:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Инциденти

Господ не пази пияните шофьори

МВР отново "откри топлата вода" за катастрофите
СНИМКА: МС
Борисов обича да събира отговорните за пътната безопасност и да им разпорежда. Резултати няма.
Магистралите, шосетата, пътищата от всякакъв клас, род и вид у нас отдавна са се превърнали в касапница заради отвратителното им състояние, нехайството на КАТ и пътната агенция при сигнализацията и поддържането на реда на пътя и нахалството на шофьорите, които знаят, че са напълно безнаказани.

Пример отпреди няколко седмици - слагаха нов асфалт на Владайското дефиле. Лентата в посока София затворена, обозначена както трябва, сложени огромни надписи и стрелки за обход през селото. В затворения участък се разхождат работници с лопати, облечени с ярки жилетки. Неделя вечерта, когато всички се прибират към София. За 20 секунди пет коли се наблъскаха в затворения участък, преминавайки през знаци, ленти и светлини все едно не бяха там. Не им направиха впечатление нито изровеният път, нито струпаната техника, още по-малко клаксонът, който се опита да ги предупреди. Спряха чак когато човек с лопата застана с разперени ръце по средата на лентата. Слава Богу, размина се без жертви.

Ето пример и от събота: между Севлиево и Ябланица МВР строи 10 патрулни коли с изпънати мирно до тях катаджии. Те не спряха почти никого за нарушение, но пък нямаше и катастрофи в тази отсечка.

И най-красноречивата илюстрация от вчера - в Хасково хванаха полицейски шеф да кара с 3,39 промила алкохол.

Всичко това не е изненада. Хората зад волана са същите, които хвърлят боклуци от прозорците на колите си, форсират в населено място и на избори гласуват за "спасител".



Ключовата дума е "дисциплина"



С толкова много шофьори, неспазващи елементарни и нужни за собствената им безопасност правила, не може да се очаква друго. Тежките катастрофи край Микре и Сопот преди дни са съвсем логично следствие - там просто всички карат като луди, както на всеки прав участък по тесните ни пътища.

11 загинали дадоха повод на МВР да се размърда. Главният секретар Младен Маринов излезе с идеята опасните водачи да се извеждат от трафика и да се водят в районното, а пътуващи по пътя София-Варна след катастрофата разказаха, че патрулки е имало буквално през 10 км и движението е било по-спокойно от всякога. Само че спокойствие имаше само там - катастрофи със загинали станаха на онези отсечки, където катаджии липсваха.

Поредните мерки отново са след дъжд качулка, може и да имат ефект, но ще е само няколко дни. Когато спреш дивашкото шофиране край Микре, Бяла или по пътя София-Перник, изкарвайки всички катаджии навън, ще започнат катастрофи на друго място. Това е 100% сигурно - справка загиналото момче на пешеходна пътека между Бургас и Созопол.

Кампанийният подход при решаване на толкова сериозен проблем като пътната безопасност



не може да има други резултати освен временни.



А мерките са половинчати години наред. МВР напоследък заряза даже и кампаниите, преди поне телевизиите излъчваха кадри на катастрофи, та белким се замислят някои, смятащи себе си за безсмъртни, какво могат да сътворят, докато карат с мисълта, че пияните и лудите Господ ги пази. Те обаче, както знаем, безчинстват заради липсата на контрол. За контрола плащаме на МВР, и то напълно напразно. Нито има драконовски мерки срещу убийците на пътя, нито наложените глоби се събират, нито при смърт наказанията в съда са адекватни. Докато е така, жертвите ще са огромен брой.

Сегашното ръководство на МВР в неделя измисли нова мярка срещу опасните шофьори - като ги спре на пътя, ще ги разкарва до районното, за да им съставя актовете там. Каква ще е ползата, ще се уплаши ли някой, е трудно да се предвиди. Но е невъзможно да се очакват и впечатляващи резултати. Семплата идея на главния секретар Младен Маринов - да губи времето на нарушителите, едва ли ще изплаши нахалниците зад волана, че ще се забавят половин-един час. То проблемът е, че те изобщо няма да бъдат спрени. А ако случайно бъдат,



вероятността да дадат подкуп на проверяващите е огромна.



Да не говорим, че данъкоплатците плащат бензина на полицаите, които ще водят нарушителите до районното.

Смисълът от новата мярка е същият като активността на властта в края на май. Тогава премиерът Бойко Борисов изненадващо събра един уикенд всички отговорни фактори в Министерски съвет и им нареди до 10-15 дни да се решат всички проблеми с дрогирани шофьори и изгубени срещу тях дела в съда. Още чакаме резултатите.

Освен воденето в районното трябва да се види и какви резултати ще дадат намеренията на транспортния министър Ивайло Московски в автобусите да се монтират колани и видеорегистратори. Учудващо е, че той се сети за мерки срещу автобусните превозвачи след катастрофата край Микре, а не преди няколко седмици, когато катастрофира автобус и стана ясно, че всеки си манипулира тахографите както си иска.

Не свършиха работя явно и камерите на КАТ, които първо бяха явни, сега са тайни, но все така недостатъчни. Не проработи например новаторската мярка в единия от тунелите на магистрала "Люлин" - там има камери, които уж мерят за колко време една кола изминава тръбата и ако е за по-кратко от определените минути, трябва да се глобява.



Въпреки че реализацията куца, методът щял да се приложи и на "Тракия".



Само че дали някой ще събере тези глоби? Само миналата година не са платени 1 млн.броя актове и фишове за нарушения на пътя. И това е при условие, че фишът все пак е бил връчен. А колко не са връчените, сигурно и в пътната полиция не знаят. Тази статистика е показателна за това колко работят увеличаването на глобата и държавната репресия срещу джигитите. Дори свалянето на номерата на пътя не даде очаквания резултат.

Трагичното е, че у нас вече и малките деца са наясно, че на пътя можеш да си правиш каквото искаш безнаказано. И въпреки че в парламента редовно кърпят Закона за движение по пътищата - най-променяният закон през последните 15-20 години, резултат няма. И всеки път се открива наново топлата вода.
СНИМКА: МВР
В катастрофата край Микре загинаха 9 души.
3
2770
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
20 Ноември 2017 19:37
и какво? пак стигнахме до пустата събираемост на санкциите. Е, нема как да стане с мрънкала и архаичен ЗАНН. Не трябва да има давност на глобите, не трябва инда се извървява цялата безумно тромава процедура АУАН-НП. Толкова махаха крачоли по света, така ли не им светна да приложат наготово някой чужд метод. Като например с декларирането на адрес за кореспонденция, или затвор за неплатени глоби?
20 Ноември 2017 23:07
Само че дали някой ще събере тези глоби?

Дядо Господ предпочита да си събира вересиите.
А глобите трябва да събира държавата, която на практика я няма. Точка по въпроса.
21 Ноември 2017 00:35
Това, което става по шосетата, е нормална последица т това , което става в държавата. Беззаконие , корупция, безхаберие и апатия.. Съшото става и пред спешните лекарски кабинети, и в училищата, и в дискотеките...Дебилност, повече от 80%, простотия и цигания..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД