:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 426
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Парижки живот" идва в София от Стара Загора

Оперетата на Офенбах гостува премиерно в Музикалния театър
снимка: Георги Петков
"Парижки живот" блести с пъстри и ярки костюми.
1 декември



В първия ден на декември от 19 часа Старозагорската опера ще представи за първи път пред софийска публика своята продукция на жизнерадостната оперета "Парижки живот". Режисьор на постановката е Румен Нейков, диригент Димитър Косев, хореографията е на Алида Бонева. На сцената на Музикалния театър "Стефан Македонски" зрителите ще се срещнат с изпълнителите Христо Сарафов, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Мария Иванова, Елена Петрова, Нели Нечева, Нина Димитрова и др., хора, оркестъра и балета на Държавна опера - Стара Загора.

Премиерата на оперетата на Офенбах "Парижки живот" се е състояла в парижкия театър "Пале Роял" на 31 октомври 1866 г. На сцената на Държавна опера - Стара Загора творбата оживява за първи път 150 години по-късно, през октомври 2016 г. Либретото е на тандема Анри Меяк и Луи Халеви, преработката е на Исидор Щок и Ян. Сашин с превод на български от Димитър Симидов.

"Тази оперета не случайно не е играна 55 години в България от своята премиера в Музикалния театър в София с най-елитните солисти тогава. Тя е сложна като конструкция, като сцени, като развитие на действието. Действието се развива преди 150 години, по време на Световното изложение в Париж през 1867 г. Оперетата е поръчана и написана в чест на това изложение. Надявам се да увлечем зрителите в тази магия на Офенбах - всичко да е леко, да се лее като шампанско. Наистина изглежда сякаш лесно, но интерпретаторски не е. Убеден съм, че представлението ще е едно огромно удоволствие за публиката", споделя режисьорът на спектакъла проф. д-р Румен Нейков. Сценографът Иван Токаджиев го определя като "фриволна, романтична и много комична история", а художникът на костюмите Антония Попова нарича "Парижки живот" пир за сетивата.

Постановката на Старозагорската опера гостува с успех в редица градове на България преди софийската си премиера.

снимка: Георги Петков
Оперетата не е поставяна у нас от 55 години.
853
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД