:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 579
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Дишай!

Пешеходна пътека от фини прахови частици.
Един ден Джон Ленън се разхождал някъде и видял стълба. Що пък да не се кача, си рекъл старият Джон, който тогава изобщо не бил стар, покатерил се и на върха на стълбата намерил бележка, на която нещо пишело. Джон си бил строшил очилата, затова слязъл и попитал някаква гарга рошава какво пише на тая хартийка, а гаргата му рекла:

- Дишай!

Ей така се запознал с Йоко Оно, която по-късно разказала играта на "Бийтълс".

Но това няма нищо общо с онова, което се случва по улиците ни - това, София, взе да се превръща в малко Токио - разхождаш се някъде и виждаш не стълба, а човек с хирургическа маска през муцуната. Пък това е забранено по закон - не може да се разхождаш със закрита физиономия, може пък да си терорист!

Но гражданството затова е гражданство, за да проявява гражданско неподчинение и не спазва законите под предлог, че не му се хваща грип.

А по-начетените обясняват нещо за фините прахови частици.

Честно казано, като прочетох за тия частици, веднага си отворих прозорците. Хората пари дават, за да се наподсмърчат с фини прахови частици, разделени на линийки, а тук - направо безплатно! Гювеч с фини прахови, да знаете!

Отвън влезе студеното, затова бутнах прозореца и се зазяпах към тротоара - да видя как се отразява дишането на народонаселението.

Двама вече се биеха до контейнера, явно частиците не им понасяха. Като не им понасят - да не дишат! И без това се биеха за нищо - за някакъв изхвърлен кашон. Може би това е скрит ефект от дишането на частиците - у нас нищо не се изхвърля, без около него да не стане тупаник. Изхвърлят кашон - клошарите се бият се за него, изхвърлят боклук - три фирми се сбиват пред общината коя да го прибере, изхвърлят министър - шест партии се гепват за яките и си късат копчетата, за да се разберат кой точно го е изхвърлил и така ли е трябвало да бъде изхвърлен или иначе.

Целокупното гражданство в лицето на две баби и три внучета дишаше съсредоточено край схватката и броеше точките.

Това, фините прахови, не прощават никому.

Забърсах за всеки случай масата и пуснах телевизора - през него поне прах и боклуци не могат да проникнат. Освен в преносния смисъл, разбира се.

Някакъв, очевидно, надишал се до насита, ми обясняваше как доходите ми растяли пред очите ми. Погледнах си доходите - спяха под захарницата, без да помръдват. Отворих прозореца, подишах малко, затворих, погледнах пак - не нарастват, нихната! Очевидно на нашата улица фините прахови са в по-ниска концентрация.

На съседния канал двама се караха - единият искаше да демонтира другия, другият - да го изчегърта. Предположих обосновано, че тия отдавна дишат фини прахови - иначе щяха да знаят, че вече не се казва "изчегърта", а "изтърка". Сума ти народ изтърква разни работи и според някои печели милиони - явно и тук ставаше дума за нещо такова, само че по някаква причина тия ги беше срам да си го рекат. Пък - няма лошо - ако се вярва на спечелилите, чувството е невероятно!

Докато превключа на третия, се прибра малкият и рече, че са им дали домашно - да напишат есе какви искат да станат, като пораснат. Пък той нямал никаква идея. Искал само да си диша и никой за нищо да не го дири.

Аз също нямам никаква идея какво може да стане от тоя хаймана, дето го водят пълен отличник, но не знае колко е шест по осем и бърка Будапеща с Букурещ.

- Ела тука, сине майчин - рекох и му отворих прозореца. - Дишай! Дишай фини прахови частици - все някаква идея за живота ти ще ти влезе в главата!

Той ме погледна снизходително и рече:

- Тате, аз си нося...

Има все пак някакво бъдеще в младото поколение - не разчита на държавния гювеч от безплатни фини прахови, намира си ги само!
1382
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД