:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Готвят нова промяна в Кодекса на труда

Шест месеца неплатен отпуск за бащи на деца до 8 години

Той ще може да се взема и на части за по минимум 5 дни
Родителски неплатен отпуск по 6 месеца годишно и за майката, и за бащата на деца до 8-години ще бъде въведен с промени в Кодекса на труда, съобщи зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян. Това право се въвежда заради изисквания на ЕС.

Първоначалната идея бе отпускът да е 3 месеца в годината. Работодателите са склонили размерът му де се увеличи двойно, но за сметка на това правото на неплатена почивка за майката между 2 и 3-годишна възраст на детето да се трансформира в родителски отпуск. На практика така неплатеният отпуск по майчинство се намалява наполовина, но за сметка на това пък се дават и 6 месеца на бащата.

Работодателите ще са длъжни да пускат родителите в неплатена почивка, но работникът трябва да я поиска минимум 10 дни предварително. 6-те месеца може да не се взимат и на куп, и на части, но всяка от тях не трябва да е по-малка от 5 дни.

Отпускът ще може да се прехвърля от бащата на майката и обратно до приемането ни в ЕС, после няма да е възможно заради изискванията за равенство между половете в Евросъюза. Той ще може да се прехвърля и на бабата и дядото, ако те работят на трудов договор.
876
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД