:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Боян Петров ще атакува два върха догодина

Боян Петров
Най-ниският от осемхилядниците - Шиша Пангма (8013 м), и най-високият - Еверест (8848), са двете цели на Боян Петров за догодина. Това обяви самият алпинист пред БНТ часове след завръщането си от Хималаите, където изкачи своя 10-и връх над 8000 м - Даулагири (8167), при това отново без помощта на кислороден апарат.

"Първо е Шиша Пангма, който не е изкачван досега от българи, така че това ще е българска премиера. След това, колкото и да не искам Еверест, защото е много комерсиално там, все пак той е върхът на хималайската корона - каза 44-годишният зоолог от Националния природонаучен музей. - Имам 5 месеца, ще възстановя спокойно загубените 7 кг лично тегло и ще направя яка подготовка, защото тя е основата".

На първо време обаче Петров смята да си почине: "Леко шапка на тояга. Но ще обърна внимание на музейната си работа и на проекти, които съм започнал или които ще започна в бъдеще. Искам да се отърся от този сняг и лед".

Боян Петров има амбицията да стане първият българин, изкачил всички 14 осемхилядника на планетата, като възнамерява да приключи с това през 2019 г. Ако всичко върви според плановете му, той ще стане и един от едва 20-ината алпинисти в света, постигнали т.нар. хималайска корона без помощта на допълнителен кислород.

"Детайлът, че си бил без кислородна маска, като че ли никой не го забелязва. Но разликата е огромна. Това е като да си на олимпиада по математика, но единият смята наум, а другият с калкулатор", каза Петров.
3
765
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
10 Октомври 2017 21:01
сякаш някой му светил дали е с маска или не...
10 Октомври 2017 21:10
сякаш някой му светил дали е с маска или не...

На върха седи един нарочен служител и одмята кой е с маска и кой е без.
11 Октомври 2017 17:21
Да ви светна аз как става.
Върхът не се качва отведнъж, а на етапи. Между етапите са базовите лагери. Та около тях, а и по трасето обикновено става голям калабалък - самотни катерачи, комерсиални експедиции, шерпи колкото щеш, японци с камери и фотоапарати...
Та все някой ще види как алпинист, твърдящ че провежда безкислородно изкачване е промъкнал нагоре кислородна бутилка или направо е нахлузил маската. И меко казано ще го уличат, че подлъгва.
Алпинистите знаят това и затова се въздържат от подобни шашми.
Отделно от това в тези среди цари съвсем друг морал, но това ние просто няма как да проумеем.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД