:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,608,752
Активни 64
Страници 11,422
За един ден 1,302,066
Реконтра

Кириак така излазя

***
Заядливци има навсякъде, но в кръчмите се срещат най-много на глава от населението. Намират си някой и се заяждат - къде защото им се бие с някого, къде защото искат да освободят места за компанията, която иде след петнайсет минути. Ето и сега:

- Говедо си ти, мой човек, говедо едро рогато, сиво искърско - учил си ги в училище, ако не си ги виждал на живо. Ако си купиш шапка, дупки за рогата трябва да й пробиеш и две - на периферията, за ушите. Ако си купиш панталон - дупка отзад, за опашката. Защото си говедо.

Така обясняваше на някакъв дребен човечец костюмиран тип на съседната маса. Дребният човечец, шушумига някаква, едно джезве кокали, бърникаше с вилица в салатата и сигурно не чуваше добре, само прижумяваше от време на време.

- Аз такива като теб по пет на нож ги вземам и питам за още - обясняваше типът. - Само да река - веднага те пускам по пързалката и те пращам в кланицата. Щото си говедо, сиво искърско такова.

Човекът свърши ракията, огледа салатата, прецени, че има за още една, и махна на келнера.

- И си поръчваш от евтината - викни си една, но хубава, аз ли да те уча! Ще те уча, защото съм по-умен от теб, с две висши, три специализации и цяло чекмедже с книги в каталога на Народната библиотека, аз откъдето се връщам, ти няма и да стигнеш! А салатата се яде с лявата ръка - дясната е за ножа. Ама ти и нож не си поискал да ти донесат - защото си говедо.

Има хора с търпение, което винаги ме е възхищавало. Този дребосък обаче беше шампион! И келнерът, изглежда, мислеше същото, защото, като донесе ракията, рече:

- Наздраве, шампионе!

Тия странни съвпадения са озадачаващи. Затова хванах момчето за лакътя и попитах:

- И вие ли смятате, че е шампион?

- Ами - рече келнерът, - не е баш шампион, на второ място се класира на европейското, ама със съдийска намеса. Иначе направо го беше смлял оня.

- Кого? - не разбрах. - И къде?

- Европейското по бокс, до петдесет и два килограма. За малко да стане шампион, ама го порязаха...

Стана съвсем интересно. Примъкнах стола до съседната маса и попитах костюмаря:

- И вие ли не знаехте, че вашият любезен събеседник е шампион по бокс?

Тоя се притесни малко, поогледа джезвето кокали и рече:

- Аз го знам за говедо. Ама наистина ли?

- Аха.

Съвсем се притесни.

- Вижте - рече на дребушейкото, - аз не ви познавам добре, преди малко седнах на масата и ми се видяхте съвсем безобиден. Нямах изобщо предвид спортната ви кариера, още повече че аз със спорт не се занимавам, в смисъл - активно, аз само гледам... И значи, ако сте ме разбрали в буквален смисъл, това е непростима грешка от ваша страна - аз съвсем друго исках да намекна - че ние като народ сме търпеливи като говеда, траем си, докато някои получават петмилионни потупвания по рамото, а може би не получават - защото това също е в преносен смисъл, в смисъл, че смисълът се пренася така, че да няма смисъл, но всички да си мислят, че има, и затова изведох извода, че като народ сме търпеливи говеда...

- Сериозно! - учудих се. - Говеда?

Оня се обърна към мен.

- И много моля да не преиначавате думите ми и да ги вадите от контекста! Това е злонамерено манипулиране на общественото мнение! Ако до една ракия време не ми се извините публично пред цялото заведение, аз направо не знам какво ще направя от вас!

- Какво? - попитах.

- Нали ви казах, че не знам! Не ме вкарвайте във вашите схеми! Провокатор! Тук гъмжи от ченгета и провокатори, господа, аз не мога да остана тука и излазям!

Фръцна се и си излезе.

Дребничкият вдигна поглед от салатата и рече компетентно:

- Това, последното, ми е познато!

- Така е - съгласих се. - Кириак Стефчов така си излазя...3
1371
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
11 Октомври 2017 10:42
11 Октомври 2017 10:46


11 Октомври 2017 10:52

автора
Киряк Стефчовския ген е неизтребим, за съжаление.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД