:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 148
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управници се "звезделеят” в НАТФИЗ

Постановка на Здравко Митков е сред заглавията, с които академията чества 60-годишния си юбилей
Снимки: Андон Костов
Почитател на Есхил, Нерон намира, че драмата е модел на живота.
Премиера: "Антихрист суперзвезда"

Участват: Антоан Петров, Славена Ангелова и други



Дни след премиерата на новата постановка на Здравко Митков "Прощална вечеря", състояла се в Сатиричния театър, възпитаниците му от IV курс представиха в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" неговата версия на "Антихрист суперзвезда" от Миклош Хубай.

От началото на театралния сезон пред почитателите на Мелпомена за втори път се възправя от сцената властникът тиранин, дотолкова самозабравил се, че да смята себе си за бог. Става дума за Калигула от едноименния спектакъл, който Диана Добрева реализира в Народния театър. В настоящото представление пък в лицето на Нерон пред зрителите дефилира самото въплъщение на деспотизма. И то в екстравагантно съчетание с нарцисизъм, нелепа сантименталност и постоянно преследващо го чувство на страх. Оригинално е режисьорското решение в ролята да се редуват различни актьори. Така се постига внушението за мултиплицирането на императора. Както гласи една от репликите, той пада от власт и умира само за да се възкачи отново на трона и да възкръсне. Това е в полза и на ярко изразената театралност, характерна за пиесата. Нерон се изживява като артист, който според собственото си признание иска да развлича, а не да управлява народа. Сформирал си е и "трупа", включваща хората от най-близкото му обкръжение, между които личният му съветник - философът Сенека. Същите, с чието участие разиграва извършените или планирани от него убийства - и които впоследствие сами падат жертва. Освен че достойно се борят със задачата да влизат от образ в образ, младите актьори показват и кукловодски умения (в ролите са Антоан Петров, Атанас Апостолов, Елица Костова, Мирела Карабанчева и други).

Тематично решена в червено и черно, тази трагикомедия за тиранията напомня с темпоритъма си на политическо кабаре, изтъкано от остроумни диалози.

Спектакълът е всъщност част от поредицата постановки, с които академията отбелязва 60 години от основаването на Учебен драматичен театър. В нейната история са вписани близо 600 премиери и 75 години държавно театрално образование. От сегашното ръководство не без гордост припомнят, че специално построената сграда, която през 1955 г. Министерството на просветата предоставя на Висшия институт за театрално изкуство "Кръстьо Сарафов", разполага със зала с 440 амфитеатрално разположени места и три сцени. Специфичната архитектура благоприятства най-разнообразни и сложни постановъчни решения.

Посветени на юбилея са още пиесите "За любовта и други демони", "Бай Балчо споменува", "Ориент експрес" и "Януари".

"Антихрист суперзвезда" се играе отново на 22 и 30 ноември.



 ---
891
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД