:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Небичайните заподозрени причини за главоболие

Сред тях са обезболяващите, шоколадът и неудобните обувки
Главоболието без съмнение е най-честото здравословно оплакване у хората. То обаче може да се дължи на какви ли не причини - сериозни или не толкова. Според изчисленията само в 5% от случаите главоболието е признак за някакво заболяване. В останалите, най-общо казано, сме си виновни самите ние.



Обезболяващите



Парадоксално, но факт - колкото повече обезболяващи приемате, толкова по-висок е рискът те да предизвикат нови пристъпи на главоболие. В организма има механизми, които в отговор на болката изработват ендорфини и енкефалини - наши собствени "аналгетици". Лекарствата, при тяхното редовното и често неоправдано приемане, потискат структурите срещу болката и главоболието възниква на празното място.



Лекарствата за сърце и противозачатъчните таблетки



- кардиологичните препарати - нитроглицерин, верапамил, изосорбид и техните производни.

- хормоналните - кортикостероиди и естрогени, които влизат в състава на противозачатъчните средства и препаратите за хормонозаместващата терапия по време на климакса.

- понижаващите артериалното налягане - каптоприл, метопролол, нифедипин

- нестероидни противовъзпалителни препарати - диклофенак, ибупрофен, индометацин.



Любовните ласки



Може да звучи невероятно, но при някои хора пристъпът на главоболие започва именно при правенето на секс, и то най-често именно в момента на кулминацията. Специалистите наричат този проблем "оргазмено главоболие". Мъжете страдат от него 3 пъти по-често в сравнение с жените.

Причината за това главоболие се крие в повишеното налягане и ранната атеросклероза на съдовете на главния мозък. По време на половия акт налягането се повишава, съдовете се разширяват, пулсът се учестява и кръвта нахлува към главата.

Ако изпитвате често главоболие "от любов", потърсете съдействие от невролог или проверете съдовете на главния мозък.



Храната



Най-"злостните провокатори" на работохолика са кафето и шоколадът. И ако привикналият организъм не получи навреме поредната порция, започва да напомня чрез пристъп на главоболие. Много хора реагират с пулсиращо главоболие на т.нар. биогенни амини, които се съдържат в оцета, горчицата, майонезата, пушеното свинско месо, целината, соята, ананаса, авокадото и сливите.

Често главоболието е провокирано от хранителната добавка натриев глутамат. Той се добавя за подобряване на вкуса, например в кубчетата бульон, разтворимите супи и комплексните подправки. Някои хора, които са склонни към хранителни алергии, страдат от главоболие, когато консумират колбаси. Варените салами и кренвиршите съдържат нитрит, който им придава приятния розов цвят. При чувствителните хора обаче нитритът може да предизвика силна пулсираща болка в слепоочието.



Нервите



Понякога главоболието може да бъде резултат от психоемоционален срив. Тогава болките се наричат психогенни. От тях страдат най-вече тревожните и мнителните хора, хипохондриците и холериците. Около 70% от тези пациенти са жени. При 68% от хората с психогенни болки пристъпът започва в средата или в края на работния ден. При 19% пък болката възниква още сутринта и не преминава без приемането на аналгетик.

Като правило това "нервно" главоболие се усеща ту в тила, ту в слепоочието, ту някъде вътре в главата. Повишава се раздразнителността и умората. Болните се оплакват от общ "дискомфорт в главата", който пречи на концентрацията и създава усещане за тревожност.



Любимата работа



Рядко се замисляме в какви условия работим. На работното място е почистено, климатикът постоянна работи, а вечер главата ни ще се пръсне. И не само от умора. Причината за това е хипоксията - недостигът на кислород при наднормено количество въглерод. Колкото по-високо се намира вашият апартамент или офис, толкова по-малко кислород има във въздуха. Смята се например, че хипоксията се наблюдава постоянно при тези хора, които живеят или работят по-високо от шестия етаж. В този случай можете да си купите йонизатор за въздух и саксия с вечнозелено растение.



Неудобните обувки или чанти



Неудобните обувки (твърде тесни, с неустойчив ток, некачествена платформа) способстват за нарушаване оттичането на венозната кръв. Тя се застоява в стъпалата и прасците и води до нарушение в достъпа на кислород в мозъчните тъкани. А претъпканата до крайност чанта с тънки дръжки, която често се люлее на рамото на жените може да притисне кръвоносните съдове в областта на ключицата и шията, а това ще предизвика напрежение в мускулите и появата на микроспазми.

----------------------

страницата е подготвена със съдействието на zdrave.bg
981
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД