:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,310,716
Активни 81
Страници 16,843
За един ден 1,302,066

В 48 села в Северозапада няма обществен транспорт

 
За населението в 48 населени места с общо 8 754 жители не е осигурен обществен транспорт. За други 43 населени места с 6 878 жители има транспортни връзки под 5 дни в седмицата, което затруднява достъпа до работа, административни, здравни и образователни услуги, показва одит на Сметната палата.

При него са установени съществени пропуски и слабости както в нормативната уредба на обществения пътнически транспорт, така и в действията на отговорните органи и институции.

Транспортните проблеми в Северозападния район са анализирани предвид факта, че районът е с трайно най-ниско равнище на развитие и заема последно място в класацията на районите в ЕС по показател брутен вътрешен продукт на човек от населението. Районът обхваща териториите на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Като цяло, районът е слабо населен, в определени части е с характер на обезлюдена територия. Общините на територията на петте административни области в Северозападния район са 51. За периода 2014 - 2016 г. 33 от тях получават държавна субсидия за обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и гранични райони.

Общественият превоз на пътници по автобусни линии се извършва съгласно утвърдени транспортни схеми - републиканска, областни и общински. Републиканската транспортна схема се утвърждава от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията; областните транспортни схеми - от съответните областни управители и общинските транспортни схеми - от общинските съвети.

Относно разработването и утвърждаването на транспортните схеми е устанвено, че термините в нормативната уредба, с които се описват процесите по разработване и утвърждаване на транспортните схеми, са дефинирани неясно, непълно и не осигуряват еднозначно тълкуване. Липсва нормативно изискване за координация между трите вида транспортни схеми и няма обобщена база данни за извършваните превози по тях. Няма процедура за обсъждане с гражданите на планирани промени на автобусните линии и маршрутните им разписания. Това лишава процеса от възможност да бъде съобразен с интереса на ползвателите на услугата.

Относно възлагането на обществени превози на пътници става ясно, че изискванията не са спазили общините Белоградчик, Враца, Вършец, Кула, Мездра и Плевен, в резултат на което са лишили превозвачите от възможността за получаване на компенсации и са създали риск за превозната услуга.

Съществува неяснота при прилагането на Закона за обществените поръчки при възлагането на обществените пътнически превози, тъй като не може да се формира прогнозна стойност на поръчката, въз основа на която да се определи вида на процедурата за избор на изпълнител, отчита още Сметната палата.
44
1821
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
14 Ноември 2017 12:30
В 48 села в Северозапада няма обществен транспорт
. В селата, нали? Е, как може? Ни тролейбуси, ни трамваи? И таксита ли няма?
14 Ноември 2017 12:39
Днес липсва транспорт,догодина липсват селата.Накрая няма да има и държава.Тъне народа в благополyчие.И добрyва под сянката Мy.
14 Ноември 2017 12:42
Като цяло, районът е слабо населен, в определени части е с характер на обезлюдена територия.
А едно време на влака Видин-София му викаха "мазният влак".
14 Ноември 2017 13:04
Невидимата ръка на пазара си казва думата.
14 Ноември 2017 13:13
Днес липсва транспорт,догодина липсват селата.Накрая няма да има и държава.Тъне народа в благополyчие.И добрyва под сянката Мy.

И тъй става,ама най-братският ни брат за по-сигурно започна с обезглавяването на БЪЛГАРСКАТА държавНОСТ-ликвидира държавата.Останаха държавните органи като палаши/бухалки.Държава без защитени граници е като балон с ЕГН...Вчера,в чест на филма ГРАНИЦА,на Централна ЖП Гара София с влас се изтърсиха една голяма тумба нелегали-нарушители на границата на 500 км. от София...Така е пи при животните-първо се премахва главата и после-едно по едно си отиват и органите.Та главата вече я няма...
Сеге оня ще викне:използвайте лидерството ни в тиквопроизводството,като си правите колички с колела от тикви.И ей ви нов вид оПществен транспорт.
14 Ноември 2017 13:22
Да кажа и за Родопите...По време на лошият комунизъм до моето селото имаше два пъти дневно линия и от двата най-големи градове в района. 27г. по-късно няма нищо. Населението на селото намля между 8 и 9 пъти сега е около 50 човека... Работа няма естествено училището го затвориха преди повече от 10г. А беше място пълно с деца, игра и незабравими спомени. Сега има само старци очакващи смъртта.

14 Ноември 2017 13:28
Добре де, ама ако разделим 8700 на 48 се получава средно 176 човека на книга. Данните на населението са обикновено силно завишени, но да кажем, че за точно пък тия села са верни. Транспорт е хубаво да има и за 50 човека, но от коя заплата ще се дърпат тия пари. Сред няма и пет години в същите тия села ще има под 100 човека средно. Как е в Странджа? На какъв транспорт се радват местните?
14 Ноември 2017 13:35
много важно...нали има Метро в София...селата като се закрият останките от населението отива в София и там ще се возят в метрото...и въпроса е решен...
14 Ноември 2017 13:36
и болниците като закриха и хората си мрат без здравеопазване, щото линейка я дойде, я не дойде, ама после да го върне обратно човека абсурд
А направете си сметка като е болен някой, как да се придвижи от селото до най-близката поликлиника и обратно с пенсия от 160 лв
14 Ноември 2017 13:40
Ама, няма ли някоя новина за европредседателството, някой да се е целувал с Юнкер, г-жа Могерини да се е подмокрила от просперитета на мамковината? Вчера някакъв филм за картонената ограда по турската граница??? Защо се дава глас на такива упадъчни новини? Саботаж? Крайно време е Цецоу Шестте Хралупи да вземе думата!
14 Ноември 2017 13:59
'В 48 села в Северозапада няма обществен транспорт'

Банани обаче си хапваме .
И сме свободни. Да изберем Терминал 1 или 2. И да разсрочим задълженията към банката . Да изберем търговско дружество - болница .
14 Ноември 2017 14:09
обезлюдена територия


Кой в последните 27 години направи нещо за тоя КРАЙ (във всякакъв смисъл, явно)? Сини, коронясани, червени, гербави? Никой! Само да има лапачка в копанята, пък другото го мани, да се оправят.
14 Ноември 2017 14:10
Е, няма обществен транспорт защото джиткат нелегални частни таксита, минават преди автобусите, вземат пътниците и ги возят на същата цена като ги оставят там, където искат.
Затова и закриват редовните линии.
Та ако някой се чуди.... намерили са му колая как да пътуват.
14 Ноември 2017 14:12
Та ако някой се чуди.... намерили са му колая как да пътуват.


Така е, Пати, като нямат хляб - ручат пасти..после едни зелки почват да се търкалят...
14 Ноември 2017 14:26
За населението в 48 населени места с общо 8 754 жители не е осигурен обществен транспорт

Това значи, че 8754 човека са напълно откъснати от света и обречени да мрат без никаква надежда, че някой ще се сети за тях.
Като в средните векове. Няма и кой да ги защити от нашествениците с каруците. Няма и на кой да се оплачат - ТОЙ далеко, бог високо.
Пък и европредседателството е по-важно от някакви си там десетина хиляди скота. Също магистрали, тангенти, спортни зали, тенисче, мачле.
Много важно, че до селата там и пътеки вече няма.
14 Ноември 2017 14:29
Мога да обясня и защо нямат. От тарикатлък. Нали ги гледам - пуснаха преди време автобус до две отдалечени села. Два пъти дневно. Малко преди тръгването на рейса местни тарикати с леки коли спират на спирката и качват селянете на цената на билета. Всучки доволни, че прецакват фирмата превозвач, а стигат и пет минути по-бързо. Дойде автобуса - тук-там останал някой балък. Спрат рейсовете поради липса на пътници, ония с колите надуят цените. Селянете почват да роптаят, че няма обществен транспорт. И те така.
14 Ноември 2017 14:29
Така е, Пати, като нямат хляб - ручат пасти..после едни зелки почват да се търкалят...

Баш от този тип транспорт имам непосредствани впечатления.

Знаят се кои са шофьорите и правят курсове според нуждите. Имат си и постоянни клиенти.
Кметът на едно от селата беше издействал да не се спират автобусите от града и на общо събрание предупредил да се ползват автобусите ако искат да има редовна линия.
14 Ноември 2017 14:31
тупан темно
14 Ное 2017 14:29
Мнения: 1,916
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Така, де!
14 Ноември 2017 14:37
Малко преди тръгването на рейса местни тарикати с леки коли спират на спирката и качват селянете на цената на билета. Всучки доволни, че прецакват фирмата превозвач, а стигат и пет минути по-бързо.

Същото е тука на Руски паметник накъм гордия град Перник.
Даже на "спирката" кибичеше некъф юнак по анцуг, като един вид контрольор.
14 Ноември 2017 14:43
Патагонец, изпреварил си ме
По време на лошия комунизъм..

Крайно време е да се набие у червените кошери, че комунизъм у нас никога не е имало. Имаше само безплатен руски нефт и ниски заплати. Що да не маа един рейс цял ден нагоре надолу из пущинаците? А и личните коли тогава бяха рядкост.
14 Ноември 2017 14:50
Затова хората бягат от селата, нямат елементарни условия за живот!
14 Ноември 2017 14:59
Невидимата ръка на пазара си казва думата.

Видимата ръка на еврогейските конкуренти...
14 Ноември 2017 15:11
А знаете ли, че в Швейцария в много от селските общини няма дори контейнери за отпадъци и населението е длъжно САМО ДА ИЗВОЗВА ОТПАДЪЦИТЕ си до центровете за рециклиране с личните си МПС-та?

И че в много от френските общини, примерно, ж. п. гарите са закрити (защото населението и така, и иначе си има лични МПС-та) и гаровите станции са превърнати в музеи или туристически центрове, а ж. п. линиите до тях - в атракции?

14 Ноември 2017 15:22
Затова хората бягат от селата, нямат елементарни условия за живот!

Не всички хора, адаш, а младите хора, старците вече няма къде да отидат, освен да си стоят на село и бавно да гаснат.
Чудно ми е къде са децата на всички тези възрастни хора, които показват по телевизията...
14 Ноември 2017 15:30
Селата може да са без транспорт, но магистрали дал Господ. А край тях клъстери, клъстери, клъстери...
14 Ноември 2017 15:32
Чудно ми е къде са децата на всички тези възрастни хора

работат на минимална в близкия град или са в чужбина и мият задници, още ли се чудиш?
14 Ноември 2017 15:34
Nafarr
14 Ное 2017 15:11
Нещо хубаво не им ли се случва на тези, твоите хора от Швейцария, а и на теб? Нашите например имат събори и се веселят! И гости посрещат!
14 Ноември 2017 15:49
Nafarr 14 Ноември 2017 15:11
А знаете ли, че в Швейцария в много от селските общини няма дори контейнери за отпадъци и населението е длъжно САМО ДА ИЗВОЗВА ОТПАДЪЦИТЕ си до центровете за рециклиране с личните си МПС-та?
И че в много от френските общини, примерно, ж. п. гарите са закрити (защото населението и така, и иначе си има лични МПС-та) и гаровите станции са превърнати в музеи или туристически центрове, а ж. п. линиите до тях - в атракции?
Много ми хареса! Ъм'че ние значи вече сме станали Швейцария на Балканите!
14 Ноември 2017 16:02
А знаете ли, че в Швейцария

А знаеш ли, че на Марс има живот...
14 Ноември 2017 16:02
Патагонец и Тупан Темно, на село ли живеете, щото аз живея? Тоя транспорт няма как да оцелее без дотации, не всеки ден има пътници, отделно на моменти може транспорта да се окаже и недостатъчен, хората пътуват главно заради здравословни проблеми, а те са непредвидими. Поради тази причина на моменти се използват инцидентно и не регламентирани превози на даже и трикратни цени. В други случаи селяните пътуват и без заплащане или каквото дадат, в повечето случаи според дохода и съществено под цената на билета. C'ëst la vie.
14 Ноември 2017 16:12
Е, няма обществен транспорт защото джиткат нелегални частни таксита,

Джиткат,щото няма държава! Туй за сведение на църните тупани от Ушуайа,маята на 80-те...
14 Ноември 2017 16:34
В статията се посочва, че се прави транспортна схема на три равнища национално, областно и общинско. Явно нещата издишат на последното ниво, но няма и как да бъде по друг начин. Специално за региона от 5 области има 10 общини в които няма градове, а 17 от общините са с население под 5000 души. Та за какви общински транспортни схеми ще си говорим на такива равнища. Просто административното деление на страната е под всякаква критика и парите за транспорт и какво ли не изтичат като вода в пясък при такава структура.
14 Ноември 2017 16:39
Тоя транспорт няма как да оцелее без дотации, не всеки ден има пътници, отделно на моменти може транспорта да се окаже и недостатъчен, хората пътуват главно заради здравословни проблеми, а те са непредвидими.

След като не всеки ден има пътници може да се помисли за вариант, при който разходите на пенсионерите за транспорт да се плащат от общината ако им се наложи да пътуват с коли на близки или да ползват таксита. По-евтино от поддържане на редовна линия. Въпрос на организация.
14 Ноември 2017 16:40
работат на минимална в близкия град или са в чужбина и мият задници, още ли се чудиш?

Струва ми се, че си обсебена от идеята за миене на задници...
14 Ноември 2017 16:53
http://www.grao.bg/tna/t41nm-15-09-2017_2.txt

Ей го на в линка населението по настоящ и постоянен адрес от ЕСГРАОН. В тоя регистър данните са завишават по традиция с около 20%, но да кажем, че толкова е било населението преди две-три години. Община Грамада има град (?!) с население 1 400 максимум, който реално е погълнал селата ноколо. Скивайте Макреш, Ново село, Бойница. Как да стане и накъде ще се предвижват? Само в тия общини на теория има над 20 села.
14 Ноември 2017 17:15
При села като Каниц (Фунден)-8 души, Шипикова махала - 3 души мисля, че не става въпрос за обществен транспорт, а за персонален
14 Ноември 2017 17:19
Струва ми се, че си обсебена от идеята за миене на задници...

не повече от твойто обсебване че твоето си е твое и си го не даваш
и докато врещиш, не спираш да даваш..и да врещиш

а за ония де мислят за макробалансите и изпускат хорицата и тяхната мъка
14 Ноември 2017 17:35
не повече от твойто обсебване че твоето си е твое и си го не даваши докато врещиш, не спираш да даваш..и да врещиш

Докато има такива като тебе, вперили очи в чуждото/общото с намерение да го раздават на калпак ще има и такива като мене да си го пазят.

От години те слушам как се каниш да миеш задници, ма май не ти стиска... дори и за "големите" пари, които ти обещават. Оставаш си само с оплакването от ниски доходи....
14 Ноември 2017 17:47
ти се кръсти да не въведат единни данъци в Европа, че ти изгоре имането
14 Ноември 2017 18:05
разходите на пенсионерите за транспорт да се плащат от общината

Общини заплашени от фалит не са в състояние да си позволят такива разходи.
14 Ноември 2017 18:09
ИвК
14 Ное 2017 18:05
разходите на пенсионерите за транспорт да се плащат от общината
Общини заплашени от фалит не са в състояние да си позволят такива разходи.
Поради това, че общини, заплашени от фалит не могат да си позволят разходи, живи хора, българи, не могат да си позволят лукса да живеят.
14 Ноември 2017 19:37
Общини заплашени от фалит не са в състояние да си позволят такива разходи.

Тогава в републиканския бюджет да се предвидят подобни разходи и да се плащат на общините. Изход (дори и нестандартен) може винаги да се намери, а може примерно да се дават служебни коли на кметовате за да се ползват за подобна цел.
Във всеки случай е неоправдано да се поддържат автобусни линии заради 2-3 пътника седмично. Може да се намери по-евтино и работещо решение.
За съжаление както в други случаи няма гаранция, че парите ще отидат по предназначение.
14 Ноември 2017 19:40
ти се кръсти да не въведат единни данъци в Европа, че ти изгоре имането

И единни заплати и пенсии, ББД... за да бъде радостта пълна.
14 Ноември 2017 21:40
из фейса

Днес Ви питаме: По-добре ли живеете 28 години след свалянето на режима на Тодор Живков?
ОТГОВОРИ

НЕ! ДЪРЖАВАТА Е РАЗБИТА!

Аз лично живея неизмеримо по-добре, но не ми е комфортно, заради това, че доста, да не кажа- мнозинството, не са щастливи.

На мен това ми е проблема ,да не се прибирам откачам да виждам стотици нещастни хора на които не можеш да помогнеш, и са само едни тъжни лица едно уединение

....е, разбира се, социопатите са добре...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД