:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 169
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дръж си столчето, момче, щото се клати

Управляващите се дразнят, че в руините на българската журналистика са пропуснали здрави места
Колаж: БГНЕС
---------
Какво става с омертата? Досега трябваше медиите да млъкнат окончателно за далаверите на ръководната клептокрация. Показател за несвършена работа е скандалът в Нова телевизия с депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, който се възмути от въпросите на водещия Виктор Николаев и го заплаши да внимава, че ще си изпусне столчето като колежката Анна Цолова. След Тодоров Валери Симеонов намери за забавно поведението на коалиционния си партньор, като повтори със сарказъм репликата за стола. Язък за десетките милиони левове държавни пари, наливани през последните 10 години за изграждане на медиен монопол, който трябваше да превъзпита журналистите в любов към управляващите.

Вярно е, че резултати има и се виждат всекидневно по страниците на онези вестници, които вече не стават за четене. Но въпреки това се намират и такива, които се инатят.



Какво да се прави с тях, щом не разбират от дума?



Управляващите са принудени да отидат в съответното предаване и направо да кажат на зрителите какво е редно да знаят и какво водещите не трябва да питат. Или пращат на услужливия и зависим главен редактор флашка с готови страници, които да пусне като анонимна редакционна публикация. Или пък се заемат да унищожат бизнеса на собственика на някоя медия, ако той е особено неразбиращ от дума и дръзва дълго и упорито да не играе по свирката им. Използвайки цялата държавна машина, която е в ръцете им. Понякога се налага с мръсната работа да се захваща дори премиерът, който да обяснява в прав текст колко е грешна някоя статия, която го критикува, и да излива гнева си от някоя карикатура, в която той е главен герой.

Такъв е медийният пейзаж в България, която се готви след три месеца да оглави Съвета на Европейския съюз, като доказано европейска и демократична държава. За целта върви здраво лъскане на НДК и други конферентни и хотелски места, като за последно е оставено лъскането на медийния образ на страната. Работата не изглежда трудна, защото според по-простодушни и откровени функционери се свежда до правилно подреждане на столчета. Виктор Николаев не бива да си мисли, че си ходи със стола. Столът ще остане в студиото и друг ще седне - няма значение какво ще си помислят зрителите. След близо три десетилетия последователна политика за тяхното оглупяване с риалити формати, пошли сериали, политическо баламосване и малограмотно забавление те се научиха ловко да превключват каналите и да избират предавания за животни и растения. Нещо повече, появи се цяло поколение, което въобще не се интересува от телевизия, а се задоволява с интернет и социални мрежи. Няма защо да го питате като предаването"Ку-ку" в началото на демокрацията дали знае какво е "метранпаж", защото вероятно не знае и какво е медия.

Впрочем, този въпрос е фундаментален, защото мнозина, включително и във факултетите и катедрите по обществени комуникации,



трудно правят разлика между медия и пиар



Двете дисциплини се изучават на едно място, макар да са коренно противоположни. На медията е противопоказно да се занимава с пиар, за да не изгуби доверието на аудиторията, а на пиара е забранено да се вживява в ролята на медия, за да не си изгуби издръжката. Докато медията трябва да съобщава не само "добрите", но и "лошите" новини, за да знае обществото какво е неговото състояние и да може да се саморегулира, на пиара е позволено да се занимава само с разкрасяване на онзи, комуто служи, или с целенасочено очерняне на противниците му. Подмяната на медиите с пиар е същността на медийния монопол. Там се насочват парите - не питайте как, защото това е от най-строгите държавни тайни - там са инструментите за регулиране на тиражите, там са концентрирани стотици анонимни автори, които знаят, че няма да се окичат с медийна слава, но ще получат прилично препитание. Не бива да се чудите защо две трети и дори три четвърти от студентите в медийните факултети и катедри, които са в 9 висши училища в България, избират пиар, а не журналистика. Те отрано разбират, че журналистиката не е доходна професия. Също така не бива да се чудите защо все по-трудно запомняте имена на журналисти - защото онова, което пишат, говорят и показват, просто не привлича вашето внимание или не оставя никаква следа.

Такива журналисти са необходими на нашите управляващи и



не бива да смятате, че проблемът е само в ГЕРБ



Просто тази партия управлява по-дълго от другите и носи по-голяма вина. По същия начин са се държали всички партии, когато са били на власт, защото са били убедени, че пълномощията им надхвърлят пределите на институциите, които ръководят. Медиите отдавна не са четвърта власт или пета велика сила (по определението на Наполеон).

Очистването на българската медийна среда няма да стане без осветляване на действителните собственици и механизмите за финансиране на медии. Цинизмът на някои управляващи, които си позволяват публично да назидават журналисти заради неудобните им въпроси, е показател колко е напреднал процесът на гниене в държавата, за която свободата на словото е последна грижа. Международните класации поставят България по медийна свобода сред държави, които са много далеч от Европейския съюз. И хора като Антон Тодоров и Валери Симеонов с нищо не помагат да се подобри нейната позиция.

 Светослав Терзиев
54
7801
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
06 Октомври 2017 19:26
Как е възможно да се прави заключение, че съм заплашвал Виктор Николаев? Та логиката на неговия въпрос визираше „Шайката на Румен Радев“, който назначава служебното правителство


Това са фактите журналисте. Не си искал или не си могъл да вникнеш и си написал статия върху манипулативна хипотеза. Чзък, ако има верни тези върху общата проблематика, след художествените измислици. Не съм я чел.
06 Октомври 2017 19:41
в руините на българската журналистика са пропуснали здрави места

Здравото място сред разгромената от Пеевски българска журналистика е медията "Сега", нали нея имате предвид, г-н Терзиев?
06 Октомври 2017 19:47
Очистването на българската медийна среда няма да стане без осветляване на действителните собственици и механизмите за финансиране на медии.

Също и на ДС агентите наети от тях...
06 Октомври 2017 19:53
Абе Натурале, биологичната единица заявява в прав текст "ако бях шеф на телевизията, за такъв въпрос - уволнявам!".
06 Октомври 2017 20:09
Имаш предвид ДС-агентите, наети от американското посолство, в това число не себе си разбира се?
06 Октомври 2017 20:28
Получиха "лишчетата".
06 Октомври 2017 20:47
Егати журналистиката, на която Виктор Н й е 'здравото място '
06 Октомври 2017 20:52
Ега ти партията чиито депутат е Тони Лудото
06 Октомври 2017 21:03
Напълно очаквано , в тази изкуствено раздухана журналистическа истерия всеки гони целите си: Нова да поправи сериозно раклатения си имидж покрай скандала с Васил Иванов и да облагороди тоя на Виктор Н. , Славчо Т. да напомни за притискания издател и неговия "подреден бизнес", гледам и грухтящите медии са се наредили ...
06 Октомври 2017 21:25
Какво става с омертата? Досега трябваше медиите да млъкнат окончателно за далаверите на ръководната клептокрация.

Каква е тази "ръководна клептокрация"?

Световният експерт по въпроса е Сюзън Роуз-Акерман, професорка в Йейл и съдиректорка на Центъра по право, икономика и държавна политика при университета.
Според определението й, клептокрацията е политическа система на държавно управление, една от формите* на корупционната държава. При нея държавата е един вид предприятие на политиците, а властта е главният източник на личното им богатство.

Питам Ви, не за да показвам ерудиция или да доказвам, че определението "ръководна" не може да се отнася към държава или система за държавно управление, а защото уместно и правилно сочите по-нататък, че медия и пиар са несъвместими.
Точно толкова взаимно изключващи се, колкото демокрация и клептокрация.

* Другите видове корупционни управления са мафиотската държава, при която корупцията е на по-ниските равнища и двустранният монопол, при който държавата дава парите си на ограничен кръг избрани частни предприятия.

06 Октомври 2017 21:30
По моето скромно и немедицинско мнение А.Тодоров е човек със сериозни психически проблеми, да го оценяват специалистите, но е най-малкото акцентуиран. Фактът, че една такава персона е депутат, цетър на медийно внимание, че със налудностите си занимава , на практика, милиони хора - е този факт е много показателен. За нас, не за него. Според мен показателен е, показва че времето при нас тече на обратно, ние се връ=аме от модерна във феодалното и средновековно време, а не отиваме в пост модерна. Вцъщност отиваме на .... си. Този Тодоров е като шаман с дайре, той си танцува и си припява, гони злите духове на комунизма, екзорсист някакъв, р,ииш ли. Туй в Народното Събрание.
Има си хора, ако то трябва, ще ти направт магия за любов, или против уроки, не вземат скъпо. Е, този е политически еквивалент на същите тия.
В този ред на мисли - ами той и Бай Онуй е карикатурно връщане към Тато, Герб е зловредно мутирало копие на БКП, Делян Добрев е субститута на окъжен секретар ( разпасал се) и т.н. Тако го мисля - ние сме странно, завихрило се покрай брега(периферията) обратно течение на политическото и културно време.
06 Октомври 2017 21:49
Нема ли нещо за ЦУМ-гейт?
06 Октомври 2017 22:13
Begemot
По моето скромно и немедицинско мнение А.Тодоров е човек със сериозни психически проблеми, да го оценяват специалистите, но е най-малкото акцентуиран

и медицинското е такова - психопат от параноидния кръг. Налице са повечето симптоми: склонен към постоянно злопаметство; подозрителност при постоянна склонност да изкривява нещата, като представя неутрални или приятелски действия за враждебни или унижаващи; борбеност и неостъпчивост, прекомерни за актуалната ситуация; постоянна себеотносност, свързана с чувство за особена собствена важност; ангажиран с безпочвени "конспиративни" обяснения за себе си и света като цяло; пределна чувствителност към неуспехи и откази. Като по учебник по психопатология.
06 Октомври 2017 22:24
Нема ли нещо за ЦУМ-гейт?


За кво ти е бре?Вече,всеки ден има нов-гейт като в оная реклама на фанта
06 Октомври 2017 22:26
Този Тодоров е като шаман с дайре, той си танцува и си припява

Бегемот определено е прав Единствената забележка е, че тази диагноза се лЕпи и на политюги и на журналюги и т.н. почти всички птички даващи тон за песен на нормалните избиратели, зрители, публика. В случая както я е огелпил отговарящия, така я е вапцал и питащия или еднакво заболяване. Затова най-правилно е даващите публично акъл на публиката да си носят и жълтите книжки.
06 Октомври 2017 22:29
Бегемот


Налице са повечето симптоми: склонен към постоянно злопаметство; подозрителност при постоянна склонност да изкривява нещата, като представя неутрални или приятелски действия за враждебни или унижаващи; борбеност и неостъпчивост, прекомерни за актуалната ситуация; постоянна себеотносност, свързана с чувство за особена собствена важност; ангажиран с безпочвени "конспиративни" обяснения за себе си и света като цяло; пределна чувствителност към неуспехи и откази. Като по учебник по психопатология.

На мен ми се струва, че има доста хора от така наречената политическа класа, които също имат бая съвпадък с горепосочените симптоми.
06 Октомври 2017 22:36
Кажете кой би гласувал в N-тия едномандатен район за Антон ТОДОРОВ, регистриран в РИК на този ЕИР като кандидатин на ПП ГЕРБ ? Колко ЗА би събрал Антон на първия тур ? (За втория тур хич няма да питам!) Ама честно ми отговорете, забравете партийните си пристрастия! А аз се връщам да прочета пак казаното от Бегемот - хареса ми!
06 Октомври 2017 22:57
А аз чакам една Бетина Жотева да си каже тежката дума има ли заплаха или не.
06 Октомври 2017 23:06
Такива журналисти са необходими на нашите управляващи и
не бива да смятате, че проблемът е само в ГЕРБ
Просто тази партия управлява по-дълго от другите и носи по-голяма вина. По същия начин са се държали всички партии,

Не е верно, поне що се отнася до Виктор, Ана и цялата НОВА - всички те започнаха слугинажа към ББ много преди 2009-а.
06 Октомври 2017 23:13
След близо три десетилетия последователна политика за тяхното оглупяване с риалити формати, пошли сериали, политическо баламосване и малограмотно забавление

Бегемотът показва в синтезиран вид какво представляваме - резерват на таласъмите
(без да ламтя за неговото или на Клифърд Саймък първоавторство).
Терзиев сочи едната причина за диагнозата, извел съм я най-горе.

Много е важна бележката на Ган(ю)гоТрий, че "тази диагноза се лЕпи и на политюги и на журналюги и т.н. почти всички птички даващи тон за песен на нормалните избиратели, зрители, публика. В случая както я е огелпил отговарящия, така я е вапцал и питащия или еднакво заболяване. Затова най-правилно е даващите публично акъл на публиката да си носят и жълтите книжки."

Шизофренията е масова.
И нема как да е иначе, като трийсе години се говори за демокрация, а всеки вижда нещо, дето нема нищо общо с нея.
Затова, драги Ган(ю)го, най-правилно е да освидетелстват всички ни.
06 Октомври 2017 23:14
Натуриста и по вечерно време го е ударил на партиен ексхибиционизъм... НЕма нужда да чете! Къса потника, показва татуировката I LOVE SOUDZHUK и бЕга... А след него тича една котка с вирната опашка и мяуче на тракийски... Бравос!
Терзиев
06 Октомври 2017 23:15
П.С. Чест му прави на Терзиев, че не споменава "демокрация"-та
07 Октомври 2017 00:53
http://glasove.com/categories/na-fokus/news/krayat-na-edin-polezen-idiot
Краят на един "полезен идиот"

Ммммм дааааааа.......
07 Октомври 2017 02:40
Тцъ. С намеци няма да стане.
07 Октомври 2017 05:44
Тако го мисля - ние сме странно, завихрило се покрай брега(периферията) обратно течение на политическото и културно време.


Вторично подивяване. Деволюция. Разцивилизоване.
07 Октомври 2017 07:27
...българските медии разболяват демокрацията. Когато днес авторитетни организации като Freedom House констатират, че медиите у нас са „частично свободни”, това неизбежно е и диагноза за състоянието на демокрацията, тя също е „частична”. Именно тази демократична недостатъчност е в основата на епикризата...
...в крайна сметка се стигна до там, че вместо да насърчава и контролира по-нататъшната демократизация във функционирането на основните институции в страната, медийната система постепенно сама се превърна в основен проблем. Казано максимално обобщено, огромната част от традиционните медии в България – и печатни, и електронни – до голяма степен компрометираха статута си на четвърта власт. Те започнаха да бъдат възприемани и да се държат като придатък на политическото статукво.
Доц. Орлин Спасов, юни 2012

Оттогава сме още по-зле, много по-зле

цялото тук
http://www.fmd.bg/?p=6643
07 Октомври 2017 08:03
Три въпроса към г-н Терзиев:
1. Как оценява призива на АЕЖ-България "българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск"?
2. Счита ли, че АЕЖ-България прави нужното за защита свободата на словото?
3. Има ли изобщо българска организация, която да го защитава?

Личното ми мнение:
1. Призивът е тъпня. Бойкотът е невъзможен, а дори и да бе осъществим, е вреден. Всеки бойкот е нож с две остриета. Този би попречил да се види какво представляват въпросните екземпляри и би създал "борчески" образ на откровени противници на демокрацията.
2. Ако АЕЖ бе истински загрижена за свободата на словото, щеше да е създала собствен ежедневник и собствена телевизия, отначало на сайт.
3. Няма. При демокрацията самата държава се грижи за свободата, това е сред главните й задължения. Включително чрез създаване и финансиране на организации за целта, както и законови гаранции.
Не съм журналист, но си спомням, че в "тоталитарна" България имаше такава организация - Съюз на българските журналисти, със собствени издания.
07 Октомври 2017 10:37
Светослав Терзиев, д-р по журналистика

Като по учебник по психопатология.
Навремето доц. Гълъбов ни учеше, че психопатът стои на границата между нормата и патологията...
07 Октомври 2017 11:43
По същия начин са се държали всички партии, когато са били на власт, защото са били убедени, че пълномощията им надхвърлят пределите на институциите, които ръководят.
Много точно и безстрастно казано!
Светослав Терзиев
07 Октомври 2017 11:48
"Дръж си столчето, момче, щото се клати..." И не е разбран првилно достолепния дупедат на ГЕРБ?!
07 Октомври 2017 12:32
Begemot
06 Окт 2017 21:30
Мнения: 3,897
От: Bulgaria
По моето скромно и немедицинско мнение А.Тодоров е човек със сериозни психически проблеми, да го оценяват специалистите, но е най-малкото акцентуиран. Фактът, че една такава персона е депутат, цетър на медийно внимание, че със налудностите си занимава , на практика, милиони хора - е този факт е много показателен. За нас, не за него. Според мен показателен е, показва че времето при нас тече на обратно, ние се връ=аме от модерна във феодалното и средновековно време, а не отиваме в пост модерна. Вцъщност отиваме на .... си. Този Тодоров е като шаман с дайре, той си танцува и си припява, гони злите духове на комунизма, екзорсист някакъв, р,ииш ли. Туй в Народното Събрание.
Има си хора, ако то трябва, ще ти направт магия за любов, или против уроки, не вземат скъпо. Е, този е политически еквивалент на същите тия.
В този ред на мисли - ами той и Бай Онуй е карикатурно връщане към Тато, Герб е зловредно мутирало копие на БКП, Делян Добрев е субститута на окъжен секретар ( разпасал се) и т.н. Тако го мисля - ние сме странно, завихрило се покрай брега(периферията) обратно течение на политическото и културно време.


07 Октомври 2017 12:55
В интерес на истината в това скандалче има по-голям скандал, който беше неумело замазан и в него главен герой не е Антон Тодоров, а журналистчето.
07 Октомври 2017 13:28
Danibus
07 Октомври 2017 12:55
В интерес на истината в това скандалче има по-голям скандал, който беше неумело замазан и в него главен герой не е Антон Тодоров, а журналистчето.

И журналистчето.
Но от тия *** не сме и очаквали друго
07 Октомври 2017 14:49
Sine_metu
06 Окт 2017 23:13

Единственото успокояващо в ситуацията е, че колосът е с глинени крака.
А ерозивните процеси стават все по-осезаеми.
Лошото е, че има голяма вероятност да бъдем задушени под отломките.
07 Октомври 2017 14:59
Няма. При демокрацията самата държава се грижи за свободата, това е сред главните й задължения. Включително чрез създаване и финансиране на организации за целта, както и законови гаранции.

Тва е някаква илюзия. Държавата е структура, която има естествените тенденции към стагнация, бюрократизиране, формализъм и подчиняване на гражданите на нуждите и. При демокрацията гражданите, а не държавата се грижат за запазването на свободите си.
07 Октомври 2017 15:05
При демокрацията гражданите, а не държавата се грижат за запазването на свободите си.

Памфуций, интересно ми е:
Какви способи бихте посочили в тази насока, и от кого трябва да отстояват свободата си гражданите?
07 Октомври 2017 16:18
Памфуций, интересно ми е:
Какви способи бихте посочили в тази насока, и от кого трябва да отстояват свободата си гражданите?

Ми такива, които исторически са довели до това да приемем(е някои от нас) някои права за естествени.
Способите са много - лобиране, протести, кампании, формиране на партии и движения за постигане /запазване на определени свободи и прочее.
Сама по себе си демокрацията предразполага мнозинството да установи диктат над малцинството.
07 Октомври 2017 16:25
Сама по себе си демокрацията предразполага мнозинството да установи диктат над малцинството.
Памфуций, Памфуций, ти си цял Конфуций, ако не и повече! Чети малко за разнообразие http://www.aliceswonderland.eu/Alice-state-bg.html Тъкмо ще разбереш и какво да правиш за здрав ставен хрущял!
07 Октомври 2017 16:30
Памфуций, Памфуций, ти си цял Конфуций, ако не и повече!

По-скоро Джон Стюарт Мил в случая, ама от теб не очаква да правиш разликата ....
07 Октомври 2017 16:38
По-скоро Джон Стюарт Мил
Пак добре, че можеше да си избрал я Наполеон, я Исак, Авраам и Яков едновременно!
07 Октомври 2017 17:06
Сама по себе си демокрацията предразполага мнозинството да установи диктат над малцинството.

Демек няма отърване от болшевиките, без значение дали са комунисти, империалисти, евроатлантици или демократи, важното е да са мнозинство.
Проблема е, че стъпвайки на тази постановка, все ни управляват малцинства .
Не каза нищо за това
държавата ли пази правата на гражданите или гражданите си ги отстояват от държавата.
07 Октомври 2017 17:11
Памфуций,
Откъде ти хрумна да говориш за демокрация, като иде реч за България?
И защо си мислиш, че демократичните средства са лобизмът, протестите и партиите? С последното направо ме закла
Не ти ли минава през ума, че законите са средството?
Тоест, държавата.

В "горещите" Тома Биков разтяга, че журналистите трябвало да се грижат за свободата на словото.
Не онези, които им плащат и командват, не държавата, която със закони трябва да задължи плащащите и през ум да не им минава да командват така, че да пречат на свободата, а последните дупчици на кавала, рийш.
Хайде, Биков е ясен, но ти правиш впечатление на интелигентен.
07 Октомври 2017 17:12
***
07 Октомври 2017 21:23
Демек няма отърване от болшевиките, без значение дали са комунисти, империалисти, евроатлантици или демократи, важното е да са мнозинство.
Проблема е, че стъпвайки на тази постановка, все ни управляват малцинства .
Не каза нищо за това
държавата ли пази правата на гражданите или гражданите си ги отстояват от държавата.


Гражданите принуждават държавата да им даде и да им гарантира свободите в законите. Примери хиляди - отпадането на имуществения ценз за гласуване, правото на глас на жените , отмяната на робството
07 Октомври 2017 21:32
Гражданите принуждават държавата

Те това е основния проблем.
Принудата.
Както е казал народа:
"Насила хубост не става"
В крайна сметка пак опираме до естетиката.
08 Октомври 2017 04:06
МС като бухалка (ултиматуми,сър)
08 Октомври 2017 07:54
др терзияев на кой от измислените бг-вузове е доктор по журналистика? на горнооряховския?
08 Октомври 2017 07:57
Minderbinder06 Октомври 2017 20:47
Егати журналистиката, на която Виктор Н й е 'здравото място '

А what about тази на която терзиев е доктор по?
08 Октомври 2017 08:09
Демокрация е естественото право на въоръженият народ да свали всяка омразна диктатура?
08 Октомври 2017 08:22
чакам Памфуций на 25-ти с "Аврора" по Перловска.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД