:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България изразходва най-много енергия за единица продукт в ЕС

СНИМКА: БГНЕС
Въпреки непрекъснатото говорене за нови модерни технологии България остава последна в ЕС по енергийна ефективност.
България е страната, която използва най-много енергия за производство на единица продукт в ЕС и е сред последните в Европа. Макар че за последните 20 години резултатът й се подобрява около два пъти, тя остава на последното място в съюза. Което означава, останалите страни продължават да свиват с бързи темпове така наречената енергийна интензивност. С нея се определя колко условно гориво се употребява за единица брутен вътрешен продукт (БВП).

В България са нужни 448.5 кг петролен еквивалент за производството на 1000 евро БВП, сочат цитирани от Инфограф данни на Евростат за 2015 г. Това е значително по-малко от 1995 г., когато за 1000 евро са били нужни цели 951.1 кг. Проблем е обаче, че от 2009 г. насам процесът е направо замръзнал и дори има влошаване в сравнение с 2013 г. Сравнението дори само с околните ни страни е стряскащо. От съседките ни само в Сърбия енергийната интензивност е по-висока - 486.1 кг. Румъния харчи 226.7 кг за единица БВП, Македония 336.3, Гърция 132.5 и Турция 160.9 кг.

Повишаването на енергийната ефективност е сред ключовите цели, които си поставят повечето държави от развития свят. В България също се говори за енергоспестяване и за въвеждане на технологии, които позволяват да се постигне повече с по-малко и по-чиста енергия, но видимо направеното е недостатъчно.

Източноевропейските страни употребяват много повече енергия от западноевропейските, макар да са модернизирали икономиките си през последните 20 г. и да се развиват на висока база. Заедно с Дания и Швеция те са държавите с най-голям спад на енергийната интензивност. Южноевропейските страни - Италия, Гърция, Португалия, са подобрили най-малко изразходваната си енергия, техните икономики са в относителен застой през последните 20 години.

9
1068
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
08 Октомври 2017 19:18
Ми щото и най-много фотофолтаици и ветроперки имаме в славния ЕС!
08 Октомври 2017 19:39
ПлесNick08 Октомври 2017 19:18
Ми щото и най-много фотофолтаици и ветроперки имаме в славния ЕС!


Това не е статистика за източници на енергия, а колко енергия е нужна на една страна, за да произведе един колко си лева продукт.

Имайки предвид, че българската индустрия е доминирана от стари производства и наследени монополи и олигополи, едва ли мястото ни в тази класация е учудващо.
Няма и да мръднем от тази позиция, докато разни 70-80-годишни спецове живеят все още някъде в средата и края на 20-и век и си мислят, че земеделието и производството на джунджурии са най-важните отрасли на една икономика, а на работещите в аутсорсинг сферата викат "телефонисти".


08 Октомври 2017 20:31
Ми, драги ми Тантусе,
Що депутатите от по-предишното НС, и от предишното НС, а те същите са и в сегашното НС, и разни други вождове от изпълнителната власт, не инвестираха в модернизация на технологиите във визираните от Вас производства, отрасли, ами във фотофолтаиците и в перките се изпотрепаха да си влагат кинтите, бе ? Един през друг в началото на Борисов-2 използваха схемата, която сами си гласуваха! А иначе, драги ми Тантусе, много ми е ясно що за индустрия имаме - сега, след 27 години пазарна икономика и бущуваща демокрация! Прочее, знам и каква е разликата между ефикасност и ефективност...
08 Октомври 2017 22:36
Разхода на енергия много зависи от структурата на индустрията. Така написана статията не казва нищо, освен че оплюва това което е останало от българската икономика. Не пише какви са причините, нито има ли начин да се промени показателя.
Например казва се, че 70% от разхода на химическа продукция е на газ, която на всичко отгоре у нас е скъпа. Та ако искаме да се намали показателя трябва да се ликвидира химическата промишленост. И добре ли ще е? Другия вариант е ниско разходна индустрия да получи такова развитие, че химията да остане незначителен процент. Което няма как да стане в близките десетилетия.
08 Октомври 2017 22:40
и си мислят, че земеделието и производството на джунджурии са най-важните отрасли на една икономика, а на работещите в аутсорсинг сферата викат "телефонисти".

Аслъ за какво е на България земеделие и производство. Наблягай на аутосоринга и всичко ще е наред. Ама нямало аутосоринг в повечето градове и села? Карай да върви, нали всичко е в София. Там заплатите са високи и растат. Ей на, догонихме и Европата, даже може и да сме я задминали. А "провинцията" ДГД, нали? Жалки жълтопаветници...
08 Октомври 2017 22:54
дундуль08 Октомври 2017 22:40
и си мислят, че земеделието и производството на джунджурии са най-важните отрасли на една икономика, а на работещите в аутсорсинг сферата викат "телефонисти".

Аслъ за какво е на България земеделие и производство. Наблягай на аутосоринга и всичко ще е наред. Ама нямало аутосоринг в повечето градове и села? Карай да върви, нали всичко е в София. Там заплатите са високи и растат. Ей на, догонихме и Европата, даже може и да сме я задминали. А "провинцията" ДГД, нали? Жалки жълтопаветници...


Не, Или нищо не разбра, или ми изопачаваш думите нарочно.
09 Октомври 2017 08:55
За енергията е ясно. Някъде има ли информация колко работна заплата се изразходва за единица продукт в ЕС?
09 Октомври 2017 14:56
Западът изнася мръсните енергоемки производства навън, после добивай стомана с електродъгови пещи с ток от фотоволтаици, а закривай атомни реактори.
09 Октомври 2017 15:09
А мисловната енергия как е?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД