:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,515,659
Активни 295
Страници 1,688
За един ден 1,302,066

И Еврокомисията се притесни от бързия ръст на заплатите у нас

Правителството обаче планира 2.5 млрд. лв. повече разходи в бюджета догодина
Заплатите в България растат много по-бързо от производителността на труда. Това се посочва в публикувания вчера годишен доклад на Европейската комисия "Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа". За периода 2014 - 2016 г. в 17 държави от ЕС ръстът на заплатите изостава от този на производителността, но в България, както и в балтийските републики и Словакия възнагражденията са нараснали изпреварващо. Според Еврокомисията това създава риск от по-голяма инфлация. Все пак от ЕК отчитат, че у нас неравенството в заплащането е най-голямо.

Работодателските организации от години алармират за опасното изпреварващо нарастване на разходите за труд. За този дисбаланс те обвиняват правителството, което постоянно повишава минималната заплата. Въпреки протеста на бизнеса от догодина държавата ще вдигне административно и минималните осигурителни доходи по икономически сектори и категории персонал с 3.9%. Планира се и сериозно увеличение на възнагражденията в бюджетния сектор през 2018 г., както и скок на минималната работна заплата от 460 на 510 лв.

Държавата планира 2.5 млрд. лв. повече разходи в бюджета за 2018 г., обяви пред БНТ вчера шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Развързването на кесията било възможно заради по-големите приходи, следствие от ръста на икономиката. За тази година нарастването на БВП се очаква да е 4%, и също толкова през 2018 г.

По-големите харчове управляващите ще насочат в три приоритетни сектора - образование, отбрана и сигурност и социално подпомагане.

От 1 септември догодина учителските заплати ще нараснат средно с 15%, като за целта са планирани 330 млн. лв. допълнително. Увеличението ще бъде според индивидуалната оценка на всеки учител, а не с един и същ процент. Други 180 млн. лв. ще отидат за различни образователни програми, за вдигане на стипендии по приоритетни за бизнеса специалности и за ремонти на училища и детски градини.

След полицейските протести през тази година и заканите за нови управляващите ще осигурят 55 млн. лв. повече за вдигане на заплатите в МВР. Средното увеличение ще е 5-6%, заяви Стоянова. То обаче ще засегне само служителите на реда, които са "на терен".

За вдигането на заплатите в армията ще бъдат предвидени 100 млн. лв. повече в бюджета за следващата година. Освен това още над 490 млн. лв. ще бъдат осигурени за модернизиране на въоръжението.

Най-голямо ще бъде увеличението на разходите в социалния сектор. Над 1 млрд. лв. повече ще има в бюджета за догодина за пенсии, здравеопазване, социални услуги и социално подпомагане. Заложено е увеличение на всички пенсии с 3.8%. "Вдигат се и праговете за социално подпомагане, което ще разшири кръга на хората, които ще ги получават. В същото време помощите ще бъдат фокусирани наистина към хората, които имат нужда и не могат да се грижат сами за себе си", каза Стоянова.

Увеличаване на заплатите в останалите бюджетни сфери може да се случи, ако се премине към оптимизация на персонала и въвеждане на електронно обслужване, посочи тя. И призна, че опитите до момента за съкращаване на администрацията са били безуспешни. С мерките за намаляване на административната тежест и електронизацията на административните услуги надеждите са тази оптимизация най-после да се случи.

Повече харчове в бюджета за догодина ще има и за инфраструктурни проекти, обяви Стоянова, но не посочи конкретни суми. Въпреки че голяма част от тях са финансирани от европрограми, се налага сериозно доплащане от националния бюджет. Магистрала "Хемус", например, ще се строи основно с бюджетни средства.

58
7108
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
13 Октомври 2017 21:17
Всъщност бизнеса няма избор. Работещите хора в България толкова бързо намаляват, че ако искат някой да им работи - трябва да предлагат значително по-високи заплати.
Баламите измряха вече.
13 Октомври 2017 22:09
Авторката ще да е много доволна от заплатата си
13 Октомври 2017 22:26
Производителността на труда не е нищо повече от заплащането за труд за единица време. Производителността на труда, не е физически, а стойностен показател. Като се вдигнат заплатите, точно с толкова се вдига и производителността на труда.

БВП разделен върху броя работещи (или разходите за труд) е съвсем друг показател, който показва колко произвежда икономиката на глава от заетите (или на заплащане за труд), а не колко е производителността на труда на заетите. Съвсем различни неща.

Българската икономика има нужда от шоково лечение, чрез рязко, нормативно наложено, вдигане на заплатите. Това ще я очисти от неефективните бизнеси и бизнесмени и ще даде простор и пазар на ефективните. Ще постави икономиката на качествено ново ниво.

Това трябва да се направи и защото българската икономика е част от отворен пазар, включително и трудов, и ако не стане просто скоро няма да има никаква квалифицирана работна ръка, което ще означава качествен срив на икономиката и преминаване на точката на възвръщане, от което бизнесите, при това и ефективните ще фалират.

И това няма общо с предварително увеличаване на БВП, защото става дума за преразпределение на доходите. Преразпределение, което ще увеличи пазара, продажбите, а от там и БВП.

България е една от малкото страни, в които разпределението на приходите от продажбите между труд и предприемачество е силно деформирано в посока на предприемачеството. Няма нищо лошо, ако работникът започне да получава по-голям дял, а предприемачът по-малък. Както е в западна Европа, например.
13 Октомври 2017 23:02
ЕК -

Печалбата е горе-долу константна, колкото повече взема държавата, толкова по-малко остава за заплати. Колкото по-висока е минималната, чиновнически "изчислена" заплата, толкова по-малко увеличение ще получат можещите. Това е положението.
13 Октомври 2017 23:22
Колкото по-висока е минималната, толкова по-малко увеличение ще получат можещите.

Пълни глупости. Заплатите винаги са били политически резултат, било на синдикална борба, било на държавна политика. Никой няма да получи нищо повече от това, което може да си извоюва и винаги ще работи за толкова за колкото се съгласи или бъде принуден от обстоятелствата.
13 Октомври 2017 23:25
Пълни глупости.


На колко човека плащате заплата?
13 Октомври 2017 23:41
На колко човека плащате заплата?

На девет. И съм наясно, че съм поставен в омагьосан кръг. Хората не купуват достатъчно, защото нямат пари, а нямат пари, защото заплатите им са ниски. Ако само аз увелича заплатите на моите, то с това няма да променя нищо, освен, че за мен ще останат по-малко пари. Ако, обаче стане с централно административно решение и за всички, то бързо ще компенсирам моите разходи за увеличените заплати, защото пазара ще стане по-платежоспособен, продажбите ще нарастнат и работниците ми и аз ще получаваме повече, отколкото сега.
13 Октомври 2017 23:45
Ако, обаче стане с централно административно решение и за всички, то бързо ще компенсирам моите разходи за увеличените заплати, защото пазара ще стане по-платежоспособен, продажбите ще нарастнат и работниците ми и аз ще получаваме повече, отколкото сега.


Супер, когато се реши някакъв проблем с централно-административни глупости, ще предоставя и моите, около 30 души, да ги ощастливите. Ако не стане, здраве да е - още 30 безработни на помощи.
14 Октомври 2017 00:14
Ако не стане, здраве да е - още 30 безработни на помощи.

Това нещо плашещо ли трябва да е ? Да, при голямо вдигане на заплатите с административно решение ще има и фалити, но това ще е оздравително за икономиката. Икономиката може да мине и без който и да е бизнесмен и неговият бизнес (колкото и да се има за значим), но не може още дълго да изтърпи огромните разлики в работните заплати със западните части на общия ни европейски пазар.

Затова - шоково вдигане на заплатите и негодните да фалират !
14 Октомври 2017 00:27
14 Октомври 2017 00:50
Карал ли си кола със задно предаване в заскрежен дъжд ? Когато се случи да поднесе на завой, то инстинктът на шофьора го кара да завие в обратната посока на поднасянето, но така само ще катастрофира. Правилният начин е да пренебрегнеш инстинкта и да въртиш кормилото по посоката на занасяне.

Същото и сега. Инстинктът кара всеки да плаща, колкото се може по-малко, но правилният подход и за него е обратният - да плаща повече. Защото макроикономиката не е микроикономика, а законите й действат по обратен начин.
14 Октомври 2017 00:57
Някои са бизнесмени от куфарчета и знаят само операция прибиране, след някоя година, ако не си внесат работна ръка от Бангладеш дето ще им работи за шепа ориз, според мечтите им, хептен ще реват за кадри.
14 Октомври 2017 01:04
Коли със задно не карам, експерименти с работата си не правя, а държавата ако иска да вдига или не, все ми е тая. Докато ми отърва, ще работя, после - не.
14 Октомври 2017 01:36
Докато ми отърва, ще работя, после - не.

Това, вероятно трябва да е някаква заплаха, която да ни разплаче. Не отчита, обаче, че нито ще ни разплаче, нито някой работи или не, щото му харесва. Ако може да си позволи да живее без да работи - не работи. Но малцина са такива.

Естествено става дума за работи, а не "работи".
14 Октомври 2017 06:22
Притесненията на ЕК са на база на моментна снимка, която казва, че отнякъде идват пари, които не са заработени, т.е. ръстът не е оправдан. Не са изследвани причините за това обаче... ако ги изследват, може би ще видят огромното подценяване, натрупано до момента, изчезването на редица губещи и неефективни предприятия и т.н. Изследването е плъзгане по повърхността, обслужва интересите на вечно гъгнещите "работодатели", които благодарение на "мъдрата" си политика към човешките си ресурси останаха без квалифицирани работници. Самата ЕК също контролира по-евтино мизерни държави като нашата.
14 Октомври 2017 07:43
ЕК е притеснена.. че и ние открихме как в Европа имат висок стандарт. Как? Ами с взимане на заеми и номинално увеличаване на заплатите. Производителност на труда и други такива са за соц-а. Сега няма значение дали произвеждаш нещо или не.. важното е да въртиш едни пари които никога не свършват. Ако идват от заеми, ако идват от ресурси ок.. Няма значение откъде идват, важното е да покриват увеличението на БВП особено с вентилатора на банките - частичния резерв.

Много държави откриха вечния двигател на развитите държави. Просперитет с пари на корем. Та ЕК се притеснява, че го правим прекалено открито и току виж .. клонът да се счупи.. от толкова маймуни.

Обаче ЕЦБ си печата вече не знам колко си години, а и преди също е раздавала на корем трилиони. А и САЩ също наливат трилиони.. така че паритетът е налице. Могат още много да печатат.

14 Октомври 2017 07:51
Ако може да си позволи да живее без да работи - не работи. Но малцина са такива.

С първото съм съгласен.С второто абсолютно НЕ!!!Точно там е бедата , мнозина са! Преди дни търсих едни „работещи" към 11.00 часа.Нямаше никого,а и защо да са на работните си места след като и така им се плаща!?А иначе мисля,че има малцина които се трудят и без да имат нужда от пари!
14 Октомври 2017 08:20
Ето резултатът от 28 години грабеж и разруха, това са
"постиженията" на нашенската буржуазия:
http://bultimes.com/wp-content/uploads/2017/03/17022109_672303346282972_2331631719581518639_n.jpg
14 Октомври 2017 08:51
ЕК се притеснила от ръста на най-ниските заплати в ЕС, в най-бедната страна от ЕС.
ЕК защо не се притеснява от ръста на цените за битови услуги, здраве и храна у нас? Защо не се притеснява от качеството на изброените?
14 Октомври 2017 09:01
панКариба

14 Октомври 2017 09:05
Неопол - точен!
вдигане на заплатите. Това ще я очисти от неефективните бизнеси

Абсолютно вярно. Високият марж разглезва слабия мениджър и не помага за изявата на по-добрите.
Но има и друго, много по-важно.
По-нормалните доходи ще доведат и до по-нормално самочувствие на хората.
Когато не се бориш вечно за биологично оцеляване, можеш да помислиш и за достойнството си на гражданин.
Докато мислиш биологично - не можеш да мислиш социално и да си граждански активен.
А точно от това се страхуват болшевиките и затова съзнателно държаха заплатите ниски.
Ако нямаш добри спестявания - не можеш да си рискуваш работното място.
Така че качването на доходите ще разреши повече ефективност на Гражданско общество.
Което е единственият инструмент за изтикване на организираната престъпност от властта.
14 Октомври 2017 09:30
Ето резултатът от 28 години грабеж и разруха, това са "постиженията" на нашенската буржуазия:
Що? Какво ни е? Албанците само се бъзикат нещо, ама ... и тях ще ги подминем, само да свалят тия пенсии, като за милионери!
14 Октомври 2017 10:40
http://www.mediapool.bg/bryuksel-ne-vizhda-problem-v-rasta-na-zaplatite-u-nas-news270471.html
а СЕГА де?
14 Октомври 2017 10:43
Баламите измряха вече.


И бизнесът умря. Останаха мутрите.
14 Октомври 2017 11:00
Аз обаче не съм притеснена. Моята заплата си седи непроменена поти пет години.
14 Октомври 2017 11:56
А може би в Европа се притесняват от това, че ако доходите у нас порастнат, квалифицираните кадри ще спрат да емигрират и притокът им на ежтина квалифицирана работна ръка ще секне?
14 Октомври 2017 21:50
Българската икономика има нужда от шоково лечение, чрез рязко, нормативно наложено, вдигане на заплатите.

1000% съм съгласен. Да се приеме закон, че МРЗ става 1000 лв, а на всички държавни служители заплатите да станат мин. 3000 лв (за чистачка) и да се увеличават на стъпка от 1000 лв. за всяка длъжност нагоре по веригата. Частниците, няма да имат избор и ще трябва и те да вдигнат заплатите, при което средната заплата ще стане ~10000 лв. Пита се само, откъде ще дойдат парите? Ами много просто - ще си ги напечатаме! Но ще трябва да махнем борда, щото свежа конвертируема валута, която да покрие напечатаното при фиксиран курс към еврото просто няма от къде да дойде. И тогава вече ще цъфнем и вържем, горе-долу като през 96-97 г. Тогава заплата от 100 000 лв беше нещо съвсем нормално. Друг въпрос е какво можеше да се купи с нея, но... това ще е резулатът от нормативната регулация на заплащането в държава, която не произвежда нищо смислено за износ, освен някакъв смешен туризъм, чиито продукт се търси само от пияници и изпаднали германци, дето дори местните не го потребяват, а ходят на почивка в Гърция...
14 Октомври 2017 22:21
Ми да видим какво показват данните на
Националния Статистически Институт

ОБЩ РАЗХОД НА ДОМАКИНСТВАТА ПО ГРУПИ РАЗХОДИ
ЗА ВТОРО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2016 И 2017 г.
От табличката става ясно, че
за 2016 г. общия разход за издръжка средно
на домакинство е бил 2532.66 лв., а на лице 1075.94 лв.
(в общия разход влиза освен основния - потребителски,
вкл. и данъци, и осигуровки)

за 2017 г. общия разход за издръжка средно
на домакинство е 2777.82 лв., а на лице 1195.25 лв.

Или с цели 120 лв. !!! се е повишила издръжката на човешкия живот.

И още - Общия разход на ЕДНО ЛИЦЕ се разпределя:
1) Най-много пари се харчат за ХРАНА – 387 лв. през 2017 г.!
при от 357 лв. през м.г.
2) Следва – жилища, еленергия, вода, горива – 152.87 лв. т.г.
3) Осигуровки - 89 лв. ; 4) здравеопазване – 69 лв. и т.н.
5) ... който се интересува от сайта на НСИ!

ИЛИ ЗА ДА ПОКРИЕ ОБЩИЯ СИ РАЗХОД ЗА ИЗДРЪЖКА
НА СОБСТВЕНИЯ СИ ЖИВОТ
НА ЕДНО ЛИЦЕ (ЧОВЕК) СА НЕОБХОДИМИ – 1195 ЛВ. !!!

Е, КЪДЕ СЕ „НАМЕСТВА“ ТУК ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР
С ДЪЪЪЪЪЛГО ОБЯСНЕНИЕТО –
КОЛКО МНОГО СЕ УВЕЛИЧАВА МИН. ЗАПЛАТА С ЦЕЛИ 50 ЛВ.
ОТ 460 НА 510 ЛВ.

Ами да обясни на Европата, г-н финмина –
къде са парите от Суперрастежа?!
И защо през последните 10 г. България е все на последно
място по доходи не само в ЕС,
ами и извън него на континента.
Я, ги виж, ти! Да изопачават данни много ги бива всички.

Щастливи трябвало да бъдем, разправя още финмина,
отличници по растеж сме били. Този растеж на какво е?!

Г-н Горанов – до края на годината живейте с по 500 лв.,
не с 460 лв. и да видим колко щастлив ще бъдете?!


14 Октомври 2017 22:44
Mixy14 Октомври 2017 21:50, можеш да си измисляш тези и да си ги опровергаваш. Само дето тези ти тези, които ги опровергаваш ги казваш ти, а не аз. Аз знам, че разликата между лекарството и отровата е в дозата.

Говоря за по-справедливо и рационално преразпределение на приходите от продажбите, между предприемачество и труд, в рамките на всяка фирма. Много , ама много различно от печатане на пари, падане на борда и т.н. глупости.
14 Октомври 2017 23:23
Neopol, досега трябваше да си разбрал, че няма как чиновници, които генерират само брокрация или политици, пък били те и най-големите популисти, да могат да задават каквато и да е норма на заплащане в реалния сектор. Едни вече опитаха и се провалиха за 45 години. МРЗ е някакъв жалък опит за налагане на определен контрол, но работи само отчасти и дава повече дефекти, отколкото помага. Ако беше толкова лесно и просто да се вдигнат заплатите "просто ей така", едва ли някой би се поколебал да го направи. Но нещата са твърде комплексни, за да ги изчерпим докато си чоплим клавиатурите събота вечер...
14 Октомври 2017 23:25
Неопол, шапки долу! Рядко се вижда добре аргументирано мнение по форумите.
15 Октомври 2017 03:58
Съгласен съм с повечето тези на Неопол, наистина много аргументирано излага мнението си. С едно не мога обаче да се съглася - че " производителността на труда не е нищо повече от заплащането за труд за единица време. Производителността на труда, не е физически, а стойностен показател. Като се вдигнат заплатите, точно с толкова се вдига и производителността на труда."

Все си мисля, че производителността на труда е броят на изделията, които произвежда да речем един работник за единица време. Ако този работник е в завод за производство ня някакви изделия, то броят на изделията за час, разделен на броя на работниците, произвеждащи това изделия, дава производителността на средно на един работник. Ако става дума за пилот, то неговата производителност би трябвало да бъде броя на километрите, които изминава за месец като пилот ( или броят на полетите, в които участва за един месец). Ако става дума за програмист-тестер, производителността му би трябвало да е броят на редовете код, които тества ( или броят на програмите, които тества) за ден, седмица или месец.
15 Октомври 2017 04:10
Едни вече опитаха и се провалиха за 45 години. МРЗ е някакъв жалък опит за налагане на определен контрол, но работи само отчасти и дава повече дефекти, отколкото помага.

Кажи го това на батетата от Washington DC, и на администрацията на всеки отделен щат в USA, че определят минимална надница на час (федерална и щатска, която е обикновенно по-висока). Закачени във общото помещение - обикновенно столовата във всяка фирма в щатите.
Правите се в БГ, на по-големи капиталисти от тези в US. A може би, някой експериментира докъде може да се издържи.
Аз разбирам еврокомисията, грабежа трябва да продължава. Не разбирам форумците които пробутват bullshit.
15 Октомври 2017 07:40
>>><<<
Внимателното умерено увеличаване на паричната маса може да доведе до по-бързо изравняване на заплащането
и увеличаване на минималните доходи. Просто процесът трябва да бъде добре контролиран и да не се прехвърлят
определени рамки на инфлация.
Ала кой ги знае тези неща? А и кой ги може?
15 Октомври 2017 08:28
Като се увеличат заплатите моментално се увеличават данаци парно ток храна и др.Демек още по голем Ху.....
15 Октомври 2017 09:20
Докато нивата на минималната заплата не доближат числото за издръжка на 1 работник (вкл. и на деца и т.н.)
трябва да говорим за нормализиране на заплатите, а не за ръст.
Заплатата служела за - възпроизводство на работната сила.
Когато тя е недостатъчна за тази си функция, имаме тежко изкривяване на икономическата среда.
И нещата не вървят.
Което и наблюдаваме.
15 Октомври 2017 10:04
Кажи го това на батетата от Washington DC, и на администрацията на всеки отделен щат в USA, че определят минимална надница на час (федерална и щатска, която е обикновенно по-висока). Закачени във общото помещение - обикновенно столовата във всяка фирма в щатите.


Кажи го това на всички мексиканци, латиноси и останалите нелегални от целия свят, дето бачкат в САЩ - голяма част от тях само си мечтаят да досигнат въпросните минимални надници на час...
15 Октомври 2017 10:22
Кажи го това на всички мексиканци, латиноси и останалите нелегални от целия свят, дето бачкат в САЩ - голяма част от тях само си мечтаят да досигнат въпросните минимални надници на час...

Няма нужда да го казвам. Повечето нелегални работят в строителството и селското стопанство. В строителството вземат повече от минималните федерални ставки -cash. Не плащат данъци. Над $10-12 за най - неквалифицирана работа. Имат болници и медицинско облужване - е, поне имат emergency. За включване в медицинска програма (федерална помощ) взеха да искат някакво доказателство за законен престой. Но никой не е върнат от бърза помощ, което излиза доста по-скъпо. В селското стопанство може и да взимат под минимума. Не съм запознат. Знам само, че с по -малко от минималната ставка на час, просто не може да се живее.
Но ние тук пишем за България и дали трябва да има МРЗ. Срамота е да няма. В 21 -ви век се иска да се прилагат практики от 18 век. Нали в България не пишем за нелегални българи. За братята българи говорим.
15 Октомври 2017 11:43
Все си мисля, че производителността на труда е броят на изделията, които произвежда да речем един работник за единица време.

Това важи в командно административната планова икономика.
При пазарната всичко се мери в пари и Неопола е прав. Колкото по-високи заплати, толкова по-висока стойност на изделието. Ако мениджърите/собственика или организатора на бизнеса успее да го продаде на пазара на цена по-висока от стойността на производството разликата остава за него.
Ако меринджейте или собствениците са некадърни, мързеливи, лакоми и прочие разчитайки на ниска производствена стойност, а това в отворена икономика може да бъде само работната сила (защото е инертна от цените на материали и суровини) потъват.
Нормално е за крякат, но няма да се спасят.
А иначе, ЕК се кахъри защото и на тях не им се получават нещата според моделя. А той е: - пущаме трилиони евра в ситемата, да бутнем инфлацията (стоки и работна сила) и по-този начин заличаваме дълговете за няколко десетилетия без болка.
Обаче в отворените икономики инфлацията (на стоки и раб сила) скача не там, където очакват (в развитата Европа) а в периферията. Причината е разликите в пъти цената на стоките и раб сила.
И като краен резултат болката от цялата операция остава в "кредиторите" (няма инфлация - не им се вдигат заплатите), а при "длъжниците" е налице инфлация (вдигат се цени на стоки и раб сила) и съответно е налице развитие.
Това е единствената причина за кахърите на ЕК и другите дето печатат еврата.
15 Октомври 2017 11:51
Но ние тук пишем за България и дали трябва да има МРЗ. Срамота е да няма.

Това е малка част от истината. Въпросът е за нивото на тази МРЗ. Има доста оптимисти, които смятат, че с вдигането на МРЗ ще се вдигне и техния жизнен стандарт. Има и такива, които смятат, как с 1195 лева примерно МРЗ ще цъфнат и вържат. Въпросът дали ги изкарват тези пари не ги вълнува. Някой "ще ги дава" без значение от такива подробности. Лично съм свидетел, как от 300 и нещо лева МРЗ започнаха да се закриват работни места които вече не са изгодни при такова ниво. Силово вдигане на МРЗ над някакво разумно (за България, не за САЩ или Германия) просто ще доведе до масова безработица. Сега има някакво оживление в икономиката и нещата не седят точно по такъв начин, но при неизбежния спад ще има кръв и сълзи. Има една основна мисловна грешка при съжденията на някои хора за МРЗ и доходите изобщо. Неявно приемат, че производителността е като в САЩ, Германия и прочие, само доходите не са и трябва да се натиска за да станат. Ако се спомене нещо за съотношение на изработено и получено, обикновено се приема за лична обида. Да сме живи и здрави, ще видим и какъв рев ще е при поредния урок научен по трудния начин.
15 Октомври 2017 12:35
започнаха да се закриват работни места които вече не са изгодни при такова ниво. Силово вдигане на МРЗ над някакво разумно (за България, не за САЩ или Германия) просто ще доведе до масова безработица.

Това е верно, ако допуснем че всички или повечето мениджъри са лениви, некадърни, инертни и не могат да се справят с промяната в средата ако минималната скочи например от 200 на 300евра на месец и така с по-стръмни стъпки докато се досигнат поне нивата другите от Изт. блок.
Ако в България имаше синдикати да оказват постоянен натиск над работодателите за достойно заплащане и това им беше основен приоритет, наистина няма нужда от МРЗ.
За съжаление у нас синдикати не съществуват.
И затова остава държавата с регулации като МРЗ да помогне на мендижъри и собственици да достигнат по-бързо европейските нива и начини правене на бизнес.
Разбира се, в този процес ще има и фалити, но тези които могат да се оправят ще дръпнат напред и по този начин всички печелят.
Лесно е: Когато почваш да си правиш какъвто и да е бизнес план просто залагаш разход 100лв. разход на ден за служител минимум. Твоя работа е да намериш начин да работи интензивно 8ч без да се помайва. Ако не можеш - минаваш от другата страна на уравнението.
Ако си на по-ниски нива влизаш в азиатската схема, където поради ниските транспортни разходи за обеми продукция нямаш шанс срещу тези където работната сила е 10 долара на ден.

15 Октомври 2017 13:59
Лично съм свидетел, как от 300 и нещо лева МРЗ започнаха да се закриват работни места които вече не са изгодни при такова ниво.

Е*ал съм ти дето 300 лева на месец заплата го събарят!
ЗАКРИВАЙ!
15 Октомври 2017 14:03
Все си мисля, че производителността на труда е броят на изделията, които произвежда да речем един работник за единица време.
Идиотия на квадрат как ще увеличиш производителността на един шофьор? 5 пъти по-бързо ли трябва да кара? Откъде ви намират такива само се чудя?
15 Октомври 2017 14:24
Е*ал съм ти дето 300 лева на месец заплата го събарят!
ЗАКРИВАЙ!

360 лева заплата плюс осигуровките плюс разходи за работното място отиват накъм 1000 лева месечно. Всъщност точно това и направиха хората - закриха тези места, защото не изкарват по толкова. Това преди години.
Това само за МРЗ. За нагоре, познавам поне 2 по-скоро дребна ръка предприемачи които изнесоха производства, защото сметката престана да им излиза при заплати около 800 лева. Оправят се някак, но работните места ги няма.
Трябва да има някакво ограничение за минимална ефективност, за да не се прави сульо и пульо на бизнесмен. Когато се надскочи мярката обаче, следват неприятни неща. Такива, за които по традиция научаваме по трудния начин.
15 Октомври 2017 14:36
Абсурдно е да се говори за заплати 300 лв, при необходими минимални 550 за издръжка на живот на лице.
Това прилича на криминално деяние.
15 Октомври 2017 16:11
Всъщност точно това и направиха хората - закриха тези места, защото не изкарват по толкова.

И това е ползата. Закриват се мизерно платени работни места. Ако работниците са искали да работят, в момента със сигурност получават много повече на новата си работа.


"познавам поне 2 по-скоро дребна ръка предприемачи които изнесоха производства, защото сметката престана да им излиза при заплати около 800 лева."
Ако се го изнесли в прованса пак полза за средата. Балансира се.
В чужбина дребен предприемач дето се притеснява, че ще даде 100 евро повече на десетината си работника няма как да изнесе бизнес. В никоя чужбина, защото само самолетните му билети за първите посещения ще са по-скъпи. Отделно разходите по другите пера.
Това как дребни блъгарски предприемачи "изнасят бизнес, за да избягат от високата МРЗ у нас" по-скоро е умозрителна измислица и фантазия.
15 Октомври 2017 16:39
Абсурдно е да се говори за заплати 300 лв, при необходими минимални 550 за издръжка на живот на лице.
Това прилича на криминално деяние.

Става въпрос за времената когато МРЗ беше 360 или нещо подобно.
Тази мантра с колко може да се живее и с колко не е за литературни кръжоци по профсъюзна демагогия. В България в момента по официална статистика един зает дава добавена стойност около 1800 лв месечно. Средна заплата и осигуровки "от работодател" са 1250- 1300 лева, за разходите за работно място, печалба и инвестиции остава странната сума от около 500 лв на зает. Няма работни места за които единственият разход е заплатата. Сигурно има места, където още могат да се качват заплати, но като се спихне това което в момента мърда в строителството и по веригата му, истински безработните ще станат много стотици хиляди. Андрешко и тогава ще намери кой му е бил виновен и как не се е лъгал.
Високите доходи идват от повечко произведено като стойност. Това не става с директиви и постановления за вдигане на заплати а иска къртовски труд и усилия от цялото общество за много години... Това става като имаш широка база от реално образовани хора, а не деградиращо образование, като има много квалифицирани хора а не изчезваща квалификация, по-малко пречки за развитие на производство а не дълга верига чиновници с протегнати панички или просто подлагащи крак за удоволствие...
Сега в момента са се излели едни пари, като се отекат ако не сме готови за идващото картинката ще е зловеща. Тогава вече ще е истинската приказка с колко може да се живее.
15 Октомври 2017 17:15
В България в момента по официална статистика един зает дава добавена стойност около 1800 лв месечно.
сигурен ли си? я да видим нси:
БВП - ПРОИЗВОДСТВЕН МЕТОД - НАЦИОНАЛНО НИВО Текущи цени (Млн. левове)

Брутен вътрешен продукт 94 130

Натисни тук
СРЕДЕН СПИСЪЧЕН БРОЙ НА НАЕТИТЕ ЛИЦА ПО ТРУДОВО И СЛУЖЕБНО ПРАВООТНОШЕНИЕ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ И СЕКТОРИ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА

Общо 2 232 840

Натисни тук
та, като разделим 94 130 000 000 на 2 232 840 и после още на 12 -> 3 513.09 месечно. което е два пъти повече от твоето твърдение

всичките ти умозаключения след това неверното отиват у киреча
15 Октомври 2017 17:19
всичките ти умозаключения след това неверното отиват у киреча

заетите не са само тези по трудов договор и служебно правоотношение. За това къде са данните за добавена стойност - самостоятелно.
15 Октомври 2017 17:24
Високите доходи идват от повечко произведено като стойност. Това не става с директиви и постановления за вдигане на заплати а иска къртовски труд и усилия от цялото общество за много години...

Изцяло задължение на организаторите на бизнеса (мениджмънт/собственици) е да осигурят повече произведена стойност с наличните ресурси.
Вдигането на МРЗ принуждава изкуствено лениви мениджъри да се опитат да направят нещо за повишаването на произведената стойност или ги изхвърля от пазара.
Всъщност вече много голяма част от бизнеса от всички сфери изобщо не го интересува МРЗ, защото отдавна са над тези нива и си се развиват в конкурентна среда.
Вой се надава от потъващите, но този вой няма да ги спаси. Те просто трябва да приемат реалностите и се опитат да се адаптират.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД