:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,680,156
Активни 241
Страници 9,512
За един ден 1,302,066

ЕК ни предупреди за шоковите идеи при заплатите

 
Заплатите в България м.г. са нараснали повече от производителността на труда, се посочва в представения днес годишен доклад на Европейската комисия "Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа", цитиран от агенциите.

За същото алармираха и работодателските организации през седмицата. Според тях ръстът на заплатите в България значително изпреварва производителността. За дисбаланса те обвиняват правителството, което постоянно повишава минималната заплата. Според бизнеса още по-притеснително е намерението на управляващите да повиши шоково доходите през 2018 г.

В бюджета е предвидено минималната заплата да се повиши от 460 на 510 лв., а заплатите в бюджетната сфера с 15%. Нашата страна бележи растеж от над пет процента в почасовото заплащане на труда. Отчита се, че за разлика от повечето страни в ЕС, в България почти няма разлика в заплащането на наетите на граждански и на трудови договори, отчита още ЕК.

България е сред държавите с най-висок дял на хората, заети на непълен работен ден заради възможностите, а не заради желанието им. България е сред страните, в които се наблюдава значителен растеж на заетите в областта на обслужването. За разлика от повечето държави в ЕС, у нас има спад в заплащането на заетите в областта на финансите и бизнес услугите.

България е посочена сред страните с най-голямо неравенство в заплащането, съчетано с невъзможност на социалната система да се справи с този въпрос. Същевременно се отбелязва, че според начините за оценка, резултатите могат да бъдат различни, защото у нас промяната в политиките е допринесла най-много за преодоляването на неравенствата в заплащането от 2008 до 2014 г.

53
5090
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
53
 Видими 
13 Октомври 2017 14:51
клоуни
13 Октомври 2017 14:54
Според тях ръстът на заплатите в България значително изпреварва производителността.
Винаги ми е било интересно как като отида в Германия и производителността ми нараства 5 пъти.
13 Октомври 2017 14:57
Отчита се, че за разлика от повечето страни в ЕС, в България почти няма разлика в заплащането на наетите на граждански и на трудови договори, отчита още ЕК.

А трябва ли да има?! След като тук ти правят удръжки и от гражданския договор за здравно и пенсионно осигуряване?
13 Октомври 2017 15:01
Важни са не темповете, а абсолютните стойности. При 40% ПТ от средната европейска, би трябвало и заплатата да бъде същия процент от нея. Ако приемем средната МРЗ в ЕС за 800 евро, то у нас трябва да е 640лв. , но не е. Всъщност не знам колко е точно средната МРЗ, може и да е по-голяма.
13 Октомври 2017 15:05
Предлагам самозваните комисари на ЕС-ес да поживеят една година поне с минималната не, но със 600 лв. на месец, като сами, а не ние, си плащат наемите, транспорта, сметките, обуват се и се обличат, а също тъй се и хранят с тях.
При цена на маслото, както се видя, два пъти по-висока у нас от германското.
Вместо да се загрижат за пандемичната бедност в страна членка, им се зловидяха нашите мизерни доходи, с които бавно и мъчително оскотяваме и измираме.
13 Октомври 2017 15:06
Заплатите в България м.г. са нараснали повече от производителността на труда

Това изречение е абсурдно ! По простата причина, че производителността на труда не е нищо повече от заплащането за труд за единица време. Производителността на труда, не е физически, а стойностен показател. Като се вдигнат заплатите, точно с толкова се вдига и производителността на труда.
13 Октомври 2017 15:07
България е сред страните, в които се наблюдава значителен растеж на заетите в областта на обслужването.

Естествено, нали от ЕС-баницата ни се падна късметчето "обслужващ персонал".
България е посочена сред страните с най-голямо неравенство в заплащането, съчетано с невъзможност на социалната система да се справи с този въпрос.

Как да разбираме "невъзможност на социалната система да се справи с този въпрос"? Всеки мургав търтей взема като социалки повече от множество работещи българи. Да не говорим, че ако доживее, пенсията му, с ПМС, ще е колкото и на работил 40 год. бачкатор.
13 Октомври 2017 15:11
Дани, кък и све торлаче, беше свикнал с кво стане. Беше видвал и мизереа, беше видвал и временя, коги се порадуйеш на живото и изревеш с плъно гръло „Така се живуйе сто години!“. Ама съг некво му накриве


че нали уж сме отличниците според ББ, готови сме и за чакалнята на Еврозоната, натискат ни да влизаме, пък сега- заплатите големи! Ами добре, живейте с 300 евро един месец в България и на почасова работа, ако намерите там, та да ви се прииска да останете завинаги!

гиди брюкселски борсуци!!
13 Октомври 2017 15:25
/:/ ЕК ни предупреди за шоковите идеи при заплатите
.....................................................................................
А нараснали ли са заплатите колкото или повече, отколкото е нараснала Печалбата/ за джоба им/ на Работодателите?! Това е по-важното!
Би трябвало, колкото нараства Печалбата/ а НЕ "производителността"!/, толкова да нарастват и заплатите! Иначе е ограбване на труда на Наемните работници, Експлоатация е! ТЧК
13 Октомври 2017 15:27
Това изречение е абсурдно ! По простата причина, че производителността на труда не е нищо повече от заплащането за труд за единица време


Извинете вие икономист ли сте?!
Pt = GDP/Hr
Където Hr са човешките ресурси (разходите за труд) използвани за производството на съответното количество БВП (GDP).
Общо взето нещата са наопаки.
Подвежда ви това, че БВП се мери включително и по метод на доходите, но увеличението йа доходите над увеличението на БВП измерено по производствен метод води до инфлация изравняваща БВП тата по ППС чрез промяна на съотошението БВП по номинал спрямо БВП по ППС.
13 Октомври 2017 15:28
Ако кажа всички, което мисля по адрес на ЕК по въпроса, ще имам доживотен бан. Тъй че ...
13 Октомври 2017 15:28
ЕК ни предупреди за шоковите идеи при заплатите


ЕК ни предупреди, но не е ЕК която дава заплатите в България. Работодателите са тези които.... Ама не става дума само за първостепенните и второстепенните разпределители на бюджетни средства...
13 Октомври 2017 15:30
Според това изследване съвсем не е така:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=209663

А и ми се вижда по-правдоподобно.
13 Октомври 2017 15:32
Още днес отивам да искам да ми намалят заплатата. Как щяло да ощетяваме майката кърмилница ЕСССР...
13 Октомври 2017 15:35
Ще ви кажа какво ще се случи. Заплатите ще скочат средно с 10%. Веднага ще ги последват цените с около 8 - 9%. Резултатът ще е, че ще се получи още по-голяма разлика в доходите, защото дрийм тимовете ще получат 20%, а не дрийм тимовете 0 и така успешно ще се наместим на последното място в ЕС, където ни е мястото по всички други показатели. В момента Литва ни конкурира.
13 Октомври 2017 15:48
Почти петдесетгодишен, полвината от който инженер, съм отдавна върл почитател на принципа на черната кутия. Адаптиран към конкретния случай: „Ако има увеличение на парите, значи е имало за какво .“
13 Октомври 2017 15:50
http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=209663

Това е истината все още доходите като процент от БВП не съответстват на средния процент в ЕС. Дори още не сме стигнали 1989.

Така че развързвайте кесията господа работодатели ако искате да сте работодатели.
13 Октомври 2017 16:04
Pt = GDP/Hr

Само дето това не е производителността на труда, а БВП разделен върху броя работещи (или разходите за труд, ако искаш). Съвсем друг показател, който ти показва колко произвежда икономиката на глава от заетите (или на заплащане за труд), а не колко е производителността на труда на заетите. Съвсем различни неща.

Оставям настрана, че нито има как да имаш точни данни за броя на заетите, нито за времето им на заетост (масово се декларира работа на 4 часа, при реално 10-12 часа работа на ден), нито пък дори и точни данни за БВП, поради схемата на износ на занижени цени през офшорки.
13 Октомври 2017 16:09
увеличението йа доходите над увеличението на БВП измерено по производствен метод води до инфлация

Отново бъркаш понятията. Ако увеличиш всички доходи в парично изражение - да. Тук обаче става въпрос за друго - за заплащането на труда, а не за всички доходи. Става дума за преразпределение на доходите. България е една от малкото страни, в които разпределението на приходите от продажбите между труд и предприемачество е силно деформирано в посока на предприемачеството. Няма нищо лошо, ако работникът започне да получава по-голям дял, а предприемачът по-малък. Както е в западна Европа, например.
13 Октомври 2017 16:22
За същото алармираха и работодателските организации през седмицата. Според тях ръстът на заплатите в България значително изпреварва производителността.

Работодателите непрекъснато алармират,че няма квалифицирани работници и специалисти,но заплатите все им се свидят. Някой трябва да им напомни,че "не може Туй в онуй и душата в Рая" и че "с трици маймуни не се ловят",а и маймуните намаляват поради емиграция и демографски причини.При тия заплати даже маймуни от Украйна и Молдова няма да се вържат,да не говорим за виетнамци и индийци.
13 Октомври 2017 16:25
Българската икономика има нужда от шоково лечение, чрез рязко, нормативно наложено, вдигане на заплатите. Това ще я очисти от неефективните бизнеси и бизнесмени и ще даде простор и пазар на ефективните. Ще постави икономиката на качествено ново ниво.

Това трябва да се направи и защото българската икономика е част от отворен пазар, включително и трудов, и ако не стане просто скоро няма да има никаква квалифицирана работна ръка, което ще означава качествен срив на икономиката и преминаване на точката на възвръщане, от което бизнесите, при това и ефективните ще фалират.
13 Октомври 2017 16:29
ЕК ни предупреди за шоковите идеи при заплатите
А предупреждава ли ни за шоковите идеи при цените?
Не помня!
13 Октомври 2017 16:39
Каква полза ще имат, ако труда ни поскъпне и оттам стоките които произвеждаме за тях? Прави са си хората да наритват робите и да покажат къде им е мястото.
13 Октомври 2017 16:51
I_dukov
13 Октомври 2017 14:54
Винаги ми е било интересно как като отида в Германия и производителността ми нараства 5 пъти.

Няма нужда да ходиш чак в Германия."Ей го дей Гърция"(като във вица)
13 Октомври 2017 16:56
http://spravedliva.bg/petitsia
Петиция
Демократична инициатива за преразпределяне на данъчната тежест в България
Данъчната система олицетворява ценностите, които преобладават в дадено общество. Няма справедлив обществен ред с несправедлив данъчен модел. Национално благоденствие е възможно само тогава, когато „големите“ и „малките“ са еднакво отговорни към данъчните си задължения.
ПОДКРЕПЕТЕ ПЕТИЦИЯТА!
Данъчната система в България днес е грубо изкривена.
13 Октомври 2017 17:00
ЕК -
13 Октомври 2017 17:04
Много ми е интересно , защо , примерно в "Лидл" , заплатите на персонала в България не са като в Германия, след като цените на стоките и на двете места са еднакви, да не говорим , че някои неща в Германия са по-евтини. А и как се изчислява в подобен тип фирми производителността на труда - ами и на двете места персоналът прави едно и също , у нас вероятно и с по-дълго работно време....
..
13 Октомври 2017 17:15
Производителността на труда (ПТ) е икономически показател за количеството стоки или услуги, създавани от единица труд. Производителността на труда е свързана с организацията на производството, предприемаческите качества и въвеждането на иновации[1], уменията на работниците и тяхната степен на образование и компетентност.

Производителността на труда PL може да се представи чрез следната зависимост:

{\displaystyle PL={\frac {Q}{HR}}} {\displaystyle PL={\frac {Q}{HR}}},

където {\displaystyle Q} {\displaystyle Q} е количеството стоки/услуги, създадени за определен период, а {\displaystyle HR} {\displaystyle HR} са човешките ресурси, използвани за създаването им.

Производителността на труда играе особено важна роля в икономиката и за общественото развитие като цяло. Равнището и динамиката на производителността на труда влияят върху разходите за дейността, а с това и върху продажните цени и възможностите за реализация на продуктите или услугите. Те от своя страна се отразяват върху размера и динамиката на приходите от дейността и поради това при равни други условия – и върху възможностите за инвестиции. Последните оказват пряко влияние върху производителността на труда и така кръгът се затваря.

Когато равнището на производителност на труда е ниско, този кръг се превръща в „порочен“ и е в основата на икономическата изостаналост на много страни.

[black]Та това е според укито!И така наречените бизнесмени да не се правят на мотики,а вместо нова ферари за любовницата да купи нова машина за производство и да си обучи персонала![/black]
13 Октомври 2017 17:20
Българската икономика има нужда от шоково лечение, чрез рязко, нормативно наложено, вдигане на заплатите. Това ще я очисти от неефективните бизнеси и бизнесмени и ще даде простор и пазар на ефективните. Ще постави икономиката на качествено ново ниво.


Та това е според укито!И така наречените бизнесмени да не се правят на мотики,а вместо нова ферари за любовницата да купи нова машина за производство и да си обучи персонала!


Умното си е умно, очаквам колегите да направят фирми и да демонстрират превъзходството си на практика, личният пример е много заразителен. Освен това ще имат възможността да бъдат предприемачи и да раздават щедри възнаграждения.
13 Октомври 2017 17:43
С две думи: Ще разберем че лева не е това което е.
13 Октомври 2017 18:14
ЕК ни предупреди за шоковите идеи при заплатите
Само като прочета аргументите и се сещам за Вуду Икономика (Vodoo Economics). Жалка картинка - но ниесме още по жалки затова, че се връзваме на "чужденците"
13 Октомври 2017 18:33
Аз съм притеснен, че така ще падне конкурентноспособността на българската икономика и ще спрем да привличаме чуждестранни инвестиции.

Още малко и конкурентноспособността ни ще падне до нивото на Германия...

13 Октомври 2017 19:32
По простата причина, че производителността на труда не е нищо повече от заплащането за труд за единица време.


13 Октомври 2017 19:35
Han13 Октомври 2017 18:33
Заплатите трябва задължително да са свързани с производителността.
Увеличението на заплатите в България е изкуствено....и е следствие на липсата на кадри.
А липсата на качествени кадри е огромен проблем за икономиката.
13 Октомври 2017 19:38
така наречените бизнесмени да не се правят на мотики,а вместо нова ферари за любовницата да купи нова машина за производство и да си обучи персонала!


Всичките работодатели в България са с по 3/три/ Ферарита

На кой свят живеете?

Мнозинството бизнесмени карат баничарки.....които са им и личен и служебен автомобил.
13 Октомври 2017 19:43
А липсата на качествени кадри е огромен проблем за икономиката.
Държавата е виновна - не осигурява качествени кадри на бизнеса и пречи на конкурентноспособността му.

13 Октомври 2017 20:01
Българската икономика има нужда от шоково лечение, чрез рязко, нормативно наложено, вдигане на заплатите. Това ще я очисти от неефективните бизнеси и бизнесмени и ще даде простор и пазар на ефективните. Ще постави икономиката на качествено ново ниво13 Октомври 2017 20:08
Много ми е интересно , защо , примерно в "Лидл" , заплатите на персонала в България не са като в Германия, след като цените на стоките и на двете места са еднакви


1.Един магазин в България прави 5-10 пъти по-малък оборот.
2.В българските магазини се продават вносни стоки,които не се телепортират безплатно до България.
3.Често пазарувам в Лидъл в Италия и ми направи впечатление че персоналът там е 3-ма човека,а у нас са 5-6...или 7.
13 Октомври 2017 20:14
Един магазин в България прави 5-10 пъти по-малък оборот.


Не е вярно.
13 Октомври 2017 20:14
В българските магазини се продават вносни стоки,които не се телепортират безплатно до България.

В немските магазини също се продават вносни стоки.
13 Октомври 2017 20:17
Често пазарувам в Лидъл в Италия и ми направи впечатление че персоналът там е 3-ма човека,а у нас са 5-6...или 7.


Глупости на търкалета.

P.S. Вие пазарувате немска храна в Италия?!?
Мисля, че опасността италианската земя да се разтвори под краката Ви и да Ви погълне, неспособна да понесе такова светотатство е съвсем реална!
13 Октомври 2017 20:21
P.S. Вие пазарувате немска храна в Италия?!?


В Лидъл Италия има и италианска храна....но има и немска бира.
13 Октомври 2017 20:22
Умното си е умно, очаквам колегите да направят фирми и да демонстрират превъзходството си на практика,

Аз па очаквам недоволните работодатели да станат работници на "високата" минимална заплата. Стига са мизерствали с това едва свързване на двата края и те са хора все пак и има нужда да захлебят малко бедните си душици. За сведение и аз минавам за работодател. Мижав, но все пак съм в графата.
13 Октомври 2017 20:24
В немските магазини също се продават вносни стоки.


Е и?
Сравнявахме цените на немските стоки тук и в Германия.

Престанете с еФтините заяждания и помислете малко.

Няма световна конспирация срещу българския потребител.
13 Октомври 2017 20:29
Аз па очаквам недоволните работодатели да станат работници на "високата" минимална заплата.


Гпупости!
Къде са тези квалифицирани работници на мин.заплата?

С ниски заплати са хора които нямат никакви специфични умения....а на пазара на труда има доста такива....и затова там няма ръст на заплащането.

Дайте ми пример за техник,механик,шлосер,заварчик,търговски представител/с опит/ който да е на малка заплата.
13 Октомври 2017 21:06
Ако някой си мисли, че германският строител-изкопчия изкопава 5 пъти повече пръст от българския си колега - жестоко се лъже. Ако българският изкопчия изкопава 5 м3 /ден (примерно), то германският му колега изкопава не повече от 3 м3. Но... в Германия ръчен изкоп е по изключние. Имат си багери, които изкопават 5 м3 за броени минути. Не че и у нас няма багери....
13 Октомври 2017 21:09
Дайте ми пример за техник,механик,шлосер,заварчик,търговски представител/с опит/ който да е на малка заплата.


Началник ТСУ на Община със заплата 600 лв. как ти се струва? И аз не го вярвах... Или учител по музика със същата заплата. Хора, вие не знаете какви работи има в провинцията... Сервитьор на 10 часов работен ден с 10 лв. надник. Или магазинер на 6 работен ден (повече от 8 часа дневно) с 300 лв. заплата.
13 Октомври 2017 21:25
Аз па очаквам недоволните работодатели да станат работници на "високата" минимална заплата.
Гпупости!
Къде са тези квалифицирани работници на мин.заплата?


Не схващам баш, не съм споменавал някъде за квалифицирани работници на мин. заплата. Освен ако имаш в предвид работодателя като квалифициран работник, ама си в голямо противоречие. Работодателя ако има данни за квалифициран работник щеше да си остане такъв, работодателят обикновено е провалил се работник и затова си е намерили друго поприще за да се реализира.
13 Октомври 2017 22:06
Един магазин в България прави 5-10 пъти по-малък оборот.
Някакви отчети на Лидл в подкрепа на твърдението?

13 Октомври 2017 23:58
Някакви отчети на Лидл в подкрепа на твърдението?Уф...че досадно.

Големи градове.Много потребители.По-големи заплати/по-голяма покупателна способност/.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД