:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Турция откри нов фронт срещу джихадистите в Северна Сирия

Анкара започна военна офанзива срещу бившия клон на "Ал Кайда" в граничната провинция Идлиб
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
През последните няколко седмици Турция струпа голямо количество военна техника и армейски подразделения на границата си със Северна Сирия.
Турски бойни машини навлязоха вчера на няколко пъти в сирийската гранична провинция Идлиб, съобщават местни жители, цитирани от агенциите. Те съобщиха, че са видели как десетки бойни машини, превозващи турски войници, са влезли в Идлиб от граничен пункт "Атма". По-рано бе съобщено, че по границата вече има сблъсъци между турските сили и подкрепяни от тях сирийски умерени бунтовници срещу джихадистите от "Тахрир аш Шам". Групировката е преименувалата се "Джебхат ан Нусра", която по-рано скъса отношенията си с "Ал Кайда". Сраженията избухнаха само ден, след като Анкара обяви, че започва нова военна операция в региона. В събота турският президент Реджеп Ердоган обяви, че подкрепяни от Анкара сирийски бунтовници от Свободната сирийска армия (ССА) са започнали военна кампания срещу джихадистите. Вчера сутринта техни отряди откриха стрелба по турски части, премахващи част от стената, изградена по границата с Идлиб, съобщи неправителствената организация Сирийска обсерватория за човешки права, както и местни очевидци.

Началото на турската военна операция срещу джихадистите беше основна тема на спекулации през последните седмици и е част от плановете за създаване на т. нар. "зона за деескалация" в провинция Идлиб и околностите. Турция ще си сътрудничи с Русия за осигуряването на сигурността там, потвърди вчера турският премиер Бинали Йълдъръм пред Си Ен Ен Тюрк. По-рано т.г. Турция, както и съюзниците на режима в Дамаск - Русия и Иран, се съгласиха да установят четири такива зони като мярка за улесняване на мирно споразумение между враждуващите страни в Сирия. Зоната около Идлиб е последната, която трябва да влезе в сила, и срещу нея има силна съпротива от страна на "Тахрир аш Шам". Тази джихадистка коалиция контролира почти цялата територия на Идлиб.

Междувременно сирийската армия и нейните съюзници са обсадили сили на групировката "Ислямска държава" (ИД) в град Маядин в източната провинция Дейр аз Зор, предаде Би Би Си, позовавайки се на източник от сирийските сили за сигурност. Маядин е сред последните бастиони на ИД в региона, докато частите й отстъпват по течението на река Ефрат и безуспешно се опитват да проведат контраофанзива срещу силите на Дамаск.

ИНТЕРЕСИ

Турция продължава да проявява интерес към покупката на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана "Пейтриът" от САЩ, независимо от сключеното с Русия споразумение за доставка на зенитно-ракетни системи С-400. Това съобщи английското издание на проправителствения турски в. "Сабах", позовавайки се на източници от правителството в Анкара. Според тях основното условие за покупката е предаване на технологията и съвместно производство. По време на визитата на саудитския крал Салман в Москва стана ясно, че Рияд също има интерес от покупка на С-400. Говорителят на Пентагона Джони Майкъл заяви, че Вашингтон е притеснен от това, че редица съюзници имат интерес към руската зенитно-ракетна система, тъй като тя може да се окаже несъвместима със системите на НАТО.
1
1124
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Октомври 2017 10:33
Вашингтон е притеснен от това, че редица съюзници имат интерес към руската зенитно-ракетна система, тъй като тя може да се окаже несъвместима със системите на НАТО.

Или казано простичко .....
Вашингтон е притеснен от това, че редица съюзници имат интерес към руската зенитно-ракетна система, тъй като тя може да сваля и американски самолети
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД