:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,546,588
Активни 90
Страници 10,124
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Драги будителю

Бойко Ламбовски
Чета от време на време разни исторически четива от стари летописци и преки свидетели на драматични събития - и направих две открития за себе си. Ще ги споделя, още повече че второто ми е нужно за един отговор до симпатичен, макар пообъркан сънародник.

Ето първото: гледам какви несгоди и трагедии са преживявали арменци, индианци, евреи, индуси, камбоджанци, гърци, да не говорим за нас - българите, по време на войни и нашествия. Всъщност едва ли има народ и племе по света, непреживели подобни неща. Навсякъде тези неприятни и трагични събития вървят в историята с нещо като идеологическо алиби - става дума я за сблъсък на религии, я за имперски завоевателни амбиции, я за обикновен патриотизъм и борба за свобода, я - най-често - за всичко това накуп, добре омесено. Но когато се запознаваш със свидетелствата на хората, например на майката на Вазов, баба Съба Вазова, или, да речем, на Джон Ексвемелин - за битките на английски корсари с испански заселници по Карибите, то откриваш едни настойчиви подробности - за овце и крави, за изнудванес нож на гърлото - къде са парите?Тоест на фона на пожарите и смъртта вървят детайли - за жълтички, пиастри и други такива... С които едни спасяват кожата, а други си губят живота. Вървят уточнения за едни каруци и сандъци, с които, каквато и да е била причината за кръвопролитието, победителите карат в лагера или у дома си каквото са отнели от дома на победения. За грабеж и мрачна далавера става дума, най-често силно улеснени от проливането на кръв или възможността за това. И отвъд оставащия в историята мотив - за Бог, за чест и слава, за правда и свобода - реалната картинка някак излиза ей тъй - някой влачи чужда коза, пребърква чужди скринове, тършува в чужда кесия... Със забележително постоянство е това последното.

Сега второто. Нападенията на нашественици върху селища и територии най-често са за ценности, както вече казахме. Ценности като земя, добитък, злато... Но прави впечатление как лидерите на нашественика се дразнят, ако нападнатото население избяга някъде и се укрие. При това не защото така отпада възможността то да бъде продадено в робство - или поне не само това. Въпросното население също се оказва сериозна ценност. Особено ако е работливо. Вождовете пращат потери да го търсят, гонят, завръщат, дори да го успокояват. Защо се оказва такава ценност това население, което хем не е "от своите", тоест - потенциален източник на бунтове е? Защото произвежда, ще каже някой. И ще е прав. Още по-важната причина обаче е - защото увеличава властта. Властта като хиперценност. Тя също се брои подобно жълтиците, но се брои най-вече в глави население.

Днес в епохата на транснационалната индустриализация и технологичната революция, които изживява светът, нещата изглеждат променени. Никой не може да каже, че кралят на Испания тръпне да не изгуби шавлива Каталуния, защото ще му се разклати короната - просто защото властта на Иберийския полуостров отдавна не е в короната на краля. Както на други места по света не е по троновете, на които е била. Това не значи обаче, че властта не е висша ценност и днес, мотивираща човешката активност и структурираща социумите по подобие на силно усложнено, но все пак стадо от висши примати.

И сега преминавам към отговора на писмото на младия г-н Z, да го наречем, който ми писа за патриотизма, за България и за своите възторзи и разочарования в тази връзка.Уважаеми млади г-н Z,очевидно начел сте се с книги за прабългарското величие. Създадени от ентусиазирани, но неподплатили трудовете си с широк доказателствен материал списователи - вероятно поради липса на време да издирват такъв и поради скучността на подобно занимание спрямо Историческата Мисия, която мислят, че осъществяват. Та Вие ми пишете за нашето племе - как тръгнало от Хималаите като буен прилив, как оседнало на територията на днешна България и широките й околности, макар преди това да се разселило не само из Средна Азия и Волжките степи. Как навсякъде преуспявало и процъфтявало, как и до днес живее не само в днешна Украйна и Молдавия, ами и в Италия, Унгария, Франция и на Иберийския полуостров - под формата на баски и каталунци... Вие ми пишете също така, че няма по-хубави на света от българските песни, по-мъдри от българските мъдреци, по-силни от българските спортисти и по-страшни от българските воини. И че дори източниците на космическа енергия по нашите земи са най-могъщите на света, а нашите билки и нашите светилища са най-целебните... Но че има много предатели и отстъпници по върховете на племето ни, затова днес не сме най-велики между великите. И че един ден ще си понесат заслуженото...

Драги господине, с риск да вляза във Вашия списък с отстъпници, ще кажа, че хабите енергията си. Ще сте по-полезен за България, ако се дообразовате, ако се грижите за близките си и работите усилено това, което харесвате. Прекрасно е да се гордеете, че сте българин, и да си пазите родовата памет, но повярвайте - светът е пълен с хора с противоположни интереси. Те ги крият зад параван с национална, религиозна, класова или каквато щете бродерия, но зад паравана пак е същото - влачене на чужда коза или кесия.

Наивността Ви пречи да видите това. Находчиви властолюбци използват тази наивност в своя изгода, за да получат доверието им. Дори само с българи да беше пълен светът, пак щеше да е така - различни лагери и интереси, Затуй по-добре бъдете певец, спортист или просто акуратен работник - ще е по-велик принос към България, отколкото да сте велик патриот, некадърен за нищо друго.
12
5612
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
30 Октомври 2017 21:09
Г-н Ламбовски, май ще пообидите г-да "патриотите" в Парламента
30 Октомври 2017 21:13
... велик патриот, некадърен за нищо друго ...

30 Октомври 2017 21:21
30 Октомври 2017 21:28
Бою, сполай ти, че спомена баба Съба Вазова! Отколе мечтая да я препечатаме във вестника. Но май и цял брой няма да стигне? Как мислиш? Или на откъси във фолио.

(снимка: натиснете тук)

Велика съпруга, майка и преди всичко - БЪЛГАРКА.

/Между нас и сървъра да си остане - в ролята на свекърва май била лютичка. Както що си требе./
31 Октомври 2017 10:25
/Между нас и сървъра да си остане - в ролята на свекърва май била лютичка. Както що си требе./

Не точно. Била е лютичка към Атина Болярска, която е недолюбвала вероятно по причина, че последната е била доста повърхностна любителка на светския живот.
С другата си снаха художничката Елисавета Консулова-Вазова (съпруга на Борис Вазов) е поддържала отлични отношения. Даже е приела и снаха й, омъжена и с две деца да специализира в Мюнхен за две години.
Въпреки резервите ми към Блиц, има една хубава статия по въпроса:
https://www.blitz.bg/article/34243
31 Октомври 2017 10:36
Кой уседнал, кой отседнал... Май е добре някой да си купи речник, преди да реши да пише, но не знам кой.
31 Октомври 2017 10:45
Не точно. Била е лютичка към Атина Болярска, която е недолюбвала вероятно по причина, че последната е била доста повърхностна любителка на светския живот.
С другата си снаха художничката Елисавета Консулова-Вазова (съпруга на Борис Вазов) е поддържала отлични отношения.


Мерси, Пати!
31 Октомври 2017 12:21
Как навсякъде преуспявало и процъфтявало, как и до днес живее не само в днешна Украйна и Молдавия, ами и в Италия, Унгария, Франция и на Иберийския полуостров - под формата на баски и каталунци...
туй г-н Z ще дае наш Щурчо, той ги къдри едни такива.
31 Октомври 2017 13:52
Находчиви властолюбци използват тази наивност в своя изгода, за да получат доверието им.


Хе, хе, я се загледайте в рекламите докато чакате метрото или си пуснете телевизора...
31 Октомври 2017 14:53
Пълна глупост е написал Г-н Ламбовски.
31 Октомври 2017 21:43
неподплатили трудовете си с широк доказателствен материал списователи

Трудовете вероятно са били бродирани шлифери, а платът не е стигнал за подплатата им.
01 Ноември 2017 16:22
Драги Бойко, а какво общо имаше "драгия ти будител", да не кажа друго!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД