:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 561
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

74% от общините ще получат европари за субсидирани работници

74 на сто от общините у нас - тези, в които безработицата е по-висока от средната за страната, догодина ще получат европари за субсидирана заетост. Това ще се случи по започналата пилотно тази есен програма "Работа" в 14 общини с много висока безработица от Северозапада. Тази година обаче програмата се финансира от държавния бюджет - с 2 млн. лв. бяха наети около 1000 души. "От 2018 г. програма "Работа" ще се прилага в 196 общини, в които безработицата е над средната за България. Финансирането й ще е със средства от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", обясни зам.-министърът Зорница Русинова. Все още не е ясно колко средства ще бъдат отпуснати за догодина, нито за колко хора ще стигнат те.

При приемането на новата програма за субсидирана заетост тази година от социалното министерство обясниха, че идеята е тя да бъде разширена, ако е успешна. При кандидатстването на работодателите от Северозапада, в които безработицата е между 30 и 60 на сто, стана ясно, че от субсидираните места ще се възползват основно местните власти, а много малко от местата са поискани от работодатели от реалния сектор. Това пък означава, че след приключване на субсидираната заетост тези хора най-вероятно пак ще останат без работа.

Програма "Работа" е записана и в управленската програма на правителството. Основната й цел е повишаване на заетостта и на трудовите умения на безработни лица в неравностойно положение на пазара на труда - продължително безработни, безработни на социално подпомагане, с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация, икономически, неактивни и обезкуражени. В програмата пише, че пари ще се дават допълнително за общини с безработица, два пъти по-висока от средната. А целта е да се осигури заетост на 7000 безработни и обучение на 2100 души. Не са посочени необходимите средства, нито че те ще дойдат не от националния бюджет, а от еврофондовете.

ПЛАН

В бюджета за 2018 г. за поредна година по националния план за заетост са предвидени 73 млн. лв. А минималната заплата се увеличава на 510 лв., което означава, че още по-малко хора ще бъдат наети с държавни пари. Планът не е публикуван още.
963
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД