2017 15:56
Не съм същински експерт, но мисля, че каталунците имат много какво да загубят, ако успеят да се отделят от Испания. Били много произвеждали промишлена продукция. А къде я харчат? Не ли на 45 милионния испански пазар? Останалата Испания били селяци-земеделци. А каталунците какво ядат? И последно. Ако се отделят и постигнат да ги признаят за независима държава, да очакват граничен контрол, вносни мита и прочие екстри на френската и испанската граница. Освен туй ми е чудно, колко ще издържат прословитите иm промишлени предприятия (бая от тях чужбински) в това положение, преди да се преместят другаде. И отиде богатството на майната си. Така си мисля.
05 Октомври 2017 16:31
Не съм същински експерт. А какьв точно експерт си.
Те най добре си знаят не мислиш ли. А след излагациите с тьпата заповед - да се забрани референдума и по умерените каталунци си траят. Като добавим и Филипе дето уж е обеденител а не намери една дума да каже за насилието срещу поданиците си, независимоста е единственото което може да последва. Ако Испания която беше изритана от колониите си от целия свят без особени усилия си мисли че може да си позволи дьлгосрочна окупация на Каталуния при масово неподченение на населението нека опита.
05 Октомври 2017 16:34
Павката
05 Окт 2017 15:40
Мнения: 704
От: 0
Скрий: Име,I
То хубаво,ама каудильо не ги е карал на етнически принцип. А съвсем по друго. Така че доводите ти не важат.
05 Октомври 2017 17:57
gemedji05 Октомври 2017 15:19

Глупави сравнения!
Някой с огън и меч да ги е превземал каталунците?
Някой насилствено да им е сменял вярата? Да са вдигали въстания и ,ордите“от Арагон или Кастилия да са ги клали и продавали за роби?


На въпросите с удебеления шрифт, отговора е да.
05 Октомври 2017 18:20
Не съм същински експерт. А какьв точно експерт си.

Фалшив. Но, ако Каталония добие независимост, Васкония е следващата. Ох, как ще са доволни французитееее. Северната част на Каталония е във Франция (позната като бившето графство Русийон). И половината от Васкония е пак във Франция. Дали Френската Република няма да се окаже на мястото на Гърция, но с две 'Македонии' по границите си. Пък, нека са промишлени райони. Тя, промишлеността, има днес свойството да е мобилна. Справка - деиндустриализацията на САЩ. Па и на Великобритания. Да не се окаже, че после, като теглиш калема, хесапът да не излезе.
05 Октомври 2017 18:54
The Bulgarian Lion
05 Окт 2017 17:57
Мнения: 12,351
От: Antarctica
Може би ще ме просветиш!
Тъй като те уважавам, няма да те нарека лъжец, но ако не докажеш че графство Барселона е присъидено към Арагон с война и не ми докажеш ,че барселонци са се вдигали на въстание и са били клани и продавани като роби, ми падаш силно в очите.
П.С. Между впрочем каталаните основали графство Барселона, не са автохтонно население а пришълци. Последни по време– след картагенци, римляни, вандали, визиготи, араби.
05 Октомври 2017 19:20
gemedji05 Октомври 2017 18:54
Аз съм проучвал защо каталунците искат да се отделят.
Ако в началото присъединяването на кралството е било чрез женитба на монарсите, после след Карл 5 ли кой беше, нещата стават насилствени, войни, опити за отделяне, забрана на езика и после при Франко борбата им за независимост е доста кървава. Каталуния е държана насила като част от Испания. Имат 300г. съпротива.
Не си спомням събитията по години и нямам време сега да търся, но си ги намери сама. На руски със сигурност ще намериш добри исторически източници.
За робство и такива работи не съм писал. Казах за това на което промених шрифта, че е вярно.
05 Октомври 2017 19:48
Някой с огън и меч да ги е превземал каталунците?
Някой насилствено да им е сменял вярата? Да са вдигали въстания и ,ордите“от Арагон или Кастилия да са ги клали и продавали за роби?


На въпросите с удебеления шрифт, отговора е да.
Това ти ли си го писал? На първият и на третият въпрос си отговори с да,нали? Сега вместо общи приказки може ли конкретно– През този и този век,в тази и тази година , след битката, обсадата, или победата ,крал еди кой си завладява Барселона(държава Каталуня никога не е съществувала)
Например– След битката при Черномен ,османците като скакалци се разпръсват на Балканите. След обсадата и падането на Царевград Търнов през !393 пада Търновакото царство и т.н.
Каталунците се вдигат на въстание през тази и тази година, водени от този и този и са изклани в църквата на град този и този а останалите продадени в робство от башибузуците от еди къ де си.
Например– Чипровско въстание, Велчова завера, Априлско въстание, Илинденско и разни други по малки.
Чакам приятелю!
П.С. И не ми излизай с похвата на партнерите–КаталонциТЕ за които ти си писал не са всички каталонци ,а още по малко са всички жители на Каталуня!
05 Октомври 2017 20:31
Почему Каталония хочет отделиться - 10 исторических причин

http://gazeta.ua/ru/articles/history/_pochemu-kataloniya-hochet-otdelitsya-10-istoricheskih-prichin/796174
05 Октомври 2017 20:41
Още по назад в историята

История сепаратизма: почему Каталония обособляет себя от Испании

Подробнее: http://news.tj/ru/news/world/20171004/istoriya-separatizma-pochemu-kataloniya-obosoblyaet-sebya-ot-ispanii


300 лет автономии: Почему каталонцы хотят независимости?

Как все начиналось

Все началось в 1714 году, когда испанский король Филипп V завоевал Каталонию. Через несколько лет после смерти Франко, в 1979-м, Каталония, как и еще несколько «исторических» регионов (всего 4 из 17), получила по новой Конституции статус «автономии».


http://novostink.ru/analytics/214514-300-let-avtonomii-pochemu-kataloncy-hotyat-nezavisimosti.html#ixzz4uehOT8Oz


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД