:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 553
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мафия

"Звярът", променил завинаги Италия

Босът на всички босове Тото Риина умря преди дни в затвора, след като преди 25 години сицилианската Коза Ностра взриви прочутите ловци на мафиоти - Джовани Фалконе и Паоло Борсалино
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
През 2014 г. съдът успя да осъди на доживотен затвор двамата убийци от "Коза Ностра", които взривиха през май 1992 г. легендарния италиански магистрат Джовани Фалконе, съпругата му и двама от неговите бодигардове на магистрала край Палермо.
Италианският мафиот и бивш бос на сицилианската Коза Ностра Салваторе "Тото" Риина почина миналия петък на 87-годишна възраст в затвора в Парма. Наричан още с прозвището "Звярът" заради вродената му жестокост, той бе арестуван на 15 януари 1993 г., след 23-годишно издирване от полицията. Риина получи навремето десетки доживотни присъди за множество престъпления, включително за организирането на убийствата на двамата най-известни борци срещу мафията в Италия - прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино. През 80-те и началото на 90-те години той и неговият клан от Корлеоне, надделявайки над конкурентните фамилии, стават водещата групировка на организираната престъпност в Италия. Смята се, че стои зад атентатите в Рим, Милано и Флоренция през 90-те години и е отговорен за над 150 убийства. През последните седмици босът на Коза Ностра беше в състояние на кома. Италианският министър на правосъдието Андреа Орландо разреши негови близки да посещават умиращия "кръстник" в болницата в Парма, където се намираше. Здравословното състояние на Риина се влоши след две операции, направени му, след като бе диагностициран с рак. Преди това адвокатите му многократно се обръщаха към Върховния касационен съд на Италия с искане да се промени мярката му на задържане поради тежкото му заболяване, "за да му се даде възможност да умре с достойнство". Всички подобни молби бяха отхвърлени, като това има своето обяснение.

Роден на 16 ноември 1930 г. в Корлеоне, близо до Палермо (Сицилия), на 18 години Салваторе, син на беден селянин, става член на мафията. След като излежава в затвора присъда за убийство, през 50-те години става един от хората на боса Лучано Лиджо (чието място заема през 1974 г.), издигайки се постепенно в йерархията на престъпната организация. Първата заповед за задържането му е издадена през 1969 г., но



успява да остане в нелегалност почти четвърт век



вероятно без изобщо да напуска Сицилия. Наркотрафик, отвличания, рекет. Риина слага ръка върху всички традиционни сфери на дейност на Коза Ностра. За да наложи своя клан - Корлеоне, в началото на 80-те години той започва кръвопролитна война, взела неколкостотин жертви, срещу старите фамилии от Палермо. Тази война завършва с победата на Риина, който оглавява мафията през 1982 г. и бележи началото на кампания на насилие срещу представители на държавата. Жестокостта е в основата на падението му. Благодарение на свидетелствата на бивши мафиоти, приели да сътрудничат на полицията, сред които е и личният му шофьор, на хора, тормозени и сплашвани от мафиота, на 15 януари 1993 г. той е арестуван от силите на реда в предградие на Палермо. Риина отрича обвиненията срещу него, твърдейки, че няма нищо общо с мафията и че е минал в нелегалност, за да избегне лъжливи обвинения. Кадрите от разпитите му дават представа за интелигентността на Риина, който се държи като наивен и боязлив старик, но мрачният му и заплашителен поглед винаги е изключително студен. През 2009 г. Тото Риина нарушава мълчанието си, уверявайки, че мафията не е отговорна за смъртта на съдия Паоло Борселино, но признавайки на практика, че е бил ръководната фигура в организацията. От него е иззето и имущество за около 125 милиона евро.

Капачи е предградие на Палермо на остров Сицилия, като оттам минава магистралата, която води към летището. Именно по нея на 23 май 1992 г. пътува Джовани Фалконе. Заедно с него в бронирания автомобил са съпругата му и трима телохранители. В 17:57 часа местно време отеква мощен взрив. Бомбата е заложена в един от водосточните канали под магистралата. Фалконе, съпругата му и тримата телохранители умират на място, единствено шофьорът на втората кола оцелява като по чудо. "Мафията е имала помощници", категоричен е кметът на Палермо Леолука Орландо, цитиран от "Дойче веле". И допълва: "Щом се е решила да посегне на живота на съдия от ранга на Фалконе, мафията е разчитала на



подкрепата на хора в държавния апарат



Мафията е срещу държавата, но в същото време тя е вътре в нея. Тя е срещу банките, но работи с тях. Срещу църквата е, но е същевременно и вътре в нея. Срещу обществото е, но е вкоренена в него. Но след като мафията уби и съдия Паоло Борселино, в Италия нещо се промени - обществото се събуди".

"От всичко това, което ви разказах досега, или ще ни сметнат за луди, или ще ни убият. Мафията ще ви отвори една сметка и тя ще бъде закрита само с вашата смърт", това казал първият разкаял се високопоставен мафиот от Коза Ностра - Томазо Бушета, на съдията Джовани Фалконе, след като му разкрил цялата структура и йерархия на престъпния синдикат. Само няколко месеца след този разговор в Сицилия последвали арестите на 474 мафиоти от горните етажи на "семействата". От тях 370 бяха осъдени на дълги години затвор от Специализирания съд на Италия. Фалконе е първият магистрат, който се осмели да наруши "мирното съвместно съществуване" между Коза Ностра, превърнала Сицилия в "държава в държавата". Организация, подчинила хората на своите неписани закони, в които доминиращите правила са страх, рекет и убийства. Структура, която властваше в съучастническото примирение на изпълнителна и съдебна власт. Съдията следовател Джовани Фалконе успя да атакува неразбиваемата организация чрез нестандартна тактика и хитрост, използвайки и банкова информация. Днес това е невъзможно, защото мафията не ползва услугите на традиционната банкова мрежа. Вече не дават резултат и телефонните подслушвания, много рядко може да се улови разговор между мафиоти. В наше време участниците в смъртоносни операции се използват еднократно, след което биват ликвидирани и така остава единствената възможност - сътрудничеството между правосъдието и някои членове на мафията.

В края на 80-те години в Италия по инициатива на Джовани Фалконе и колегата му Паоло Борселино бяха въведени корекции в правораздавателните закони на Италия. Програмата на защитения свидетел даде възможност на арестувани мафиоти да сътрудничат на съдебните органи срещу по-леко наказание, дори осигуряване защита в друга държава, както и промяна на самоличността. Фалконе скоро разучи в детайли вътрешните конфликти между семействата в Коза Ностра и умело довеждаше заловените гангстери до самопризнания и сътрудничество. Скоро последва "процесът на века" и осъждането на 360 гангстери от високите етажи на дълги години затвор. Точно това тогавашният Бос на всички босове Тото Риина-Звярът, не можа да прости на магистрата и последва зловещият бомбен атентат на автомагистрала А-29. Дистанционното устройство е задействал Джовани Бруска-Свинята, кръщелник на Тото Риина. Само 54 дни след атентата срещу Фалконе мафията взриви по идентичен начин и съдия-следователя Паоло Борселино - най-добрия му приятел, колега и съмишленик.



Убийствата предизвикват истинска революция



в италианското общество, което се надига срещу политическия елит на Италия. На погребенията на двамата магистрати само полицията успява да спаси политиците от народния гняв. Самите карабинери не се срамуват да плачат по време на церемонията и са приветствани от хората като истински народни герои. Държавата е принудена да отговори и в Сицилия биват изпратени 12 000 войници в подкрепа на полицията за период от шест години. Само след година в затвора са тикнати не само организаторите и изпълнителите на атентатите. След арестуването на Риина бос на Коза Ностра става Бернардо Провенцано, който на свой ред е арестуван през 2006 г. във ферма близо до градчето Корлеоне. Той се укрива 43 години от правосъдието и също наскоро почина в затвора.

Като цяло обаче мафията в Италия не е унищожена, съществуват няколко мощни синдиката, които продължават да се развиват. Днес Камората в Неапол се смята за най-мощната и силна престъпна организация в света. През 90-те години на миналия век тя засенчва дори Коза Ностра, която е попаднала в собствения си капан с войната срещу държавата. Нейното съсипване се оказва крайно изгодно за други престъпни групи в Южна Италия, като най-големият печеливш е именно Камората.

 Италиански криминалисти търсят улики и доказателства на мястото на убийството на мафиотския бос Джузепе Даиноти, който беше застрелян през май в Палермо от двама неизвестни убийци.
 Италиански студенти отбелязват всяка година годишнината от убийствата на легендарните магистрати Паоло Борселино и Джовани Фалконе от мафията през 1992 г. в Палермо.
 Тото Салваторе Риина
4125
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД