:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 460
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тирана е на път да признае българско малцинство

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Албанският външен министър Дитмир Бушати е преосмислил позицията си и властта в Тирана призна българите за малцинство.
Комисията по правни въпроси, публична администрация и човешки права в албанския парламент гласува нова редакция на закон за малцинствата в Албания. В текста са посочени 9 официални малцинства и за пръв път се посочва и българско малцинство. Другите са македонско, гръцко, влашко, черногорско-сръбско, босненско, ромско и египетско. Българите в Албания по неофициални данни са между 50 000 и 100 000 души. Очакваше се законът да бъде обсъден и в пленарната зала вчера.

По информация на местни медии външният министър на Албания Дитмир Бушати е оттеглил предишната си позиция, която отхвърляше съществуването на българско малцинство. Бушати внесе миналия месец в парламента законопроекта, в който бяха посочени само 8 малцинства без българското. Тогава от външното министерство в София заявиха за "Сега", че МВнР е в контакт с албанските власти предвид изразеното желание на българите в Албания да бъдат включени в обхвата на закона.

През февруари Европейският парламент призова Тирана да признае българско малцинство в страната. По предложение на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки в доклада бяха внесени и одобрени поправки, с които ЕК препоръчва "правата на хората с български етнически произход в района на Преспа, Голо бърдо и Гора да бъдат включени в законодателството и гарантирани на практика". От публикация на "Вльора нюз", цитирана от агенция Фокус, става ясно, че българските евродепутати са лобирали пред албански парламентаристи за редакция в текста на закона. Във фейсбук профила си Ковачев написа: "Благодаря на всички, с които работихме за тази кауза! Четвъртък се очаква и гласуването в пленарна зала в Тирана!".
2
987
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
13 Октомври 2017 09:39
Напишете и защо Албания е преосмислила позицията си. Не е защото е открила "българи" тази седмица. Била е подложена на ултиматум от България , че ако не запише "българско малцинство", България ще саботира процеса на евроинтеграция на Албания. Ще бъде блокирана.

Просто прекрасно, цял свят да види как се създават "българи" на Балканите като част от стратегията на завоевание - със заплахи, ултиматуми, натиск, подкупи. Да добавим, че получилите български паспорт също така са били "помолени" да подпишат декларации, че искат да бъде признато "българско" малцинство, че сами не се сещат Факта, че нито един от тях не се е самоотпределил като българин на последното проброяване е повече от красноречив, че тези хора са всякакви други, само не българи. Но на великобългарскта шовинистическа пропаганда не и трябват факти, трябват и аргументи, било то и фалшиви.

Най-хубавото е, че ссега и македонците в Албания ще видят на живо подмолните действия на българската пропаганда. Пропаганда, резултат от огромна комплексарщина, човешка злоба и слабоумие. И да им го обяснява човек няма да повярват, докато не се сблъскат с това уродливо явление.
13 Октомври 2017 11:59

Призъртащ

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД