:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,546,732
Активни 94
Страници 10,268
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Каталунският кол

Бойко Ламбовски
L'Estaca на каталунски значело кол. Или стълб. Направи ми впечатление какво пеят каталунците в качество на протестен химн и какво излъчват на огромни екрани, когато се събират за манифестации по повод автономии и свободи. Пеят тъкмо това - въпросната "L'Estaca". Или пускат нейния създател и изпълнител - Луис Ляк, на запис. Ляк вече е възрастен, създал е и пял песента още по времето на Франко, макар тогава да било забранено. Той я пеел без думи, за да не го погне полицията.

Тази песен ме заинтригува още преди години, тъй като неин вариант беше послужил за химн и на полската "Солидарност"*, когато се бореше с комунистическия режим там. Аз я намерих на други езици и направих опит да я попреведа. Нека кажем, че в каталунската песен се пее за кол, около който хората са навързани като овце, а в полската - за стени, които пречат на свободата и т.н. Песента е хубава и вдъхновяваща и в двата варианта, има интрепретации на френски, английски, руски и още много езици. Младият бард Ляк я е написал през 1968 г. - година на бунтове и политически сътресения - нека споменем само Прага и Париж. А го вдъхновил да я напише някой си Нарцис Лянса - стар поборник срещу Франко, устат и непримирим дисидент (нека употребим този термин, макар семантично той да се поразми до двусмислени, дифузни параметри).

Та Ляк пее тази бойка и вдъхновяваща песен и днес, на запис макар, както и цяла Каталуния. В песента се говорят ей такива неща:Помня как с дядо Сизиф

бърборехме в ранен час.

А към града каруци

минаваха покрай нас.

- Дядо, в робство държат ни -

с верига, цяла в ръжда.

Ако не бутнем кола -

няма за нас свобода!- Я нека натиснем заедно,

тоя кол е изгнил!

И да го бутнем, бутнем,

щом всеки се е решил.

Ако се хванем всички,

ако се обединим,

кола ще бутнем, бутнем,

веригите ще свалим!Песента, както казахме, е бунтовна, а мелодията й е заразителна, Ляк я пее толкова вдъхновено (можете да го видите на някой от многобройните записи, например тук: https://www.youtube.com/watch?v=vNSKik-Tuv0), че "намагнитва" слушателя. Но аз се запитах нещо -за какво, аджеба, робство става дума?Какви вериги и колове - та Барселона и Каталуния са по-красиви, по-богати от повечето градове и провинции в Испания! Какво иго, за Бога?

Само преди два дни по-заможните части на Италия - Венето и Ломбардия, също гласуваха за разширяване на автономията. Което по същество си е заговор срещу централната власт в Рим. Тогава кое подклажда сепаратизма? Робството, безправието и ограбването на местното население от централната власт ли? Или други фактори - както не особено деликатно намекна френският президент Макрон, дори нещо като "егоизъм на богатите" - да запазят произведеното за себе си, а не да го делят с по-бедните, респективно "по-мързеливите" области? Спомних се една теория на покойния ни историк - професор Николай Генчев, който твърдеше, че не репресиите срещу населението са предизвикали масовостта на Априлското ни въстание през 1876 г., а порасналото самочувствие на българите. Генчев настояваше, че не случайно са въстанали някои от най-развитите селища в България - Копривщица, Батак, Панагюрище...Тоест, пожелали са самостоятелност тези, които вече са имали икономическо, културно, дори образователно самочувствие. Робът, неграмотният, парият не може да осъществи истинско въстание - той е негоден, защото му липсва самочувствие - беше тезата на професора. Тя влизаше в противоречие с официалната теория - за прогресивните бедняци и склонните към компромис и предателство "чорбаджии".

Както и да е. При задълбочаване на конфликта ще загуби Каталуния, ще загуби Испания, ще загуби ЕС. Проф. Михаил Константинов дори каза, че ако паднат жертви в Каталуния, то би означавало край на ЕС. Не вярвам в това. А някъде мярнах, че стандартът на живот в Каталуния е 107% от средноевропейския.

Та разумното е Мадрид и Барселона да се сговорят - тогава виртуалният кол на песента ще остане само веха в естетическите парадигми на иберйската история.Обаче това "Стига само хората да се сговореха"е любима фраза на Лев Толстой. Стига хората да се бяха сговорили, нямаше изобщо да се стигне до Октомври 1917 г. Не се сговориха. Стига хората да се бяха сговорили, нямаше половин Испания да се бие с другата половина преди 80 години, а половината свят да се бие с другата половина малко след това. Не се сговориха. Стига хората да се бяха сговорили, нямаше да има Брекзит, а по-силен ЕС. Стига хората да се бяха сговорили, нямаше да има Ирак и Сирия в развалини, Донецк и Луганск в неясно каква държавност, а каталунският кол да се мержелее по шотландско, апенинско, абхазко, кримско - къде ли не.

Всъщност колът първо беше клатен и изваден в Косово - извади го т. нар. "Международна общност" с почти стоматологичен перфекционизъм... Но инфекцията на несговора остана.

----

*На това ми обърна внимание журналистът Бойко Василев, водещ на "Панорама".

23
5558
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
23 Октомври 2017 20:13
шотландско, апенинско, абхазко, кримско

Тюрлю гювеч(е).
23 Октомври 2017 21:11
Не е първо Косово .Защо винаги забравяте Кипър !?
23 Октомври 2017 22:44
Провинциален тюрлюгювеч се е получил. Ама няма как инак, щом саморасли аграри като Николай Генчев и ПРОФ. по абсолютно всичко Михаил Константинов служат за ориентир. Учудвам се, че не е споменат и Тончо Жечев. Канонът на този тип писания го изисква. Интелектуалният напън на автора не се е получил, защото му липсва интелект. Жалко, защото песента наистина е хубава.
23 Октомври 2017 22:51
и кипър не е първи. за саарланд някой знае ли нещо?
23 Октомври 2017 23:19
****
24 Октомври 2017 00:23

Всъщност колът първо беше клатен и изваден в Косово
Не беше ли Словения?
24 Октомври 2017 10:13
"Спомних се една теория на покойния ни историк - професор Николай Генчев, който твърдеше, че не репресиите срещу населението са предизвикали масовостта на Априлското ни въстание през 1876 г., а порасналото самочувствие на българите.
Тоест, пожелали са самостоятелност тези, които вече са имали икономическо, културно, дори образователно самочувствие."

Почти същото ни обсняваше и другарката, пардон, госпожата, в часовете по история в гимназията през 1982 г. Интересно и обстоятелствено ни го обясни тогава, а беше и красива....ех!
24 Октомври 2017 10:18
Onzi, това за Саарланд е интересно, не го знаех, мерси. Обаче преди години май и баварците бяха нещо недоволни и искаха повече самостоятелност или бъркам.
24 Октомври 2017 10:38
любима фраза на Лев Толстой.

Не е лесно, щото и граф Толстой не е успял да се сговори с жена си. На една гара е умрял!
24 Октомври 2017 10:44
И населението на колониална Африка ли се е освободило с несговор, та отлива към поробителя си на север?
И в Чехословакия ли е ваден кол с несговор, или там - в сговор?Има едни гифчета в Мрежата, които показват как са се разкъсвали и обединявали области и региони в географска Европа на протежението на цялата ѝ история.
Кой би се заклел, че сегашното статукво е поставило край на разкъсванията и обединенията?
24 Октомври 2017 11:18

Не е първо Косово .Защо винаги забравяте Кипър !?

А не ви ли прави впечатление, че всички "проблемни" райони започват с буквата "К"?
24 Октомври 2017 11:22
Всъщност колът първо беше клатен и изваден в Косово - извади го т. нар. "Международна общност" с почти стоматологичен перфекционизъм..

В същност, уважаеми г-н Ламбовски, колът в Косово го "заби" друже Слобо. Надявам се , че не трябва да обяснявам пред историята на независимо Косово на интелигентен човек като Вас!
24 Октомври 2017 14:26
"Косово не е прецедент" обедини атлантици и путинисти. А сега чакам (най-после) обяснение по какво се отличават Косово от Крим и Каталуния. Верятно не само по общото "К".
24 Октомври 2017 14:35
И по отношение на всички споменати и намекнати кризи, драми и трагедии не личи никакво лично пристрастие към каузата на някоя от страните!
Забележително постижение! Написаното е плод само на недоумение за мотивите на човешките стремежи ...
Истински добрите творци отразяват света и събитията чрез собствените си вълнения, убеждения, илюзии и поражения. Останалите са, различни в ловкостта си, отражатели на чужди емоции и идеали.
24 Октомври 2017 14:39
Я да не забравяме за Якутия. Също има "к".
25 Октомври 2017 16:46
Я да не забравяме за Якутия. Също има "к".
Ми Украйна?-) Пирогов е точно от там, и е участвал като хирург в Кримската война. Но и тогава е имало - само руски губернии.

А ако Каталония се отдели от Испания, дали всички ще заживеят по-добре? Съмнявам се. Някои да, останалите- едва ли.
25 Октомври 2017 19:10
Н16
25 Окт 2017 16:46
ако Каталония се отдели от Испания, дали всички ще заживеят по-добре?
Нека проблемът свобода или салам да се решава от пряко заинтересованите (каталунците), А дали има решение по-добро за всички...?
25 Октомври 2017 19:13
Я да не забравяме за Якутия. Също има "к"
бе то и в съединените американски щати има
25 Октомври 2017 22:10
Нека проблемът свобода или салам да се решава от пряко заинтересованите (каталунците), А дали има решение по-добро за всички...?
Ако имат свои собствени, Въоръжени сили - то може и да имат право, да си изкажат мнението - и да защитят това свое решение. Ако нямат - ще трябва да слушат решението на "по-силния" в случая. Поне на мен така ми се струва. А приказките за "свобода на народите на самоопределение" - важат само до тогава, докато Европейския съд не е решил обратното.
25 Октомври 2017 22:38
Федя
24 Окт 2017 11:22
В същност, уважаеми г-н Ламбовски, колът в Косово го "заби" друже Слобо. Надявам се , че не трябва да обяснявам пред историята на независимо Косово на интелигентен човек като Вас!
За "независимо" Косово е обяснявал Симчо ..

Пада, значи, Мусолини в Италия и Косово - италиански протекторат до тогава - става със собствена администрация ..
Привържениците на независимоста се наричат "балисти" от името на организацията Бали Комбътар .. (замесена във военни престъпления срещу много българи )

Да се отвори тукана архива-да се чете ..
25 Октомври 2017 23:15
Бе айде аз да дам линк към архива:

http://www.segabg.com/replies.php?id=216635&v=4468305#id_4468305

Ето за балистите ...
... "1943 година Бали Комбътар за Косово се ръководи от военния министър Джафер Дева и Рифат Бериша. На основата на организацията през същата година се създава .. дивизия „Скендербег“. По това време Бали Комбътар провежда и Втората призренска лига.

Още в началото на 1942 година започва изтреблението или депортацията в Албания на етнически сърби от Косово. Местни албанци взимат инициативата в свой ръце и запалват над 30 000 къщи на сърби и черногорци . Голямо количество сърби и македонски българи са убити в Западна Македония, а Митровица, Дреница и Тетово стават важни центрове за Бали Комбътар.
Ръководител за Западна Македония е Джемаил Хасани.

С началото на немското отстъпление от Балканите в средата на 1944 година, Бали Комбътар търпят поражения и скоро Съюзническите армии настъпват в Косово и Албания. На 2 декември 1944 година останалите балисти от района на Дреница атакуват минния комплекс Трепца и други цели.
Около 2 000 балисти успяват да задържат настъплението на около 30 000 комунистически партизани. По същия начин действат балистите в Кичевско, Гостиварско и Тетовско, като частично задържат областта. След края на войната в Косово бавно и трудно се реинтегрира в рамките на Югославия. Това става напълно през 1947 година. Голяма част от заловените балисти са убивани без съд и присъда.

Действия в Черна гора и Прешево

Части от Черна гора и района на Санджак, с градовете Биело поле, Плевля, Тутин Плав, Гусинье, Розайе и Улкин, попадат в границите на Албания още през 1941 година. Голяма част от мюсюлманското население подкрепят новата албанска власт. Джамаил Коничанин, албански офицер от бошняшки произход от Тутин, създава Сандажшкия батальон с подкрепата на военния министър Джафер Дева. Акиф Блита, бивш майор ... "и още има - само да се сяда и да се чете!

eто и за 13-а дивизия ...

Натисни тук

Та писали сме, писали за Косово .. за манастирите примерно и кой български цар е бил ктитор ..

Седерастката паплач обаче - с това си е характерна- не си знае историята ..
26 Октомври 2017 00:28
sim4o25 Октомври 2017 23:15


И тъй като някой тук спомена Кипър, няма да е зле да разясните на несведущите тук и неговата история. Особено в часта за Цюрих-Лондонските споразумения, Гаранционният договор от 1960 г. и създаването на държавата на кипърските гърци и кипърските турци на острова с гаранти Великобритания, Гърция и Турция. И за изрично вписаното в договора тяхно право да се намесват, включително с военна сила, ако договореното устройство на Република Кипър бъде силово променено. Например, чрез преврат срещу законния президент архиепископ Макариос на гръцки офицери - крайни националисти, запленени от гръцката Мегали идея и решени да "воссоединят" Кипър към Гърция.
01 Ноември 2017 09:51
>>><<<
Имам опасенията, че в днешно време всички "национални освобождения" са замислени, за да бъдат яхнати по-късно от скрити в сянката политици, които пък са
дилафа в ръцете на още по на сянка алчни мънимейкъри...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД