:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,519,261
Активни 86
Страници 2,777
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

100 години та-та-та

Бойко Ламбовски
Сигурно съм бил десетинагодишен, когато декламирах изразително на училищно тържество по повод 7 ноември стихче, което помня до днес:

Работник тащит пулемет,

сейчас он вступит в бой.

Висит плакат: "Долой господ,

помещиков долой!"

Руският ми бе слаб, но бях научил що е "пулемьот" и картинката ме кефеше - представях си как някакъв разсърден, но справедлив чичо влачи картечница, с която ще стреля по лошите - та-та-та-та! А "долой господ", не знаeйки още падежите, си го превеждах като "долу Господ", а не "долу господарите"... Не че ми пукаше, загдето катурват и господ* - изглеждаше ми той също да е от лошите. Поне така ни учеха от детската градина, та до казармата и след това.

Много по-късно проверих, че стихотворението се казва "В музея на Ленин" и е от автора на съветския химн Сергей Михалков. А тържеството беше по повод годишнина от ВОСР - Великата октомврийска социалистическа революция - така се наричаше това знаково събитие тогава. Лека-полека, след 12-13-годишна възраст, взех да усещам, че когато за нещо се говори официално еднопосочно - само хубаво или само лошо, със сигурност говорещите лъжат. И се понаучих да идентифицирам пропагандата, леко така да я завръщам настрани от съзнанието си - тя си тече на една страна - по лозунги, списания, радио и телевизия, а аз - на кестерме, по мое си русло. Разбира се, на геройски жестове не отивах - като огромната част от хората. Впрочем мислех като огромната част от българите - ни се срамувам, ни се гордея с това. Животът е важен и единствен; тъкмо толкова важен и единствен за някой севернокореец Сун, да речем, който лови риба или се труди за тъпанарския режим на Ким Чен Ун, колкото за юпито от Уолстрийт, което се пъне да надбяга конкуренцията по знаци в банковата си сметка.

Та в съзнанието ми ВОСР остананещо противоречиво, но не единствено като злоС истинско неприемане на революцията, с тотално отричане на Ленин, социализма и комунизма се сблъсках в Москва, където заминах да следвам. Това стана в началото на 80-те на миналия век. Бях в началото дори смутен от твърдата позиция на новите ми приятели - интелигентни московски младежи. Те наричаха болшевиките "бандити", а Ленин - престъпник. При това с несрещана от мен в България категоричност. Спорих с тях, че и царизмът не е стока, че идеалът за равенство е неизтребим и че - в крайна сметка (те всички бяха доста вярващи), след като "всяка власт е от Бога", то Богу очевидно е било угодно в някакъв момент да даде власт и на болшевиките... Защо - Той си знае. Не ги убедих, и те мене не.

Сега, когато тоталното пропагандно възвеличаване на революцията от 1917 г., или "болшевишкия преврат", както го наричаме вече, компенсаторно се смени с тотално отричане, това пак ми звучи като та-та-та. Сегашната теза, че шайка бандити почти случайно са заграбили властта в огромната страна за ужас и беда на цялото човечество, ми е по детски схематична. Защото тази полуфабрикатна теза предполага: светът априори върви към приказно добруване и всеобщо братство. И само от време на време идва по някой лош вълк - хищен Владко или зъбат Адолфчо - да излапа добрите прасенца.

Светът обаче много преди Маркс винаги е бил място, където властта е по-висша цел от религиозната добродетел, а чуждата ценност - законна плячка на победителя. Още преди ВОСР светът се видя в огледалото на най-голямата война, съществувала дотогава, и се шашардиса от лика си -до степен на имперски разпад, а и на социален тук-тамДа, октомври 1917 година донесе на Русия гражданска война, а на света - стрес и политическа динамика, непредсказуеми един век по-рано. Но светът е винаги червив от революции (Франция, Индия, Китай, Куба) и граждански войни (САЩ, Испания, Латинска Америка). Светът често не следва логиката на разума и всеобщото човеколюбие. За мен особен индикатор за дисонанс е, когато име на вожд стане изключително значимо. Да речем, като в този цитат от Доналд Рейфилд, издал наскоро книгата "Сталин и помагачите му". Рейфилд пише: "Сталин, развивайки ленинската политика и чрез това разрушавайки обществената, юридическата и икономическата структура на Русия, направи от революционния социализъм пуста рамка на собствения си фашизъм. По същество той бе също толкова комунист, колкото папа Борджия беше християнин". Виждате колко имена тука - Ленин, Сталин, Борджия - все индикация за прекаленост.

Винаги съм предпочитал анонимниците - някак по-честни са към историята, без та-та-та. Наскоро попаднах на един такъв постинг от съвременен немец, който пише за Втората световна с лек хумор: "Дядо ми Хюго също отишъл на война, за да спечели за Хитлер руска земя. Обаче, като видял, че в Русия е прекалено студено и прекалено широко, освен това пълно с руснаци, използвал едно раняване и офейкал, та се крил в Полша, докато войната свърши".

---

"Долу Бог" имаме и в нашата класика - поемата "Септември" от Гео Милев. Всъщност "Без Бог, без господар" е лозунг на международния анархизъм.
21
5093
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
06 Ноември 2017 20:17
Харесва ми! Без клишета.
06 Ноември 2017 20:42
Истината за ВОСР:
Ноември 1922, събират се членовете на политбюро на болшевишката партия да заседават по неотложните въпроси на държавното развитие. Заседанието се проточило и решили да пийнат по чашка, две водка та да тръгнат обсъжданията по-добре. Започнал Бухарин да налива и когато стигнал до Ленин, той сложил длан на чашката и казал:
- На мен и Лев Давидович (Троцки) не сипвайте, че през октомври 1917 пак така веднъж се напихме, после съм се катерил на някакви столове и такива глупости съм приказвал, че и до ден днешен не можем да се оправим.
06 Ноември 2017 20:48
Не че ми пукаше, загдето катурват и господ* - изглеждаше ми той също да е от лошите.

Господ е ено от най-изтъкнатите божества напоследък.
06 Ноември 2017 20:59
Успяваме ние - Централните сили , преди 100 години !

Изваждаме от войната един от най-страховитите ни противници-Русия .. да, ама не умеем да използваме успеха си!

Веднага след провала на руско-румънското Фокшанско настъпление юни 1917 , е трябвало да прехвърлим основните сили на Трета армия на ген.Тошев ..

Все пак- 7 ноември - добър ден за България .. през този ден побеждаваме на Сливница.. през този ден, благодарение на действията и на съюзниците ни - нанасяме удар по неприятеля, воюващ с нас .. именно благодарение на 7 ноември - се достига до Българския триумф при Брест-Литовск ... подписваме победен мир!


06 Ноември 2017 21:03
*
06 Ноември 2017 21:11
*
06 Ноември 2017 21:13
06 Ноември 2017 21:15
Рекидж .. не съм те питал, уважаемий, какво е твоето мнение и ми са безразличнзлобните непредизвикани опити за тъпа идиотска обида..

Пък ми е и странно, как субект, чието поведение мн. наподобява ей това описано в Литературата :
Здрасти — рече жизнерадостно и още докато го казваше, започна да брои пръстите на ръката си, а по брадичката му потекоха лиги.

би могъл да дава мнения, за нечия чужда интелигентност?

Иначе- коректно е да се опитам да ти обясно ..

БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ през времето 1917, вкл. и на 7 ноември СА ВОЮВАЛИ .. всеки ден, са умирали български мъже всеки ден се е ляла кръв ..

Благодарение на определени немски действия - предизвикващи размирици в тила на един от противниците ни - на един от фронтовете ни, този на Трета армия ..е настъпило затишие ..

Прадядо ми е бил баш там, и може би баш 7 ноември, и събитията в Русия са му спасили живота ..

Та това е моята БЪЛГАРСКА позиция .. и за това смятам , че 7 ноември 1917 е положително, за България събитие ...и освен това си мисля, че на Идиотщината и Простотия - това им е хубаво - че много трудно се крият .. колкото и човек да е злобен - все му личи, че е и тъп ..

Поздрави

не го четох цялото, но от първите два реда останах с усещането, че не смяташ да ми обръщаш внимание. Нацитата не бехте ли некви лаконични типове?
06 Ноември 2017 21:18
*
06 Ноември 2017 21:45
Излагаетесь !...
Бойко /Ламбовски/
06 Ноември 2017 22:19
За какво е писано всичко това и каkво е отношението на автора към това, което описва - неизвестно.
"Тъпнанрският" режим на КИМ... (без kоментар)
След това ту-тук, ту-там , и аз не знам къде съм .

Както в повечето от случаите.
06 Ноември 2017 22:44
ту-тук, ту-там … Както в повечето от случаите
Ми така хем се изпълнява планът по обем написано, хем небрежната разпокъсаност внушава интелектуалност.
06 Ноември 2017 23:34

Здрасти — рече жизнерадостно и още докато го казваше, започна да брои пръстите на ръката си, а по брадичката му потекоха лиги.


Твърде нечестно цитат от прекрасния Клифърд Саймак да бъде ползван за оскърбления. Неуважително към автора.

07 Ноември 2017 00:10
Лека-полека, след 12-13-годишна възраст, взех да усещам, че когато за нещо се говори официално еднопосочно - само хубаво или само лошо, със сигурност говорещите лъжат.

07 Ноември 2017 02:20
След това ту-тук, ту-там , и аз не знам къде съм .


Това е точната оценка на статията
07 Ноември 2017 08:10
рволюционe нпривeт на цялото прогрeсивно човeчeство по случай 100 години от вeликата октомврижска социалистичeска рeволюция с пожeланиe по скоро да сe присъeдинят към мeждународната дeмократична общност.
07 Ноември 2017 09:30
america133200207 Ноември 2017 08:10

Социалистическата революция чука в САЩ.
07 Ноември 2017 10:17
Само да напомня:
1861 - премахване на крепостното право в Русия
1863 - премахване на робството в САЩ

Психологически феномен - фокусиране към числата. Ами ако се беше наложила друга бройна система? Имаше навремето един филм на Бертолучи - ХХ век.
Времето се измерва в човешки поколения. За един век се сменят 3-4 поколения. Не се чак толкова много.
07 Ноември 2017 17:15
създали ваксина срeщу инфаркт току-що. къдe?
07 Ноември 2017 23:45
Не знам къде, но, докато разбереш, не се вълнувай прекалено. И не забравяй да дишаш дълбоко...
09 Ноември 2017 16:01
По швейцарските и френски канали имаше любопитни репортажи за Ленин от Цюрих и от родното му място...

Нещо ми се върти из главата и някаква оценка, че това било безкръвна революция с 2 (две) жертви.Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД