:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът високомерно зачеркна 267 000 пенсионери

ГЕРБ и Патриотите поругаха и общата справедливост в осигурителната системата
Снимка: Юлиян Савчев
267 хил. възрастни хора така и не получиха реалното увеличение на пенсиите си от юли, но кабинетът се прави, че тези хора ги няма.
2017 г. може без преувеличение да се нареди сред най-несправедливите за мнозинството пенсионери и за осигурителната система. С лека ръка и без много мисъл управляващите задълбочиха противопоставянето между различните групи възрастни хора. На едни увеличиха пенсиите в пъти повече, отколкото на други. А на хиляди и стотинка не дадоха отгоре. Проблемът обаче съществува само за потърпевшите, за управляващите - не. Преди дни правителството пропиля и последния шанс за тази година да възстанови частично справедливостта или поне да компенсира ощетените пенсионери, които за първи път от години вместо индексация на парите си от юли, получиха нескопосани оправдания за объркан закон, написан от същото това правителство. По-големият абсурд е, че политическите (без)действия, които водят до тотална липса на предвидимост и сриване на доверието в осигурителната система, се представят като социална политика, издигната в приоритет, и грижа за "нашите майки и бащи".

С решението да отпусне коледни добавки към пенсиите само на пенсионерите с най-ниските пенсии, кабинетът се отказа да търси по-справедлив начин за раздаване на парите. Дали защото е по-лесно, или защото звучи достатъчно добре? И в двата случая



несправедливостта се задълбочава



Въпреки първоначалните обещания, че тази година добавките може да се раздават диференцирано, за да се тушира недоволството на хората, които получават с някой и друг лев над 200 лв., правителството просто спази традицията да използва линията на бедност за раздаване на коледни добавки - всички с пенсия до 321 лв. ще получат по 40 лв. за празниците.

Използването на НОИ за раздаване на допълнителни пари от хазната, които по същество са социални помощи, се превърна в традиция. Със сигурност е по-лесно да се дадат пари на калпак от НОИ, без да се проверяват допълнителни критерии като например други източници на доходи от наеми и прочие. Изобщо не става дума и за това, че пенсионерите, които мизерстват с пари под линията на бедността, не трябва да получават по-високи пенсии и добавки. Напротив - това, че 57% от възрастните хора, или над 1.2 млн. души, преживяват под прага на бедността, е стряскащо. Въпросът е, че тази година хората с най-ниски доходи бяха значително повече подпомогнати спрямо другите пенсионери с иначе също ниски пенсии. Двете прословути увеличения на минималната пенсия от малко над 161 лв. до 200 лв. я вдигнаха с около 20%, а за всички останали пенсии процентът бе едва 2.4 на сто. Така получените отгоре суми нямат абсолютно никаква връзка с осигурителния принос на тези хора.

За повече от четвърт милион пенсионери обаче даже и 2.4% не са сигурни. Това са хората, които останаха дори без предвидената по закон индексация на пенсиите. Близо 261 хил. възрастни са получили по-малко от 2.4%, а отделно 4900 души - с "огромната" пенсия от около 257 лв. средно, са получили нула лева тази година. Дали това е справедливо? Според правителството на ГЕРБ и Патриотите явно е, защото вместо поне чрез коледните добавки да компенсират тези хора, управляващите решиха, че у нас всяко чудо минава за по-малко от три дни и могат да се снишат. Всички в правителството начело с Борисов и заместника му Валери Симеонов, както и всичките 122-ма депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти продължават да мълчат по този въпрос и да



чакат гафът да бъде забравен



А въпросните пенсионери ще трябва да изчакат до юли догодина, за да получат увеличение. Никой обаче няма да ги компенсира за цялата пропусната година. Тези аргументи не са чужди и на социалния министър Бисер Петков, който също бе съгласен, че тази година трябва да има нов подход при раздаването на добавките, за да се компенсират недоволните пенсионери с пенсия малко над 200 лв., които не получиха значимо увеличение на парите си. Явно обаче Петков, както сме свикнали и с предшествениците му на този пост, е безгласна буква, като става дума за пари. По-лошото е, че е така и когато става дума за основни принципи в пенсионната система.

Ясно е, че дали един ще получи 40, а друг - 100 лв. отгоре, пенсиите за мнозинството пенсионери си остават унизително ниски. Но всяко увеличение трябва да отразява тежестта на осигурителния принос. Минималната пенсия безспорно не позволява достойни старини. Но тя и сега за много хора, чиито осигуровки не стигат даже за толкова, се доплаща от бюджета. Зад също толкова ниски пенсии на други хора пък стоят години наред плащани осигуровки. Кой обаче да го обясни на Патриотите, които сигурно постфактум разбраха и че като увеличават изолирано минималните пенсии, увеличават с тях редица инвалидни пенсии, които иначе искат да ревизират? Поменът, тъй или иначе, е с чужда пита - благословията идва от Борисов, но парите - от данъкоплатците.
10
9432
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
21 Ноември 2017 20:51
Да имам на българите втория акъл! Ако пък дойде post factum - Aллах керим!
21 Ноември 2017 22:31
А какъв рев беше за определението дебили.Еми такива сме си.Кьорави сме да прозрем покупко-продажбата на гласове от управляващите.ГЕРБ си увеличават на неговия електорат - държавните служители, а ПФ на техния - никога не работилите и с минимален осигурителен принос пенсионери..Другите да се оправят.
21 Ноември 2017 23:47
Ще правим нова Конституция - Бойко Борисова. Все нещо е научил покрай бай Тошо. Ще запишем член Първи - държавата - това е ГЕРБ начело с другаря Бойко от Банкя.
По наглост надминаха далеч комунистите. Писа и вчера. Като наближат избори, почват да дуднят по радио и телевизии :" КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!"
А защо сега не го обявят по т.н. СМИ?
22 Ноември 2017 00:32
Така получените отгоре суми нямат абсолютно никаква връзка с осигурителния принос на тези хора.

Не са само тези получени суми, а всички пенсии до една. Първо, пенсиите на сегашните пенсионери в огромната си част са получени при условията на доста по-нисък стаж и пенсионна възраст. Второ, размерът им е определен изцяло или в значителна степен само на базата на три години през които са получавали най-висока заплата. Трето, общият размер на всички пенсии е двойно по-голям от общия размер на осигурителните приходи, а другата половина се дотира от общите данъци, най вече ДДС и акцизи, плащани и от хора, които никога няма да добият право на пенсия.

Ако искаме пенсионна и социална справедливост, то трябва да се направи следното.
1. Общата сума на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, да не надхвърля общата сума получавана от осигурителните вноски. Това означава, че пенсиите трябва да се намалят наполовина.
2. Сегашната държавна дотация да се превърне изцяло в социална помощ за възрастните и болните, като се разпределя така, че да допълва доходите им до границата на бедност.

В резултат, никой няма да може да твърди, че е ощетен, спрямо "осигурителният си принос", като същевременно ще бъде решен и проблемът с бедността.
22 Ноември 2017 01:32
За статията
22 Ноември 2017 03:50
Не, Неопол. От НОИ трябва да се извадят всички социални и инвалидни пенсии, които са си по същество помощи и там да останат само пенсиите с осигурителен принос. Да се спрат всички пенсии на работещите млади пенсионери шапкари (или заплата или пенсия), да им се вдигне и на тях възрастта до 50 - като не могат да работят на терен, ще ги вкарват в администрацията. И ще видиш как ще има страхотни пенсии за заслужилите и работилите. А сега - болен здрав носи е системата.
22 Ноември 2017 10:28
Krivcho21 Ноември 2017 22:31
А какъв рев беше за определението дебили.Еми такива сме си.Кьорави сме да прозрем покупко-продажбата на гласове от управляващите.ГЕРБ си увеличават на неговия електорат - държавните служители, а ПФ на техния - никога не работилите и с минимален осигурителен принос пенсионери..Другите да се оправят.
22 Ноември 2017 10:34
Аз пък предложих и фондовете да се разделят по категории- многострадалната трета винаги го отнася заради другите.
22 Ноември 2017 13:00
до границата на бедност.


по закон границата на бедност е 2/3 от минималната заплата. Тоест,не може да има пенсия по-малка от някъде към 350лв. Съгласен съм.
22 Ноември 2017 13:27
Не са само тези получени суми, а всички пенсии до една. Първо, пенсиите на сегашните пенсионери в огромната си част са получени при условията на доста по-нисък стаж и пенсионна възраст. Второ, размерът им е определен изцяло или в значителна степен само на базата на три години през които са получавали най-висока заплата. Трето, общият размер на всички пенсии е двойно по-голям от общия размер на осигурителните приходи, а другата половина се дотира от общите данъци, най вече ДДС и акцизи, плащани и от хора, които никога няма да добият право на пенсия.

Първото не е вярно. Новите пенсионери са се пенсионирали при сегашните условия и техните пенсии се определят в голяма степен от днешния закон.
Второто е вярно само за старите пенсионери.
Третото въобще не е проблем на добросъвестните осигурявали се, а на държавата. Навремето те са плащали осигуровки според размера, изискван от тях, т.е. давали са заем на държавата, който тя връща с изплащането на пенсиите им.
Ако искаме пенсионна и социална справедливост, то трябва да се направи следното.
1. Общата сума на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, да не надхвърля общата сума получавана от осигурителните вноски. Това означава, че пенсиите трябва да се намалят наполовина.
2. Сегашната държавна дотация да се превърне изцяло в социална помощ за възрастните и болните, като се разпределя така, че да допълва доходите им до границата на бедност.

Това, което го предлагаш не е никаква справедливост, а чиста проба принудителна солидарност на гърба на добросъвестните пенсионери, т.е. да се вземе от тях, че да се субсидират невнасялите или тези, които сега получават социална пенсия.
Защото ако тръгнем по линията общата сума на пенсиите да не надхвърля осигурителните вноски ще стигнем и до това кой колко деца има и какво внасят те в НОИ. И тези деца по-добре да дават парите на ръка на родителите си вместо да ги внасят за разпределение от държавата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД