:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 413
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общински съветник се чуди къде потъна ревизията на "Софийска вода"

Измина почти една година, откакто КЕВР направи проверка в "Софийска вода" по искане на Столичната община, а резултати и реакции няма. Това обяви общинският съветник от "Политическа група 5" Симеон Славчев пред тв BIT. Той припомни, че през 2016 г. градската управа настоя водният регулатор да провери как концесионерът на столичната ВиК мрежа фактурира количества вода, какви загуби отчита, как формира разходите и цените си.

"Проверката трябваше да покаже дали поскъпването на водната услуга в София с 18% е обосновано", заяви Славчев. Той определи проблема с тарифите и с калкулирането на загубите по трасето като "много комплексен". "Трябва да се помисли за промяна в Закона за енергетиката, където са разписани правомощията на държавния регулатор, защото КЕВР и концесионерът си прехвърлят топката за растящите цени и всички ние като граждани плащаме за това", каза общинският съветник.

От КЕВР обявиха, че докладът с резултатите от проверката на "Софийска вода" е публикуван на сайта на регулатора още на 9 май, а след това е бил изпратен по официален ред и в кметството.



ПРОВЕРКАТА

Ревизията на КЕВР откри любопитни факти - през 2015 г. например ВиК операторът е работил по 929 договора с фирми за различни дейности. Това е с 30 контракта повече в сравнение с предходната 2014 г., когато те са били 899. При проверката на "Софийска вода" експертите на КЕВР са разгледали и конкретни договори с външни фирми, наети от концесионера. Част от тях са свързани с плащания за ремонт на сгради и машини, монтаж на водомери и др.
1117
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД