:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евридика е скучаеща домакиня, а Орфей - самодеен музикант

Третата постановка на "Орфей в ада" в Музикалния театър пародира мита за музиканта и неговата любима
Евридика и Орфей
В събота и неделя в Музикалния театър бяха двете премиерни представления на оперетата "Орфей в ада" от Жак Офенбах. В най-новата трактовка на популярната творба Евридика е скучаеща домакиня, а Орфей - нереализиран самодеен музикант. Постановката е дело на млад и амбициозен екип. Режисьор е Явор Радованов, диригент Огнян Митонов, сценограф и автор на костюмите Ася Стоименова. В ролята на Евридика е Зорница Дамянова, солист на Музикалния театър, и дебютантките Илияна Генева и Теменужка Трифонова. Младите звезди на оперетата Денко Проданов, Александър Панайотов и Владимир Грудков показват таланта си в ролята на Орфей. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър.

Либретото на Васил Станилов, в съавторство с режисьора на спектакъла Явор Радованов, е наситено с комедийни обрати и свежи реплики, които кореспондират с нашата съвременност. В тяхната трактовка митът за музиканта и неговата любима е пародиран. Евридика е скучаеща домакиня с амбиции в сферата на изкуството. Тя е и единствен ценител на таланта на съпруга си Орфей - овчар и нереализиран самодеен музикант. Жена му се задушава в затънтената родопска провинция и мечтае за кариера във висшето общество. С тези си амбиции тя става лесна плячка за ухажванията на Хадес. Той й предлага работа в подземното царство - да стане балетмайстор на Адския дамски балет, прочут със своя танц "дяволски галоп", по-известен като кан-кан.

В крайна сметка се оказва, че митологията вече не е това, което беше, а пътят към ада е постлан с... амбиции. До този извод стига и самият Зевс. Повелителят на Олимп повежда всички богове в подземното царство. Там купонът е безспирен, лее се шампанско и всички са завладени от дяволския ритъм на кан-кана.

Изборът на тази оперета за първа премиера през юбилейния сезон, в който Музикалният театър чества 100 години от професионалното начало на оперетата в България, не е случаен. Според теоретиците на жанра именно с премиерата на "Орфей в ада" през октомври 1858 г. в Париж Офенбах поставя началото на оперетата, а първата й постановка издържа 288 поредни представления.

Името на Офенбах освен като основоположник на оперетния жанр се свързва и с най-известната до днес музика за кан-кан, получила своята официална премиера за първи път точно в "Орфей в ада".

Макар че е едно от най-популярните и често поставяни заглавия в световните театри, у нас оперетата на Офенбах има само две премиери - през 50-те и в края на 70-те години в Музикалния театър. Във втората играят звездите на оперетата - Лиляна Кошлукова, Тодор Пинтев, Лиляна Кисьова, Видин Даскалов. Този спектакъл е под палката на диригента Росица Баталова
СНИМКИ: Музикален театър
Кан-кан начело със Зевс.
861
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД