:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 63
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обмисля се промяна кой да решава какво плаща НЗОК

Пакетът с дейностите, които плаща здравната каса, занапред може да не се определя от здравния министър, а от лекарския съюз и здравната каса. "Предстои да обсъдим темата на политическо ниво и да вземем решение", каза пред clinica.bg д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия.

Върховният административен съд обяви на първа инстанция за нищожна наредбата на МЗ за основния пакет, по който плаща здравната каса за всяко едно лечение у нас. Причината е липса на текст в закона, който да регламентира издаването на тази наредба. Според юристи, ако решението се потвърди от горната инстанция, здравната каса на практика ще спре да работи, тъй като няма да има законово основание да плаща на лекари и болници. Според Дариткова обаче особени последствия за системата от решението на ВАС няма да има, дори и наредбата да бъде окончателно отменена. В този случай влиза в действие предходната нормативна уредба, обясни тя. Предходната уредба е старият текст в закона, според който касата плаща по един пакет, който беше в сила, преди да се приеме текстът, че пакетът е разделен на основен и допълнителен и който беше отменен от Конституционния съд.

Междувременно обаче от Центъра за защита правата в здравеопазването, който атакува пред съда наредбата, обявиха, че нищо лошо не се случва, напротив - сега е моментът не здравното министерство, а НЗОК и лекарският съюз при ежегодните си преговори за рамков договор да определят и пакета, плащан от касата, за да се сложи "край на една произволна, често непремерена и понякога диктувана от популистки инстинкти държавна намеса в отношенията между лечебните заведения и здравноосигурените лица". Според Дариткова е редно да се обсъди идеята. Решението би трябвало да е факт при гласуването на закона за бюджета на касата за догодина.

898
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД