:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,047,551
Активни 95
Страници 10,555
За един ден 1,302,066

Законите в НС се кърпят в крачка и се поправят хаотично

88% от нормативните актове в 44-тия парламент се оказват брак или са пренаписвани
Тенденцията на хаотични поправки в законодателството и кръпки в крачка на основни закони се превръща в устойчиво явление за парламента. За първите 6 месеца на т.г. около 88%, или 14 от 16 законопроекта, са били брак или са пренаписвани. От данните става ясно, че от януари до юни са обнародвани 20 закона, от които 17 са за изменение и допълнение (ЗИД) и три ратификации. В последните месеци се прокрадва и бягство от отговорност на правителството при внасяне на мащабни законопроекти, които уреждат важни обществени отношения. Такава е законодателната картина за първите шест месеца на 2017 г. според доклада на "Юридически барометър". В 15-ото поредно изследване юристите са направили обзор на законодателството в края на 43-тото и първите месеци на 44-тото народно събрание. Институтът за правни анализи се ръководи от проф. Даниел Вълчев (Движение "България на гражданите").

Според изследването над 80% от законите се променят още през първата година след обнародването им. Така например само за година (юли 2016 - юни 2017 г.) законите за движение по пътищата, за акцизите и данъчните складове и Кодексът за застраховането са били прекроявани най-много. По-интересното е, че през 2015 г. бе приет изцяло нов Кодекс за застраховането и независимо от това има най-много промени за 1 г. От 2005 г. досега Законът за движението по пътищата е изменен и допълнен 59 пъти, а до края на месец юни 2017 г. в НС отлежават още 3 проекта. "Този факт говори красноречиво по-скоро за лутането на законодателя между различните законодателни разрешения, отколкото за устойчивост на усилията за постигане на законова цел", коментират от "Юридически барометър".

В първите месеци от работата на сегашния парламент се отбелязва висока активност на депутатите при внасянето на законопроекти от името на кабинета "Борисов 3". "Без да се омаловажава ролята на народните представители като носители на законодателна инициатива, този подход подлежи на критика, когато става дума за закони, които "обличат" политиките на правителството", смятат експертите. Според тях проблемът е в две посоки - веднъж се избягва общественото обсъждане. И втори път - остава неясно кой носи отговорността за тези важни и тежки реформи, когато кабинетът не застава зад тях като вносител. Примери за това са законопроектите за Административнопроцесуалния кодекс, Гражданския процесуален кодекс, за концесиите, за публичното предлагане на ценни книжа.

Сегашният парламент отнася критики и заради липсата на обществено обсъждане на редица законопроекти. Негативното явление се вижда отново двупосочно. Или се внасят законопроекти, които се приемат на първо четене, но след широк отзвук и критика се оттеглят. Или се гласуват без дебат законопроекти и едва след приемането им се подлагат на широко публично обсъждане (за пример са посочени поправките за Закона за съдебната власт).

---------ЗАЛУДО РАБОТИ...

Неграмотното законодателство в парламента принуждава върховните съдилища да тълкуват приети вече законодателни разпоредби, се казва в друг извод на "Юридически барометър". От своя страна тълкувателните актове превръщат Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС) във "вторичен законодател".

2
961
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
11 Октомври 2017 11:35
Видяхте ли! Аз като казвам, че колкото по- малко работи парламентът, толкова по- добре, почти никой не се съгласява.
12 Октомври 2017 18:50
А някои показват,че това е пожарникария,в която държавните органи са бухалките му
..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД