:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,546,175
Активни 120
Страници 3,121
За един ден 1,302,066

Кабинетът зачеркна ощетените пенсионери

Грешка при индексацията няма, затова няма и да има компенсация за хората, останали и без минималното увеличение на пенсията, обяви социалният министър
Правителството не смята да обезщети хилядите пенсионери, които останаха без записаното в закона увеличение на пенсиите от юли заради гафа с индексацията тази година. Социалният министър Бисер Петков обяви, че няма основание за подобна стъпка, защото в случая всичко е законно и категорично не ставало дума за грешка на НОИ. Въпреки това догодина проблемът щял да бъде оправен и всички ще получат увеличение.

В сряда от въпрос на депутата от БСП Милко Недялков се разбра, че хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация на пенсиите с 2.4% от 1 юли. Тогава социалният министър призна за проблема с половин уста, но не беше подготвен с никакви подробности какви и колко пенсии са засегнати. Вчера на извънредна пресконференция беше съобщено, че 4900 пенсионери с пенсия около 257 лв. не са получили и стотинка увеличение през юли. Има и хора, които са получили някакво увеличение, но по-малко от записаното в закона 2.4%. Колко са те, от НОИ не съобщиха, защото в момента правели анализ. Не се знае и на колко възлиза общо "щетата", но вероятно става въпрос за смешна сума за бюджета, като се има предвид минималният размер и на пенсиите, и на увеличението. За ощетените обаче всеки лев е жизненоважен. За сравнение - увеличението само на минималната пенсия струва 100 млн. лв.

Както "Сега" писа, проблемът се прояви при промяната на начина, по който се индексират пенсиите. От тази година швейцарското правило се прилага не директно върху размера на пенсията, а върху коефициента за всяка година осигурителен стаж. Така той стана от 1.1 на 1.126. "НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е допусната грешка. Но има и малко на брой хора, при които пенсиите нямат реално увеличение. Това се отнася до тези, които през 2006 г. са получили повторно увеличение - тогава е дадено допълнително увеличение на най-ниските пенсии, които същевременно са ограничени по размер, и това се отнася до 4900 пенсионери. Това са пенсионери, които във времето са били по някакъв начин облагодетелствани. Има подадени малко жалби в НОИ - около 160. Компенсация за тях не се предвижда, защото нямаме законово основание да ревизираме тези цифри", заяви социалният министър. Той и ръководството на НОИ 4 месеца не са сметнали за необходимо да отговорят на потърпевшите и да обяснят публично казуса.

Управляващите продължават да изтъкват абсурдна причина за недоразумението. Според тях става дума за постановление от 2006 г., с което тогава кабинетът увеличава някои минимални пенсии за втори път в рамките на онази година. Тогава е записано, че пенсиите до 120 лв. се увеличават еднократно с 5%, а между 120 и 150 лв. - с 4%, но е сложен таван на двете увеличения - съответно от 124.80 лв. и от 150 лв. Този таван важи за тогавашното еднократно увеличение на пенсиите. Защо 11 години след това НОИ продължава да спазва това постановление, не е ясно. На практика това означава, че за някои пенсии се е задействал таван, непредвиден в Кодекса за социално осигуряване, което е незаконно.

Според Петков обаче постановлението било в сила, защото не било отменено, и юристите на министерството обяснили, че то трябвало да се спазва. Той твърди, че не е било възможно да се предвиди възникналият проблем. Министърът не успя да отговори има ли други скрити подобни ограничения на пенсиите из нормативните документи. "Историята на пенсиите е доста сложна, неразбирателства се получават при преизчисляването. Става дума за преизчисляване на пенсии отпреди 20-30-40 г. назад и това винаги е свързано с рискове", коментира той. И изтъкна, че при предишното преизчисление през 2007-2008 г. също е имало доста изненади и около половината пенсии са се оказали на същия си размер. Само че тогава това отклонение беше обявено публично и хората бяха компенсирани.

Липсата на обещано увеличение за хиляди пенсионери вчера не заслужи вниманието нито на премиера Бойко Борисов, нито на коалиционните му партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които иначе не пропускат да изтъкват "заслугите" си за доходите на възрастните хора.
24
5031
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
12 Октомври 2017 19:50
*
12 Октомври 2017 20:00
Правителството не смята да обезщети хилядите пенсионери, които останаха без записаното в закона увеличение на пенсиите от юли заради гафа с индексацията тази година. Социалният министър Бисер Петков обяви, че няма основание за подобна стъпка, защото в случая всичко е законно

Нещо не успях да схвана. Ако всичко е законно пенсионерите трябваше да си получат индексацията, защото така повелява законът. Ако не са я получили, значи няма как това да е законно. Да си имам простата глава, никога, ама никога няма да успея да разбера логиката на герберите
12 Октомври 2017 20:22
Той и ръководството на НОИ 4 месеца не са сметнали за необходимо да отговорят на потърпевшите Ааааа..Не е така...НОИ много ясно и категорично им е отговорил- бе що не си ..........мамата
12 Октомври 2017 20:53
Имам въпрос - кой им е виновен на пенсионерите щом са си го избрали?
12 Октомври 2017 21:00
Имам въпрос - кой им е виновен на пенсионерите щом са си го избрали?


и пак ще си го изберат - Борисов 4.0
12 Октомври 2017 21:25
Никакво увеличение на пенсиите за този добитък, така му се пада!
12 Октомври 2017 22:04
Така е колеги - щом си траят пенсионерите - ще гладуват!

Как е възможно 824 ХИЛЯДИ човека да се "сгъват на две" вкъщи

и да се примиряват - вместо да протестират за живота си

от 6 лв. и 66 ст. дневно?!


Сега и тези 4900 грешни души - ще пишат жалби и ще търпят

да се гаврят с тях някакви НЕГОДНИЦИ, които не спират

да изопачават факти и да лъжат - за лична изгода и благоденствие.


Я, там многознаещият Бисер Петков, зовящ се "СОЦИАЛЕН" министър

до 2018 г. докато се направят промените - да живее с 257 лева.


Можеш ли да живееш г-н Бисере, социален министере с 257 лв.?!

Ако можеш - разкажи на тези кротки, търпеливи и грешни хора -

как - Бисер Петков, социалния министър през 2017 г.

живее с 257 лв. месечно! Това е престъпна, античовешка

чиновническа некадърност.

НЕГОДНИЦИ! НЕГРАМОТНИЦИ!


12 Октомври 2017 22:05
И държавата и матрияла са направо блестящи и блестят все по-ярко. Една група пенсионери са получили преди 11 години повече отколкото другите пенсионери за приноса си към осигурителната система. Това повече за сметка на пенсиите на огромната част от другите пенсионери са го получавали 11 години. Когато това е коригирано, макар и частично, веднага се е намерил някакъв матриял който да нарича това "ощетяване". Ощетените са всички останали пенсионери с пенсия за стаж и възраст, не тази групичка.
12 Октомври 2017 22:55
С тези преизчисления моя близка изпищя, как не получи удар жената, тъй като при преизчислението й бяха намалили пенсията с повече от 200 лв! Неграмотни чиновници, които не четат и не знаят законите, които са били в сила тогава. Жената е работила при вредни условия, приравнени с първа категория със специално постановление, а неграмотните въобще не са прочели за какво става дума. Писа обжалване жената, ще ги съди предполагам, не знам докъде са стигнали нещата.
12 Октомври 2017 23:12
Увеличението с по няколко лева на 5000 пенсионери е изключително смешна сума за държавата и няма начин тя да не може да го осигури. По-скоро се нагнетява темата, да дайде Бай Туй и да заповяда, да разсече възела със туя си , та да се види колко е велик и благороден. Това май ще стане.
12 Октомври 2017 23:16
Става дума за преизчисляване на пенсии отпреди 20-30-40 г. назад и това винаги е свързано с рискове", коментира той.
30-40-60-80 години назад и рискът компютъра, опс сметало да прегрее става необразим.
12 Октомври 2017 23:39
Нещо не успях да схвана.

Няма да схванеш ... гербеската мисъл:
От тази година швейцарското правило се прилага не директно върху размера на пенсията, а върху коефициента за всяка година осигурителен стаж. Така той стана от 1.1 на 1.126

Обаче се прилага постановлението от преди 11 години:
Тогава е записано, че пенсиите до 120 лв. се увеличават еднократно с 5%, а между 120 и 150 лв. - с 4%, но е сложен таван на двете увеличения - съответно от 124.80 лв. и от 150 лв.


което на практика не означава:
На практика това означава, че за някои пенсии се е задействал таван, непредвиден в Кодекса за социално осигуряване, което е незаконно.

А си е чиста герберска простотия - нито процентите корелират (2.4% сега в сравнение с 4% или 5% преди), нито "долните тавани" (124.80 лв. преди с 200 лв. сега).
Друг е въпросът, че тия 200 лв. "долен таван" се отнасят само за пенсионерите с осиугрителен стаж и възраст.
12 Октомври 2017 23:51
Една група пенсионери са получили преди 11 години повече отколкото другите пенсионери за приноса си към осигурителната система.
Това не е баш така - нито получаването е повече (едно е инфлация от 13%, друго е дефлация от 0.1%); нито приносът е съразмерен (необлагаем минимум при осигуряването до 2008г., а сега с над 50% субсидия от държавния бюджет); нито системата е "синхронна" (точкова система тогава с нарастваща възраст сега). Дори и цената на Масларовите търгувани години трудов стаж е различна, и осигурителните проценти за пенсия са различни.

Няма да е лошо тая мантра за "приноса" да бъде забравена, защото до десет години пенсиите може би ще се излащат изцяло от държавния бюджет. И за да се избегнат "рисковете при преизчисляването" поради ниското образование - всички ще бъдат равни.
13 Октомври 2017 00:44
@Begemot На Бая много му отива да играе положителен герой в трагедиите, които сам създава.
13 Октомври 2017 02:36
Като измрат пенсионерите от глад, що ще чини тогаз НОИ с армията си от чиновници.

Ужасно е, като видя пенсионер/ка да гледа с гладни очи витрините с храна и дълго да изяснява кое е най-евтинкото. Продавачките обикновено проявяват разбиране и съчувствие.
13 Октомври 2017 07:03
Чудех се, заплатата на министър Бисерчо дали е четири, пет или повече цифрена.
За милионерските доходи на подопечните му в антисоциалното министерството имам някаква бегла предствава.
13 Октомври 2017 07:56
ЧЕСТИТО МНОГО СТАНАХА НЕКЪДЪРНИТЕ БРАЧЕДИ ВЪВ ВЛАСТА.
НО ВСЕ ПАК ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ БРАЧЕДИ.
13 Октомври 2017 08:03
Никакво увеличение на пенсиите за този добитък, така му се пада!
13 Октомври 2017 08:35
Това не е баш така - нито получаването е повече (едно е инфлация от 13%, друго е дефлация от 0.1%); нито приносът е съразмерен (необлагаем минимум при осигуряването до 2008г., а сега с над 50% субсидия от държавния бюджет); нито системата е "синхронна" (точкова система тогава с нарастваща възраст сега). Дори и цената на Масларовите търгувани години трудов стаж е различна, и осигурителните проценти за пенсия са различни.

Това са няколко неща, някои от които коректни, други с уговорки. Става въпрос, че (числа само за илюстрация) едни пенсионери през 2006 година са получавали 1 лв пенсия за 1 лв "принос", докато други са получили 1.05 лева за лев "принос" и са вземали това "повече" към 11 години. Сега увеличението се дава основно за "принос" и някои от тези които 11 години са получавали повече от другите спрямо заслуженото започват да реват. В общи линии става въпрос за дребни стотинки, но за едър принцип. Ако някой трябва да реве, това са останалите пенсионери, колкото и да е малко, но от тях е взето. Това, че има много глупости в пенсионната ни система не е повод да ги увеличаваме с още една глупост.
13 Октомври 2017 08:37
Веган
12 Окт 2017 21:25

Никакво увеличение на пенсиите за този добитък, така му се пада!

Добитъкът пасе трева и абсолютен веган.
13 Октомври 2017 11:04
Гледам коментиращите пак са сложили всички пенсионери под един знаменател, а те не са с един и същ социален статус. Има и "пенсионери" по на 47 години с по над 900 лв. пенсия и продължават да работят като охранители на банки или отварят вратата на някое учреждение. И те ли са горките ?
13 Октомври 2017 12:06
Има и "пенсионери" по на 47 години с по над 900 лв. пенсия и продължават да работят като охранители на банки или отварят вратата на някое учреждение Аааааа ..И като генерали и полковници на действителна кадрова военна служба, та си получават и яка заплата
Натисни тук
13 Октомври 2017 12:25
И като генерали и полковници на действителна кадрова военна служба, та си получават и яка заплата

И генералите, и полковниците на действителна кадрова военна служба, получаващи и яка заплата, и максимална пенсия гласуват за ГЕРБ.
13 Октомври 2017 13:35
и кво викаш - хак да им е на комунистите, дето Масларова им вдигна пенсията.
Да се научат те, как се подяжда държава
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД