:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 487
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Иракската армия изтласква кюрдите от Киркук

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Кюрдски духовник патрулира заедно с въоръжени бойци от пешмергата в центъра на Киркук в Северен Ирак.
Десетки кюрдски бойци са загинали, а други 27 души са ранени по време на сражения между пешмергата и иракските правителствени сили в провинция Киркук, съобщиха местните власти, цитирани от агенциите. Те посочват също, че десетки други кюрдски бойци са в неизвестност, след като иракската армия започна операция заради референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, който властите в Багдад обявиха за незаконен. "Силите ни продължават да напредват," се казва още в текста, който пояснява, че войските на Багдад са завзели обекти на Северната газова компания на Кюрдистан, рафинерия, индустриална зона южно от Киркук, военна база и летището към нея. В края на миналата седмица Багдад обвини Ербил, че в областта са разположени и "външни бойци", включително от забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Иракски Кюрдистан обаче отхвърля твърдението. От международната коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД), водена от САЩ, призоваха за избягване на ескалацията и диалог. Бойците пешмерга контролират голяма част от провинцията от 2014 г., когато иракските сили се изтеглиха оттам заради настъплението на ИД. Впоследствие кюрдите поеха контрола върху оспорвания регион, където има големи залежи на петрол.

СПОР

В основата на военната операция сега стои дългогодишен спор между кюрдите и Багдад за територии от сирийската до иранската граница. Те се намират южно от провинции Ербил, Сюлеймания и Дохук, които заедно образуват Иракски Кюрдистан, и покриват общо 37 000 кв. км. В тези спорни райони живеят около 2 млн. кюрди, араби и други етнически групи.

1114
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД