:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Четири български премиери на "Киномания"

Над 50 филма ще бъдат показани в 31-вото издание на фестивала
Снимка: архив на продукцията
"Да живее България" на Адела Пеева ще има премиера на "Киномания".
Въпреки разкопките в чест на Председателството, които превръщат посещението на културно събитие в НДК в истински екстремен спорт, "Киномания" ще има за 31-ви път. Тя ще събере почитателите на десетата муза между 16 и 30 ноември. Сред 50-те селектирани продукции са дългоочаквани премиерни заглавия, филми, селектирани и наградени на едни от най-престижните фестивали по света, както и нови български заглавия от игралното, документалното и детското кино. За пръв път могат да се купуват билети не само от касите на НДК, но и онлайн на сайта на Двореца на културата.

Откриването е с "Безкрайната градина", кинодебют на изявения театрален режисьор Галин Стоев и драматурга Яна Борисова. "Това е забележителен български филм, който за нас е много важен не само защото е прекрасен, а защото се занимава с душевността на София - една безкрайна тема. Нашият град не е най-големият в Европа, но е един от най-културните, с много тайни кътчета, с много магия в него", похвали се заместник-кметът по културата Тодор Чобанов. "Киномания" традиционно се подкрепя от програма "Култура" на Столичната община.

Друго българско предложение в програмата е "Лили Рибката". Пълнометражните детски филми в новото българско кино се броят на пръсти. Сегашният смел опит е на режисьора Ясен Григоров, с участието на Татяна Лолова. "Ние много държим филмът да не се нарича детски, а семеен, за да могат родителите и роднините на децата да посетят прекрасните прожекции, които ги очакват, гледайки този филм, в който аз участвам. Българското кино е в луд възход, на мен ми стана лошо от възторг и ми е мъчно, че майка ми избърза да ме роди толкова отдавна, а не започвам актьорската си кариера сега, за да мога да се влея в тази прекрасна вълна", заяви Лолова на представянето.

На 21 ноември в кино "Люмиер" ще бъде показан "Кораб в стая" на режисьора Любомир Младенов, който в момента участва в конкурсната програма на кинофестивала в Токио. А на 24-ти "Киномания" ще приюти премиерата на дългоочаквания нов документален филм на Адела Пеева "Да живее България" - посветен на раждането на национализма и проблемите, които стоят зад това.

Традиционният Фестивал на френското кино в рамките на "Киномания", който се организира с подкрепата на Френския институт, започва на 17-и с "Прекратяване на огъня". В селекцията са й филми за култови фигури от френската култура като Гоген, Роден и Далида. Едно от специалните събития е кино-концертът "Лодката на влюбените". Спектакълът е по филм от 1924 г. на Жан Епщайн - френски класик, който е бил и секретар на братя Люмиер, а впоследствие става един от най-големите експресионисти на френското кино. Филмът е озвучен на живо от трима световноизвестни музиканти и от хор "Големите български гласове".
Снимка: Агитпроп
Кадър от "Безкрайната градина" на Галин Стоев.
919
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД